0770 22 01 80

Sälja hus och bostadsrätt privat – köpekontrakt

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

Räntan i exemplet är en 3 månaders rörlig ränta och sätts individuellt. För ett bolån på 1 580 000 kr med 40 års löptid, nominell ränta på 6,7%, engångsavgift 2 000 kr och månatlig avgift på 60 kr skulle den effektiva räntan beräknas till 6,82%. Månadskostnaden storlek skulle bli 9 164 kr och inkludera både ränta och amortering. Totalt belopp att betala blir 4 398 943 kr under 40 år (9 164kr x 480 månadsbetalningar). Din individuella situation kan påverka den effektiva räntan.

Det här gäller när du säljer din bostad privat
Så ordnar du köpekontraktet
Detta ska ett köpekontrakt innehålla

Det finns inga krav på att anlita en mäklare när man säljer sitt hus. Vissa väljer därför att sälja privat, exempelvis för att hålla nere kostnaderna som annars tillkommer när man anlitar en mäklare. Men vad gäller egentligen när du säljer hus privat – och hur gör man med köpekontraktet? Det får du reda på här! 

Att sälja bostad privat

Det finns mycket att tänka på när man säljer sin bostad privat. Du som säljare måste själv fixa alltifrån värdering till att skapa annons, marknadsföra bostaden, besiktiga den och visa den. Du måste sedan själv sköta budgivningen, kolla upp köparens ekonomi och sist men inte minst – fixa ett köpekontrakt.

Vad är ett köpekontrakt?

Ett köpekontrakt, även kallat överlåtelsekontrakt när du säljer en bostadsrätt, är ett kontrakt som anger villkoren för försäljning av ett hus eller en villa. Det är ett juridiskt bindande avtal som reglerar alla villkor för försäljningen. Kontraktet innehåller villkor om köpeskilling, betalning, tillträdesdatum och annan relevant information. Köpekontraktet ska vara i skriftlig form och signeras av både köpare och säljare för att det ska bli juridiskt bindande.

 

Vem upprättar köpekontraktet?

Köpekontraktet upprättas vanligtvis av mäklaren alternativt en jurist. Det går att upprätta kontraktet själv, men det är inte helt enkelt. På nätet finns flera färdiga kontrakt och avtal som du kan använda dig av, men det är vanligt att du behöver göra flera ändringar och tillägg i avtalet utifrån det du och köparen har kommit överens om. Om något blir fel, kan det bli en dyr historia.

När skrivs köpekontrakt?

Köpekontraktet ska skrivas så fort som möjligt efter avklarad budgivning. Ofta sker det precis innan handpenningen ska betalas.

Köpekontrakt när du säljer privat – tänk på detta

Det är viktigt att komma ihåg att det finns väldigt många lagar och regler att förhålla sig till när man säljer hus. När du säljer privat ökar ofta risken för att något kan gå fel. Därför är det viktigt att du redan innan du formulerar köpekontraktet, säkerställer att du och köparen är överens om alla detaljer kring husköpet.

Skriva köpekontrakt själv

När du formulerar ett köpekontrakt utan att ta professionell hjälp måste du vara väldigt noggrann med att du uppfyller alla specifika formkrav som krävs för att kontraktet ska vara juridiskt bindande. Vill du vara helt på den säkra sidan, är det alltså klokt att istället ta hjälp av en jurist när du ska formulera köpekontraktet.

Det sitter i detaljerna

Väljer du ändå att formulera köpekontraktet själv, måste du gå ner på detaljnivå. Det är bättre att ta med saker som till en början kanske inte alls känns viktiga. Om det senare uppstår en tvist kan det vara dessa små detaljer i kontraktet som löser tvisten.

Läs också vår guide för att köpa bostad.

Vad ska köpekontraktet innehålla?

Köpekontrakt vid privat husförsäljning skiljer sig inte från de kontrakt som skrivs när man säljer via en mäklare. För att köpekontraktet ska vara bindande måste följande uppgifter finnas med:

  • Uppgifter om både säljare och köpare
  • En överlåtelseförklaring
  • Uppgifter om bostaden
  • Uppgift om köpesumman
  • Undertecknande av både säljare och köpare
  • Kontraktet behöver vara daterat

Utan ovanstående punkter kommer köpekontraktet inte vara juridiskt bindande.

Övriga punkter som är bra att ha med

Utöver tidigare nämnda punkter, finns det andra uppgifter som kan vara bra att ha med i köpekontraktet. Några exempel på övriga punkter är:

  • Villkor för handpenningen
  • Datum för tillträde
  • Tilläggsvillkor om bland annat finansiering och besiktning

Klausuler och tilläggsvillkor i köpekontrakt

Det är vanligt att ta med ytterligare villkor och klausuler i köpekontraktet. Dessa villkor och klausuler kallas ofta för svävarvillkor. De specificerar olika villkor och undantag som gäller vid bostadsförsäljningen. Här kan du läsa om några vanliga tillägg:

Besiktningsklausul

Besiktningsklausulen ger köparen möjlighet att undersöka fastigheten mer noggrant innan köpet blir bindande. Det ger också dig som säljare möjlighet att rätta till eventuella brister och fel innan försäljningen är avslutad.

Finansieringsklausul

Om köparen saknar lånelöfte, kan ni skriva in en finansieringsklausul i köpekontraktet. Detta innebär att köparen får en viss tid på sig att få ett godkänt lånelöfte och klar finansiering för huset. Om köparen inte får en godkänd finansiering inom den tidsram som står i klausulen, har både säljare och köpare rätt att dra sig ur affären utan konsekvenser.

Försäljningsklausul

Om köparen behöver sälja sin nuvarande bostad för att ha råd med betalningen för den nya bostaden, kan ni skriva in ett försäljningsvillkor som ger köparen några veckor på sig att sälja sin bostad. Om köparen misslyckas med detta har denne rätt att dra sig ur affären.

Friskrivningsklausul

Om säljaren vill friskriva sig från eventuella dolda fel kan man skriva in en friskrivningsklausul i köpekontraktet. Det innebär att köparen inte har rätt till ersättning för ett dolt fel. En sådan friskrivning gör ofta att köpesumman blir lägre.

Kom ihåg att klausuler varierar beroende på parternas överenskommelser. Det finns heller inget måste att inkludera klausuler i köpekontraktet, utan det gäller enbart om både säljare och köpare är överens om att lägga till en klausul.

Vill du veta mer om köpekontrakt eller vill du fixa lånelöfte inför kommande köp? Kontakta oss!

Är du på väg att sälja bostaden kan du också se vår text om att köpa eller sälja bostaden först

Vanliga frågor och svar – Köpekontrakt för att sälja bostad privat

Måste man ha ett köpekontrakt?
Ja. För att köpet ska vara juridiskt bindande krävs alltid ett köpekontrakt. Kontraktet måste dessutom enligt svensk lag uppfylla vissa krav för att vara giltigt. Ett muntligt kontrakt är inte juridiskt bindande.
Kan man dra sig ur ett köpekontrakt?
Kontraktet kan enbart brytas om säljare och köpare är överens om det, alternativt om ett tilläggsvillkor i kontraktet ger köpare eller säljare rätt att dra sig ur om vissa villkor är inte är uppfyllda. Drar man sig ur ett köpekontrakt utan att ha rätt till det, begår man kontraktsbrott och blir ersättningsskyldig.
Kan man skriva köpekontrakt själv?
Det är möjligt att skriva köpekontrakt själv. Rekommendationen är dock att du tar hjälp av en mäklare eller jurist, detta då det är av stor vikt att köpekontraktet uppfyller alla specifika formkrav.

Mer om bolån och bostadsköp

Boendekostnad – här är allt som räknas in

Boendekostnad är alla de kostnader som uppstår i samband med att du hyr eller äger en bostad. Till exempel hyra, ränta och avgifter. Läs mer...

Gå på grannens visning – vad gäller?

Det är lätt att bli nyfiken och vilja gå på visning hos grannen. Det är ett vanligt fenomen, men vad gäller egentligen? Här går vi igenom hu...

Sälja hus och bostadsrätt privat – köpekontrakt

Funderar du på att sälja din bostad privat? Det kan ibland vara billigare. Läs vad som gäller när du säljer hus privat – och hur gör med köp...

Checklista inför tillträde

Inför tillträdet till nya huset eller lägenheten finns det mycket att tänka på. Här är en checklista på 12 saker du ska hinna med innan till...
Par i bil på väg till visning av lägenhet

Gå på visning – en checklista

Att gå på visning är spännande – men vad ska man tänka på och leta efter? Allt det och mycket anant har vi samlat ihop här. Samt en checklis...

Lån till jordbruksfastighet

Är du intresserad av ett lån för jordbruksfastigheter? Här är allt du behöver veta om denna typ lån, inklusive vad som räknas som en jordbru...

Tillträde för hus

Vad betyder tillträde och vad ska man tänka på som säljare och köpare? Allt det och mycket annat går vi igenom här - allt för att du ska var...

Bygga utekök – en guide

Vill du bygga ett utekök? Här är vår steg för steg-guide – inklusive viktiga tips för hur du kan bygga utekök billigare eller med lastpallar...

Byta fönster – kostnader och vad du bör tänka på

Fönsterbyte kan kosta olika beroende på vilken typ av fönster du vill byta till och hur mycket du kan göra själv. Läs mer om kostnaderna här...

Måla om huset – så mycket kostar det

Är det dags att måla om huset? Här går vi igenom kostnader och andra viktiga saker att tänka på inför en ommålning av husfasaden.
mamma och dotter försöjer elen i hemmet med solceller

5 Tips för en bättre vardagsekonomi

Har du också märkt att matpriserna stiger och elen blivit dyrare? Här är 5 knep på hur du kan spara pengar i vardagen och få en bättre ekono...

Undersökning visar – här är man bäst på att se över sin ekonomi

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Bergvärme – så mycket kostar installation och drift

Funderar du på att installera bergvärme? Här kan du läsa om kostnad för både installation och drift – och räkna på hur mycket du kan spara.

Vad kostar dränering? Allt du behöver veta

Dränering kan vara en tråkig utgift – men det är ofta en bra investering för ditt hus. Här kan du läsa hur du kan räkna på kostnad för dräne...

Bästa länderna att arbeta i 2023

Drömmer du också om att flytta till ett annat land? Vi på Sambla har sammanställt vilka länder i världen som är bäst att flytta till för att...

Rutavdrag – så fungerar det

Rutavdrag är en skattereduktion du kan få för hushållstjänster som städning, tvätt och trädgårdsarbeten. Läs allt om rutavdraget här.

The best countries to work in the world in 2023

We’ve all thought about moving somewhere new. Here is Samblas study on the best countries to work in the world in 2023.

Renovera kök – hur mycket kostar det?

Går du i tankar på att renovera köket, och vill räkna på vad det kostar? Här kan du läsa allt om kostnader som tillkommer vid en köksrenover...

Det här lånade svenskarna till 2022

Vi på Sambla har sammanställt de vanligaste anledningarna till att folk sökte lån genom oss under 2022 – se resultatet här!

Rotavdrag – så fungerar det

Vad är rotavdrag? Hur fungerar det? Här kan du lära dig allt om rotavdraget och hur du räknar ut det med rätt procent och summor för 2023.

Prisskillnader mellan matvarukedjorna – här finns billigaste julmaten

Vart finns den billigaste julmaten? Vi har undersökt priserna hos fem matvarukedjor runt om i Sverige för att hitta det billigaste julbordet...

Det söker svenskarna efter på rean

Resväskor, Airpods eller Moccamasters. Listan görs lång när vi har tittat på vad svenskarna söker efter allra mest under rean.
Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...
Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2023 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...
bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.
Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...
nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.
Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2023.
Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.
Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...

Våra partners

img
img
img
img
img