Uppläggningsavgift – allt du behöver veta

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så fungerar uppläggningsavgiften
Lån utan uppläggningsavgift?
Jämför kostnader hos Sambla
Så fungerar uppläggningsavgiften
Lån utan uppläggningsavgift?
Jämför kostnader hos Sambla

Uppläggningsavgift är en avgift som långivare tar ut för det administrativa arbetet kopplat till lån. Tillsammans med räntekostnad och eventuell avi-avgift utgör dessa tre poster en skulds totalkostnad.

Vi arbetar med över 40 banker och långivare där uppläggningsavgiften skiljer sig mellan 0 – 795 kronor

Vad är en uppläggningsavgift?

Avgiften ska täcka de administrativa kostnaderna som uppkommer i samband med att lånet beviljas. Det innefattar arbetet för bankmannen att lägga upp lånet, planera hur det ska återbetalas och genomföra de kreditupplysningar och kontroller av låntagaren som behöver göras.

Vilka lån har en uppläggningsavgift?

Det finns i regel alltid en uppläggningsavgift på alla lån – och även på avbetalningsköp. Här är några exempel

Uppläggningsavgift bolån

För bolån brukar du kunna räkna med en uppläggningsavgift på minst 500 kronor – men ibland betydligt mer. Samtidigt utgör i det här fallet uppläggningsavgiften en väldigt liten del av totalkostnaden – eftersom lånet är så stort.

Uppläggningsavgift privatlån

Även för de flesta privatlån tillkommer en uppläggningsavgift. Hur stor den är varierar – långivarna vi samarbetar med varierar uppläggningsavgiften mellan 0 och 795 kronor. När du jämför lån via oss räknar vi in uppläggningsavgiften i den effektiva räntan så att det blir lättare att skaffa sig en överblick över den totala lånekostnaden.

Upläggningsavgift på smålån och avbetalningar

Det brukar även tillkomma en uppläggningsavgift på avbetalningsköp på hemelektronik och mobiltelefoner – eller mindre snabblån. Ibland kan den nominella räntan vara väldigt låg – vilket i stället kompenseras av en hög uppläggningsavgift. Att till exempel betala 500 kronor i uppläggningsavgift på ett lån på 5 000 kronor gör att den effektiva räntan höjs rejält – då avgiften är 10 % av lånets totala storlek.

När ska uppläggningsavgiften betalas?

Det vanligaste är att uppläggningsavgiften debiteras på den första fakturan från långivaren, tillsammans med räntekostnad, amortering och eventuell avi-avgift.

Detta skiljer sig från bank till bank, därför är det viktigt att ta reda på uppläggningsavgiften på om man exempelvis vill räkna på ett billån.

Andra vanliga metoder är att uppläggningsavgiften läggs på lånebeloppet och återbetalas under lånets löptid eller att avgiften dras av från utbetalt lånebelopp.

Hur stor är uppläggningsavgiften? Tänk på detta

Generellt är det så att banker och långivare som erbjuder lån och krediter utan eller med mycket låga uppläggningsavgifter och aviseringsavgifter kompenserar för det med en högre ränta.

Även det motsatta är vanligt – att lån med höga avgifter ofta har en lägre ränta. Vill man låna pengar är det därför viktigt att jämföra långivare, för att på så vis hitta en långivare utan uppläggningsavgift eller någon som kompenserar för en uppläggningsavgift genom att erbjuda en låg ränta.

Jämför uppläggningsavgiften mot lånets totala storlek

Det är som tidigare nämnt bra att komma ihåg att uppläggningsavgiften på ett stort lån, som exempelvis ett bolån, ofta utgör en mycket liten andel av lånets totala kostnader. Det kan därför finnas möjlighet att förhandla med banken om hur stor uppläggningsavgiften ska vara.

För ett litet lån eller avbetalningsköp däremot – där är ofta uppläggningsavgiften en stor del av lånets totalkostnad. Det är bra att vara extra uppmärksam på vilka avgifter som tillkommer vid mindre lån.

En hög uppläggningsavgift kan göra så att lånekostnaden blir hög trots att den nominella räntan är låg. Därför ska du alltid jämföra den effektiva räntan innan du lånar.

Att jämföra med effektiv ränta

Eftersom lånemarknaden kan vara en djungel med avgifter och räntor som varierar från bank till bank finns konsumentkreditlagen. Den reglerar så att alla banker och långivare måste informera dig om den effektiva räntan vid marknadsföring av lån. Det gör det tryggare för dig som låntagare.

Den effektiva räntan baseras inte endast på den nominella räntan, utan tar även hänsyn till alla eventuella avgifter, inklusive uppläggningsavgiften. Även ett amorteringsfritt lån kan alltså vara dyrare än ett lån med ränta.

Notera att effektiv ränta endast inkluderar avgifter som tas ut månadsvis, så påminnelseavgift för lånet räknas inte, eftersom den förhoppningvis inte kommer varje månad.

Ger en mer rättvis bild av lånet

Eftersom hänsyn tas till lånets totalkostnad är den effektiva räntan mer rättvisande och lämplig att använda vid jämförelser av olika banker och långivares låne- och kreditvillkor.

Det är därför klokt att jämföra med hjälp av den istället för att enbart fokusera på exempelvis uppläggningsavgiftens storlek eller den nominella räntan. Sedan finns det såklart lånetyper som ofta har en förhållandevis hög ränta, samt en uppläggningsavgift, t.ex. snabblån eller medlemslån.

Jämför långivare med Sambla

Alla banker specialiserar sig på olika typer av kunder. Är uppläggningsavgiften viktig för dig så är det viktigt att jämföra den kostnaden hos flera långivare.

De långivare vi på Sambla samarbetar med har uppläggningsavgifter från 0 – 795 kronor.

Vanliga frågor och svar – Uppläggningsavgift

Vad är en uppläggningsavgift?

Uppläggningsavgift är en avgift bankerna kan ta för att starta upp ditt lån. En form av administrativ avgift.

Hur mycket är uppläggningsavgiften på?

Den brukar vara några hundralappar och bakas in i betalningen av lånet.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler