Uppläggningsavgift – allt du behöver veta!

Uppläggningsavgift är en avgift som långivare tar ut för det administrativa arbetet kopplat till lån. Tillsammans med räntekostnad och eventuell avi-avgift utgör dessa tre poster en skulds totalkostnad.

Vad är en uppläggningsavgift?

Avgiften ska täcka de administrativa kostnaderna som uppkommer i samband med att lånet beviljas. Det innefattar arbetet för bankmannen att lägga upp lånet, planera hur det ska återbetalas och genomföra de kreditupplysningar och kontroller av låntagaren som behöver göras.

Vilka lån har en uppläggningsavgift?

Det finns i regel alltid en uppläggningsavgift på alla lån – exempelvis privatlån, billån och bolån. Det brukar även tillkomma en uppläggningsavgift på avbetalningsköp på hemelektronik och mobiltelefoner.

När ska uppläggningsavgiften betalas?

Det vanligaste är att uppläggningsavgiften debiteras på den första fakturan från långivaren, tillsammans med räntekostnad, amortering och eventuell avi-avgift. Detta skiljer från bank till bank, därför är det viktigat att ta redo på om man vill exempelvis vill räkna på ett billån. Andra vanliga metoder är att uppläggningsavgiften läggs på lånebeloppet och återbetals under lånets löptid eller att avgiften dras av från utbetalt lånebelopp.

Hur stor är uppläggningsavgiften?

Generellt är det så att banker och långivare som erbjuder lån och krediter utan eller med mycket låga uppläggningsavgifter och aviseringsavgifter kompenserar för det med en högre ränta. Även det motsatta är vanligt – att lån med höga avgifter ofta har en lägre ränta. Vill man låna pengar är det därför viktigt att jämföra bankerna, för att på så vis hitta en långivare utan uppläggningsavgift eller någon som kompenserar för en uppläggningsavgift genom att erbjuda en låg ränta.

Det är bra att komma ihåg att uppläggningsavgiften på ett stort lån, som exempelvis ett bolån, ofta utgör en mycket liten andel av lånets totala kostnader. Det kan därför finnas möjlighet att förhandla med banken om hur stor uppläggningsavgiften ska vara.

För ett litet lån eller avbetalningsköp däremot – där är ofta uppläggningsavgiften en stor del lånets totalkostnad. Det är bra att vara extra uppmärksam på vilka avgifter som tillkommer vid mindre lån. En hög uppläggningsavgift kan göra så att lånekostnaden blir hög trots att den nominella räntan är låg. Därför ska du alltid jämföra den effektiva räntan innan du lånar.

Att jämföra med effektiv ränta

Eftersom lånemarknaden kan vara en djungel med avgifter och räntor som varierar från bank till bank finns konsumentkreditlagen. Den reglerar så att alla banker och långivare måste informera dig om den effektiva räntan vid marknadsföring av lån. Det gör det tryggare för dig som låntagare.

Den effektiva räntan baseras inte endast på den nominella räntan, utan tar även hänsyn till alla eventuella avgifter, inklusive uppläggningsavgiften. Även ett amorteringsfritt lån kan alltså vara dyrare än ett lån med ränta. Notera att effektiv ränta endast inkluderar avgifter som tas ut månadsvis, så påminnelseavgift för lånet räknas inte, eftersom den. För att vara säker på att du får lånet med lägst effektiva ränta gör du oavsett klokt i att jämföra bankerna innan du tar ett banklån.

Eftersom hänsyn tas till lånets totalkostnad är den effektiva räntan mer rättvisande och lämplig att använda vid jämförelser av olika banker och långivares låne- och kreditvillkor. Det är därför klokt att jämföra med hjälp av den istället för att enbart fokusera på exempelvis uppläggningsavgiftens storlek eller den nominella räntan. Sedan finns det såklart lånetyper som ofta har en förhållandevis hög ränta, samt en uppläggningsavgift, t.ex. snabblån eller medlemslån.

Jämför bankerna med Sambla

Alla banker specialiserar sig på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att någon bank är bättre än en annan när det gäller lån. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken bank som passar just dig bäst!

Om du som privatperson går till flera olika banker för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning på dig. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Uppdaterat 19-10-18

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 100 000 kr över 9 år, nominell ränta 6,95% och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir effektiv ränta 7,18%. Totalkostnad: 134 794 kr eller 1 248 kr/månad fördelat på 108 månader.