För- och nackdelar med medlemslån

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Sambla förklarar medlemslån
För- och nackdelar
Bäst ränta via Sambla
Sambla förklarar medlemslån
För- och nackdelar
Bäst ränta via Sambla

Ett medlemslån är ett lån som du kan teckna via banker eller föreningar och organisationer som du är medlem i. Räntan är oftast standardiserad och är densamma för alla låntagare, ibland ingår det även ett låneskydd om något oförutsett skulle ske.

Att räntan är standardiserad medför både för- och nackdelar för dig som låntagare – läs mer om det nedan. I Sverige är det vanlig att fackförbund erbjuder medlemslån genom storbankerna.

Vad är medlemslån?

Medlemslån, även kallat facklån, är de särskilda lån som storbankerna brukar erbjuda exklusivt till de kunder som är medlemmar i någon förening eller annan organisation som banken samarbetar med. Ofta är medlemslånet kopplat till ett medlemskap i ett fackförbund. Medlemslånet är i regel ett privatlån med rörlig ränta – vilket innebär att räntan ändras över tid precis som hos ett vanligt blancolån.

Vilka banker erbjuder medlemslån?

Storbankerna Swedbank, Nordea, SEB och Danske Bank erbjuder alla medlemslån. Men det finns även mindre banker, till exempel Lån & Spar Bank, som erbjuder medlemslån.

Vilka fackförbund samarbetar med vilka banker

  • Swedbank erbjuder medlemslån till medlemmar i något av de 14 fackförbund som tillhör LO och SACO:s 22 olika fackförbund, till exempel Kommunal. Du ska ha varit medlem i fackförbundet i minst 6 månader.
  • SEB erbjuder medlemslån till medlemmar i bland andra Lärarförbundet, ST och Unionen.
  • Nordea erbjuder inte längre medlemslån. De slutade med det i april 2022.
  • Danske Bank erbjuder medlemslån till medlemmar i SACO och TCO.
  • Lån & Spar Bank erbjuder medlemslån till medlemmar i M Sverige och Hyresgästföreningen.

Räntesatsen på medlemslån

Eftersom räntesatsen är lika för alla går det snabbt att ta reda på vad du kommer få för lånekostnad. Ifall räntan är lägre och avgifterna lägre för medlemslånet än vad du kan få på annat håll kan medlemslånet innebära en lägre totalkostnad för lånet. Detta bör du undersöka innan du tecknar ett medlemslån.

SEB:s ränta på medlemslån

SEB:s ränta på sina medlemslån är 6,50 %, en rörlig ränta.

Swedbanks ränta på medlemslån

Räntan är sedan den 30 september 2022 på 7,30 % och är en rörlig ränta.

Låneskydd på medlemslån

Ibland ingår ett grundläggande låneskydd. Hos Swedbank ingår det en grupplivförsäkring och ett betalskydd i medlemslånet. Grupplivförsäkringen löser den skuld som återstår om låntagaren avlider. Betalskyddet kan ge ersättning om låntagaren blir sjuk eller arbetslös. Ersättningen ska täcka amortering och ränta till som mest 2 000 kr per månad.

Hos Nordea ingick det tidigare en livförsäkring.

Nackdelar med ett medlemslån

Det stora problemet med medlemslån är att alla kunder får samma ränta. Det innebär att de som har en väldigt hög risk (och därför ofta får en hög ränta av banken) också får samma medlemslånränta som de andra kunderna. Det innebär i praktiken att alla kunder med en stabilare ekonomi får kompensera upp för den andel kunder med sämre ekonomi.

Räntan på medlemslån kan bli högre

Om du har en stabil ekonomi eller är attraktiv för banker och långivare kan det mycket väl vara så att det blir billigare att teckna ett vanligt privatlån istället. Om du väljer ett vanligt privatlån och vill ha en trygghetsförsäkring är den ofta möjligt att teckna samtidigt.

Undersök därför alltid vilken ränta du kan få på ett vanligt privatlån först. Genom en gratis ansökan hos oss söker du ett lån hos alla våra 40 partners samtidigt, så att du kan hitta långivaren som ger dig lägst ränta.

Ofta lägre lånebelopp på medlemslån

En annan nackdel är att lånebeloppet för ett medlemslån ofta har en lägre beloppsgräns än vad som gäller för ett vanligt privatlån. Swedbank, Nordea och SEB har exempelvis alla ett maximalt lånebelopp på 350 000 kr.

Behöver du låna mer än 350 000 kr är därför ett privatlån utan säkerhet ett bra alternativ. Med Sambla kan du ansöka om ett lånebelopp på maximalt 600 000 kronor.

Går att få trygghetsförsäkring även på privatlån

Vi hjälper dig gärna när du jämför blancolån – oavsett vem du är eller vad du gör. Vi erbjuder en förmånlig trygghetsförsäkring och om du vill samla lån hjälper vi dig även med det. Om du har fler fundering kring skillnaderna mellan blancolån och medlemslån är du varmt välkommen att kontakta oss på Sambla.

Jämför bankerna med Sambla

När du ska låna bör du alltid jämföra bankernas erbjudanden innan du bestämmer dig för medlemslån eller privatlån. Alla banker specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att någon bank är bättre än en annan när det gäller lån. Således är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken bank som passar just dig bäst!

Fördelar med ett medlemslån

Fördelen med ett medlemslån blir i stället motsatsen – är du en person med sämre kreditvärdighet kan du tjäna på att ta ett medlemslån jämfört med ett privatlån. Det eftersom räntan redan är fast och inte tar hänsyn till din ekonomi på samma sätt som ett privatlån gör.

Jämför alltid innan du tar ett medlemslån

Samtidigt kan det vara svårt på förhand att veta om räntan på medlemslånet är den mest förmånliga för dig eller inte. Jämför därför alltid långivare först – innan du skriver på ett lån. På så sätt kan du vara säker på att hitta den lägsta möjliga räntan för just dig.

Krav för att ta medlemslån

Olika medlemslån kommer med olika krav. Här är några vanliga:

  • Du måste ha varit medlem i fackförbundet en viss tid, till exempel 6 månader.
  • Du måste ha eller skaffa ett lönekonto hos banken i fråga
  • Du ska ha en regelbunden inkomst
  • Du får inte ha några betalningsanmärkningar

Andra krav för medlemslån jämfört med privatlån

Dessa krav kan göra att det blir svårare för dig att få ett medlemslån, trots att du är medlem i rätt fackförbund. För att kunna bli beviljad ett lån genom Sambla krävs endast följande:

  • 18 år gammal
  • Folkbokförd i Sverige sedan 12 månader
  • Inga skulder hos Kronofogden
  • En inkomst på 8 400 i månaden.

Det går att söka privatlån hos oss trots betalningsanmärkningar, men det lär påverka räntan du får på ditt lån.

Vanliga frågor och svar – Medlemslån

Vad är ett medlemslån?

Ett medlemslån är ett lån där en förening har förhandlat fram en ränta till sina medlemmar. Ofta är det fackföreningar som har avtal med en bank.

Är det alltid bättre ränta på ett medlemslån?

Nej, det bästa är att alltid jämföra flera långivare. Det gör du bäst hos en låneförmedlare som Sambla.

Vad är bäst medlemslån eller privatlån?

Har du en stabil ekonomi och god kreditvärdighet kan du ofta få lägre ränta med ett privatlån än ett medlemslån. Undersök alltid dina möjligheter genom att jämföra lån först.

Vad krävs för att få ett medlemslån?

Olika banker har olika krav. Men vanligt är att du ska ha varit medlem i fackförbundet en viss tid, att du måste ha ett lönekonto hos banken i fråga, samt att du inte får ha några betalningsanmärkningar. För ett privatlån finns inte de kraven på samma sätt.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler