För- och nackdelar med medlemslån

Ett medlemslån är ett lån som du kan teckna via banker eller föreningar och organisationer som du är medlem i. Räntan är oftast standardiserad och är densamma för alla låntagare, ibland ingår det även ett låneskydd om något oförutsett skulle ske. Att räntan är standardiserad medför både för- och nackdelar, tyvärr oftast nackdelar - läs mer om det nedan. I Sverige är det vanlig att fackförbund erbjuder medlemslån genom storbankerna.

Vad är medlemslån?

Medlemslån, även kallad facklån, är de särskilda lån som storbankerna brukar erbjuda exklusivt till de kunder som är medlemmar i någon förening eller annan organisation som banken samarbetar med. Ofta är medlemslånet kopplat till ett medlemskap i ett fackförbund. Medlemslånet är i regel ett privatlån med rörlig ränta - räntan ändras alltså över tid precis som hos ett vanligt blancolån.

Vilka banker erbjuder medlemslån?

Storbankerna Swedbank, Nordea, SEB och Danske Bank erbjuder alla medlemslån. Även mindre banker som Lån & Spar Bank erbjuder medlemslån.

Vilka fackförbund samarbetar med vilka banker

  • Swedbank erbjuder medlemslån till medlemmar i något av de 14 fackförbund som tillhör LO och SACO:s 23 olika fackförbund.

  • SEB erbjuder medlemslån till medlemmar i bland andra Lärarförbundet, ST och Unionen.

  • Nordea erbjuder medlemslån till medlemmar i bland andra ST, JUSEK och Unionen.

  • Danske Bank erbjuder medlemslån till medlemmar i SACO och TCO.

  • Lån & Spar Bank erbjuder medlemslån till medlemmar i Villaägarnas Riksförbund och Hyresgästföreningen.

Eftersom räntesatsen är lika för alla går det snabbt att ta reda på vad du kommer få för lånekostnad. Ifall räntan är lägre och avgifterna lägre för medlemslånet än vad du kan få på annat håll kan medlemslånet innebära en lägre totalkostnad för lånet. Detta bör du undersöka innan du tecknar ett medlemslån.

Ibland ingår ett grundläggande låneskydd. Hos Nordea är det en livförsäkring som täcker en låneskuld på upp till 150 000 kr vid dödsfall. Det ingår också ett räntebetalningsskydd som betalar räntekostnad på lånet till och med 2 000 kr per månad. Skyddet gäller vid olycksfall, arbetslöshet och vissa sjukdomar.

Hos Swedbank ingår det en grupplivförsäkring och ett betalskydd i medlemslånet. Grupplivförsäkringen löser den skuld som återstår om låntagaren avlider. Betalskyddet kan ge ersättning om låntagaren blir sjuk eller arbetslös. Ersättningen ska täcka amortering och ränta till som mest 2 000 kr per månad.

Nackdelar med ett medlemslån

Det stora problemet med medlemslån är att alla kunder får samma ränta. Det innebär att de som har en väldigt hög risk (och därför ofta får en hög ränta av banken) också får samma medlemslånränta som de andra kunderna. Det innebär i praktiken att alla kunder med en normal ekonomi får kompensera upp för den andel kunder med dålig ekonomi. Om du har en normal ekonomi eller är attraktiv för banker och långivare kan det mycket väl vara så att det blir billigare att teckna ett vanligt privatlån istället. Om du väljer ett vanligt privatlån och vill ha en trygghetsförsäkring är den ofta möjligt att teckna samtidigt.

En annan nackdel är att lånebeloppet för ett medlemslån ofta har en lägre beloppsgräns än vad som gäller för ett vanligt privatlån. Swedbank, Nordea och SEB har exempelvis alla ett maximalt lånebelopp på 350 000 kr. Behöver du låna mer än 350 000 kr är därför ett privatlån utan säkerhet ett bra alternativ. Med Sambla kan du ansöka om ett lånebelopp på maximalt 600 000 kr.

Vi hjälper dig gärna när du jämför blancolån – oavsett vem du är eller vad du gör. Vi erbjuder en förmånlig trygghetsförsäkring och om du vill samla lån hjälper vi dig även med det. Om du har fler fundering kring skillnaderna mellan blancolån och medlemslån är du varmt välkommen att kontakta oss på Sambla.

Jämför långivarna med Sambla

När du ska låna bör du alltid jämföra långivarnas erbjudanden innan du bestämmer dig för medlemslån eller privatlån. Alla långivare specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att någon långivare är bättre än en annan när det gäller lån. Således är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken långivare som passar just dig bäst!

Om du som privatperson går till flera olika långivare för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning på dig hos UC. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning hos UC. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Uppdaterat 19-12-11

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.