Allt om bankräntor på 5 minuter

För den som inte tagit 180 högskolepoäng i ekonomi kan alla begrepp som rör bolån och bankräntor framstå som en djungel. Men det behöver faktiskt inte vara särskilt krångligt i praktiken. I den här artikeln förklarar vi de vanligaste räntorna på ett snabbt och enkelt sätt. Du får får även tips på vad du själv kan göra för att sänka din bolåneränta!

Listränta

När du jämför bankräntor online är räntan som du ser angiven hos en långivare deras så kallade listränta. Det är inte nödvändigtvis den lägsta räntan som du kan få av långivaren, utan bör snarare ses som den högsta räntan långivaren kan erbjuda. För att få veta just din lägsta möjliga ränta måste du kontakta långivaren och lämna information om vem du är och din ekonomiska situation. Det lönar sig nästan alltid att förhandla och pruta på det erbjudande du får, även om du utgått från det lägsta förslaget i en jämförelse av bankräntor.

Snittränta

Genom att kolla upp den genomsnittliga räntan som långivaren tidigare gett till andra kunder kan du få en bild av vilken ungefärlig ränta du själv kan få. Långivaren måste enligt lag redovisa genomsnittsräntor de gett sina kunder det senaste året. Eftersom räntorna är förhandlingsbara så är snitträntan i regel lägre än listräntan.

Rörlig eller fast ränta?

Din ränta kan vara antingen fast eller rörlig ränta. Bägge alternativen har sina för- och nackdelar:

Fast ränta

Ett lån med fast ränta innebär att du binder upp dig till en viss procentsats över en viss tidsperiod, ofta mellan ett och tio år. När det gäller bolån kallas den ofta jför bunden ränta. Fördelarna med bunden ränta är att du vet din exakta räntekostnad under tiden du har bundit upp räntan.

Det finns dock även nackdelar med att binda upp räntan. Framför allt har det historiskt sett inneburit en högre total räntekostnad att ha bunden ränta. Det är alltså en trygghet som brukar kosta extra. Skulle du binda din ränta och sedan vilja byta bank eller långivare kan det bli dyrt. Då kan banken nämligen kräva så kallad ränteskillnadsersättning av dig för att du avslutar ditt lån i förtid.

Rörlig ränta

Väljer du rörlig ränta kan räntan komma att både höjas och sänkas under låneperioden. Den rörliga räntan är brukar justeras var tredje månad.

Fördelarna med rörlig ränta är att det historiskt sett har varit billigare att ha räntan obunden. Du kan även med kort varsel byta långivare utan att behöva betala någon ränteskillnadsersättning.

Nackdelen är framför allt att det inte på förhand går att veta vad lånet kommer kosta varje månad och att dina månadskostnader snabbt kan öka om räntan skulle gå upp.

Vad avgör vilken ränta jag får av långivaren?

Långivaren tittar på din privatekonomi för att avgöra din betalningsförmåga och därmed hur mycket du ska få låna och till vilken ränta. Har du redan tagit ett lån och endast vet månadskostnad och återbetalningstigår det att räkna ut ränta genom att själv använda sig av en enkel kalkyl

Dessa punkter är särskilt viktiga för långivaren:

  • Din inkomst
  • Dina utgifter
  • Dina tillgångar
  • Dina skulder

De här faktorerna gör att långivaren får en uppfattning om ditt ekonomiska läge och därmed vilken ränta du kan erbjudas.

Den första räntan du erbjuds behöver dock inte vara långivarens slutgiltiga bud. Du kan alltid försöka få ner räntan genom att argumentera och pruta. Genom att kontakta flera långivare och jämföra vad du kan få för ränta får du en bättre förhandlingsposition. Många långivare erbjuder dessutom rabatt på bolåneräntan om du samlar alla dina banktjänster hos en och samma bank, det kan vara ett sätt att få ner räntan ytterligare!

Fördelar med att jämföra långivarna

Säg att du ska låna 300000 utan säkerhet och vill hitta en så bra ränta som möjligt. Då är det alltid en mycket god idé att jämföra långivarnas erbjudanden. Alla långivare specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att någon långivare är bättre än en annan när det gäller lån. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken långivare som passar just dig bäst.

Det samma gäller om du är intresserad av ett privatlån utan säkerhet. Om du väljer att jämföra privatlån med Sambla görs endast en kreditupplysning hos UC som alla långivare delar på. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av långivaren om vi kan hjälpa dem att få en ny, nöjd kund.

Uppdaterat 19-12-04

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.