Allt om bankräntor på 5 minuter

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Sambla förklarar bankräntor
Listränta och Snittränta
Det avgör vilken ränta du får av banken
Sambla förklarar bankräntor
Listränta och Snittränta
Det avgör vilken ränta du får av banken

För den som inte tagit 180 högskolepoäng i ekonomi kan alla begrepp som rör bolån och bankräntor framstå som en djungel. Men det behöver faktiskt inte vara särskilt krångligt i praktiken. I den här artikeln förklarar vi de vanligaste räntorna på ett snabbt och enkelt sätt. Du får får även tips på vad du själv kan göra för att sänka din bolåneränta!

Listränta

När du jämför bankräntor online är räntan som du ser angiven hos en bank deras så kallade listränta. Det är inte nödvändigtvis den lägsta räntan som du kan få av banken, utan bör snarare ses som den högsta räntan banken kan erbjuda. För att få veta just din lägsta möjliga ränta måste du kontakta banken och lämna information om vem du är och din ekonomiska situation. Det lönar sig nästan alltid att förhandla och pruta på det erbjudande du får, även om du utgått från det lägsta förslaget i en jämförelse av bankräntor.

Snittränta

Genom att kolla upp den genomsnittliga räntan som banken tidigare gett till andra kunder kan du få en bild av vilken ungefärlig ränta du själv kan få. Bankerna måste enligt lag redovisa genomsnittsräntor de gett sina kunder det senaste året. Eftersom räntorna är förhandlingsbara så är snitträntan i regel lägre än listräntan.

Rörlig eller fast ränta?

Din ränta kan vara antingen fast eller rörlig ränta. Bägge alternativen har sina för- och nackdelar:

Fast ränta

Ett lån med fast ränta innebär att du binder upp dig till en viss procentsats över en viss tidsperiod, ofta mellan ett och tio år. När det gäller bolån kallas den ofta för bunden ränta. Fördelarna med bunden ränta är att du vet din exakta räntekostnad under tiden du har bundit upp räntan.

Det finns dock även nackdelar med att binda upp räntan. Framför allt har det historiskt sett inneburit en högre total räntekostnad att ha bunden ränta. Det är alltså en trygghet som brukar kosta extra. Skulle du binda din ränta och sedan vilja byta bank kan det bli dyrt. Då kan banken nämligen kräva så kallad ränteskillnadsersättning av dig för att du avslutar ditt lån i förtid.

Ofta binder man räntan på bolån. Här kan läsa mer om att binda räntan på bolån eller inte.

Rörlig ränta

Väljer du rörlig ränta kan räntan komma att både höjas och sänkas under låneperioden. Den rörliga räntan är brukar justeras var tredje månad.

Fördelarna med rörlig ränta är att det historiskt sett har varit billigare att ha räntan obunden. Du kan även med kort varsel byta bank utan att behöva betala någon ränteskillnadsersättning.

Nackdelen är framför allt att det inte på förhand går att veta vad lånet kommer kosta varje månad och att dina månadskostnader snabbt kan öka om räntan skulle gå upp.

Vad avgör vilken ränta jag får av banken?

Banken tittar på din privatekonomi för att avgöra din betalningsförmåga och därmed hur mycket du ska få låna och till vilken ränta. Har du redan tagit ett lån och endast vet månadskostnad och återbetalningstid går det att räkna ut ränta genom att själv använda sig av en enkel kalkyl.

Dessa punkter är särskilt viktiga för banken:

  • Din inkomst
  • Dina utgifter
  • Dina tillgångar
  • Dina skulder

De här faktorerna gör att banken får en uppfattning om ditt ekonomiska läge och därmed vilken ränta du kan erbjudas.

Den första räntan du erbjuds behöver dock inte vara bankens slutgiltiga bud. Du kan alltid försöka få ner räntan genom att argumentera och pruta. Genom att kontakta flera banker och jämföra vad du kan få för ränta får du en bättre förhandlingsposition. Många banker erbjuder dessutom rabatt på bolåneräntan om du samlar alla dina banktjänster hos en och samma bank, det kan vara ett sätt att få ner räntan ytterligare!

Läs också: Jämför sparräntor

Jämför bankräntor

Säg att du ska låna 300 000 kronor utan säkerhet och vill hitta en så bra ränta som möjligt. Då är det alltid en mycket god idé att jämföra de olika bankräntorna som finns.

Alla banker specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att någon bank är bättre än en annan när det gäller lån. Just därför är det viktigt att man jämför bankräntor för att hitta vilken bank som passar just dig bäst.

Du jämför enkelt över 40 bankräntor via Sambla! Allt du behöver göra är att fylla i formuläret och luta dig tillbaka. Vi kommer sen kontakta dig och presentera det olika bankräntorna och ge dig det mest fördelaktiga erbjudandet.

Vanliga frågor och svar – Bankräntor

Vad är bankräntor?

Listränta, snittränta, fast ränta, rörlig ränta – ja det finns väldigt många olika sorters räntor. Dessa går vi igenom här på sidan.

Kan jag jämföra bankräntor?

Absolut – det tycker vi du ska göra! Genom att jämföra flera olika bankers räntor kan du se till att få den bästa räntan.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler