Snittränta på 5 minuter

När du jämför bankernas bolåneräntor kan du använda dig av snitträntan för att veta vilken bank som kan ge dig bäst bolånebud. Snitträntan den genomsnittliga räntan som en banks kunder fått på sina bolån. Bankerna måste redovisa snittränta för alla olika bindningstider och även hur den har sett ut historisk.

Vad är snittränta?

Snitträntan infördes på Finansinspektionens uppmaning från och med 1 juni 2015 och är alltså ett krav på bankerna att publicera sina genomsnittliga räntor. Bankerna måste publicera den genomsnittliga räntan för de olika bindningstiderna som de har erbjudit sina kunder under den senaste månaden. Dessutom ska det publiceras en historik över hur det sett ut det senaste året. Detta innebär att du som kund i praktiken får en bild av vilken ränta som går att få hos respektive bank. Listräntan som anges kan mer betraktas som ett slags utgångspris.

Varför behövs snitträntan?

Det kan vara svårt att veta var du hittar ditt bästa bolån. Tidigare var det bästa sättet att få en uppfattning om vad du kan få för ränta att titta på bankens listränta. Listräntan avslöjar dock inte bankens bästa erbjudande. Den visar bara på den högsta räntan som för tillfället gäller. Det finns ofta prutmån och just din ränta avgörs individuellt. Med hjälp av snitträntan kan du få en uppskattning av hur mycket det är möjligt att pruta på listräntan.

Tänk dock på att snitträntan är ett genomsnitt av vilken ränta som tidigare kunder har fått. Det innebär att vissa har fått en högre och vissa har fått en lägre ränta. Det är därför inte omöjligt att få en ränta som är lägre än snitträntan. Det är ofta möjligt att påverka dina möjligheter att pruta genom att till exempel flytta över andra tjänster till samma bank. Även din ekonomiska situation i övrigt påverkar naturligtvis vilken ränta du till sist kan få.

Hur brukar snitträntan visas?

Snitträntan visas oftast i tabeller. Den senaste månadens snittränta brukar redovisas så här, räntesatserna är endast exempel:

Bindningstid Snittränta september %
3 mån 1,57 %
1 år 1,55 %
2 år 1,56 %
3 år 1,57 %
5 år 1,81 %
7 år 2,34 %
10 år 2,95 %

Hur hittar jag bäst snittsräntan 2018?

Om du är ute efter ett vanligt privatlån och exempelvis vill låna 200000 kr är svaret enkelt - använd Samblas tjänst och få svar från över 28 banker. Annars finns Konsumenternas Bank- och finansbyrå som är en opartisk stiftelse som har som uppgift att bistå konsumenter med rådgivning och information i frågor som rör fondbolag, banker och andra finansinstitut. På sin webbplats publicerar de en jämförelse av bankernas snitträntor varje månad. Du hittar även historiska siffror för det senaste året. Tänk bara på att inte alla banker finns med i jämförelsen!

Låna pengar med Sambla

När du ska ta ett bolån är det alltid smart att jämföra vad du kan få för ränta och villkor hos de olika bankerna. Det bör du även göra om du ska ta ett privatlån. Alla banker specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att någon bank är bättre än en annan när det gäller lån. Därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken bank som passar just dig bäst!

Om du som privatperson går till flera olika banker när du jämför räntor tar de varsin kreditupplysning på dig. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Fördelar med att låna pengar via Sambla:

  • Låna upp till 600 000 kr
  • Det är helt kostnadsfritt
  • Du binder dig inte till någonting
  • Enkelt att samla befintliga lån
  • Det görs endast en kreditupplysning
  • Du får personlig rådgivning
  • Vi samarbetar med över 28 olika banker och långivare
  • Du kan låna pengar snabbt

Vilka är vi?

Sambla grundades 2014 och sedan dess har vår filosofi alltid varit densamma - att jämföra bankernas erbjudanden så att alla, oavsett vem du är och vad du gör, alltid ska få det bästa möjliga banklånet. Vi är stolta över att vi sedan start hjälpt över 140 000 svenskar med att hitta ett bättre lån. Med ett betyg på över 9.5/10 på Trustpilot vet vi att våra kunder är mycket nöjda med villkoren på de lån vi förmedlat. Din trygghet är också viktig för oss. Vårt egenutvecklade affärssystem kommunicerar direkt med långivare genom en SSL-certifierad och krypterad anslutning. Detta för att garantera din integritet och att känsliga uppgifter skyddas.

Uppdaterat 18-12-12

 kr
 år
10 000600 000
Cirka månadskostnad:
3 210 kr
Nytt lånSamla lån
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 100 000 kr över 9 år, nominell ränta 6,95% och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir effektiv ränta 7,18%. Totalkostnad : 127 764 kr eller 1 183 kr/månad fördelat på 108 månader.
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Genom att skicka in ansökan godkänner jag användaravtalet och dataskyddspolicyn
Bindningsfritt och gratis. Endast en kreditupplysning.