Snittränta på 5 minuter

När du jämför långivarnas bolåneräntor kan du använda dig av snitträntan för att veta vilken långivare som kan ge dig bäst bolånebud. Snitträntan den genomsnittliga räntan som en banks kunder fått på sina bolån. Bankerna måste redovisa snittränta för alla olika bindningstider och även hur den har sett ut historisk.

Vad är snittränta?

Snitträntan infördes på Finansinspektionens uppmaning från och med 1 juni 2015 och är alltså ett krav på bankerna att publicera sina genomsnittliga räntor. Bankerna måste publicera den genomsnittliga räntan för de olika bindningstiderna som de har erbjudit sina kunder under den senaste månaden. Dessutom ska det publiceras en historik över hur det sett ut det senaste året. Detta innebär att du som kund i praktiken får en bild av vilken ränta som går att få hos respektive bank. Listräntan som anges kan mer betraktas som ett slags utgångspris.

Varför behövs snitträntan?

Det kan vara svårt att veta var du hittar ditt bästa bolån. Tidigare var det bästa sättet att få en uppfattning om vad du kan få för ränta att titta på bankens listränta. Listräntan avslöjar dock inte bankens bästa erbjudande. Den visar bara på den högsta räntan som för tillfället gäller. Det finns ofta prutmån och just din ränta avgörs individuellt. Med hjälp av snitträntan kan du få en uppskattning av hur mycket det är möjligt att pruta på listräntan.

Tänk dock på att snitträntan är ett genomsnitt av vilken ränta som tidigare kunder har fått. Det innebär att vissa har fått en högre och vissa har fått en lägre ränta. Det är därför inte omöjligt att få en ränta som är lägre än snitträntan. Det är ofta möjligt att påverka dina möjligheter att pruta genom att till exempel flytta över andra tjänster till samma bank. Även din ekonomiska situation i övrigt påverkar naturligtvis vilken ränta du till sist kan få.

Hur brukar snitträntan visas?

Snitträntan visas oftast i tabeller. Den senaste månadens snittränta brukar redovisas så här, räntesatserna är endast exempel:

Bindningstid Snittränta september %
3 mån 1,57 %
1 år 1,55 %
2 år 1,56 %
3 år 1,57 %
5 år 1,81 %
7 år 2,34 %
10 år 2,95 %

Hur hittar jag bäst snittränta 2019?

Om du är ute efter ett vanligt privatlån och exempelvis vill låna 200000 kr är svaret enkelt - använd Samblas tjänst och få svar från över 35 långivare. Annars finns Konsumenternas Bank- och finansbyrå som är en opartisk stiftelse som har som uppgift att bistå konsumenter med rådgivning och information i frågor som rör fondbolag, banker och andra finansinstitut. På sin webbplats publicerar de en jämförelse av bankernas snitträntor varje månad. Du hittar även historiska siffror för det senaste året. Tänk bara på att inte alla långivare finns med i jämförelsen!

Låna pengar med Sambla

När du ska ta ett bolån är det alltid smart att jämföra vad du kan få för ränta och villkor hos de olika långivarna. Det bör du även göra om du ska ta ett privatlån. Alla långivare specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att någon långivare är bättre än en annan när det gäller lån. Därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken långivare som passar just dig bäst!

Om du som privatperson går till flera olika långivare när du jämför räntor tar de varsin kreditupplysning på dig hos UC. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning hos UC. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Uppdaterat 19-12-04

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.