Räkna ut ränta och få bättre koll på din privatekonomi

Det är lätt att gå vilse när man försöker förstå lånemarknaden och hur lånfungerar. Vilka avgifter ingår och vad är egentligen ränta? Att själv klara av att räkna ut räntan på ett lån är viktigt för att du ska förstå vad lånet kommer kosta dig och för att du ska välja det bästa möjliga lånet. Den här artikeln kommer ge dig en uppfattning om hur ränteförändringar, som ofta kan framstå som små, får stor effekt för din privatekonomi över tid.

Vad är ränta?

Anledningen till att du kan ta ett banklån är att du som kund i utbyte mot pengar på kontot, förbinder dig att betala ränta till långivaren. Ränta är alltså enkelt beskrivet priset du betalar för att låna pengar. Oftast betalar du räntan månadsvis tillsammans med amortering och andra avgifter kopplade till lånet. Räntekostnad brukar uttryckas som en procentandel av din totala skuld, vanligen sett över ett år som årsränta. Denna procentsats kallas för räntesats.

Räntesatsen står i regel för den så kallade nominella räntan. Detta är räntan utan de avgifter som ofta tillkommer. När man inkluderar avgifterna talar man istället om effektiv ränta. Vi har fri räntesättning i Sverige vilket innebär att långivarna har rätt att fritt sätta räntan på ett lån. När en långivare avgör vilken ränta du kommer erbjudas så väger de in din kreditrisk (anställningsform, boende, nuvarande skulder och lån, betalningsanmärkningar och antal kreditupplysningar) tillsammans med din betalningsförmåga (din inkomst och dina utgifter). Kreditrisk plus betalningsförmåga ger tillsammans din kreditvärdighet.

Räntesättningen är alltså helt individuellt satt och det är upp till var och en av bankerna att bedöma vilken ränta de bör ge just dig. Därför är det viktigt att jämföra många banker och långivare så att du ska vara säker på att du får lånet med lägst ränta.

Hur räknar man ut räntan?

Följande formel är användbar när du vill räkna ut i kronor hur mycket du ska betala i ränta per år:

Kvarvarande skuld x räntesats = årsränta i kr.

Om du vill låna 10 000 kr och räntan är 7% årligen så kan beräkningen göras enligt följande: 10 000 x 0,07 = 700.

Du ska alltså betala 700 kr första året i ränta.

Beroende på din återbetalningstid amorterar du även ett förutbestämt belopp på lånet. Det innebär att lånet blir mindre och mindre för varje månad. Enkelt beskrivet innebär det att räntekostnaden i kronor sjunker för varje månad som går.

Om du efter första året har 7 500 kr kvar att betala och räntan är 7%, ser beräkningen istället ut som följande: 7 500 x 0,07 = 525.

Du ska alltså betala 525 kr i ränta under lånets andra år.

Om du vill beräkna räntekostnaden per månad får du dela räntan med 12. I exemplet ovan blir då månadsräntan 700/12 = 58,33 kr. Du ska alltså betala 58,33 kr per månad i ränta första året och 525/12 = 43,75 kr andra året.

Vill du även räkna ut ränta på ränta kan du läsa vår guide som behandlar ämnet.

Fördelar med att jämföra långivarna

Om du misstänker att du betalar alldeles för hög effektiv ränta på dina befintliga lån, eller om du vill vara säker på att du får en så låg effektiv ränta som möjligt på ett nytt lån så är det klokt att jämföra långivarna med hjälp av Sambla. Alla långivare specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att en specifik långivare är bättre än en annan på förhand. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken långivare som passar just dig bäst!

Om du som privatperson går till flera olika långivare för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning på dig hos UC. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning hos UC. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi kan hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Uppdaterat 19-12-04

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.