Avkastning – pengar från en investering

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så fungerar avkastning
Investeringarna som ger störst avkastning
Så mycket skattar du på avkastningen
Så fungerar avkastning
Investeringarna som ger störst avkastning
Så mycket skattar du på avkastningen

När du tjänar pengar på en investering kallas det för avkastning. Om du istället förlorar pengar kallas det negativ avkastning. Här tittar vi närmare på vad som gäller.

Vad är avkastning?

När du köper fonder eller aktier som stiger i värde kan du sälja dem för mer än du investerat. Vinsten kallas för avkastning. Men då det inte finns några garantier när du investerar pengar, kan du också få negativ avkastning, vilket innebär att du går minus.

Räkna ut avkastning på din investering

Om du investerar 5000 kronor och värdet ökar till 6000 kronor, får du en avkastning på 1000 kronor när du säljer. För att se vad avkastningen blir i procent dividerar du vinsten (1000 kronor) med inköpspriset (5000 kronor). 1000 / 5000 = 0,2. Du har alltså fått en avkastning på 20 % på din investering.

Olika varianter av avkastning

Inom företagande används avkastning som mätetal för att se verksamhetens lönsamhet. Följande mått används:

  • Avkastning på eget kapital
  • Avkastning på investering
  • Avkastning på investerat kapital
  • Avkastning på totalt kapital
  • Avkastning på operativt kapital
  • Avkastning på sysselsatt kapital

Om du funderar på att investera bör du främst titta på ROE (Return on Equity) vilket på svenska är avkastning på eget kapital. ROE visar avkastningen aktieägarna fått på det investerade kapitalet. Ett bra ROE-nyckeltal visar att företagets avkastning är stabil.

Hur räknar man ut avkastning på eget kapital?

Du dividerar bolagets vinst efter skatt med dess eget kapital. Siffran du får fram är nyckeltalet i procent. Ju högre nyckeltal, desto bättre investeringspotential.

Kan man leva på avkastning?

Det går alldeles utmärkt att leva på avkastning från investeringar och ränta, men för att komma dit krävs tålamod och att kan investera tillräckligt stora summor.

För att skapa en investeringsplan och ett sparande behöver du titta på:

  1. önskat månadsbelopp
  2. förväntad avkastning
  3. sparkapital.

Vägen till ekonomiskt oberoende

Studier visar att du behöver spara/investera i ca 20 års tid för att få en avkastning du kan leva på. Om den förväntade avkastningen är 10 % behöver du spara omkring 3 miljoner kronor för att få ut 25 000 kronor i månaden. Några garantier finns dock aldrig när du investerar i aktier och fonder. Marknaden styr och dina pengar kan lika gärna sjunka i värde.

Läs mer: Inlåningsränta

Vad är skillnaden mellan avkastning och ränta?

Avkastning är det du faktiskt tjänar eller förlorar på din investering. Ränta är istället kopplat till lån. Om du har ett sparande hos en bank – vilket innebär att de lånar pengar av dig – kan du tjäna pengar på ränta. Förutom räntan på det ursprungliga insättningsbeloppet, får du även ränta på den utbetalda årsräntan. Detta kallas för ränta-på-ränta-effekten. Hos storbankerna får du låg ränta på ditt sparande i dagsläget.

Vid aktieinvesteringar får du inte ränta, men däremot kan du få avkastning på avkastningen om du väljer att återinvestera vinsten.

Vad är skillnaden på direktavkastning och effektiv avkastning?

Summan på aktieutdelningen i förhållande till aktiens värde kallas direktavkastning. Om du köper en aktie för 500 kronor och aktieutdelningen är 50 kronor, får du en direktavkastning på 10 %.

Effektiv avkastning är den sammanlagda vinsten av aktieutdelning och värdeökning på aktien. Om du köpt en aktie för 500 kronor och fått 50 kronor i aktieutdelning, för att sedan sälja aktien till ett ökat värde om 550 kronor, blir din totala vinst 100 kronor. 100 / 500 = den effektiva avkastningen blir 20 %.

Hur hög är skatten på avkastning?

För aktier och fonder betalar du 30 % i skatt när du säljer med vinst. Du kan också ha ett investeringssparkonto för sparande i aktier och fonder. Då betalar du inte någon skatt på vinsterna, utan en årlig skatt baserad på tillgångarna både vid vinst och förlust.

Vad är en bra avkastning per år?

Den genomsnittliga avkastningen på aktiebörsen är 7 % per år. Omkring 10 % anses vara stabil avkastning och det är också genomsnittsnivån under de senaste 90 åren. Generellt mäts avkastningssnitt över längre perioder, då investeringar i aktier och fonder är ett långsiktigt sparande.

Siffrorna kan störtdyka under en period för att sedan snabbt återhämta sig. Det säkraste sättet att undvika stora värdeförändringar är att sprida ut risken genom att investera i olika fonder och branscher.

Vad ger störst avkastning på kortast tid?

Guld, Bitcoin, valutahandel – det bästa sättet att förvalta pengar varierar beroende på vem du frågar. De tre mest populära är dock fortfarande:

1. Aktier

Det brukar heta att en aktie bara kan gå ner 100 % men upp flera 1000 %. Aktiemarknaden är det mest populära alternativet för den som vill få en stor avkastning snabbt. Fördelarna är att du kan sprida ut din investering på många olika företag och att aktierna kan säljas i princip när som helst. Myntets baksida? Dina aktier kan störtdyka och du kan tvingas sälja med förlust om du inte har tid att vänta.

2. Fonder

När du placerar i fonder köper du ett paket med investeringar som en förvaltare sköter åt dig. Du har alltså inte samma insyn som när du själv handlar med aktier.

3. Sparkonto

Räntan på sparkonton hos svenska banker är idag relativt låg. Men du får ut mer än om du hade sparat pengarna på ditt vanliga bankkonto. När du väljer sparkonto bör du titta på faktorer som högsta och lägsta sparkapital, bindningstid och om det finns begränsningar i antal insättningar och uttag.

Vanliga frågor och svar – Avkastning

Hur räknar jag ut avkastning på investering?

Genom att dividera nettovinsten med kostnaden för investeringen.

Ska jag eftersträva hög avkastning?

En högriskinvestering ger generellt högre avkastning. Vill du investera säkrare är det en bättre strategi att sikta på låg men stabil avkastning över tid.

Hur ofta får jag avkastning?

Avkastningen på svenska aktier delas ut en eller två gånger per år. För att ha rätt till aktieutdelning måste du äga minst en aktie på avstämningsdagen.

Kan jag förlora pengar insatta på ett sparkonto?

Du kan inte förlora pengar på samma sätt som vid en investering i fonder eller aktier. Däremot kan inflation göra att dina sparpengar tappar värde trots att räntan får beloppet att öka.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler