Inlåningsränta – hitta bäst inlåningsränta på sparkonton

När du ska välja sparkonto vill du såklart få bäst möjliga inlåningsränta. Inlåningsräntan varierar beroende på kontotyp och bank och påverkar hur mycket avkastning du får på dina insatta pengar. Här går vi igenom allt behöver veta om inlåningsränta och vad du ska tänka på när du ska välja inlåningskonto.

Hos oss kan du jämföra flera sparkonton med inlåningsränta och hitta det bästa för dig.

Listan uppdaterad 11 mars 2024.

Aktör

Rörlig ränta Fast ränta 1 år
4,30% Läs mer
4,15% 3,75% Läs mer
4,00 % Läs mer
4,10% Läs mer
3,90% 3,80% Läs mer
3,85% Läs mer
3,80% Läs mer
3,75% 4,20% Läs mer
3,75% 4,05% Läs mer
lunar logga 3,75% Läs mer
3,70% 3,90% Läs mer
3,60% Läs mer
3,60% Läs mer
3,50% 3,70% Läs mer
ica banken logga 2,70% Läs mer
5,00% Läs mer

Vad är inlåningsränta?

Ja, vad betyder då inlåningsränta? Inlåningsräntan är den avkastning du får när du sparar pengar hos en bank. Det är alltså den ränta som en bank betalar till dig som kund för de pengar som du sätter in på ditt sparkonto. Ju längre tid du har pengarna på sparkontot desto mer kommer de att växa.

Exempel: Om du sätter in 50 000 kronor på ett sparkonto med en inlåningsränta på 3 %, kommer du att få en avkastning på 1 500 kronor i årsränta (50 000 x 0.03).

Se upp för sparkonton utan inlåningsränta

Det är viktigt att du försäkrar dig om att du har dina pengar på ett sparkonto med inlåningsränta. I dag finns det även banker som har ränta på lönekonton – men det finns också vissa sparkonton utan inlåningsränta, så kallad nollränta. Även en låg inlåningsränta är bättre än ingen ränta – detta tack vare ränta på ränta-effekten som gör att pengarna växer exponentiellt över tid.

Så fungerar inlåningsränta

Man kan säga att banker använder inlåningsräntan som ett lockbete för att locka till sig nya kunder. När du sätter in pengar på ett sparkonto låter du nämligen banken använda dina pengar och i utbyte får du en viss ränta som avkastning. Därför tjänar alltså även banken på att du sparar dina pengar hos dem, vilket gör att banker konkurrerar om dig som kund.

Så hittar du den bästa inlåningsräntan

Det är svårt att säga vilken bank som har bäst inlåningsränta, då den bank som har högst inlåningsränta kanske inte är bäst för just dig och dina preferenser. Kanske är det bästa valet för dig istället ett inlåningskonto med väldigt flexibla villkor eller ett konto med en högre ränta – men med en längre bindningstid?

Oavsett vad bör du alltid jämföra olika konton och inlåningsräntor för att hitta det som passar just dig bäst.

Jämför inlåningsränta för att hitta den bästa

Hos oss kan du snabbt och smidigt jämföra inlåningsräntan på flera sparkonton för att hitta den inlåningsränta och den kontotyp som passar dig bäst. Antingen en rörlig inlåningsränta – eller en fast. Nedan förklarar vi med vad skillnaden är.

Läs också: Bästa ekonomiapparna

Olika former av inlåningskonton

Man brukar ofta tala om två typer av inlåningskonton: Rörliga obundna konton och fasträntekonton. Skillnaden mellan dessa är hur inlåningsräntan beräknas och tillämpas.

Rörliga obundna konton

Rörliga obundna konton är konton med fria uttag, vilket innebär ett flexibelt val för dig som kund. Här kan inlåningsräntan ändras över tid beroende på ränteförändringarna på marknaden.

Banken justerar ofta räntan för att den ska återspegla ränteläget på marknaden vilket gör att du som kund kan dra nytta av högre ränta om marknadsräntan stiger.

Fasträntekonton

Fasträntekonton och placeringskonton har till skillnad från ett rörligt konto en förutbestämd ränta under en bestämd tidsperiod. Under den bestämda tidsperioden förblir räntan densamma och påverkas inte av marknadsräntan. Din inlåningsränta blir i regel högre ju längre du binder upp pengarna hos banken.

Denna kontotyp ger stabilitet och förutsägbarhet, men kan också leda till att du som kund kan missa fördelarna med högre ränta om marknadsräntan skulle stiga kraftigt under den fasta perioden. Dessa konton kan ofta komma med uttagsbegränsningar.

3 saker att tänka på när du ska välja sparkonto med inlåningsränta

1. Rörligt eller fast konto

Valet mellan ett rörligt obundet konto och ett fasträntekonto beror bland annat på din risktolerans, ditt behov av flexibilitet och din syn på räntemarknadens rörelser. Om du tror att räntorna kommer stiga kan ett rörligt obundet konto vara fördelaktigt för att dra nytta av den högre räntan.

Om du däremot föredrar stabilitet och inte vill påverkas av svängarna i marknaden kan ett fasträntekonto vara ett bättre val.

Långsiktigt eller kortsiktigt sparande

Valet mellan rörligt eller fast konto beror också på hur du vill spara. Vill du spara långsiktigt utan att röra pengarna under en längre tid eller sparar du mer kortsiktigt? Sparar du långsiktigt kan det vara smartare med en längre bindningstid på sparkontot – eftersom det brukar ge högre inlåningsränta.

Läs också: Insättningsgaranti

2. Tillkommande avgifter

Läs igenom villkoren och kolla om det tillkommer några avgifter så som avgift vid uttag eller andra avgifter.

3. Begränsningar

Har sparkontot fria uttag eller har det begränsningar vad gäller insättningar och uttag? Ett sparkonto med begränsningar kan ofta ha en högre inlåningsränta än ett konto utan begränsningar.

Vill du veta mer om sparkonton för att hitta den inlåningsränta som passar dig bäst kan du gå till vår sida om sparkonton med ränta.

Vanliga frågor – Inlåningsränta

Vad är inlåningsränta?

Inlåningsränta, även kallat sparränta, är den ränta som banker ger dig i utbyte mot att du sparar dina pengar hos dem. Hur hög inlåningsräntan är beror på vilken bank och vilken typ av konto du har.

Hur hittar man bäst inlåningsränta?

För att hitta den bank som erbjuder bäst inlåningsränta kan du jämföra sparkonton och räntor hos oss. Tänk på att de konton som har högst inlåningsränta oftast kommer med en längre bindningstid – vilket gör att de lämpar sig bättre för långsiktigt sparande.