home
  • Hem
  • Sambla förklarar
  • ISK fördelar/nackdelar

Investeringssparkonto (ISK) fördelar & nackdelar

Om du någon gång har varit intresserad av börsen eller pratat med någon om börsvärlden, har du säkert hört talats om investeringssparkonto, eller ISK som det också förkortas. Ett investeringssparkonto är en typ av konto som du kan handla värdepapper som aktier och fonder i utan att själv behöva deklarera dina affärer. Investeringssparkontot är en väldigt vanlig sparform bland svenskar idag!

Vad är ett investeringssparkonto (ISK)?

Årsskiftet 2011/2012 lanserades en ny typ av sparkonto i Sverige, nämligen investeringssparkontot (ISK). Syftet med investeringssparkontot är att underlätta för alla som vill köpa aktier och fonder men som inte är experter på deklarering.

Du öppnar ett investeringssparkonto i en bank och eftersom du med kontot kan köpa aktier och fonder utan att behöva deklarera dina affärer, blir det mycket lättare för gemene man att börja spara på börsen. Dessutom kan man med ett investeringssparkonto köpa och sälja värdepapper utan att behöva utlösa skatt vid varje affär, någonting som syftar till att främja sparande bland befolkningen.

Vad kan jag spara i med ett ISK?

Du kan inkludera alla kontanter och värdepapper (aktier, fonder, certifikat, warranter, obligationer, premieobligationer och teckningsoptioner etc.) som är noterade på en börs eller handelsplattform i ditt ISK-sparande. De pengar du har på ditt investeringssparkonto kan du ta ut helt fritt och det belopp du tar ut beskattas inte.

Läs även: 20 tips för att spara pengar i vardagen

Vad kan jag inte spara i med ett ISK?

Det som inte kan ingå i ditt sparande på investeringssparkontot är bland annat onoterade värdepapper. Du kan inte heller köpa aktier där du eller dina närstående äger mer än tio procent av företagets röster eller kapital.

Beskattning av ISK

Det speciella med ett investeringssparkonto är att det schablonbeskattas. Det betyder att du betalar 30% i skatt på en viss procentsats per år (en så kallad schablonintäkt) som är baserad på ditt kontos värde, istället för att betala 30 % i kapitalvinstskatt per försäljning och utdelning, vilket är fallet med ett vanligt depå/aktie- & fondkonto.

Hur du räknar ut schablonskatten på ditt ISK steg för steg

  1. Ta fram det genomsnittliga värdet på ditt ISK genom att summera värdet på ditt ISK i början av varje kvartal, addera alla insättningar under året och dela summan med fyra. Vi antar att summan blir 180 000 kr.

  1. Få fram schablonintäkten genom att ta det genomsnittliga värdet på ditt ISK som togs fram i steg 1 och multiplicera det värdet med statslåneräntan den 30 november föregående år, plus 1 procentenhet. Det genomsnittliga värdet på ditt ISK multipliceras som lägst med 1,25 %. Om vi antar att statslåneräntan den 30 november föregående år var 0,25% blir alltså din schablonintäkt 180 000 kr x 1,25% = 180 000 kr x 0,0125 = 2250 kr.

  1. Till sist ska du beräkna skatten och eftersom schablonintäkten beskattas med 30% liksom andra kapitalvinster, blir skatten 0,30 x 2250 kr = 675 kr.

Denna skatt räknas ut åt dig

Du behöver dock inte räkna ut denna skatt själv eftersom detta beräknas av den bank i vilken du har ditt investeringssparkonto. De skickar det sedan till Skatteverket, varav det finns förtryckt i din deklaration. Denna beskattningsform innebär därmed att du slipper krånglet med att själv redovisa varje kapitalvinst och kapitalförlust i deklarationen! Ditt ISK beskattas varje år, oavsett om ditt värde på kontot har ökat eller minskat.

Varför är ISK så populärt idag?

Idag använder sig närmare 2,5 miljoner svenskar av ett investeringssparkonto för att spara på börsen. Det faktum att man med ett investeringssparkonto inte själv behöver deklarera sina affärer är troligtvis den största anledningen till att investeringssparkontot har blivit så populärt bland svenskar. Dessutom behöver du inte heller betala 30% i vinstskatt på dina vinster, något som du skulle behöva med ett vanligt depå/aktie- & fondkonto.

Fördelar med ISK

  • Du slipper själv deklarera dina affärer

  • Du behöver inte betala vinstskatt på dina kapitalförsäljningar

  • Möjlighet att delta och rösta på bolagsstämmor för de bolag du har investerat i

  • Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin

  • Minderåriga personer kan öppna ett investeringssparkonto, vilket möjliggör barnspar

Nackdelar med ISK

  • Dina affärer beskattas även om du har negativ avkastning under året

  • Du kan inte göra skatteavdrag om du har sålt värdepapper med förlust

  • Utbudet av värdepapper att investera i är normalt mindre jämfört med ett vanligt depåkonto

  • Om du vill ta in värdepapper du har i ett annat sparande till ditt investeringssparkonto så utlöses skatt

  • Investeringssparkonto kan endast ägas av privatpersoner



Investeringssparkonto (ISK) fördelar & nackdelar

tic Så fungerar ISK

tic Smidigt att spara i aktier & fonder

tic Sambla förklarar allt om ISK

 kr
5000
300000
600000
3391 kr

JAG VILL SAMLA LÅN
HUR MYCKET VILL DU SAMLA?
300000 kr
5000
300000
300000

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
trustedTryggt och säkert
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 12 år, nom. ränta 6,4%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 6,59%. Totalkostnad: 215 282 kr eller 1 495 kr/månad (144 avbet.). Återbet. tid 1-20 år. Eff. ränta 3,01%-29,95%. Uppdaterat 2021-05-18.
2021-08-13
Marcus Sätherström

Marcus har lång erfarenhet av privatekonomi och står för en stor del av innehållet du kan ta del av på Sambla.se. Han guidar våra besökare till att fatta informerade och välgrundade beslut i en annars svårnavigerad djungel av privatlån.


  • 2,5 miljoner svenskar använder sig av ett investeringssparkonto - Avanza.se
  • Miljonärsskatt hot mot svenska småsparare - Avanza.se

Vanliga frågor om ISK

VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA

Våra andra tjänster
Privatlån
Jämför privatlån upp till 600 000 kronor genom Sambla. Via Sambla kan du få den bästa räntan på ditt privatlån.
Samla lån
Samla ihop dina dyra smålån och krediter till ett enda lån. Få sänkt ränta, bättre kreditvärdighet och en lägre månadskostnad.
Låna pengar
Låna pengar online via Sambla. Vi jämför ränta hos över 40 banker och långivare med endast en kreditupplysning hos UC.
Billån
Sambla hjälper dig att finansiera bilen genom att erbjuda billån till hela bilens värde. Jämför räntor för att hitta billigaste lånet.
Blancolån
Sambla jämför blancolån hos över 40 banker och långivare för att hitta den billigaste månadskostnaden för dig.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Våra tjänster

Låna pengar
Samla lån
Privatlån
Billån
Blancolån
Trygghetsförsäkring
Olika typer av lån

Kundservice

 0770 22 01 80
 kundtjanst@sambla.se
Frågor och svar
Sambla förklarar
Sambla Plus
Dataskyddspolicy
Cookiepolicy
Användaravtal

Sambla

Om Oss
Jobba hos oss
Partners
Press
HemHemHemHemHemHemHemHemPersonal loansLåna pengarAnsök om lånSamla lånHopbakslånOmförhandla lånByta bankRefinansieringBli skuldfriLösa lånSamlingslånSkuldfinansieringFöretagslånPrivatlånBillånBilfinansieringLån med svag kreditvärdighetLån 18 år Peer-to-peer lånLån trots KronofogdenOmöjligt att få lånBilliga lånSambla förklararSöka lånBlancolanFler lånetyperLån utan UCKonsumentkreditLån utan inkomstLån utan UCFritidslånBåtlånSolcellslånATV-lånEnergilånSkoterlånMC lånRenoveringslånLån till resaBanklanSMS lånLån med betalningsanmärkningLån utan säkerhetPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersOm SamblaBolånLånelöfteLåna till tomtOmförhandla bolånFlytta bolånBolånetakRänteavdrag på bolånBolån som studentBolån vid provanställningGrönt bolånBolån utan fast anställningStrategier vid budgivningBolån med betalningsanmärkningFrågor och svarKontakta ossKontakta ossKALP (Kvar Att Leva På)SkatteåterbäringAvdrag deklarationBindningstidLåntagareBanksekretessAviavgiftRäntaAdvisaAmorteringAmorteringsfritt lånAnnuitetslånBankräntorForexBelåningsgradBetalningsanmärkningÅrsinkomstGåvobrevVad är en faktura?ExistensminimumReversLikviditetBisnodeBlack fridayBorgensmanBorgenärBottenlånBudgetkalkylBynkBästa bolåneräntanCompricerCredwayDelbetala resaDelbetalningEasycreditEffektiv räntaFast räntaFreedom FinanceHandpenningHur mycket får jag lånaHusvagnslånKreditGäldenärFörfallodatumInkassokravRänteskillnadsersättningRäntelagenISK fördelar/nackdelarAmortera eller sparaJämför räntorKreditkortKreditupplysningKreditvärdighetLåneförmedlareLånekalkylLåneskyddMeddelandelånMedlemslånMedlåntagareMikrolånMobillånMyloanNominell räntaNätlånOmstartslånPåminnelseavgiftRak amorteringRestvärde bilRäkna på bolånRäkna på lånRäkna ut räntaRänta på räntaRörlig räntaSkuldebrevSmspengarSnabblånSnitträntaSpara pengarSparräntaTopplånUnderskott av kapitalUpplysningscentralenUppläggningsavgiftVivusZmartatrygghetsförsäkringTa lånLån med BankIDLån utan BankIDLåna pengar direktLåna 5000Låna 20 000Låna 50 000Låna 100 000Låna 150 000Låna 200 000Låna 250 000Låna 300 000Låna 350 000Låna 400 000Låna 500 000Låna 600 000Marcus SätherströmAfif Khan


Sambla.noSambla.fiSambla.dk
2022 © Sambla AB Org. nr: 556974-8378 Strandvägen 5B, 114 51 Stockholm

Ändra ditt samtycke till cookies