Om du någon gång har varit intresserad av börsen eller pratat med någon om börsvärlden, har du säkert hört talats om investeringssparkonto, eller ISK som det också förkortas. Ett investeringssparkonto är en typ av konto som du kan handla värdepapper som aktier och fonder i utan att själv behöva deklarera dina affärer. Investeringssparkontot är en väldigt vanlig sparform bland svenskar idag!
Årsskiftet 2011/2012 lanserades en ny typ av sparkonto i Sverige, nämligen investeringssparkontot (ISK). Syftet med investeringssparkontot är att underlätta för alla som vill köpa aktier och fonder men som inte är experter på deklarering.
Du öppnar ett investeringssparkonto i en bank och eftersom du med kontot kan köpa aktier och fonder utan att behöva deklarera dina affärer, blir det mycket lättare för gemene man att börja spara på börsen. Dessutom kan man med ett investeringssparkonto köpa och sälja värdepapper utan att behöva utlösa skatt vid varje affär, någonting som syftar till att främja sparande bland befolkningen.
Du kan inkludera alla kontanter och värdepapper (aktier, fonder, certifikat, warranter, obligationer, premieobligationer och teckningsoptioner etc.) som är noterade på en börs eller handelsplattform i ditt ISK-sparande. De pengar du har på ditt investeringssparkonto kan du ta ut helt fritt och det belopp du tar ut beskattas inte.
Läs även: 20 tips för att spara pengar i vardagen
Det som inte kan ingå i ditt sparande på investeringssparkontot är bland annat onoterade värdepapper. Du kan inte heller köpa aktier där du eller dina närstående äger mer än tio procent av företagets röster eller kapital.
Det speciella med ett investeringssparkonto är att det schablonbeskattas. Det betyder att du betalar 30% i skatt på en viss procentsats per år (en så kallad schablonintäkt) som är baserad på ditt kontos värde, istället för att betala 30 % i kapitalvinstskatt per försäljning och utdelning, vilket är fallet med ett vanligt depå/aktie- & fondkonto.
Ta fram det genomsnittliga värdet på ditt ISK genom att summera värdet på ditt ISK i början av varje kvartal, addera alla insättningar under året och dela summan med fyra. Vi antar att summan blir 180 000 kr.
Få fram schablonintäkten genom att ta det genomsnittliga värdet på ditt ISK som togs fram i steg 1 och multiplicera det värdet med statslåneräntan den 30 november föregående år, plus 1 procentenhet. Det genomsnittliga värdet på ditt ISK multipliceras som lägst med 1,25 %. Om vi antar att statslåneräntan den 30 november föregående år var 0,25% blir alltså din schablonintäkt 180 000 kr x 1,25% = 180 000 kr x 0,0125 = 2250 kr.
Till sist ska du beräkna skatten och eftersom schablonintäkten beskattas med 30% liksom andra kapitalvinster, blir skatten 0,30 x 2250 kr = 675 kr.
Du behöver dock inte räkna ut denna skatt själv eftersom detta beräknas av den bank i vilken du har ditt investeringssparkonto. De skickar det sedan till Skatteverket, varav det finns förtryckt i din deklaration. Denna beskattningsform innebär därmed att du slipper krånglet med att själv redovisa varje kapitalvinst och kapitalförlust i deklarationen! Ditt ISK beskattas varje år, oavsett om ditt värde på kontot har ökat eller minskat.
Idag använder sig närmare 2,5 miljoner svenskar av ett investeringssparkonto för att spara på börsen. Det faktum att man med ett investeringssparkonto inte själv behöver deklarera sina affärer är troligtvis den största anledningen till att investeringssparkontot har blivit så populärt bland svenskar. Dessutom behöver du inte heller betala 30% i vinstskatt på dina vinster, något som du skulle behöva med ett vanligt depå/aktie- & fondkonto.
Du slipper själv deklarera dina affärer
Du behöver inte betala vinstskatt på dina kapitalförsäljningar
Möjlighet att delta och rösta på bolagsstämmor för de bolag du har investerat i
Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin
Minderåriga personer kan öppna ett investeringssparkonto, vilket möjliggör barnspar
Dina affärer beskattas även om du har negativ avkastning under året
Du kan inte göra skatteavdrag om du har sålt värdepapper med förlust
Utbudet av värdepapper att investera i är normalt mindre jämfört med ett vanligt depåkonto
Om du vill ta in värdepapper du har i ett annat sparande till ditt investeringssparkonto så utlöses skatt
Investeringssparkonto kan endast ägas av privatpersoner
Så fungerar ISK
Smidigt att spara i aktier & fonder
Sambla förklarar allt om ISK
Marcus har lång erfarenhet av privatekonomi och står för en stor del av innehållet du kan ta del av på Sambla.se. Han guidar våra besökare till att fatta informerade och välgrundade beslut i en annars svårnavigerad djungel av privatlån.
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster