Rörlig ränta - Så fungerar det

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Sambla förklarar rörlig ränta
Rörlig eller fast ränta?
Få bäst ränta via Sambla
Sambla förklarar rörlig ränta
Rörlig eller fast ränta?
Få bäst ränta via Sambla

När du lånar pengar kan ditt lån antingen ha en rörlig eller fast ränta. Väljer du ett lån med rörlig ränta följer denna marknadsräntan i stort. Den kan alltså gå upp eller ner, vilket innebär att din räntekostnad för lånet kan variera lite över tid. Det finns även lån med fast ränta – där räntan alltså är densamma under hela låneperioden – det är vanligast vid bostadslån.

Vad är rörlig ränta?

Det är en vanlig missuppfattning att privatlån utan säkerhet och krediter har fast ränta. Men det stämmer inte, nästan alla banker och långivare använder sig av rörlig ränta. Det innebär att räntan kan variera under låneperioden. Banken sätter den rörliga räntan beroende på det allmänna läget på räntemarknaden. Eftersom räntan kan variera under låneperioden kan alltså även kostnaden för ditt lån gå upp eller ner.

Ett lån med fast ränta har räntan bunden under en viss period. Räntesatsen är då densamma varje månad. Detta är vanligast vid bolån där man brukar få välja mellan rörlig ränta eller bunden ränta upp den under en förutbestämd tidsperiod. Bolån med rörlig ränta är istället bunden under en kortare tidsperiod på tre månader för att sedan röra sig uppåt, nedåt eller stå still.

Varför bör man välja rörlig ränta?

En vanlig fundering är om man bör välja rörlig eller fast ränta. Historiskt sett har den rörliga räntan varit lägre än den fasta, eftersom långivaren tar ut en viss marginal för att du ska kunna binda räntan hos dem.

Detta ger dig som låntagare en lägre månadskostnad för ditt privatlån utan säkerhet. Så även om det kan låta otryggt med rörlig ränta så är det alltså precis tvärtom – det är oftast det smartare valet rent ekonomiskt över tid. Det som kan uppfattas som en nackdel är dock att dina kostnader kan öka och minska oförutsägbart.

Rörliga ränta kan inte ändras hur som helst

Det finns lagar och regler kring hur långivaren får ändra räntan. Det får bara ske efter kreditpolistika beslut, ökade upplåningskostnader för långivaren eller andra kostnadsökningar som långivaren inte kunnat förutse.

Ränteskillnadsersättning inte aktuellt med rörlig ränta

Som trygghet för dig som kund står det angivet i Konsumentkreditlagen att lån med rörlig ränta inte får beläggas med så kallad ränteskillnadsersättning. Det är en form av avgift som långivaren tar ut om lånet betalas av i förtid.

Du kan alltså byta långivare samma dag, helt kostnadsfritt, om räntan på ditt lån skulle höjas och du blir erbjuden bättre ränta hos någon annan långivare.

Jämför du långivarnas räntor med oss på Sambla kan du vara säker på att du har lägsta möjliga ränta. Jämför långivare redan idag!

Vi arbetar i stort sett uteslutande med aktörer som erbjuder rörlig ränta. Detta för att skydda dig som kund mot onödiga avgifter om du vill förtidsinlösa ditt blancolån.

För- och nackdelar med fast ränta

När man bestämmer sig för att låna med fast eller rörlig ränta är det bra att väga in alla för- och nackdelar. Med en fast ränta får du en bra överblick över vad lånet kommer att kosta dig. Och eftersom räntesatsen är densamma varje månad vet du exakt vad dina månadskostnader kommer bli. Nackdelen är att det inte finns någon chans att räntan faktiskt blir lägre.

Fördelar med att jämföra långivare

Om du misstänker att du betalar alldeles för hög effektiv ränta på dina befintliga lån, eller om du vill vara säker på att du får en så låg effektiv ränta som möjligt på ett nytt blancolån så är det klokt att jämföra långivare med hjälp av Sambla. Alla banker specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att en specifik bank är bättre än en annan på förhand. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken bank som passar just dig bäst!

Om du som privatperson går till flera olika banker för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning på dig. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta.

Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Vi får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi kan hjälpa dem att få en ny nöjd kund.

Vanliga frågor och svar – Rörlig ränta

Är rörlig ränta det bästa?

Rörlig ränta har historiskt sett visat sig vara fördelaktigt. Det innebär också att du kan lösa lånet när du vill.

Vad finns det mer än rörlig ränta?

Fast ränta är motsatsen till rörlig ränta.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler