Rörlig ränta - Så fungerar det

När du lånar pengar kan ditt lån antingen ha en rörlig eller fast ränta. Väljer du ett lån med rörlig ränta följer denna marknadsräntan i stort. Den kan alltså gå upp eller ner, vilket innebär att din räntekostnad för lånet kan variera lite över tid. Det finns även lån med fast ränta – där räntan alltså är densamma under hela låneperioden – det är vanligast vid bostadslån.

Vad är rörlig ränta?

Det är en vanlig missuppfattning att privatlån utan säkerhet och krediter har fast ränta. Men det stämmer inte, nästan alla banker och långivare använder sig av rörlig ränta. Det innebär att räntan kan variera under låneperioden. Banken sätter den rörliga räntan beroende på det allmänna läget på räntemarknaden. Eftersom räntan kan variera under låneperioden kan alltså även kostnaden för ditt lån gå upp eller ner.

Ett lån med fast ränta har räntan bunden under en viss period. Räntesatsen är då densamma varje månad. Detta är vanligast vid bolån där man brukar få välja mellan rörlig ränta eller bunden ränta upp den under en förutbestämd tidsperiod. Bolån med rörlig ränta är istället bunden under en kortare tidsperiod på tre månader för att sedan röra sig uppåt, nedåt eller stå still.

Varför bör man välja rörlig ränta?

En vanlig fundering är om man bör välja rörlig eller fast ränta. Historiskt sett har den rörliga räntan varit lägre än den fasta, vilket ger ett dig som låntagare en lägre månadskostnad för ditt privatlån utan säkerhet. Så även om det kan låta otryggt med rörlig ränta så är det alltså precis tvärtom.

Det finns lagar och regler kring hur långivaren får ändra räntan. Vi på Sambla brukar säga att banken eller långivaren aldrig kommer höja räntan så att det blir till väsentlig nackdel till dig som kund. Som trygghet för dig som kund står det angivet i Konsumentkreditlagen att lån med rörlig ränta inte får beläggas med så kallad ränteskillnadsersättning. Det är en form av avgift som långivaren tar ut om lånet betalas av i förtid.

Du kan alltså byta långivare samma dag, helt kostnadsfritt, om räntan på ditt lån skulle höjas. En höjning av räntan måste dessutom meddelas via post. De senaste åren har den rörliga ränta sänkts för privatlån, vilket såklart bara är bra för dig som låntagare. Jämför du långivarnas räntor med Sambla kan du vara säker på att du har lägsta möjliga ränta. Jämför långivarna redan idag!

Sambla arbetar i stort sett uteslutande med aktörer som erbjuder rörlig ränta. Detta för att skydda dig som kund mot onödiga avgifter om du vill förtidsinlösa ditt lån.

För- och nackdelar med fast ränta

När man bestämmer sig för att låna med fast eller rörlig ränta är det bra att väga in alla för- och nackdelar. Med en fast ränta får du en bra överblick över vad lånet kommer att kosta dig. Och eftersom räntesatsen är densamma varje månad vet du exakt vad dina månadskostnader kommer bli. Nackdelen är att det inte finns någon chans att räntan faktiskt blir lägre.

Fördelar med att jämföra långivarna

Om du misstänker att du betalar alldeles för hög effektiv ränta på dina befintliga lån, eller om du vill vara säker på att du får en så låg effektiv ränta som möjligt på ett nytt lån så är det klokt att jämföra långivare med hjälp av Sambla. Alla långivare specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att en specifik långivare är bättre än en annan på förhand. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken långivare som passar just dig bäst!

Om du som privatperson går till flera olika långivare för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning på dig hos UC. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning hos UC. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi kan hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Uppdaterat 19-12-04

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.