0770 22 01 80

Köpa tomt och bygga hus – så går det till

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

Räntan i exemplet är en 3 månaders rörlig ränta och sätts individuellt. För ett bolån på 1 580 000 kr med 40 års löptid, nominell ränta på 6,7%, engångsavgift 2 000 kr och månatlig avgift på 60 kr skulle den effektiva räntan beräknas till 6,82%. Månadskostnaden storlek skulle bli 9 164 kr och inkludera både ränta och amortering. Totalt belopp att betala blir 4 398 943 kr under 40 år (9 164kr x 480 månadsbetalningar). Din individuella situation kan påverka den effektiva räntan.

Tänk på detta när du köper tomt och bygger hus
Så mycket kostar det
Ansök om lån inför tomtköpet och husbygget
Tänk på detta när du köper tomt och bygger hus
Så mycket kostar det
Ansök om lån inför tomtköpet och husbygget

Det finns nog få drömmar som är härligare att uppfylla än den om tomtköp och husbygge. Men som med det mesta måste nöjet kompletteras med en hel del nytta – det krävs nämligen en stor dos planering och tankeverksamhet för att få tomtköpet och husbygget att flyta på. Vad ska man tänka på när man köper tomt och bygger hus? Vad kostar det och hur fungerar det med bolån inför tomtköpet? Det får du reda på här. 

9 tips inför att du ska köpa tomt

1. Bestäm dig för område

Först och främst måste du bestämma dig för i vilket område du vill bo, för att därefter hålla stenkoll på både utbudet av tomter och prisnivån i ditt valda område. Utbudet hittar du bland annat via mäklare, i annonser eller via kommunens tomtkö.

2. Kontakta kommunen om bygglov

Kontakta kommunen för att veta hur det ser ut med bygglov och villkor för byggnation på tomten du är intresserad av. I vissa fall finns det redan ett existerande bygglov. Om inte, får du räkna med att betala en summa för att få bygglovet på plats.

3. Detaljplan

Kolla igenom detaljplanen för tomten du är intresserad av. I detaljplanen reglerar kommunen bland annat hur mark och vatten ska användas på tomten, vilket således talar om vad du får och inte får bygga på tomten.

4. Områdesplan

Kolla upp kommunens områdesplan. Den talar om vilken utveckling man planerar för området kring tomten.

5. Vatten, avlopp, el och fibernät

Kontrollera om tomten du är intresserad av redan är ansluten till kommunalt vatten och avlopp, el och fibernät. Om inte får du räkna med att kostnader för detta tillkommer.

6. Väderstreck och soltimmar

Besök tomten regelbundet och vid olika tider på dagen. Då får du ett hum om var solen och skuggan befinner sig på morgon, eftermiddag och kväll.

7. Kommunikationsmöjligheter och aktivitetsplatser

Se över hur bra kommunikationsmöjligheter det finns till och från tomten, samt hur långt avstånd det är till affärer, skolor och andra aktivitetsplatser.

8. Servitut

Kontrollera om det finns något servitut kopplat till tomten. Servitut innebär att andra har rätt att vistas på tomten av olika anledningar. Det kan exempelvis handla om en granne som har rätt att gena över tomten för att komma till sin tomt – något som kan påverka hur privat tomten känns.

9. Kolla om tomten är byggklar

Kolla upp om tomten är byggklar eller vad som krävs för att den ska bli det. Ibland krävs det större markarbeten som sprängning, schaktning eller pålningsarbete – vilket kan bli en relativt dyr historia.

7 tips inför husbygget

När du väl hittat en tomt du är intresserad av är det dags att börja planera för själva husbygget. Efter beviljat bygglov har du nämligen inte mer än två år på dig att påbörja bygget – om du inte har köpt tomten av helt andra anledningar. Nedan har vi listat saker som är värda att ta i beaktning innan du påbörjar husbygget.

1. Planera

Att spendera stora mängder tid på förarbete och planering må kännas trist, men det kommer underlätta enormt när husbygget väl tar fart. Innan du börjar drömma dig bortom inredning och interiör bör du alltså låta planeringsstadiet ta den tid det behöver.

2. Gör en budget

I planeringsstadiet ingår även kontakten med din bank och analyserandet av din egen ekonomiska situation. Se till att göra en tydlig budget där kostnader för allt från byggnadsmaterial till besiktning och arbetskraft inkluderas. På så sätt minimerar du risken för dyra överraskningar.

Lite längre ner har vi listat eventuella kostnader som kan tillkomma när du köper tomt och bygger hus.

3. Hitta samarbetspartner och skriv avtal

Välj de personer som ska vara inblandade i ditt husbygge med omsorg. Jämför olika entreprenörer och deras referensprojekt, pris och genomförandekapacitet.

4. Sök bygglov och lämna in alla handlingar till kommunen

Söka bygglov och lämna in eventuella övriga handlingar till kommunen kan du göra själv innan bygget påbörjas. Vanligt är dock att byggfirman du samarbetar med gör detta åt dig.

5. Välj kontrollansvarig för byggprojektet

Utse en certifierad kontrollansvarig för husbygget. Den kontrollansvarige ska bland annat se till att bygget uppfyller kraven i bygglagstiftningen, se till att kontrollplanen följs och vara med på besiktningar och kontroller. Den kontrollansvarige bör alltså vara någon du känner stor tillit till.

Läs också: Bygga utekök

6. Skaffa försäkringar

Se till att alla försäkringar är på plats när du ska börja bygga ditt hus. Om du har anlitat ett företag som ska bygga huset åt dig, är de nödvändiga försäkringarna ofta inkluderade i priset.

7. Slutbesiktning när huset är klart

När huset är färdigbyggt bör du genomföra en slutbesiktning av huset. Anlita en certifierad besiktningsperson för detta.

Läs också: Bygga altan – kostnad

Pris för tomtköp och husbygge

Det finns såklart inga exakta prisuppgifter att ange för tomtköp och husbygge, eftersom det skiljer sig otroligt mycket åt beroende på vilken tomt du vill köpa, huruvida den är byggklar eller ej samt hur stort hus du vill bygga och av vilka material.

Kostnad vid tomtköp

Köpet för själva tomten kan vara alltifrån några kronor till flera miljoner kronor. Om tomten är helt eller delvis byggklar, kommer du självklart billigare undan. Kostnader som kan tillkomma utöver köpeskillingen är bland annat:

  • Kostnad för bygglov – pris cirka 13 500 kronor i genomsnitt
  • Anslutning till kommunalt vatten och avlopp
  • Anslutning till elnätet – pris från cirka 30 000 kronor
  • Lagfart – 1.5% av köpeskillingen
  • Kostnad för att göra tomten byggklar
  • Geoteknisk markundersökning – pris från cirka 15 000 kronor

Kostnad när du bygger hus

Vad byggandet av själva huset kommer att kosta varierar förstås kraftigt. För ett mindre hus med icke-exklusiva materialval kan du komma ner i runt 17 500 kronor per kvadratmeter. För ett större och mer exklusivt hus får du räkna med att lägga åtminstone 30 000 kronor per kvadratmeter.

Saker som påverkar kostnaden är bland annat var huset byggs, vilka material du använder och vilken entreprenadform du väljer.

Ta lån när du ska köpa tomt och bygga hus

Ibland kräver bostadsdrömmen lite ekonomisk skjuts, och att ta lån för att köpa tomt och bygga hus är relativt vanligt.

Får jag ta ett bolån för att köpa tomt?

Du får inte ta ett vanligt bolån för att köpa tomt, eftersom det inte finns en bostad som banken kan ta som säkerhet. Det du kan göra istället är att ansöka om privatlån för att finansiera ditt tomtköp. Då kan du ha möjlighet att låna upp till 600 000 kronor. Är ni två personer som ska köpa kan ni ta varsitt lån, och söka upp till 1 200 000 kronor.

Hur stort lån du får beviljat beror på din nuvarande ekonomiska situation – och att jämföra långivare genom oss kan hjälpa dig att få det bästa möjliga lånet.

Jämför privatlån till tomt

Det är viktigt att jämföra lån och långivare för att optimera räntan, inte minst då privatlån har högre ränta än bolån. När du jämför privatlån hos oss konkurrerar 600 000 banker och långivare om dig som kund vilket gör att du lättare kan hitta den allra bästa räntan för just dig.

Ta lån för att bygga hus

Om du vill låna pengar till husbygget kan du ta ett så kallat byggnadslån, även kallat byggkredit. Ett byggnadslån fungerar ungefär som en kontokredit, då det innebär att långivaren tillfälligt finansierar husbygget.

Långivaren betalar alltså alla fakturor för bygget och du betalar ränta på beloppet som använts. När huset är färdigt omvandlar banken byggnadslånet till ett vanligt bolån.

Har du tagit privatlån för att finansiera ditt tomtköp, kan det fungera som kontantinsats för byggnadslånet. På så sätt kan du få lägre ränta på lånet – och att ha en byggplan klar gör dina chanser till att få ett bra privatlån till din tomt större.

Vill du veta mer eller ansöka om ett privatlån till tomtköpet? Eller vill du ha hjälpt med att ta eller flytta ditt bolån? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar – Köpa tomt och bygga hus

Måste man bygga hus om man köper tomt?
Nja. Har du tagit byggnadslån och ansökt om bygglov, måste du påbörja ett bygge inom två år. Du kan köpa tomt utan bygglov, om du har för avsikt att använda den till något annat än ett bygge. Då har du dock inte möjlighet att beviljas ett byggnadslån.
Hur mycket kostar det att bygga hus och köpa tomt?
Kostnaden skiljer sig åt beroende på var tomten är och huruvida den är byggklar eller ej. Ett husbygge brukar i sin tur kosta absolut minst 17 000 kronor per kvadratmeter – beroende på faktorer som husstorlek och materialval.
Kan man ta bolån för att köpa tomt?
Nej, du kommer inte bli beviljad ett bolån för att finansiera ditt tomtköp. Det du kan göra för att finansiera tomten är att ta ett privatlån.

Mer om bolån och bostadsköp

Alternative Banknotes Of The World

Ever considered what countries’ banknotes would look like if the person depicted on them was chosen by their popularity? Se all the pictures...
Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

Bästa banken för bolån

Att hitta bästa banken för bolån handlar mer om bara den lägsta räntan. Se vilka som är de populäraste bolånebankerna här – och jämför bolån...

Vad kostar det att byta tak?

Dags för ett takbyte? Vilka plattor du använder kommer att påverka priset – här ser du alla olika kostnader för att byta tak på huset.

Hur ska jag tänka pengasmart på semestern?

Semestern närmar sig med stormsteg för de flesta. För att inte spendera för mycket, få smarta tips från vår vardagsekonom.

Vad händer med min ränta?

De flesta har märkt att ens räntekostnader ökat tre till fyra gånger eller mer på ett år. Hur ska man tänka framåt kring sina räntor och rän...

Kan man slå ihop två lån?

Att slå ihop två – eller fler – lån kan hjälpa dig att sänka din ränta och få dig att spara pengar. Läs här om hur det går till att slå ihop...

Vad kostar det att anlita flyttfirma? Priser och tips

Kostnaden för en flyttfirma beror på många olika faktorer. Här går vi igenom priser för flyttfirma och vad du ska tänka på inför anlitandet.

Vad krävs för att få ett bolån? Här är alla krav för att få bolån

Dags för dig att ta ditt första bolån? Det finns ofta en rad krav som du måste uppfylla för att bli beviljad ett bolån. Läs om allt här!
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Renovera lägenhet – kostnader och tips

Dags för att helrenovera lägenheten? Här är pris och kostnader ihop med viktiga tips inför att du ska renovera din lägenhet.

Förbättra ditt låneläge när räntorna stiger

Många svenskar har aldrig upplevt så höga räntor som vi har nu. Upplever du att räntekostnaderna tar en allt större del av dina inkomster? S...

Odla på balkong – här är 7 saker du enkelt kan odla hemma

Att odla kryddor och grönsaker hemma är både roligt och ekonomiskt. Här listar vi 7 saker som du enkelt kan odla på din balkong!

Att köpa bostadsrätt – steg för steg-guide

Funderar du på att köpa bostadsrätt? Kul! Här är vår guide med viktiga tips med allt från bolån till budgivning och kontraktskrivning.

Kostnad för att bygga ut huset

Ska du bygga ut huset? Så här mycket får du räkna med att det kostar – och detta bör du tänka på inför tillbyggnad av huset.

Tankat bensin i dieselbil? Så ska du göra vid feltankning

Att råka tanka bensin i en dieselbil är lätt hänt. Det kan dock innebära stora skador på bilen – läs här vad du ska göra vid feltankning.

Radon i hus – tänk på detta innan du köper hus med radon

Vill du köpa ett hus med radon? Det kan innebära en del kostnader. Här är allt du behöver veta om radonhus och radonsanering.
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Köpa tomt och bygga hus – så går det till

Ska du köpa tomt för att bygga hus? Här våra bästa tips för tomtköp och husbygge – allt från att hitta en bra tomt till hur du gör med bolån...

Checklista flytt – här är allt du bör tänka på inför flytten

Boka flyttfirma, adressändra, packa och flytta bolån. Det finns mycket att tänka på inför en flytt – här är vår checklista med allt du inte ...

5 procent i kontantinsats – förslag om startlån för bostäder

Går det att köpa en bostad med endast 5 procent i kontantinsats? Så här ser upplägget för startlån för bostäder ut – och då kan det bli verk...

Stor guide – här är Sveriges bästa loppisar 2023

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Förstagångsköpare? Detta är viktigt att veta om bolånet

Hur gör man med bolån som förstagångsköpare av bostad? Finns det ett särskilt startlån för förstagångsköpare? Läs allt du behöver veta här!

Mest prisvärda hundraserna att äga

Vill du köpa hund? Innan kan det vara värt att veta vad en hund kommer att kosta dig under dess livstid. Här är de dyraste och mest prisvärd...

Värdera din bostad online och med app

Vill du veta hur mycket din bostad är värd? Att värdera sin bostad går att göra online – här berättar vi hur det går till.
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Bygga altan – kostnad och tips

Att bygga altan eller trädäck är ett härligt sätt att göra livet i trädgården härligare. Men vad kostar det? Vilket material ska man ha? Läs...

Flyttstädning – priser och checklista

Hur mycket kostar en fltytstädning? Vad ingår? Se allt här. Vill du flyttstäda själv har vi också en checklista med allt som ska ingå!

Matbutikerna prissänker varor – hela listan från priskriget 2023

ICA, Coop, Lidl och Willys alla sagt att de sänker priserna på många matvaror sedan priserna tidigare ökat kraftigt. Här är varorna som bliv...

Så klarar du av lågkonjunkturen

Vill du vara bättre rustad inför tuffare tider? Lågkonjunkturen är här och tuffare ekonomiska tider väntas. Här är bästa tipsen för att klar...

Inflation: Vad betyder det för mig?

Den senaste tiden pratar alla ekonomi och ett ord som vi hör särskilt ofta är inflation. Vad betyder det egentligen och vad betyder det för ...

Spara till kontantinsats

Att lyckas spara ihop till en kontantinsats är det första steget inför ditt bostadsköp. Du behöver ha sparat 15 % av bostadens värde – så hä...

The Most Expensive Dog Breeds of All Time

Do you want to get a dog, but you're not sure you can afford it? Here is the complete list of the 20 most expensive – and most afforable – d...

Köpekontrakt för bostadsrätt

Ska du köpa eller sälja en bostadsrätt? Det finns mycket att tänka på vad gäller köpekontrakt och överlåtelseavtal – här går vi igenom allt ...

Boendekostnad – här är allt som räknas in

Boendekostnad är alla de kostnader som uppstår i samband med att du hyr eller äger en bostad. Till exempel hyra, ränta och avgifter. Läs mer...

Gå på grannens visning – vad gäller?

Det är lätt att bli nyfiken och vilja gå på visning hos grannen. Det är ett vanligt fenomen, men vad gäller egentligen? Här går vi igenom hu...

Sälja hus och bostadsrätt privat – köpekontrakt

Funderar du på att sälja din bostad privat? Det kan ibland vara billigare. Läs vad som gäller när du säljer hus privat – och hur gör med köp...

Checklista inför tillträde

Inför tillträdet till nya huset eller lägenheten finns det mycket att tänka på. Här är en checklista på 12 saker du ska hinna med innan till...
Par i bil på väg till visning av lägenhet

Gå på visning – en checklista

Att gå på visning är spännande – men vad ska man tänka på och leta efter? Allt det och mycket anant har vi samlat ihop här. Samt en checklis...

Lån till jordbruksfastighet

Är du intresserad av ett lån för jordbruksfastigheter? Här är allt du behöver veta om denna typ lån, inklusive vad som räknas som en jordbru...

Tillträde för hus

Vad betyder tillträde och vad ska man tänka på som säljare och köpare? Allt det och mycket annat går vi igenom här - allt för att du ska var...

Bygga utekök – en guide

Vill du bygga ett utekök? Här är vår steg för steg-guide – inklusive viktiga tips för hur du kan bygga utekök billigare eller med lastpallar...

Byta fönster – kostnader och vad du bör tänka på

Fönsterbyte kan kosta olika beroende på vilken typ av fönster du vill byta till och hur mycket du kan göra själv. Läs mer om kostnaderna här...

Måla om huset – så mycket kostar det

Är det dags att måla om huset? Här går vi igenom kostnader och andra viktiga saker att tänka på inför en ommålning av husfasaden.
mamma och dotter försöjer elen i hemmet med solceller

5 Tips för en bättre vardagsekonomi

Har du också märkt att matpriserna stiger och elen blivit dyrare? Här är 5 knep på hur du kan spara pengar i vardagen och få en bättre ekono...

Undersökning visar – här är man bäst på att se över sin ekonomi

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Bergvärme – så mycket kostar installation och drift

Funderar du på att installera bergvärme? Här kan du läsa om kostnad för både installation och drift – och räkna på hur mycket du kan spara.

Vad kostar dränering? Allt du behöver veta

Dränering kan vara en tråkig utgift – men det är ofta en bra investering för ditt hus. Här kan du läsa hur du kan räkna på kostnad för dräne...

Bästa länderna att arbeta i 2023

Drömmer du också om att flytta till ett annat land? Vi på Sambla har sammanställt vilka länder i världen som är bäst att flytta till för att...

Rutavdrag – så fungerar det

Rutavdrag är en skattereduktion du kan få för hushållstjänster som städning, tvätt och trädgårdsarbeten. Läs allt om rutavdraget här.

The best countries to work in the world in 2023

We’ve all thought about moving somewhere new. Here is Samblas study on the best countries to work in the world in 2023.

Renovera kök – hur mycket kostar det?

Går du i tankar på att renovera köket, och vill räkna på vad det kostar? Här kan du läsa allt om kostnader som tillkommer vid en köksrenover...

Det här lånade svenskarna till 2022

Vi på Sambla har sammanställt de vanligaste anledningarna till att folk sökte lån genom oss under 2022 – se resultatet här!

Rotavdrag – så fungerar det

Vad är rotavdrag? Hur fungerar det? Här kan du lära dig allt om rotavdraget och hur du räknar ut det med rätt procent och summor för 2023.

Prisskillnader mellan matvarukedjorna – här finns billigaste julmaten

Vart finns den billigaste julmaten? Vi har undersökt priserna hos fem matvarukedjor runt om i Sverige för att hitta det billigaste julbordet...

Det söker svenskarna efter på rean

Resväskor, Airpods eller Moccamasters. Listan görs lång när vi har tittat på vad svenskarna söker efter allra mest under rean.
Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2023 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...
bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.
Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...
nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.
Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2023.
Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.
Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...

Våra partners

img
img
img
img
img