Gå på grannens visning – vad gäller?

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så många går på visning hos grannen
Därför går vi på grannens visning
Så här ska man bete sig
Så många går på visning hos grannen
Därför går vi på grannens visning
Så här ska man bete sig

Blir du också nyfiken när du ser en “välkommen på visning”-skylt i grannens trädgård? Då är du inte ensam. Att gå på sin grannes visning är nämligen ett relativt vanligt fenomen – trots att man inte är intresserad av att köpa bostaden i fråga. Men hur vanligt är det egentligen, vad är anledningen till det och hur ska man bete sig när man kollar in grannarnas hem? Det får du reda på här.

Hur vanligt är det att gå på grannens visning?

Att gå på sina grannars visning är vanligare än många av oss kanske tror. Undersökningar visar att 20% av alla svenskar någon gång gått på sin grannes visning utan avsikt att köpa bostaden som visas. I storstäder som Stockholm och Göteborg är detta fenomen ännu vanligare då det i storstäderna förekommer fler öppna visningar som inte kräver föranmälan.

Varför går man på grannens visning?

Det finns flera anledningar till att man väljer att gå på sin grannes visning. Vanliga anledningar är:

Nyfikenhet

Många av oss gör det av ren nyfikenhet. Vi tycker helt enkelt att det är spännande att se hur personen intill oss bor och inreder.

Prisläget

Andra går på grannens visning och följer budgivningen därefter för att få bättre koll på prisläget. Om man själv funderar på att köpa eller sälja, är det användbart att gå på visningar i sitt närområde för att få en uppfattning om marknadsvärdet.

Information

Personer som själva går i säljtankar kan ofta vilja besöka flera visningar för att få bättre koll på hur mäklaren arbetar och vad potentiella köpare letar efter under visningen.

Inspiration

Ja, vissa av oss vill helt enkelt ha lite inspiration till vårt eget hem, som i många fall har liknande planlösning och interiör som grannen – speciellt om man bor i ett lägenhetshus.

Potentiell köpare

Slutligen kan det såklart finnas fall där man helt enkelt är intresserad av att köpa grannens hem antingen till sig själv eller till en familjemedlem.

Är det okej att gå på visning utan att köpa?

Det är absolut okej att gå på visning oavsett om du är i köpläge eller ej. Alla som på ett eller annat sätt är intresserade av en bostad är välkomna att gå på visning. Vissa visningar kräver dock att du anmäler dig till mäklaren innan du går dit.

Läs också: Gå på visning – checklista

Hur ska man bete sig på grannens visning?

Att gå på sin grannes visning skapar sällan några problem, och att vara nyfiken på sina grannars hem är helt naturligt. Att gå på grannarnas visning fungerar likadant som när du går på visning utanför grannskapet. Värt att tänka lite extra på är att:

  • Visa respekt: Kom ihåg att det är grannens hem du besöker. Visa respekt och var försiktig med deras egendom. Är du inte i köpläge kanske det inte är nödvändigt att öppna varenda låda och lyfta på varenda sten?
  • Var trevlig: Om grannen är närvarande på visningen, kan du se det som en chans att prata med dem och visa uppskattning för deras hem.
  • Respektera den angivna tiden: Visningar har ofta en specifik tidsram vilken gäller även för dig – oavsett om du är granne eller ej.
  • Lämna företräde: Om du inte själv är intresserad av att köpa bostaden bör du tänka på att ge övriga spekulanter företräde, exempelvis när det kommer till att prata med mäklaren.

Om det är en granne du har kontinuerlig kontakt med kan det dessutom vara en trevlig gest att innan visningen berätta för grannen att du planerar att gå på deras visning.

Läs också: Flyttstädning – priser och checklista

Vanliga frågor och svar – Gå på grannens visning

Får vem som helst gå på visning?

Alla som är intresserade av en bostad har rätt att gå på visning. I vissa fall krävs det dock att du föranmäler dig hos mäklaren.

Får man ta med någon på visning?

Det är helt okej att ta med sig någon annan på visning. I många fall kan det faktiskt vara klokt att ta med en vän eller familjemedlem, då de kan hjälpa dig att se saker som du själv kanske missar.

Våra partners