Snabba fakta om Snabblån

En trasig bil, ett läckande tak på sommarstugan tak, eller ett skriande behov av solsemester med salta bad. Det finnas många anledningar till att man behöver pengar direkt. Snabblån är just snabba lån, där hela processen från ansökan till utbetalning går undan. I vissa fall kan även den med betalningsanmärkning få låna, eftersom ingen kreditupplysning görs. Det kan låta lockande, men det finns några saker som är extremt viktiga att tänka på innan du tar ett snabblån.

Vad är ett snabblån?

Ett snabblån är ett lån som går snabbt att få beviljat och som ska betalas tillbaka nästan lika snabbt – 30 dagar är en vanlig återbetalningstid. Typiska exempel på snabblån är SMS lån, mikrolån, telefonlån och andra korttidskrediter. Snabblån, inte minst SMS-lån, har blivit omtalade och kritiserade på senare år. Kritiken beror ofta på att folk som inte kunnat betala tillbaka lånen i tid har tagit ytterligare snabblån för att betala av de tidigare lånen, vilket har lett till skuldfälla och betalningsanmärkningar.

Vilka är skillnaderna mot privatlån?

Räntan

Det finns några viktiga skillnader mellan snabblån och privatlån utan säkerhet. Snabblån brukar generellt ha en högre ränta än privatlån. Ibland erbjuds snabblånen räntefritt, men det brukar istället innebära att avgifterna är höga. Tänk därför på att kontrollera vilka avgifter som finns och kontrollera den effektiva räntan. Det är även viktigt att tänka på att snabblånen i regel anger räntan månadsvis. För privatlån anger man istället räntan årsvis. Därför är det bra att räkna om snabblånens ränta till årsränta för en tydligare jämförelse.

Återbetalningstiden

Även återbetalningstiden skiljer sig, för privatlån kan den variera mellan 1–15 år, medan ett snabblån ska vara återbetalt snabbt, ofta inom en 30 dagar. Den korta återbetalningstiden ökar risken för att hamna i en ond spiral där du tvingas ta nya lån för att återbetala det gamla lånet.

Exempel

Vi säger att du lånar 5000 kr med ett SMS-Lån. Återbetalningstiden är 30 dagar. Lånet erbjuds räntefritt, men en avgift på 395 kr tillkommer. Detta ger en ränta per månad på 7,9% (395/5000). Om du ska räkna om räntan till årsränta får du multiplicera månadsräntan med antalet låneperioder per år. Det går 12,17 låneperioder per år (365/30).

Det ger en årsränta på 96,12% (7,9 x 12,17). Den effektiva räntan på lånet blir ännu högre, den blir 152,21%.

Det är en ränta som är enormt mycket högre än vad du kan få med ett privatlån.

Snabblån med direkt utbetalning

Snabblån brukar ofta kunna innebära utbetalningen går just snabbt. Ibland har du pengarna på ditt konto inom ett dygn. Ett privatlån utbetalas också snabbt, men du får i regel vänta någon dag extra. När du ansöker om privatlån hos Sambla får du vänta två dygn efter att långivaren tagit emot ditt underskrivna låneavtal innan pengarna är på ditt konto.

Varför ta ett snabblån?

Om du verkligen måste ha pengarna samma eller följande dag och du absolut inte har några andra alternativ, kan ett snabblån lösa ett tillfälligt behov av pengar. I vissa fall går det även att ta snabblån trots betalningsanmärkningar, vilket kan vara en räddare i nöden om alla andra möjligheter är uteslutna. I vissa fall tillåter även bankerna att du tar ett snabblån utan UC, detta för att snabba på processen så mycket som möjligt.

Nackdelar med snabblån

En stor nackdel är att snabblån ofta blir mycket dyrare än privatlån utan säkerhet. Även om räntan kan vara låg, eller om lånet är “räntefritt”, så gäller det att vara uppmärksam även på avgifterna. De kan verka låga, men eftersom lånebeloppet inte heller är särskilt högt blir den effektiva räntan ändå hög. Tänk även på att om du inte betalar tillbaka lånet inom avtalad tid så riskerar det att bli ännu dyrare.

Den korta återbetalningstiden är också en nackdel. Tänk på att du ska kunna betala tillbaka lånet inom den avtalade tiden. Du bör absolut inte ta ett snabblån för att betala av ett annat snabblån. Detta är en vanlig skuldfälla som du verkligen bör undvika. Om du redan har flera dyra snabblån kan det istället vara smart att med hjälp av Sambla samla ihop dina lån och krediter till ett nytt, billigare privatlån.

Alternativ till snabblån

Om det handlar om mindre belopp kan det vara klokt att först fråga en god vän eller familjemedlem om du kan låna pengar privat av dem. Ett sådant lån kan du ofta få direkt och är ofta räntefritt på riktigt.

Behöver du låna en större summa pengar är privatlån utan säkerhet ett bra alternativ. För att hitta ditt bästa lån gör du bäst i att jämföra långivarna först. Sambla är en låneförmedlare som hjälper dig att jämföra långivarna så att du hittar den bästa räntan och lånevillkoren när du ska ansöka om ett privatlån. När du bestämt dig för ett lån som passar dig så betalar långivaren ut pengarna inom två dagar. Ett tips till dig som vill att utbetalningen ska gå så fort som möjligt är att signera med BankID – då får långivaren din signatur direkt och du får pengarna snabbare.

Har du betalningsanmärkning? Även om du har det gör vi ett försök att hitta en bank eller långivare som kan erbjuda dig ett lån. En förutsättning för att du har en fast månadsinkomst på minst 10 000 kr.

Fördelar med att jämföra långivarna

Som du har förstått finns det både för- och nackdelar med snabblån. Kom ihåg att när du ska ta ett privatlån bör du jämföra långivarna först. Alla långivare specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att en specifik långivare är bättre än en annan på förhand. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken långivare som passar just dig bäst!

Om du som privatperson går till flera olika långivare för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning på dig hos UC. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning hos UC. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi kan hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Uppdaterat 19-12-11

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.