SMS lån

Ibland måste man ta ett lån. Kanske har dina inkomster tillfälligt blivit lägre samtidigt som bilen inte vill starta. Ett snabbt lån kan då vara en bra lösning för att komma på fötterna igen. Men innan du bestämmer dig för att ta ett SMS lån, se över möjligheten att skaffa ett vanligt privatlån. Genom att välja ett privatlån istället kan du spara tusenlappar, nu och i framtiden.

SMS lån - Hur du kan spara pengar genom att välja rätt lån

Att ta första bästa sms lån kan verka lockande när din ekonomiska situation är kritisk. Men vi råder dig att stanna upp och läsa igenom alla våra tips här nedan, innan du bestämmer dig.

Vi lovar, det kommer att löna sig!

Du kommer här få lära dig skillnaden mellan SMS lån och ett mer traditionellt privatlån. Du kommer även att lära dig vilka för- och nackdelar det finns med respektive låneform och hur mycket pengar du faktiskt kan spara med rätt typ av lån.

Vad är SMS lån?

Till att börja med - vad är SMS lån för något? Begreppet SMS lån uppkom efter det att mobiltelefoner introducerades på den svenska marknaden. 2006 etablerades låneformen i Sverige och vid tidpunkten kunde låntagare ta ett snabbt snabblån av mindre belopp via sitt mobilabonnemang genom att skicka ett textmeddelande (SMS) till en långivare, till exempel till Vivus. Lånet betalades ofta ut inom en kvart till låntagarens konto. Återbetalning gjorde man via sin vanliga telefonräkning eller via separat avi.

Idag är marknaden för SMS lån mer reglerad och låneprocessen sker idag snarare online via långivarens hemsida med hjälp av BankID.

Vid SMS-lånets begynnelse var kännetecknen:

 • Små lån på 500 till 3000 kronor
 • Snabba utbetalningar
 • Kort kredittid där lånet återbetalas inom 30 till 90 dagar
 • Hög ränta

Dessa kännetecken stämmer fortfarande i hög grad, men en tydlig skillnad är att lånebeloppen som erbjuds i form av SMS lån har blivit större.

SMS lån med direkt utbetalning

Om du är i behov av ett SMS lån med direkt utbetalning, behöver du se över vilka banker din långivare samarbetar med. De flesta långivare betalar ut SMS lån direkt på kontot till Swedbank, Handelsbanken, Nordea och SEB.

Efter en godkänd kreditprövning betalas lånet oftast ut redan samma dag. Men för att ett SMS lån med direkt utbetalning ska kunna genomföras behöver du skicka in din låneansökan inom långivarens öppettider. Om din ansökan kommer in för sent betalas lånet oftast ut nästkommande bankdag. Det är långt ifrån alla långivare som betalar ut under helger.

Men om du har skickat in din låneansökan i tid, blivit godkänd av långivaren vid en kreditbedömning och har rätt bank kan pengarna finnas på ditt konto inom några minuter till timmar.

SMS lån direkt utbetalning Swedbank

Även om många långivare samarbetar med flera banker, förekommer det även att en långivare endast samarbetar med en särskild bank, t.ex endast Swedbank. Om du som låntagare har ditt privatkonto hos Swedbank kan du i sådana fall räkna med att få ditt SMS lån direkt utbetalat till Swedbank.

Har du en annan bank däremot, kan utbetalningen dröja 1-2 bankdagar.

SMS lån - pengar direkt

När ens hushållsekonomi inte går ihop är det lätt hänt att man drabbas av panik och tänker att man måste få ihop pengar nu och helst igår. SMS lån, pengar direkt - är kanske det första du tänker på i sådana situationer.

Men även i de allra värsta av fallen finns det saker du kan göra för att köpa dig tid och ordna till din ekonomi. Så innan du gör något förhastat, läs igenom tipsen nedan.

Behöver du verkligen ett SMS lån direkt?

Att ta ett SMS lån direkt kostar onödigt mycket pengar. Genom att bara avvakta några dagar och följa tipsen nedan kan du spara många hundralappar.

Att ta ett SMS lån direkt är förenade med höga kostnader och därför kan det vara värt att hitta andra utvägar. Här kommer 3 tips du kan göra innan du bestämmer dig:

 1. Se över möjligheten att få ett privatlån istället. Med Sambla kan du jämföra över 35 olika banker och långivare och få betydligt bättre lånevillkor. Det är dessutom kostnadsfritt och snabbt!
 2. Se över om du kan betala dina räkningar några dagar senare. Har du skött dina betalningar tidigare har leverantörer oftast inga som helst problem att ge dig ytterligare 30 dagars kredittid. Det är bara att testa att ringa till telefonoperatören, kommunen eller hyresvärden och prata med dem. Du har absolut inget att förlora på det! De har större förståelse för din situation än du kan tro!
 3. Om både bankkontot och kylskåpet gapar helt tomt, kan du se över möjligheten att sälja gamla saker på sociala medier eller tillfälligt låna ett par hundralappar av en god vän eller någon familjemedlem.

SMS lån med anmärkning

Många ställer sig frågan om man kan ta ett SMS lån med anmärkning. När man i dessa fall talar om anmärkning menar man betalningsanmärkning. SMS lån med anmärkning är möjligt och det kan du läsa mer om här nedan.

Smslån med betalningsanmärkning och skulder

Du som har en betalningsanmärkning kanske tänker att den enda utvägen är just ett SMS lån. Men så är faktiskt inte fallet!

Kan jag få smslån med betalningsanmärkning?

Alla långivare har sina egna utvärderingsprocesser när det kommer till smslån med betalningsanmärkning. Men något alla har gemensamt är att man tar en kreditupplysning hos UC för att säkerställa att du som vill låna pengar har möjligheten att betala tillbaka lånet. Om du godkänns av långivaren kan du ta smslån med betalningsanmärkning och få pengar direkt på kontot.

Innan du försöker få ett SMS lån med betalningsanmärkning - testa Sambla kostnadsfritt! Sambla kan istället för smslån, hjälpa dig med ett lån utan säkerhet, trots att du har upp till tio betalningsanmärkningar. Sambla försöker alltid hitta någon lösning till dig utifrån dina förutsättningar. Men grundkraven för att du ska kunna låna pengar med Sambla är att du har en månadsinkomst på över 10 000 kronor, är skuldfri hos Kronofogdemyndigheten sedan 6 månader tillbaka och att du är över 18 år.

Hos Sambla tas dessutom endast en kreditupplysning på dig hos UC. Ju fler kreditupplysningar som finns registrerade på dig de senaste 12 månaderna, desto sämre kreditvärdighet får du. Något som kan påverka vilka räntor och andra lånevillkor du erbjuds.

Kan jag få SMS lån med betalningsanmärkning och skulder?

Processen att få SMS lån med betalningsanmärkning och skulder ser väldigt snarlik ut mot den som vi nämnt ovan. Långivare vill alltid säkerställa att du har råd att betala tillbaka på ytterligare ett lån. Om du har flera lån sedan tidigare, påverkas din kreditvärdighet negativt och till följd kan du få sämre lånevillkor. Samla därför dina lån med oss för att förbättra din kreditvärdighet!

Smslån utan inkomst

Om du nyligen har blivit anställd eller är student finns ingen inkomst inrapporterad på dig till Skatteverket. Hos Skatteverket ser det helt enkelt ut som om att du inte har någon inkomst. Du kan ändå få smslån utan inkomst genom att skicka in anställningsbevis eller studieintyg.

Om du blir beviljad ett smslån utan inkomst kan du räkna med högre ränta än vad man traditionellt erbjuder. Detta beror på att du som kund innebär en högre risk än kunder som har inkomst.

Står du däremot utanför arbetsmarknaden och det dessutom inte finns någon inkomst registrerad på dig hos Skatteverket är SMS lån utan inkomst desto svårare. Här handlar det snarare om att du bör få någon medsökande på lånet för att det ska kunna beviljas.

Med en medsökande, kan du som står utan inkomst, även kostnadsfritt ansöka om ett lån hos Sambla.

SMS lån ränta

För att förklara hur du jämför ränta på SMS lån behöver vi ta upp skillnaden mellan nominell- och effektiv ränta. Den nominella räntan är den räntesats som du ska betala för lånet enligt det avtal du har med långivaren.

Till den effektiva räntan ska samtliga avgifter och kostnader som hör till lånet inkluderas. Det kan röra sig om uppläggningsavgift och avi-kostnader. Den effektiva räntan för ditt lån är därför ett bra sätt för dig som konsument att jämföra olika lån med varandra. Om du vill räkna på din effektiva ränta så kan du använda dig av vår lånekalkyl.

Alla långivare måste enligt konsumentkreditlagen uppge både nominell ränta och effektiv ränta.

Exempel: Det här exemplet - för att visa SMS lån och ränta, är hämtat från en verklig SMS långivare. Låt säga att du önskar låna 10 000 kronor den 30:e augusti för att köpa en ny diskmaskin och bestämmer dig för att betala tillbaka lånet med tre återbetalningar de tre följande månaderna. Förutsättningarna långivaren ger dig för lånet är:

 • Nominell ränta: 39 %
 • Uppläggningsavgift: 380 kr
 • Aviavgift: 135 kr/st

En uppställning över hur mycket du ska betala varje månad ser du i tabellen nedan:

Aug Sep Okt Nov
Skuld innan amortering 10 000 kr 10 000 kr 6 667 kr 3 334 kr
Amortering 0 kr 3 333 kr 3 333 kr 3 334kr
Ränta 0 kr 325 kr 217 kr 108 kr
Avgifter 380 kr 135 kr 135 kr 135 kr
Att betala 380 kr 3 793 kr 3 685 kr 3 577 kr

Den totala summan du då har betalat (inklusive lånebeloppet) uppgår till: 380 + 3793 + 3685 + 3577 kr = 11 435 kr

Effektiv ränta för SMS lånet uppgår i detta fall till ca. 135%.

Hos Sambla erbjuder vi dig privatlån upp till 600 000 kronor med effektiv ränta från 3,01% till 22,59%.

Varför ditt bästa SMS lån inte blir billigare än ett privatlån

Eftersom ett SMS lån ska betalas tillbaka på väldigt kort tid kommer du aldrig ha en möjlighet att få till en bättre effektiv ränta än vad du får via ett privatlån med längre kredittid.

Fördelar med ett privatlån mot ett SMS lån:

 • Avi-avgift är lägre eller går att undvika med hjälp av autogiro.
 • Lägre nominell ränta.
 • Lägre effektiv ränta.
 • Lägre månadskostnad och lånet kan lösas i förtid.

Om vi skulle jämföra lånesituationen med SMS-lånet ovan, dels mot ett privatlån med 12 månaders kredittid och dels mot ett privatlån som löses i förtid efter 3 månader (Sambla v.2), kan vi se följande skillnader i grafen nedan:

sms lån graf

Exempel på lånevillkor för ett privatlån med hjälp av Sambla med rak amortering: Nominell ränta: 8 % Uppläggningsavgift: 380 kr Aviavgift: 0 kr via autogiro Effektiv ränta: ca. 17%

I grafen kan vi se att samtliga tre lån har en uppläggningsavgift på 380 kr som betalas i slutet av december månad.

I den röda linjen kan du sedan se privatlånet som följer en avbetalningsplan på 12 månader. I januari betalas 900 kr för lånet, varav 833 kr är amortering och 67 kr är ränta. De följande månaderna sjunker månadskostnaden och i december görs slutbetalningen på 839 kr, varav 833 kr är amortering och 6 kr är ränta.

I den orangea linjen är det samma privatlån men låntagaren väljer att amortera av lånet snabbare än avbetalningsplanen. I januari betalas 3 401 kr, varav 3 334 kr är amortering och 67 kr är ränta. Slutbetalning görs i mars månad med 3 357 kr, varav 3 333 kr är amortering och 22 kr är ränta.

Kostnad SMS lån mot privatlån

Från grafen ovan kan vi göra följande sammanställning av lånen för att jämföra dem:

Privatlån med Sambla Privatlån med Sambla v2 SMS lån
Lånebelopp 10 000 kr 10 000 kr 10 000 kr
Nominell ränta 8 % 8 % 39 %
Effektiv ränta 17 % 17 % 135 %
Summa betalt för lånet 10 813 kr 10 513 kr 11 435 kr

Du kan i tabellen ovan snabbt se att SMS lånet är dyrast. Den lägsta totalkostnaden uppnår du genom att amortera snabbare på privatlånet (den orangea kolumnen).

Den lägsta månadskostnaden återfinns i den röda kolumnen med en genomsnittlig månadsbetalning på ca. 870 kr.

Privatlån är därför alltid ett bättre alternativ än ett SMS lån, både när man ser till den totala kostnaden för lånet och till månatlig betalning.

Smslån helg

Men om vi bortser från den totala lånekostnaden en stund, finns det ändå andra aspekter du som låntagare kanske ser som en fördel. Ett exempel är smslån med helgutbetalning.

Ett traditionellt lån betalas endast ut under bankdagar, d.v.s vardagar med undantag för storhelger. För smslån däremot, finns det flera långivare som erbjuder smslån med utbetalning under helg.

Under helger har långivare oftast inte lika bra öppettider som under vardagar. Om du därför är ute efter ett SMS lån under helg är det viktigt att du ser över hur öppettiderna ser ut hos din långivare.

Ta ett SMS lån snabbt, eller inte?

Vi inledde den här texten med att du kan spara tusenlappar både nu och i framtiden. Något vi hoppas att vi har lyckats förmedla till dig.

Du som söker ett SMS lån snabbt, har fått flera tips på hur du kan spara pengar genom att välja rätt lån. Du har även fått tips på hur du kan ha en dialog med dina leverantörer om din betalningsförmåga för tillfället har blivit svag och på så sätt köpa dig lite extra tid att se över din privatekonomi.

Du har fått se skillnaden på räntor med ett snabbt SMS lån och ett mer traditionellt privatlån. Du har sett hur mycket ränta och avgifter påverkar den totala summa du ska betala tillbaka och hur du själv kan påverka totalsumman genom att amortera mer än den ursprungliga avbetalningsplanen.

Du har fått lära dig att flera lån innebär många kreditupplysningar, något som sänker din kreditvärdighet och kan innebära dyrare lån i framtiden.

Istället för SMS lån, gör en budget över din privatekonomi och ta ett lån med hjälp av Sambla. Samblas tjänst är kostnadsfri och du kan få över 35 låneerbjudanden med bättre villkor. Få ordning på din ekonomi idag med ett lån istället för flera små!

SMS Lån
 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.

banker och långivare

Lån upp till 600 000 kr

Endast en kreditupplysning hos UC

Effektiv ränta från 3,01% - 22,59%

Gratis & tar endast 2 minuter

Frågor och svar - SMS lån


Vilka är grundkraven för ett SMS lån?Kan jag få ett SMS lån med betalningsanmärkning?


Vad kostar det att ansöka om ett SMS lån?


När får jag pengarna utbetalda?


Visa fler frågor

Här är ett urval av våra 35 långivare

Effektiv ränta från 3,01%-22,59%

Ikano
Swedbank
Resurs bank
Ica banken
Coop MedMera bank
Santander
Forex bank
Wasa kredit
Lendify
Komplett
Spring Finance/Bluestep
Marginalen bank
Sevenday finans
SveaDirekt
KonsumentKredit
Lån & spar bank
Goodcash
Fellow finance
BYAX
Brocc
Collector bank
Euroloan
MoneyGo
Nordax
Avida bank
Nordnet
Remember bank
Moank
Instabank

Varför ska jag jämföra många banker?

Räntan du erbjuds kan variera mycket mellan olika långivare. Det finns tyvärr inget facit som säger vilken långivare som kommer att ge just dig bäst erbjudande. Räntan sätts nämligen individuellt baserat på dina ekonomiska förutsättningar och bankens upplevda risk.  Att jämföra många långivare på egen hand när du ska låna pengar är tidskrävande och du kommer även att få många kreditupplysningar hos UC. Jämför du istället med Sambla görs bara en enda kreditupplysning hos UC samtidigt som du får erbjudanden från olika banker och långivare. Vi räknar sedan ut din exakta besparing. Allt för att du ska känna dig trygg och spara pengar.

banker och långivare

Låna upp till 600 000 kr

Effektiv ränta 3,01–22,59 %

Steg 1

Börja jämför

Fyll i din ansökan. Det tar runt 2 minuter och är helt kostnadsfritt.

Steg 2

Långivarna budar

Sambla sammanställer låneförslag från över 35 långivare. Första svaret har du oftast inom ett par minuter.

Steg 3

Välj låneförslag

Få det bästa låneförslaget skickat till din e-post (eller brevlåda).

Steg 4

Pengarna på kontot

Signera lånehandlingen med BankID (eller bläckpenna). Pengarna betalas sedan ut inom ett par dagar.