Skuldebrev – En förutsättning för att låna pengar

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är ett skuldebrev?
Skuldebrev via BankID
Sambla förklarar allt om skuldebrev
Vad är ett skuldebrev?
Skuldebrev via BankID
Sambla förklarar allt om skuldebrev

Skuldebrev kan låta obehagligt, men det är det inte alls. När du lånar pengar är skuldebrevet det papper du skriver på och skickar in till den bank eller långivare som du lånar pengarna av. Skuldebrevet innehåller all den information som är viktig för dig att känna till om lånet, läs därför igenom det noga.

Ladda hem vår gratis mall för skuldebrev här.

Vad är ett skuldebrev för något?

Skuldebrev är ett gammalt ord för det dokument som du skriver under när du lånar pengar. Om du inte känner igen ordet så kan det bero på att man ofta kallar det för låneavtal, kreditavtal eller lånehandling – men det är helt enkelt samma sak.

Oftast kommer man i kontakt med skuldebrev när man lånar pengar av banken, men det går även att skriva ett skuldebrev mellan privatpersoner. Det kan vara klokt att skriva ett om du lånar eller lånar ut pengar till en annan privatperson.

Tanken med ett skuldebrev är nämligen att det ger en trygghet både för den som lånar pengarna och för långivaren. Ett muntligt avtal gör det svårare att bevisa vad båda parterna egentligen kommit överens om.

När du lånar av banken får banken ett juridiskt bindande dokument, som ett kvitto, och du som kund får ett dokument där all viktig information om lånet finns samlad. Som med alla juridiska dokument är det bra om du tar dig tid att först läsa igenom skuldebrevet noga.

Vad bör ett skuldebrev innehålla:

Det finns ett flertal olika mallar för skuldebrev online, men generellt bör de innehålla följande information:

  • Mellan vilka parter avtalet gäller
  • Hur stor skulden är
  • Vilken ränta som gäller och villkoren för räntan
  • Hur skulden skall amorteras
  • Vad som gäller om den som lånar pengarna är sen med betalningen
  • Avgifter såsom påminnelseavgift och avi-avgift
  • Eventuella övriga relevanta uppgifter

Skuldebrevslagen och konsumentkreditlagen styr innehållet

Reglerna om skuldebrev finns i en gammal lag som heter just lag om skuldebrev, den kallas för skuldebrevslagen. I lagen finns bestämmelserna om vad som gäller för själva skuldebreven.

När du lånar pengar av en bank är även konsumentkreditlagen viktig. Där finns vissa bestämmelser om vad som kan avtalas om mellan banken och dig som kund. Till exempel finns där regler om att långivaren ska följa god kreditgivningssed och att räntan bara får ändras om det har avtalats.

Enkla och löpande skuldebrev

Skuldebrevslagen delar upp skuldebreven i två kategorier: enkla och löpande skuldebrev.

Ett enkelt skuldebrev är ett skuldebrev som är ställt till en viss person eller företag, det är inte tänkt att överlåtas till nya långivare, även om det går. Vid lån mellan privatpersoner är det vanligast att man skriver ett enkelt skuldebrev.

Ett löpande skuldebrev är ett skuldebrev som är tänkt att fritt kunna överlåtas vidare, det är helt enkelt lättare för långivaren att sälja skuldebrevet vidare än ett enkelt skuldebrev. När du tar ett privatlån hos en bank skriver du t.ex. under ett löpande skuldebrev.

Hur fungerar skuldebrev när jag ansöker om lån hos Sambla?

Efter att du skickat in din ansökan där du uppger hur mycket du vill låna, hur lång återbetalningstid det ska vara och dina personuppgifter så kan du få bud från över 40 olika långivare.

Det innebär dock inte att du måste ta något lån, du har inte bundit upp dig på något.

Om du får ett erbjudande du är nöjd med så skriver du på det medföljande skuldebrevet – antingen med penna eller direkt elektroniskt via BankID – och skickar skuldebrevet till banken du bestämt dig för. Sedan betalas pengarna ut till ditt konto!

Fördelar med att jämföra bankerna

Innan det är dags att skriva på och skicka in skuldebrevet är det smart att jämföra bankerna. Alla banker specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att en specifik bank är bättre än en annan på förhand. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken bank som passar just dig bäst!

Om du som privatperson går till flera olika banker för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning på dig som privatperson. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning.

Vår tjänst är helt kostnadsfri för dig som användare och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse.

Vanliga frågor och svar – Skuldebrev

Vad är ett skuldebrev?

Ett skuldebrev är det papper du skriver på och skickar in till den bank eller långivare som du lånar pengarna av.

När skickas ett skuldebrev ut?

När du accepterat ett lån får du ett skuldebrev som du ska signera och skicka in till banken. Oftast sker detta digitalt.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler