Lån utan inkomst – en ekonomisk livboj

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Tryggt och säkert
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Sambla arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

Lån utan fast inkomst upp till 600 000 kronor
Vad räknas som inkomst?
Ansök hos över 40 långivare på 1 minut

Att få ett lån utan inkomst är inte det enklaste, då alla banker vill ha någon slags garanti för att du kommer betala tillbaka. Men omöjligt är det inte. Här tittar vi närmare på faktorerna som avgör om du kan beviljas ett lån eller inte när plånboken ekar tom – eller kanske halvtom?

Vad är en inkomst och går det att låna utan?

Alla kan drabbas av ekonomiska bakslag i livet. Tyvärr innebär det ofta även svårigheter att få låna pengar – vilket typiskt nog kan vara den bästa och snabbaste möjligheten att komma på fötter igen. Men när vi talar om ”lån utan inkomst”, är det först nödvändigt att definiera termen inkomst. De flesta tänker nog på lön från arbete med lagstadgad skatteplikt. Men det finns även många andra sorters inkomster. Och har du pengar att betala igen lånet med, står bankernas dörr fortfarande på glänt.

Detta räknas som inkomst:

 • lön
 • sjukpenning
 • pension
 • a-kassa
 • omvårdnadsbidrag med skatteplikt
 • aktivitetsersättning
 • vinst från bostadsförsäljning
 • intäkter från eget företag
 • ränteintäkter
 • utdelning på aktier

Detta räknas inte som inkomst:

 • arv
 • gåvor
 • lotterivinster
 • bidrag
 • hittelön
 • skadestånd
 • stipendier
 • studiemedel (CSN)
 • kapitalvinster från personliga tillgångar upp till 50 000 kronor

Ju stadigare och högre din inkomst är, desto mer attraktiv blir du som kund i långivarens ögon. Om ingenting kommer in på kontot och du inte har sparmedel att betala tillbaka hela skulden med, blir det väldigt svårt för banken att se hur du skulle kunna klara av ett lån. Och sanningen är nog att ett lån i detta fall bara skulle försämra situationen ytterligare på sikt. Tumregeln är att aldrig chansa när det kommer till att låna pengar till hög ränta, speciellt när du varken vet om eller när du kommer att få en ny inkomst.

Vilka möjligheter finns att få lån utan inkomst?

Låg inkomst, inkomst ibland eller ingen inkomst alls? Förutsättningarna för att få låna varierar mycket beroende på din specifika situation. Här är tre olika scenarier:

Du har ingen inkomst men pengar undanstoppade

Om du har pengar på ett sparkonto som du av olika anledningar inte vill använda, kan de räcka som täckning för att få ta ett lån utan inkomst. Sparkapital är i bankens ögon en bra säkerhet och kan därför så att säga ersätta en deklarerad inkomst. Detta kapital får inte vara bundet i ett objekt utan måste vara möjligt att få loss för att lösa lånet om nödvändigt.

Du har inkomst då och då

Idag arbetar många som frilansare eller driver eget företag. Det kan innebära stor oregelbundenhet i inkomst, vilket inte är ett plus hos banken. Samtidigt behöver det inte innebära dålig betalningsförmåga eller låg inkomst på årsbasis. Och även bankerna måste anpassa sig efter hur människor i allt högre grad lever sina liv. Vissa delar därför ut lån utan fast inkomst utifrån ett årskrav i stället för att stirra sig blinda på en regelbunden månadsinkomst.

Du har låg inkomst

Du kanske har en inkomst, bara inte tillräckligt stor för att bära ett lån på egen hand. Då är en medlåntagare din bästa möjlighet. Det är oftast en nära vän eller familjemedlem som går med på att ansvara för lånet om du inte skulle klara av det.

Det blir även medlåntagarens ekonomi som ligger till grund för om och hur mycket du får låna. Detta bör dock ses som en sista utväg – det är alltid bättre att försöka lösa situationen på annat sätt än med ett banklån om du inte har några pengar.

Exempel på detta kan vara att sälja och pantsätta ägodelar eller helt enkelt låna pengar av nära och kära i stället. De kommer sannolikt att ge dig betydligt bättre villkor än en bank.

När är ett lån utan fast inkomst en bra idé?

Aldrig, skulle säkert många svara. Men det är inte riktigt sant. Ett lån utan fast inkomst kan lösa ett tillfälligt ekonomiskt problem eller användas till att skapa nya inkomster. Om du exempelvis befinner dig mellan studier och jobb eller väntar på din första lön från en provanställning, kan det vara ett måste att låna pengar under en kort period. När du vet att du kommer att lösa situationen men behöver kapital för att hålla dig flytande en tid, är ett lån definitivt en bra och snabb lösning.

Det finns även en teknikalitet som kan gynna dig som låntagare i dessa situationer. När bankerna gör sin bedömning tittar de främst på din senast deklarerade inkomst, vilket innebär att du kan beviljas ett lån trots att du egentligen inte längre har någon inkomst. Men oavsett anledning att låna, är det viktigt att du verkligen kan betala igen pengarna.

Vad kan jag förvänta mig för ränta om jag vill låna pengar utan jobb eller fast inkomst?

Lån till studenter utan inkomst, långtidsarbetslösa eller andra grupper med ansträngd ekonomi innebär alltid en stor risk för banken. Därför är räntan också märkbart högre än på lån där det finns en säkerhet – som en fast anställning eller en bostad. Räntan sätts individuellt på privatlån och speglar den samlade bilden av din ekonomi.

Hur mycket du får låna beror till mångt och mycket på din återbetalningsförmåga. När du saknar inkommande kapital att tala om – vilket ju också är anledningen till att du behöver ta lånet – kan du inte räkna med att få låna mer än ett par tusen kronor. Det handlar alltså i de flesta fall om en slags ekonomisk livboj.

Självklart ska du ändå försöka göra det bästa av situationen. För att få lägsta möjliga ränta kan du ansöka om lån utan fast inkomst via Sambla.

Läs också: Omöjligt att få lån

Vilka grundkriterier finns för att få låna pengar utan inkomst?

Även om det finns många oseriösa och oansvariga aktörer som ser genom fingrarna, säger konsumentkreditlagen att ett lån inte får beviljas om låntagaren saknar betalningsförmåga. Den informationen får bankerna när de gör en kreditupplysning på dig. Uppfyller du inte detta grundkrav får du helt enkelt inte låna pengar.

I övrigt skiljer sig kraven åt från bank till bank och har även att göra med vilket slags lån du vill ta. Men de generella riktlinjerna är att du måste ha fyllt 18 år och varit folkbokförd i Sverige under en längre tid. Vissa banker kan bevilja lån trots att du har betalningsanmärkningar, medan ett skuldsaldo hos Kronofogden garanterat leder till avslag direkt. Om du både saknar fast inkomst och har betalningsanmärkningar, kommer lånet sannolikt att bli mycket dyrt då banken omöjligen kan ge dig en förmånlig ränta.

Varför får jag ha medlåntagare på privatlån men inte på sms-lån?

Olika lån kommer med olika risker, fördelar och nackdelar.

Snabblån eller lån utan UC är i regel mycket dyrare än andra varianter. Upplägget går ut på att du ska betala tillbaka hela skulden på kort tid – annars skjuter räntan i höjden. Då dessa lån nästan uteslutande är på mindre belopp – taket brukar ligga omkring 5000 kronor – är många långivare också mindre stränga med kraven på fast anställning och ordnad ekonomi.

De räknar dock med att du och ingen annan ska kunna betala tillbaka det du lånar. Så ser dock inte verkligheten ut idag. Antalet obetalda snabblån och mobillån i Sverige har ökat dramatiskt och skapat stora problem i människors privatekonomi. Därför har regeringen bland annat fastställt ett räntetak för högkostnadskrediter.

Privatlån i stället för sms-lån

Privatlån – den typ av lån Sambla förmedlar – har ett betydligt högre beloppstak, längre återbetalningstid och lägre ränta än sms-lån. Men större summor och ett lån som ibland löper över flera år innebär också risker för både långivaren och låntagaren. Även om du skulle ha medel för att klara av ett lån i dagsläget, kan du potentiellt hamna i ekonomiska trångmål igen och bli sittande med en stor och dessutom växande skuld som måste betalas. Här ser bankerna en trygghet i en medlåntagare vars ekonomi är mer stabil än din egen, då det garanterar att de får igen sina pengar oavsett vad.

Att låna pengar utan inkomst via Sambla

När du ansöker om lån genom Sambla behöver du inte ha fast anställning. Däremot är någon form av inkomst på minst 8400 kronor per månad ett krav. Saknar du helt kapital finns fortfarande möjligheten att ansöka tillsammans med en medlåntagare.

Din ansökan skickas ut till över 40 långivare och banker som alla delar på en och samma kreditupplysning. På så sätt påverkas inte din kreditvärdighet negativt, vilket den hade gjort om du i stället skickat ut separata förfrågningar. Att ansöka om ett lån utan fast inkomst är helt kostnadsfritt och du får svar relativt omgående.

Via Sambla kan du som mest låna upp till 600 000 kronor utan säkerhet. Ditt maxbelopp minskar dock avsevärt om din inkomst är låg och du inte har något annat olåst kapital sparat.

Den stora fördelen med att ansöka genom oss är att det ofta ger lägre ränta på lånet – så mycket som 2,09 procentenheter enligt undersökningar. Dessutom leder det till i genomsnitt 17 % fler låneförslag från bankerna. När du ansöker utan fast inkomst är det extra viktigt att få så många erbjudanden som möjligt.

Sambla har hjälpt över 390 000 nöjda kunder att få ett lån – vi kan hjälpa dig också!

Frågor och svar

Hur mycket kan jag låna som mest utan inkomst?
Det är helt individuellt, då banken tittar på just din ekonomiska situation och vilka medel du har som täckning för lånet. Generellt kan du dock inte räkna med några högre belopp om dina inkomster är låga och du inte har sparande som väger upp. Så även om maxtaket på ett privatlån är 600 000 kronor, kanske ditt personliga tak endast är 5000 kronor. Genom att jämföra banker och långivare kommer du snabbt att få fram den exakta siffran baserat på dina uppgifter.
Vad händer om jag har lön men ingen deklarerad inkomst?
I detta fall handlar det inte om att söka lån utan inkomst, utan snarare om en teknikalitet som behöver kringgås. Du har inte haft någon inkomst tidigare för att kunna få lån, men har det nu. Då utgår banken från lönespecifikationer eller arbetsgivarintyg istället för att titta på tidigare deklarationer. Denna situation kan uppstå om du exempelvis studerat eller jobbat utomlands och inte deklarerat i Sverige.
Kan jag få lån utan inkomst med a-kassa?
Då du betalar skatt på a-kassa kan den ses som en form av inkomst. Det finns därför banker som kan bevilja lån. De flesta ser dock inte a-kassa som en stadigvarande inkomst och ger därför avslag. Då är en medlåntagare ett alternativ.
Kan jag vända mig till min vanliga bank för ett lån som arbetslös?
De flesta banker, stora som små, följer ungefär samma procedur och gör sin bedömning efter snarlika kriterier. Men om du har ett varaktigt engagemang hos en specifik bank – vanligen en storbank – kan de möjligen ge dig ett lån till förmånlig ränta förutsatt att din ekonomiska historik hos dem ser bra ut. Det finns inga garantier men kan absolut vara värt ett försök. Självklart måste du fortfarande ha medel för att klara avbetalningarna. På Sambla samarbetar vi bland annat med Swedbank, COOP och ICA Banken.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Nordea logotype
SEB logotype
Bank Norwegian logga
Ica banken logga
Remember logga
Nordax Bank logga
Visa fler