Lån utan inkomst – en ekonomisk livboj

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Lån utan fast inkomst upp till 600 000 kronor
Detta räknas som inkomst
Ansök och jämför hos över 40 långivare
Lån utan fast inkomst upp till 600 000 kronor
Detta räknas som inkomst
Ansök och jämför hos över 40 långivare

Att få ett lån utan inkomst är inte det enklaste, då alla banker vill ha någon slags garanti för att du kommer betala tillbaka. Men omöjligt är det inte. Här tittar vi närmare på faktorerna som avgör om du kan beviljas ett lån eller inte om du har låg eller eller oregelbunden inkomst.

Går det att ta lån utan inkomst?

Alla kan drabbas av ekonomiska bakslag i livet. Tyvärr innebär det ofta även svårigheter att få låna pengar – vilket typiskt nog kan vara en möjlighet till att komma på fötter igen. Men när vi talar om ”lån utan inkomst”, är det först nödvändigt att definiera termen inkomst.

De flesta tänker nog på lön från arbete med lagstadgad skatteplikt, men inkomst kan såklart komma från många olika håll. När du ska söka lån kräver dock alla de långivare vi samarbetar med att du har en anställning eller inkomst från pension.

Detta räknas som inkomst vid lån:

 • lön
 • pension
 • intäkter från eget företag

Detta räknas inte som inkomst vid lån:

 • arv
 • gåvor
 • lotterivinster
 • bidrag
 • a-kassa
 • skadestånd
 • stipendier
 • studiemedel (CSN)
 • kapitalvinster från personliga tillgångar upp till 50 000 kronor

Ju stadigare och högre din inkomst är, desto mer attraktiv blir du som kund i långivarens ögon. Om ingenting kommer in på kontot och du inte har sparmedel att betala tillbaka hela skulden med, blir det väldigt svårt för banken att se hur du skulle kunna klara av ett lån. Och sanningen är nog att ett lån i detta fall bara skulle försämra din situation ytterligare på sikt.

Tumregeln är att aldrig chansa när det kommer till att låna pengar, speciellt när du varken vet om eller när du kommer att få en ny inkomst. Låna bara pengar utan inkomst om du säkert vet att du har kapital till att betala tillbaka lånet på sikt.

Behöver du rådgivning kring dina lån kan du kontakta oss så hjälper vi dig.

Så kan du jämföra lån utan inkomst – för att hitta lägst ränta

När du ansöker om lån genom oss behöver du inte ha fast anställning. Däremot är någon form av stadigvarande inkomst – bland de vi listade ovan – på minst 8 400 kronor per månad ett krav. Saknar du helt kapital finns fortfarande möjligheten att ansöka tillsammans med en medlåntagare, som då delar betalningsansvaret med dig.

Större chans att hitta ett bra lån utan inkomst

Din ansökan skickas ut till över 40 långivare och banker som alla delar på en och samma kreditupplysning. På så sätt påverkas inte din kreditvärdighet negativt, vilket den hade gjort om du i stället skickat ut separata förfrågningar. Att ansöka om ett lån utan fast inkomst är helt kostnadsfritt och du får svar omgående.

Genom oss kan du som mest låna upp till 600 000 kronor utan säkerhet. Maxbeloppet du kan bli beviljad minskar dock sannolikt om din inkomst är låg och du inte har något annat olåst kapital sparat. Det är för din egen säkerhet – så att du inte överbelånar dig.

Läs mer: Långivare som beviljar alla – finns dem?

Fler låneförslag och lägre ränta – även för dig utan fast inkomst

Den stora fördelen med att ansöka genom oss är att det ofta ger lägre ränta på lånet – ibland så mycket som 2,09 % enligt undersökningar. Dessutom leder det till i genomsnitt 17 % fler låneförslag från bankerna. När du ansöker utan fast inkomst är det extra viktigt att få så många erbjudanden som möjligt.

Sambla har hjälpt över 390 000 nöjda kunder att få ett lån – vi kan hjälpa dig också!

Vilka möjligheter finns att få lån utan inkomst?

Låg inkomst, inkomst ibland eller ingen inkomst alls? Förutsättningarna för att få låna varierar mycket beroende på din specifika situation. Här är tre olika scenarier:

Du har ingen inkomst  – men sparade pengar

Om du har pengar på ett sparkonto som du av olika anledningar inte vill använda, kommer det inte att räcka som täckning för att få ta ett lån utan inkomst. Sparkapital kan i vissa fall ses som en säkerhet – men samtliga av de 40 långivare vi samarbetar med kräver alltså en återkommande inkomst.

Du söker lån utan fast inkomst

I dag arbetar många som frilansare eller driver eget företag. Det kan innebära att du inte har en fast inkomst, vilket generellt inte är ett plus hos banken. Samtidigt behöver det inte innebära dålig betalningsförmåga eller låg inkomst på årsbasis.

Och även bankerna måste anpassa sig efter hur människor i allt högre grad lever sina liv. Vissa delar därför ut lån utan fast inkomst utifrån ett årskrav i stället för att stirra sig blinda på en regelbunden månadsinkomst.

Du har låg inkomst

Du kanske har en inkomst, bara inte tillräckligt stor för att bära ett lån på egen hand. Då är en medlåntagare din bästa möjlighet. Det brukar oftast vara en nära vän eller familjemedlem som går med på att ansvara för lånet om du inte skulle klara av det.

Det blir även medlåntagarens ekonomi som ligger till grund för om och hur mycket du får låna. Detta bör dock ses som en sista utväg – det är alltid bättre att försöka lösa situationen på annat sätt än med ett banklån om du inte har några pengar.

Exempel på detta kan vara att sälja och pantsätta ägodelar eller helt enkelt låna pengar av nära och kära i stället. De kommer sannolikt att ge dig betydligt bättre villkor än en bank.

När är ett lån utan fast inkomst en bra idé?

Aldrig, skulle säkert många svara. Men det är inte riktigt sant. Ett lån utan fast inkomst kan lösa ett tillfälligt ekonomiskt problem eller användas till att skapa nya inkomster.

Om du exempelvis befinner dig mellan studier och jobb eller väntar på din första lön från en provanställning, kan det vara ett måste att låna pengar för en oväntad utgift. När du vet att du kommer att lösa situationen men behöver kapital för att hålla dig flytande en tid, kan ett lån vara en bra lösning.

Samtidigt ska du såklart inte låna pengar om du inte verkligen behöver – och är du i en situation som den vi beskrev ovan kanske du har möjlighet att i stället fråga släkt eller vänner om ett tillfälligt lån.

Samla lån utan inkomst

Om du får svårare att betala räkningar för de lån du har i dag på grund av låg, oregelbunden eller ingen inkomst – kan det vara en bra idé att försöka samla dem till lägre ränta. Det gör att dina månadskostnader minskar och du får lättare att klara av amorteringen tills dess att du får bättre inkomst.

Detta kan vi hjälpa dig med – lämna en ansökan i vårt formulär och ange att du har skulder som du vill byta ut – eller kontakta oss så hjälper vi dig.

Vad kan jag förvänta mig för ränta om jag vill låna pengar utan jobb eller fast inkomst?

Lån till studenter utan inkomst, långtidsarbetslösa eller andra grupper med ansträngd ekonomi innebär alltid en stor risk för långivaren. Därför är räntan också ofta märkbart högre än på lån där det finns en säkerhet – som en fast anställning eller en bostad. Räntan sätts individuellt på privatlån och speglar den samlade bilden av din ekonomi.

Hur mycket du får låna beror till mångt och mycket på din återbetalningsförmåga. När du saknar inkommande kapital att tala om kan du inte räkna med att få ett större lån. Det handlar i stället i de flesta fall om en slags ekonomisk livboj – och det är svårare att få lån för din egen skull.

Självklart ska du ändå försöka göra det bästa av situationen. För att få lägsta möjliga ränta kan du ansöka om att jämföra lån utan fast inkomst via oss.

Läs också: Omöjligt att få lån

Vilka grundkriterier finns för att få låna pengar utan inkomst?

Även om det finns många oseriösa och oansvariga aktörer som ser genom fingrarna, säger konsumentkreditlagen att ett lån inte får beviljas om låntagaren saknar betalningsförmåga. Den informationen får bankerna när de gör en kreditupplysning på dig. Uppfyller du inte detta grundkrav får du helt enkelt inte låna pengar.

Anmärkningar och lägre inkomst påverkar räntan

I övrigt skiljer sig kraven åt från bank till bank och har även att göra med vilket slags lån du vill ta. Men de generella riktlinjerna är att du måste ha fyllt 18 år och varit folkbokförd i Sverige under ett år.

Vissa banker kan bevilja lån trots att du har betalningsanmärkningar, medan ett skuldsaldo hos Kronofogden garanterat leder till avslag direkt. Om du både saknar fast inkomst och har betalningsanmärkningar, kommer lånet sannolikt att bli mycket dyrt då banken omöjligen kan ge dig en förmånlig ränta. I vissa fall kan ändå ett sådant lån rekommenderas för att samla sina lån – då kallas det nystartslån.

Bör jag ta ett SMS-lån utan inkomst?

Om du saknar fast inkomst kanske du tänker att det är en bra idé att ta ett SMS-lån. Ofta har dessa lägre krav och det kan vara lättare att bli beviljad ett SMS-lån utan inkomst. Att ta ett sådant lån är dock inte en bra idé.

Snabblån eller lån utan UC är nämligen i regel mycket dyrare än andra varianter. Upplägget går ut på att du ska betala tillbaka hela skulden på kort tid – annars skjuter räntan i höjden. Då dessa lån nästan uteslutande är på mindre belopp – taket brukar ligga omkring 25 000 kronor – är många långivare också mindre stränga med kraven på fast anställning och ordnad ekonomi.

De räknar dock med att du ska kunna betala tillbaka det du lånar – vilket inte alltid blir fallet. Antalet obetalda snabblån och mobillån i Sverige har ökat dramatiskt och skapat stora problem i människors privatekonomi. Därför har regeringen bland annat fastställt ett räntetak för högkostnadskrediter.

Sök privatlån i stället för SMS-lån

Privatlån – den typ av lån vi förmedlar – har ett betydligt högre beloppstak, längre återbetalningstid och lägre ränta än SMS-lån.

Med privatlån har du som sagt också möjlighet att söka med en medlåntagare – vilket underlättar och ger bättre förutsättningar både för dig och för långivaren. Skicka in din ansökan för en kostnadsfri jämförelse eller hör av dig till oss så berättar vi mer om hur du bäst ska gå till väga för att låna pengar utan fast inkomst.

Frågor och svar

Hur mycket kan jag låna som mest utan inkomst?

Det är helt individuellt, då banken tittar på just din ekonomiska situation och vilka medel du har som täckning för lånet. Generellt kan du dock inte räkna med några högre belopp om dina inkomster är låga och du inte har sparande som väger upp. Så även om maxtaket på ett privatlån är 600 000 kronor, kanske ditt personliga tak endast är 5000 kronor. Genom att jämföra banker och långivare kommer du snabbt att få fram den exakta siffran baserat på dina uppgifter.

Vad händer om jag har lön men ingen deklarerad inkomst?

I detta fall handlar det inte om att söka lån utan inkomst, utan snarare om en teknikalitet som behöver kringgås. Du har inte haft någon inkomst tidigare för att kunna få lån, men har det nu. Då utgår banken från lönespecifikationer eller arbetsgivarintyg istället för att titta på tidigare deklarationer. Denna situation kan uppstå om du exempelvis studerat eller jobbat utomlands och inte deklarerat i Sverige.

Kan jag få lån utan inkomst med a-kassa?

Ingen av de långivare vi samarbetar med ser a-kassa som en stadigvarande inkomst. Har du a-kassa som huvudsaklig inkomst kan i stället en medlåntagare vara ett alternativ.

Kan jag vända mig till min vanliga bank för ett lån som arbetslös?

De flesta banker, stora som små, följer ungefär samma procedur och gör sin bedömning efter snarlika kriterier. Men om du har ett varaktigt engagemang hos en specifik bank – vanligen en storbank – kan de möjligen ge dig ett lån till förmånlig ränta förutsatt att din ekonomiska historik hos dem ser bra ut. Det finns inga garantier men kan absolut vara värt ett försök. Självklart måste du fortfarande ha medel för att klara avbetalningarna. På Sambla samarbetar vi bland annat med Swedbank, COOP och ICA Banken.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler