Ta över lån och bolån – så fungerar det

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Hur det går till att överta olika lån
Jämför långivare när du övertar privatlån
Viktigt att tänka på när du övertar bolån
Hur det går till att överta olika lån
Jämför långivare när du övertar privatlån
Viktigt att tänka på när du övertar bolån

Det kan finnas flera anledningar till att skriva över lån mellan privatpersoner. Bolån och billån hör till de vanligaste, men att överlåta privatlån är också möjligt.

Det kan ibland verka lite knepigt, därför går vi här igenom alla frågor du kan ha gällande att ta över bolån och andra lån.

Ny kreditprövning krävs när du ska överta lån

Att överta ett lån är inte alltid en helt enkel process. Varje gång ett lån ska tas så sker en kreditprövning på låntagaren enligt konsumentkreditlagen – och detsamma gäller när lån ska skrivas över på någon annan person. Det gäller oavsett vilken typ av lån det är.

Det nuvarande lånet är nämligen utfärdat efter den nuvarande låntagarens ekonomi och förutsättningar. För att du ska få överta ett lån krävs det först och främst att banken eller långivaren anser dig ha möjlighet att amortera och betala tillbaka lånet. Annars kommer de inte godkänna att du tar över lånet.

Ofta nya villkor när ett lån skrivs över

Men även om de efter en kreditprövning bedömer att du får ta över lånet betyder inte det att du kommer få exakt samma villkor som lånet hade tidigare. Lånet kommer, genom kreditprövningen, att anpassas efter din privatekonomi.

Detta är något som både kan vara positivt och negativt för den som övertar ett lån. Har du bättre ekonomi än den förra låntagaren? Kanon, då kan du säkerligen få bättre villkor på lånet än tidigare. Men om läget i stället är tvärtom kan du har oturen att få högre ränta än den som tidigare stod på lånet.

Läs också: Ta över bolån vid separation

Olika sätt att överta ett privatlån

Om du står som ensam låntagare på ett privatlån och vill skriva över det på någon annan krävs det att du får långivarens godkännande. Om långivaren efter en kreditprövning bedömer att den som ska överta skulden har möjlighet att betala tillbaka den borde det rent teoretiskt sett inte vara några problem.

Men privatlån är i regel personliga och det är vanligt att bankerna säger nej till att skriva över privatlån på en ny låntagare.

Den nya låntagaren kan ta nytt lån för att lösa det gamla

Smidigaste sättet att lösa detta på är att den nya låntagaren ansöker om ett nytt privatlån för att lösa det tidigare lånet, i stället för att skriva över det. Ett privatlån har nämligen inget krav på säkerhet utan pengarna får användas till vad som helst.

Det krävs bara att den nya låntagaren är kreditvärdig och uppfyller kraven för att få låna pengar. Genom Sambla skickas din ansökan ut till över 40 banker och långivare så att du kan få lägsta möjliga ränta på ditt nya lån.

Medlåntagare kan ta över lånet

En medlåntagare är någon som står tillsammans med dig på lånet och delar betalningsansvaret. Medlåntagaren fungerar ofta som en garanti för att du ska kunna betala tillbaka din skuld, och villkoren för lånet byggs på att medlåntagaren har tillräckligt god ekonomi. Att långivaren skulle godkänna att medlåntagaren ska överta lånet helt är därför en möjlighet.

Ta över bolån – viktigt att tänka på

Att överta bolån kan bli aktuellt av flera olika anledningar. Precis som med andra typer av lån så går det inte att ta över ett bolån med den förre låntagarens villkor – utan det måste omförhandlas för att anpassas till din ekonomi.

Rent konkret betyder det att du måste söka ett nytt bolån där din kreditvärdighet kommer att utredas av banken. Det innebär att det inte går att ge något säkert svar här på om just ditt bolån kan överlåtas eller inte, utan att det kommer vara olika från fall till fall.

Behöver du hjälp att få ett så bra bolån som möjligt? Det kan vi på Sambla hjälpa dig med! Vare sig du vill söka ett nytt eller omförhandla och flytta ett bolån hjälper vi dig att få en lägre ränta. Här kan du läsa mer om våra tjänster för bolån!

Överta bolån vid skilsmässa eller separation

Ett vanligt scenario vid en skilsmässa eller separation är att en av parterna ska bo kvar i bostaden. Då kan den personen “köpa ut” sambon och överta bolånet. Det sker oftast genom att personen som själv ska äga bostaden utökar bolånet för att lösa ut den före detta sambon.

Att ordna med bostaden och bolånet blir en del av bodelningen vid en separation. Ni kan göra den själva men vanligt är att man tar hjälp av en jurist. Efter ni har gjort er bodelning kan ni kontakta banken för att se om det går att en av er står på lånet själv. Det krävs att den personen har möjlighet att betala tillbaka lånet ensam.

Läs mer: Bodelning sambor

Ta över bolån från förälder

När ett bolån från en förälder ska överlåtas till ett barn gäller precis som vid de andra fallen att barnet ska godkännas som låntagare av banken och ni kan behöva omförhandla lånet och villkoren.

Ta över bolån vid dödsfall

Ska ett bolån överlåtas till en ny låntagare efter ett dödsfall kan det bli lite mer komplicerat. Alla den avlidnes ägodelar, inklusive bostaden, övergår nämligen till dödsboet.

Reglerna för vem som kan ta över bolånet vid dödsfall beror därmed på vem som har arvsrätt. Det kan se olika ut beroende på om personen som avlidit var gift och/eller har barn. Vanligast är att man tar hjälp av en jurist för att reda ut vad som gäller för dödsboet.

Men sedan gäller samma princip som vi skrivit om tidigare. Det krävs att den nya låntagaren har ekonomiska förutsättningar för att betala tillbaka lånet och villkoren kommer i och med övertagandet av lånet att förändras.

Överta billån

Vanligast är att man löser lånet på en bil i samband med ett ägarbyte, men det går också i vissa fall att överta billån. Genom att kontakta långivaren så de kan göra en kreditprövning på den nya låntagaren kan sedan en överlåtelse av billånet godkännas.

Det krävs att personen som ska ta över billånet också står som ägare av fordonet. Det kan också vara bra att veta att det kan tillkomma avgifter för överlåtelsen av lånet.

Sammanfattning – överta lån

Så! Som du har förstått vid det här laget är att överta lån inget som görs med bara ett par snabba underskrifter. I stället är oftast processen väldigt den när du ska ta ett helt nytt lån.

Men med det sagt så är det i praktiken oftast fullt görbart, och vi hoppas att våra tips kan underlätta processen.

Vanliga frågor och svar – Överta lån

Hur kan jag överta ett lån?

Vill du överta ett privatlån krävs det att långivaren godkänner överlåtelse, samt att de bedömer dig som person som kreditvärdig. Godkänner inte långivaren överlåtelse kan du ta ett nytt privatlån för att lösa det gamla. Använd Sambla för att jämföra lån från över 40 långivare och få lägst möjliga ränta.

Hur kan jag överta bolån vid separation?

Är ni överens om att du ska ta över bolånet sid separationen så tecknar ni ett avtal på det i bodelningen. Sedan kontaktar ni banken som bedömder om du har ekonomiska möjligheter att stå själv på lånet. Får du grönt ljus kan du då överta bolånet.

Kan jag överta ett billån?

Vanligast är lånet löses i samband med ägarbyte, men i vissa fall kan man också skriva över lånet. Det gör du genom att kontakta långivaren för billånet som i så fall gör en kreditprövning på dig för att se om du kan stå på lånet.

Vad gäller om jag ska ta över ett bolån från en förälder?

Ska ett bolån skrivas över på dig från en förälder krävs det att du själv har ekonomiska möjligheter att betala tillbaka lånet. Banken kommer att kreditpröva dig och sedan teckna ett nytt bolån med dig som låntagare. Räntan och villkoren kan då komma att förändras – antingen till det bättre eller till det sämre.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler