Omförhandla lån – ett sätt att spara pengar

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Omförhandla lån och förbättra räntan
Förhandla en gång per år
Få bättre förhandlingsläge med hjälp av Sambla
Omförhandla lån och förbättra räntan
Förhandla en gång per år
Få bättre förhandlingsläge med hjälp av Sambla

Den totala utlåningen till de svenska hushållen var år 2018 ca 3 855 miljarder kronor, eller runt 380 000 kronor per person i genomsnitt. Över två miljoner invånare har idag någon form av privatlån. Med andra ord är vi svenskar ganska vana att leva med skulder, räntor och amorteringar. Men det betyder inte att du ska betala mer än du måste. Att omförhandla lånen är ett enkelt sätt att få mer pengar över i plånboken.

På Sambla kallar vi det “Samla lån” när du vill omförhandla lånen. Det innebär att du tar alla dina nuvarande lån och krediter och samlar ihop dessa i ett nytt lån. Ett annat ord som används är hopbakslån.

Varför omförhandla lån?

När du tar ett privatlån betalar du ränta på skulden. Det är avgiften banken tar ut för att du lånar pengar av dem. Den så kallade effektiva räntan inkluderar även alla övriga avgifter, exempelvis för avier och påminnelser.

Utöver ränta måste du amortera, vilket innebär att du betalar av på själva lånesumman.

Sammanslaget kan dessa belopp bli ganska stora, så det ligger i ditt intresse att betala igen lånet så fort som möjligt. Men långt innan lånet är löst kan du börja förhandla om räntan och på så sätt minska dina utgifter.

När kan man omförhandla lån?

Både räntan och återbetalningsbeloppet – alltså amorteringen – bestäms i samband med att ni skriver låneavtalet. Även om du fått bästa möjliga villkor efter dina ekonomiska förutsättningar är lånet förmodligen ganska dyrt till en början. Det går dock att förhandla ränta på privatlån även i efterhand, du behöver bara låta det gå lite tid. Närmare bestämt ett år.

Mycket kan hända på 12 månader

Samblas rekommendation är att du försöker förhandla om räntan en gång om året under hela lånets löptid. Skulden behöver minskas ansenligt för banken ska kunna gå med på en omförhandling och på tolv månader hinner du betala igen ett tillräckligt stort belopp. Om du dessutom får förbättrad privatekonomi under tiden – exempelvis i form av en högre lön – blir förhandlingsläget ännu starkare.

Försök alltid att omförhandla ditt privatlån när:

  • Du har amorterat i minst ett år
  • Din ekonomi blivit bättre
  • Ditt lån verkar dyrare än hos konkurrerande banker

Hur förhandlar man ner räntan?

Rent praktiskt kan du göra på två sätt för att sänka räntan. Antingen kontaktar du din befintliga bank eller långivare och låter dem ompröva villkoren efter hur lånet förändrats, eller så prövar du lyckan hos konkurrenterna istället. Då söker du ett nytt lån till en lägre ränta, för att lösa ditt tidigare lån. Många gånger är det senare alternativet det smidigaste.

Få hjälp med att förhandla ner räntan

Det enklaste sättet att testa marknaden är att använda en jämförelsetjänst som Sambla. Vi kollar av möjligheterna hos ett stort antal banker och långivare med en och samma ansökan.

Får du ett erbjudande om lägre ränta kan du antingen byta bank eller använda uppgifterna för att försöka omförhandla ditt befintliga lån.

Kan man förhandla rörliga lån?

Ja, en av fördelarna med rörlig ränta är just att den tekniskt sett går att omförhandla när som helst. Med det sagt är det inte säkert att en bank ger dig bättre villkor förrän lånets storlek minskat eller din ekonomiska situation förändrats. Förutom flexibiliteten är rörlig ränta oftast billigare än bunden.

Kan man omförhandla bundna lån?

Privatlån har nästan alltid rörlig ränta. Men även lån med bunden ränta, exempelvis bolån, går att omförhandla. Nackdelen är att du kan tvingas betala så kallad ränteskillnadsersättning för den kvarvarande bindningstiden.

Hur mycket sparar man på att omförhandla sitt lån?

Det beror på hur mycket du lyckas få ner räntan och på hur stort ditt lån är. Ett räkneexempel:

Den kvarvarande skulden på ditt privatlån är 200 000 kronor. Du betalar i dagsläget 5 procent i ränta. Efter att ha jämfört ett stort antal banker och långivare hos en låneförmedlare har du accepterat ett nytt erbjudande med 4 procents ränta.

Årlig räntekostnad för ditt befintliga privatlån: 200 000 x 0,05 = 10 000 kronor
Årlig räntekostnad för ditt nya/omförhandlade privatlån: 200 000 x 0,04 = 8000 kronor

Genom att förhandla om räntan har du alltså sparat 2000 kronor per år. Väljer du att använda det du sparar till att amortera ytterligare så blir du också skuldfri snabbare.

Omförhandla med Sambla – för bästa möjliga ränta

Olika banker gör olika bedömningar av din ekonomi och återbetalningsförmåga. Därför bör du alltid se över alternativen både när du tar nya lån och försöker omförhandla befintliga.

Efter att du fyllt dina uppgifter hos oss på Sambla så sköter vi resten – allt du behöver göra är att luta dig tillbaka och invänta erbjudanden. Endast en kreditupplysning krävs och din ansökan går ut till över 40 banker och långivare samtidigt.

Att jämföra räntor är helt kostnadsfritt för dig som kund och du binder inte upp dig till något.

Vill du få hjälp att omförhandla lån? Hör av dig eller påbörja en ansökan direkt i formuläret!

Vanliga frågor och svar

Varför ska jag omförhandla mina lån?

Om din ekonomi har blivit bättre sedan du tog ditt lån kan du få en bättre ränta genom att omförhandla lånet. Kontakta antingen din bank eller så hjälper vi på Sambla dig gärna.

Är det svårt att byta bank om min nuvarande inte vill förhandla?

Nej, din nya långivare hjälper dig att lösa ditt gamla lån. På privatlån med rörlig ränta tillkommer heller inga avgifter för att lösa lånet i förtid.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler