Låna pengar utomlands - hur funkar det?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så lånar du pengar utomlands
Viktiga saker att tänka på
Regler för bolån
Så lånar du pengar utomlands
Viktiga saker att tänka på
Regler för bolån

Går det att låna pengar utomlands som svensk? Vissa aktörer erbjuder lån utomlands, på Sambla har vi valt att inte bevilja lån som är avsedda att användas utanför Sverige. Här går vi igenom mer.

Hur går det till att låna pengar utomlands?

Det finns två sätt att låna pengar utomlands. Du kan antingen försöka låna av en utländsk bank eller av en bank i Sverige.

Låna av en bank i Sverige

Det bästa om du vill låna pengar utomlands som svensk är att vända dig till en långivare i Sverige. Även om du bor tillfälligt i ett annat land skulle du nämligen kunna ansöka om lån här i Sverige. Det kräver dock fortfarande att du är svensk medborgare och har en taxerad inkomst i Sverige.

Se till att ha BankID

För att kunna låna av en svensk bank måste du ha BankID för att legitimera dig. Förutom att det är väldigt säkert, blir processen smidigare när du lånar pengar online. Själva processen är fortfarande densamma som när du ansöker hemma i Sverige.

rött låneavtal

Svenska långivares grundkrav när du vill låna från utlandet

Om du vill låna pengar hos en långivare i Sverige när du befinner dig i utlandet måste du uppfylla vissa grundkrav. Detaljerna kan skilja sig åt, men de flesta av följande krav delas av majoriteten banker:

  • Du är folkbokförd i Sverige
  • Du har fyllt 18 år
  • Du har inget skuldsaldo hos Kronofogden
  • Du har ett svenskt bankkonto och ett svenskt BankID
  • Du har en deklarerad inkomst i Sverige. Hur stor inkomst du behöver för att få låna pengar utomlands skiljer sig åt mellan långivarna.

Vågskål som jämför privatlån

Låna av en bank i utlandet

Det andra alternativet är att försöka låna av en utländsk bank. Precis som svenska banker kräver de flesta utländska banker att du är medborgare, skriven i landet eller tjänar dina pengar där. Utländska långivare kan dock bevilja lån om syftet med lånet är att köpa en bostad och bosätta dig i landet.

Kan jag låna pengar i de nordiska grannländerna som svensk?

Många svenskar tillbringar mycket tid i Danmark, Finland eller Norge, trots att de är skrivna i Sverige. Därför dyker ofta frågan upp hur det fungerar att låna pengar i våra nordiska grannländer. Svaret är tyvärr att det är mycket svårt att få ett lån där om du är skriven i Sverige.

Läs också: IBAN-nummer

Följande krävs för att få ett lån i Danmark, Finland eller Norge:

Danmark

För att låna pengar i Danmark som svensk måste du ha fyllt 18 år och vara både skriven och bosatt i landet. Har du en anmärkning i RKI-registret – vilket motsvarar svenska betalningsanmärkningar – försämras dina chanser att få låna.

Finland

För att låna pengar i Finland som svensk måste du ha fyllt 18 år, ha en finsk personbeteckning och vara bosatt i landet.

Norge

För att låna pengar i Norge som svensk måste du ha fyllt 20 år, vara bosatt i landet och ha ett norskt personnummer. Här finns dock möjlighet att få låna pengar om du bott eller arbetat i landet i mer än sex månader. Då får du ett så kallat D-nummer som du använder när du ansöker om lån.

Kan jag få ett svenskt bolån för att köpa bostad utomlands?

Ett antal svenska storbanker beviljar bolån till bostadsköp utomlands. Du får dock inte använda bostaden som säkerhet för lånet, då utländska bostadsmarknader skiljer sig från den svenska och banken anser att risken är för hög. Eftersom säkerheten styr boräntan, måste du istället hitta en alternativ säkerhet för lånet.

Två tänkbara sätt är att belåna din befintliga bostad i Sverige eller att använda tillgångar som aktier eller fonder.

Högre kontantinsats utomlands

I Sverige kan du som mest låna upp till 85 % av bostadens marknadsvärde. Resten måste du finansiera med en kontantinsats. I många andra länder är kravet på kontantinsats ännu högre.

Kan jag få ett bolån hos en utländsk bank?

Till skillnad från andra lån kan du få bolån utomlands även om du är skriven i Sverige. Fördelen med att ta bolån utomlands är att du kan använda bostaden som säkerhet, precis som när du köper en bostad i Sverige. Nackdelen är att det kan bli en komplicerad process såvida du inte får hjälp.

Att tänka på när du ska låna utomlands

Bolåneprocesser utomlands kan skilja sig ganska mycket från hur det ser ut i Sverige. Om du redan har en bank i Sverige kan de tipsa dig om vilken bank du ska vända dig till i det land där du vill ta bolånet. Du bör också ta hjälp av en mäklare som kan den lokala bostadsmarknaden och som kan guida genom de olika stegen.

Tänk även på att du lånar i en annan valuta, vilket kan påverka hur mycket lånet faktiskt kostar. Även amorteringsreglerna kan se annorlunda ut än i Sverige.

Intyg från Sverige

Om du inte är bosatt eller har inkomst i landet där du tänker ta ett bolån, kommer din utländska långivare vilja se intyg från din svenska bank. Förutom att du ska kunna visa upp dina inkomster från Sverige, kan din svenska bank behöva skriva ett rekommendationsbrev.

Stora kostnader kan tillkomma

När du köper en bostad i Sverige tillkommer få avgifter. Utomlands är det ofta tvärtom. Skatter, en jurist som övervakar processen och tar fram korrekta handlingar samt kostnaderna för administration kan tillsammans innebära att kostnaderna för själva köpet blir upp till 15 % högre utomlands än i Sverige. Genom att anlita en svensk mäklare på plats garderar du dig mot otrevliga överraskningar.

Vanliga frågor och svar – Låna pengar utomlands

Hur lång tid tar det att få pengarna när jag lånar utomlands?

Det beror på vilken typ av lån du tar. Så kallade direktlån betalas ofta ut inom 15 minuter, medan privatlån – som i regel har bättre ränta – tar ett par dagar.

Kan jag få lån från en utländsk bank?

För att kunna ta lån från en utländsk bank måste du bo i landet, vara skriven där eller ha din inkomst där. Det finns dock möjlighet att få bolån om du tänker bosätta dig i landet.

Kan jag få ett svenskt bolån för att köpa bostad utomlands?

Du kan få låna pengar av en svensk bank för att köpa en bostad i ett annat land, men banken kommer inte godkänna bostaden som säkerhet för lånet. För att kunna få bra ränta måste du därför hitta en alternativ säkerhet. Du kan exempelvis utöka ditt befintliga bolån på din svenska bostad.

Får jag vara skriven i Sverige om jag bor utomlands?

Om du har enkel bosättning utomlands bör du anmäla flytt utomlands, men om du har en dubbel bosättning bör du göra en bedömning sett till i vilket land du arbetar och hur mycket tid du spenderar i respektive land. När du flyttar utomlands registreras du som utflyttad men behåller ditt medborgarskap och ditt svenska personnummer.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler