Byta bank – enklare och mer förmånligt än du kanske tror
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).
Bankerna konkurrerar hårt om varje kund, vilket gör att du kan vinna mycket på att byta bank. Trots att denna process kan verka tidskrävande och omständlig, är det i själva verket ganska enkelt att göra ett bankbyte – inte minst genom Sambla. Här går vi igenom det viktigaste att känna till.
Bra att veta! Att byta bank innebär att du flyttar ditt privatlån till en ny bank genom att samla dina lån. Du byter inte bank där du har dina sparkonton, betalkort och huslån.
Fördelar till att byta bank
Det kan finnas många anledningar till att vilja byta bank. En mycket vanlig är att det ofta leder till bättre räntevillkor, vilket är bra om du exempelvis har flera dyra privatlån. Genom att slå ihop lånen till ett större men billigare hos den nya banken, får du möjlighet att betala av skulden snabbare och förhandla om ännu bättre villkor. Även en procentuellt sett liten räntesänkning brukar märkas direkt i plånboken men framför allt skapar det möjligheter att få långsiktig ordning på ekonomin.
Byta bank leder till bättre villkor
Varje långivare gör en individuell bedömning av din återbetalningsförmåga. Dina chanser ökar om du ställer bankerna mot varandra och låter dem konkurrera om dig som kund. Via Sambla kan du kostnadsfritt ansöka om samlingslån hos över 40 banker och långivare samtidigt. Bankerna delar då på en och samma kreditupplysning vilket gör att mängden förfrågningar inte påverkar ditt kreditbetyg.
Skulle du inte få ett bättre villkor än du redan har idag så ska du självklart inte byta bank. Ingenting är bindande via Sambla.
Att tänka på när du byter bank
Räntevillkoren är självklart bara en av många viktiga parametrar. För de allra flesta står även smidighet och bekvämlighet högt på checklistan vid valet av bank. Detta är långivarna högst medvetna om och därför brukar processen med att överföra lånet eller lånen till den nya banken alltid gå snabbt och enkelt.
Ditt konto – inklusive övriga tjänster om du så önskar – avslutas hos den gamla banken parallellt med att allt aktiveras hos den nya. På detta sätt slipper du betala dubbel ränta, något som är extra viktigt när det handlar om bolån som oftast är på höga belopp.
Då på månaden ska du byta bank
För att underlätta övergången bör du byta bank strax efter ett månadsskifte, då det annars finns risk att autogirodragningar hänger kvar. Räkna med tre till fem arbetsdagar innan bankbytet är helt klart.
I bankernas samarbetsrutin räknas transaktionskonton och sparkonton plus tilläggstjänster som kort och internetbank in. Däremot är exempelvis fonder, aktier och pensionssparande exkluderat, så dessa saker tar längre tid att överföra när du ska byta bank.
Läs också: IBAN-nummer
Det behöver du göra inför bankbytet
Innan du kan luta dig tillbaka och vänta behöver dock den nya banken en del uppgifter från dig. De vill bland annat se kontoutdrag, utnyttjade och aktiva krediter, om du har stående överföringar och insättningar hos den gamla banken samt nummer på kort du vill avsluta.
När bankbytet väl gått igenom kan det vara bra att ha några saker i bakhuvudet. Ditt Bank-ID fungerar precis som vanligt medan tjänster som Swish kommer att kräva ett kontonummer kopplat till den nya banken. När du lägger in det försvinner numret från den gamla banken direkt. Eventuella e-fakturor måste du lägga in på nytt då de inte följer med automatiskt. Du kan även få hjälp att föra över befintliga medgivanden till autogiro.
Vid privatlån är bankbytet helt kostnadsfritt, men att byta bank för bolån kan medföra en extra avgift. Vissa banker kräver nämligen så kallad ränteskillnadsersättning om du har bundna bolån vid bytet – något som många menar är en ren straffavgift och som debatteras flitigt i media.
Vilken ersättning du kan behöva betala för att flytta dina lån ska framgå i avtalet som du har med banken. Har du tagit lånet genom Sambla kan vi självklart hjälpa dig med detta inför bytet av bank.
Rätt bank för rätt ändamål
Låt dina faktiska behov styra vilken bank du väljer. Många gånger vill den nya banken helst att du ska ha alla tjänster samlade hos dem, vilket ger dig bra förhandlingsmöjligheter på exempelvis sparande. Andra aspekter som hur ofta du använder kort i butik, gör överföringar eller behöver hjälp av kundtjänst är också bra att tänka på.
Självklart är valet av bank också en prisfråga. Generellt är helt digitala banker billigare än exempelvis storbanker vad gäller tjänster, eftersom du sköter det mesta själv. Ta alltid reda på totalkostnaden jämfört med den gamla bankens enskilda tjänster och paketlösningar. Blir det verkligen billigare att byta bank?
Att byta bank genom Sambla
Sambla skickar ut din ansökan om bankbyte till över 40 banker och långivare – däribland Swedbank, ICA Banken, COOP, Resurs Bank, Ikano och Wasa Kredit. Allt för att du ska få bästa möjliga ränta och villkor på lånet.
Vi rekommenderar starkt att du överväger ett bankbyte en eller två gånger per år, speciellt om du förbättrat din kreditvärdighet, fått högre lön eller nya förutsättningar att betala igen skulder. Dessa saker väger alltid tungt när den nya banken gör sin individuella bedömning. Och oavsett vilket slags lån du har, förlorar du aldrig en krona på att testa.
Genom Sambla kan du som mest flytta 600 000 kronor till den nya banken. Självklart går det även bra att försöka omförhandla lånen hos din befintliga bank istället.
Byta bank trots betalningsanmärkningar och svag kreditvärdighet
Genom att flytta ditt lån och byta bank kan du få bättre villkor och på så vis få mer pengar över i plånboken varje månad. Detta kommer i längden stärka din kreditvärdighet och förhoppningen är att du undviker betalningsanmärkningar framöver.
Vi kan hjälpa dig att byta bank trots att du har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Det viktiga är att du idag har en stabil ekonomisk situation.
Har du för svag kreditvärdighet för att byta bank kan en sista utväg vara skuldfinansiering. Där får du hjälp av Kronofogden att sätta upp en plan för hur du ska få ordning på din ekonomi.
Marcus har under flera år förklarat och tydliggjort runt ämnet privatekonomi och utgör en central del av innehållet som finns tillgängligt på Sambla.se. Hans mål är att erbjuda en välkomnande och informativ plattform för alla som söker en bättre förståelse av privatekonomi och hur man kan ta kontroll över sin ekonomiska framtid.
Frågor och svar - Byta bank
Hur bra ränta kan jag få när jag byter bank?
Räntan hos den nya banken sätts individuellt baserat på din ekonomiska situation. Om förutsättningarna att betala tillbaka dina skulder förbättrats, har du goda chanser att få ett billigare samlingslån än den totala kostnaden för dina utspridda krediter. Bortsett från räntan, kan ett samlingslån även medföra andra fördelar, exempelvis minskade avgifter och ökad kontroll över inbetalningar.
Vilken bank är bäst att byta till för privatkunder?
Det beror helt på vad du tänker använda banken till. Många har exempelvis sitt sparande i en bank, medan räkningar och annat betalas genom en annan. Överlag hade banker som Länsförsäkringar Bank, ICA Banken och Sparbankerna hög kundnöjdhet under 2020 enligt SKI (Svenskt Kvalitetsindex).
Finns det nackdelar med att byta bank?
Bankerna tjänar mer pengar ju fler tjänster du har hos dem. Om andra tjänster än de du faktiskt efterfrågar är ett villkor för att du ska få sänkt ränta, är det inte alltid förmånligt med ett byte. Om du har bolån märks ränteskillnaden mer, men om du har bunden ränta hos din befintliga bank kan bytet leda till att du förlorar mer än du vinner.
Varför får jag avslag på att byta bank?
För att få ett samlingslån hos en ny bank måste du ha fyllt 18 år och ha en regelbunden inkomst. Den nya banken kan godta betalningsanmärkningar men ingen aktiv skuld hos Kronofogden. Du kan också få avslag om du redan bytt bank till en där räntorna stigit med tiden och detta påverkat din återbetalningsförmåga negativt. Detta brukar kallas inlåsningseffekt.
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners