Vad är årsinkomst och hur beräknas den?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Räkna ut din årsinkomst
Årslön brutto/netto?
OB, timlön eller provision?
Räkna ut din årsinkomst
Årslön brutto/netto?
OB, timlön eller provision?

Årsinkomst är en persons totala inkomst under ett kalenderår. Summan avgör exempelvis om personen har rätt till bostadsbidrag samt ligger till grund för nivån på sjukpenning. Det är även denna summa som långivare kontrollerar vid en låneansökan och som ligger till grund för om lånet kan beviljas eller inte.

Oftast anges årsinkomst före skatt (brutto) och omfattar enbart förvärvsinkomst (lön). Men det finns tillfällen då beräkningen sker på annat sätt, det kommer vi gå igenom här i texten.

Se också vår sida för lönestatistik!

Årsinkomst brutto

Med brutto menas belopp på inkomst innan skatt är avdragen. Det är därmed brutto som vanligtvis används när månadslön eller årsinkomst anges.

Årsinkomst netto

Med nettolön menas inkomst efter att skatt är avdragen. Det är därmed den summa som betalas in på löntagarens konto. Detta utifrån att det är arbetsgivarens ansvar att betala in skatt för deras anställda.

röd spargris

Vilka inkomster ingår i årsinkomsten?

Vilka inkomster som ska inkluderas när årsinkomst beräknas beror på i vilket sammanhang som beloppet ska användas. Exempelvis kan det vara variera om aktieutdelning och räntor ska inkluderas eller inte.

I de flesta fall beräknas årsinkomsten enbart på förvärvsinkomst (lön) men det kan alltså även innefatta exempelvis:

  • A-kassa
  • Sjukpenning
  • Aktieutdelning
  • Bostadsförsäljning
  • Ränta
  • Skattepliktigt omvårdnadsbidrag

Räkna ut årsinkomst

Om du har en fast månadslön, veckolön eller timlön är det enkelt att räkna ut den totala årsinkomsten.

Läs också: Medellön & medianlön i Sverige

Beräkna årsinkomst utifrån anställningsform och ersättning

Vid varierande inkomst per månad beräknas generellt ett genomsnittsbelopp. Här följer exempel på anställningsformer som kan försvåra uträkningen av årsinkomst.

Varierande arbetstider med timlön

Enklaste sättet att beräkna årsinkomsten för en person med timlön är att kontrollera inkomsten under de senaste månaderna och räkna ut en genomsnittlig inkomst per månad. Denna genomsnittliga inkomst multipliceras sedan med 12 för att få fram årsinkomsten.

Exempel:

Anna är timanställd och tjänade 16 000 kr, 21 000 kr, 18 000 kr respektive 17 000 kr de fyra senaste månaderna. Det är 72 000 kr totalt under denna tid i bruttolön. I genomsnitt är det 18 000 kr per månad. Hon beräknar därmed sin årsinkomst med att ta 18 000 kr multiplicerat med 12.

Beräkna årsinkomst med OB-ersättning

OB-tillägg och jourersättning är ersättningar utöver ordinarie månadslön. För att beräkna den årliga inkomsten från OB-tillägg räknas totalt utbetalt belopp per månad under de senaste 6 månaderna varpå summan multipliceras med 2.

Exempel:

Nils jobbar som undersköterska med en fast månadslön på 30 000 kr och han jobbar både kvällar, helger och nätter. Han tar fram lönespecifikationer för de senaste sex månaderna och räknar ihop att han totalt har fått 48 000 kr brutto i OB-tillägg under denna tid. Han beräknar sitt årliga OB-tillägg genom att ta 48 000 kr multiplicerat med 2.

Årsinkomst med provisionsbaserad lön

Med provisionsbaserad lön kan en persons månadslön variera kraftigt mellan olika månader. I detta fall beräknas det totala beloppet under de senaste 12 månaderna eller senaste kalenderåret – beroende på i vilket sammanhang som beloppet ska anges.

Exempel:

Per är säljare och har enbart provisionsbaserad lön. Han kontaktar sin arbetsgivare som skickar honom lönespecifikationer för de senaste 12 månaderna. Han beräknar sedan årsinkomsten genom att summera den totala inkomsten under denna period.

Läs också: Hur mycket tjänar en sjuksköterska?

Tillfällen då årsinkomst har betydelse

Nivån på årsinkomsten påverkar exempelvis rätten att få specifika bidrag och ersättningar, hur mycket skatt som ska betalas samt möjligheten att få lån.

Kom ihåg att ändra registrerad årsinkomst hos exempelvis Försäkringskassan och CSN i det fall som lönenivån förändras. Ändringar sker via inloggning på ”Mina Sidor” på respektive myndighets hemsida. Det är viktigt att ändringar sker för att eventuella ersättningsnivåer ska justeras. Om ersättningar betalas ut, trots att du inte varit berättigad till det, blir du återbetalningsskyldig.

Läs mer: Bästa tipsen inför lönesamtalet

Försäkringskassan – Påverkar nivån på ersättningsnivå

Hos Försäkringskassan används årsinkomsten för att beräkna en persons sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Ersättningen blir sedan ungefär 80% av SGI. Däremot finns det ett tak för hur hög SGI maximalt kan vara.

Även möjligheten att få bostadsbidrag påverkas av årsinkomsten. År 2021 var exempelvis gränsen för bostadsbidrag till unga (under 29 år) på 86 720 kr.

Försäkringskassan tar ej hänsyn till din semesterersättning när de beräknar din årsinkomst. Ovan regler gällande vad som ingår i årsinkomsten gäller.

CSN – Påverkar bidragsnivån

Du som får studiemedel eller studiestöd från CSN får maximalt ha en årsinkomst upp till ett specifikt belopp för att inte nivån på studiemedlet ska påverkas. Beloppet kallas för fribelopp. Aktuell nivå kan ses genom att logga in på ”Mina Sidor” på csn.se.

Kom ihåg att arbete som utförs i december oftast betalas ut av arbetsgivaren i januari och påverkar årsinkomsten detta år. Det är alltså inte när arbetet utförs utan när lönen betalas ut som avgör vilket år som inkomsten beräknas på.

Lån – Påverkar om lånet kan beviljas eller inte

När en låneansökan skickas in till en bank, eller annan långivare, krävs det att dessa genomför en kreditbedömning på personen. Detta sker i regel via en kreditupplysning där bland annat årsinkomsten visas.

Långivarna har olika krav på inkomst både beroende på målgrupp, lånebelopp och hur lånet eller krediten är uppbyggd. Det är delvis därför som vissa långivare kan ge ett nekande svar medan andra är villiga att erbjuda lån.

Långivarna använder sig av din deklaration

När bankerna gör sin bedömning så är det din senaste taxerade inkomst som kommer att stå med i kreditupplysningen, alltså förra årets totala årsinkomst.

Gör du avdrag på deklarationen kommer det att påverka din årsinkomst på så vis att den blir lägre. Det kan vara att veta om.

Genom att ansöka om lån via Sambla skickas låneansökan till över 40 banker och långivare – med bara en ansökan och en kreditupplysning. Det är därmed ett enkelt sätt att se vilka långivare som är villiga att erbjuda lån samt ställa deras räntor och villkor mot varandra.

Frågor och svar - Årsinkomst

Var kan jag se min deklarerade årsinkomst?

Den deklarerade årsinkomsten, före skatt, är den summa som anges på inkomstdeklarationen. Nivån kan ses på ”Mina Sidor” på Skatteverket.se. Detta kallas även för taxerad inkomst.

När uppdateras årsinkomst hos UC?

Upplysningscentralen (UC) uppdaterar årsinkomsten direkt efter att Skatteverket har fastställt deklarerad inkomst. För personer som lämnar in deklarationen digitalt, och inte genomför några ändringar, sker uppdateringen i mitten av april.

Vad är årsinkomsten vid näringsverksamhet via enskild firma?

Årsinkomsten är resultatet, före skatt, för näringsverksamheten.

Hur påverkas amortering av årsinkomst?

Är lånesumman på ett bolån större än 4,5 gånger hushållets totala bruttoinkomst omfattas lånet av det utökade amorteringskravet. Det innebär att kravet på amortering ökas med 1%-enhet per år.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler