Bruttolön – din lön innan skatt och avdrag

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är bruttolön?
Reducerad bruttolön kan ge förmåner
Så påverkar bruttolönen din kreditvärdighet
Vad är bruttolön?
Reducerad bruttolön kan ge förmåner
Så påverkar bruttolönen din kreditvärdighet

Ordet brutto kommer ursprungligen från latinets brutus som betyder rå och syftar på att någonting är orört. Din intjänade lön före skatt och avdrag kallas därför för bruttolön – eftersom att den är just orörd.

På mindre än 3 minuter kommer du att lära dig:

  • Skillnad på bruttolön och nettolön
  • Vad som räknas in i bruttolönen
  • Vilka avdrag som finns att göra på bruttolönen

Se också vår sida för lönestatistik!

Vad är bruttolön?

När folk talar om bruttolön menar de oftast sin månadslön före skatt.

Bruttolön vs nettolön

Vid löneförhandlingar är det alltid bruttolönen som diskuteras. Om du har en månadslön på 40 000 kronor innebär det bruttolönen innan de olika avdragen görs. När skatt och sociala avgifter dragits återstår det du faktiskt får in på ditt bankkonto – din nettolön.

Vad ingår i bruttolön?

Alla tänkbara inkomster räknas in i din bruttolön:

  • månadslön
  • semesterersättning
  • övertidsersättning
  • sjuklön.

Bruttolönen täcker också in de avgifter som finns i ditt lönebesked som anställd. Förutom preliminärskatten, arbetsgivaravgiften och de sociala avgifterna kan det handla om olika avdrag och ersättningar från arbetsgivarens sida. Dessutom räknas olika slags jobbförmåner in i bruttolönen.

Läs också: Medellön & medianlön i Sverige

Ingår arbetsgivaravgifter i bruttolönen eller inte?

Denna delen kanske inte är superintressant för dig som anställd, men om du är företagare eller funderar på att starta eget kan det vara av intresse.

Utöver din avtalade lön måste din arbetsgivare betala arbetsgivaravgift. Den är 31,42 % av din bruttolön (2023).

Om du tjänar 40 000 kronor i månaden betalar alltså din arbetsgivare in 12 568 kronor extra till Skatteverket (40 000 x 1,3142). 52 568 kronor i månaden är den verkliga kostnaden för att ha dig som anställd. Arbetsgivaravgiften är rent skattetekniskt en del av bruttolönen, men du som arbetstagare märker egentligen aldrig av den.

Behöver jag själv betala in skatt och avgifter från min bruttolön?

Pengarna som sätts in på ditt konto om du är anställd är din nettolön. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att skatt och avgifter från bruttolönen kommer in till Skatteverket. Men för att slippa kvarskatt när du deklarerar kan det vara en god idé att dubbelkolla att allt stämmer.

Om du är egenföretagare är det däremot ditt ansvar att betala in skatter och avgifter.

Läs också: Nya skatteregler och lagar

Vad är ett bruttolöneavdrag?

Ett bruttolöneavdrag innebär att din bruttolön reduceras – alltså blir mindre – mot att du istället får en förmån, exempelvis en tjänstebil, extra pension eller semester. Detta är något både du och din arbetsgivare potentiellt kan tjäna på.

Arbetsgivaravgifterna minskar för din arbetsgivare och förutsatt att förmånen är skattefri minskar din totala skatt eftersom bruttolönen sänks. Din skatt baseras dels på hur hög din bruttolön är, men även på andra faktorer som vi går igenom nedan.

Kom ihåg att ett bruttolönavdrag är negativt om du planerar att ta ett bolån. Då vill du på papperet tjäna så mycket som möjligt.

Beräkna skatt på bruttolönen

Skatten som arbetsgivaren drar bort kallas preliminärskatt och den är baserad på av den anställde förväntas komma att tjäna under året. Den siffran skickas från arbetsgivaren till Skatteverket.

Räkna ut bruttolön

Att beräkna bruttolön är enkelt, då bruttolönen är din nettolön plus skatt och avgifter. Om din nuvarande bruttolön är 30 000 kronor för heltid och du går ner i arbetstid till 80 %, multiplicerar du summan med 0,8 för att räkna ut din nya bruttolön:

30 000 x 0,8 = 24 000 kronor

Om du vill kan du lägga till arbetsgivaravgiften på 31,42 % på beloppet, då den också ingår även om du inte märker av den.

Läs mer: Bästa tipsen inför lönesamtalet

Hur räknar man ut sin nettolön?

Det vanliga, och för många mer intressanta, är att istället beräkna nettolönen utifrån din bruttolön. Det gör du enkelt på Skatteverkets hemsida i tjänsten Räkna ut din skatt. För att räkna ut din lön netto behöver du ange:

1) din bruttolön

2) vilken kommun du bor i

3) om du är medlem i Svenska kyrkan.

De aktuella skattesatserna hämtas automatiskt och skatten avrundas till närmaste heltal. Det du ska dra av från bruttolönen är alltså skatt, sociala avgifter samt arbetsgivaravgifter.

De faktorer som påverkar din nettolön är:

  1. Kommunalskatten
    Olika kommuner har olika hög skatt. År 2023 har Österåkers kommun landets lägsta kommunalskatt på 28,98 % medan Dorotea ligger i topp med 35,15 %.
  2. Om du är medlem i Svenska kyrkan
    Många missar att medlemskapet i Svenska kyrkan kräver en skatteavgift. Storleken på skatten beror på hur mycket du tjänar och var du bor, men ligger i genomsnitt på 1 % av årsinkomsten.
  3. Om du ska betala statlig inkomstskatt
    Om du har en årslön brutto på mer än 540 000 kronor måste du betala en extra statlig inkomstskatt på 20 % på den del som överstiger gränsen.
  4. Om du är student
    Som student får du tjäna omkring 20 000 kronor brutto under ett kalenderår utan att behöva skatta. Den exakta gränsen för hur mycket du får tjäna varierar från år till år. Kom ihåg att pengar från CSN inte räknas som inkomst.

Vad innebär ackumulerad bruttolön?

Summan av vad du tjänat totalt vid en viss tidpunkt under inkomståret kallas för ackumulerad bruttolön, vanligen förkortat ack bruttolön. Skatten du betalat under året kallas för ackumulerad skatt. Båda posterna finns med i ditt lönebesked varje månad.

Varför anges bruttolön när lönenivåer jämförs?

När du jämför lönestatistik mellan olika yrken är det alltid bruttolönen som anges. Det beror främst på att nettolönen för samma typ av jobb kan skilja sig åt då olika kommuner har olika skattesatser.

Hur påverkar bruttolönen min vardag?

Då det är nettolönen du ser på kontot kan det verka onödigt att prata om bruttolön, men egentligen är det precis tvärtom. Bruttolönen är den enskilt viktigaste faktorn för din kreditvärdighet och fungerar som beslutsunderlag när du vill låna pengar samt ansöker om ersättningar och bidrag från olika myndigheter.

Ju högre bruttolön du har, desto mer pengar får du i regel låna – oavsett vad du faktiskt får ut i nettolön. Tyvärr får du inte räkna in arbetsgivaravgiften när du anger din bruttolön för banken.

Vanliga frågor och svar – Bruttolön

Vad är den genomsnittliga bruttolönen i Sverige?

Medianlönen uppgick år 2021 till 33 200 kronor. Lönerna var högre i privat än i offentlig sektor.

Hur påverkas pensionen av bruttolöneavdrag?

Negativt. Avsättningen till din tjänstepension kommer från din bruttolön och ett avdrag mot en förmån sänker bruttolönen.

Vad räknas som inkomst när jag ska låna pengar?

Skattepliktiga inkomster från näringsverksamhet, kapital och inkomstslagen tjänst brukar ligga till grund för bankens bedömning. De tittar även på en rad andra faktorer, exempelvis befintliga skulder och antal personer i hushållet.

Vad räknas som sociala avgifter?

Det finns sju olika sociala avgifter – sjukförsäkringsavgift, ålderspensionsavgift, efterlevandepensionsavgift, föräldraförsäkringsavgift, arbetsmarknadsavgift samt arbetsskadeavgift.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler