Fritidslån – ett lån för fritid och fordon

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Lån till exempelvis husbil, båt & solceller
Jämför fritidslån för bästa möjliga ränta
Inget krav på kontantinsats
Lån till exempelvis husbil, båt & solceller
Jämför fritidslån för bästa möjliga ränta
Inget krav på kontantinsats

Ett fritidslån används till investeringar i din fritid, som att energisäkra din bostad, till resor och till fordon som husbil, husvagn, motorcykel, fyrhjuling, snöskoter, moped eller båt. En annan vanlig term för detta är fordonslån. Här kikar vi närmare på olika varianter av fritids- och fordonslån.

Vid köp av fordon finns det mängder av saker att tänka på – ålder, skick, miltal, dolda fel och prisbild. Och hur köpet ska finansieras förstås.

Sambla förmedlar fritidslån utan säkerhet, vilket i praktiken innebär ett privatlån. Lånen är flexibla vad gäller upplägg och återbetalningstid och har inga krav på kontantinsats.

Det maximala lånebeloppet är 600 000 kronor – ränta och lånetak sätts individuellt efter dina ekonomiska förutsättningar.

Fritidslån via Sambla inkluderar:

Två varianter av fritidslån

Om du vill låna pengar finns det två vägar att gå – lån med fordonet som säkerhet eller fritidslån utan säkerhet. Det finns fördelar och nackdelar med båda uppläggen.

Vilket fordonslån är bäst?

Situationen avgör! Ett lån utan säkerhet är betydligt mer flexibelt medan ett fritidslån med säkerhet kan bli billigare och mer förmånligt. Ibland är det även ett måste att lägga en kontantinsats vid köpet. Vanliga förmåner som garanti och gratis försäkring under en viss tid har egentligen ingenting med lånet att göra, utan är en del av handlarens erbjudande.

Här är de avgörande skillnaderna mellan de två lånevarianterna:

Fritidslån för köp hos återförsäljare

När du köper ett fritidsfordon av en auktoriserad handlare, alltså ett företag, får du ofta erbjudande om att låna med objektet som säkerhet. Den stora fördelen med detta är att du generellt får lite lägre ränta.

Nackdelen är att du binder ditt lån till fordonet och då måste du betala igen den återstående summan direkt om du skulle sälja innan lånet löpt ut. Då fordon normalt sjunker i värde snabbt, kan det innebära att din kvarvarande skuld överstiger det du får ut den dag du säljer.

En annan nackdel med denna variant är att du bara får låna upp till 80 % av fordonets värde. Resten måste du lägga in med egna medel – så kallad kontantinsats. Många handlare tar dock ditt gamla fordon i inbyte, vilket kan täcka de resterande 20 procenten eller ibland betydligt mer än så.

Objekt som säkerhet – inget måste hos handlare

Självklart kan du även ta ett fritidslån utan säkerhet och använda pengarna till att köpa ett fordon av en handlare. Det ger dig större trygghet än om du köper ett fordon utan garanti av en privatperson.

Du får pengarna utbetalda inom bara några dagar från det att du ansöker, sen kan du göra köpet hos återförsäljaren.

Fritidslån för köp av privatperson

När du köper en båt, husbil, skoter eller annat fordon av en privatperson kan du istället ta ett fritidslån utan säkerhet. Detta innebär att du lånar hela summan och inte behöver lägga någon kontantinsats alls med egna sparpengar.

Till skillnad från lån med säkerhet, är ditt fordon i detta fall inte bundet till lånet. Därför kan du när som helst sälja objektet igen om du skulle vilja, utan krav på direkt återbetalning av de pengar du lånat.

En stor fördel med lån utan säkerhet är att villkoren ofta är flexibla vad gäller återbetalningstid och amorteringar. Och ju fler långivare du ansöker hos, desto större chans till förmånliga villkor.

När betalas pengarna ut?

Av de två alternativen ovan är fritidslån utan säkerhet generellt det smidigaste. Kraven är även mindre än om du lånar mot säkerhet.

Pengarna betalas vanligen ut någon dag efter att lånet beviljats – vilket är extra bra då många privatköp av begagnade båtar, motorcyklar, snöskotrar eller mopeder innebär ”snabba puckar”.

Summa summarum:

  • Ett fritidslån utan säkerhet är mer flexibelt och du slipper 20% kontantinsats på fordon.
  • Ett fritidslån med säkerhet ger vanligen lite bättre ränta.

Kan jag få lika bra ränta på ett fritidslån utan säkerhet?

Oftast ligger räntorna lite högre på lån utan säkerhet men det är inte skrivet i sten. För att få bästa möjliga ränta på ditt fritidslån bör du därför jämföra erbjudanden från många olika långivare.

När du ställer dem mot varandra kan du vara säker på att villkoren blir så bra det bara går, då de alla konkurrerar om dig som kund. Exakt hur låg ränta du får och hur stort fordonslån du får ta är dock helt individuellt.

Jämför fritidslån hos över 40 långivare samtidigt

Genom Sambla kan du snabbt och enkelt skicka ut en förfrågan om fritidslån till över 40 banker och långivare samtidigt. Förutom att det sparar dig mycket tid, delar samtliga på en och samma kreditupplysning så att ditt kreditbetyg inte sänks märkbart.

Du får alltid svar mycket snabbt och kan börja jämföra såväl räntor som löptider och villkor. Pengarna betalas normalt ut inom tre arbetsdagar.

Vad krävs för att få ta ett fritidslån utan säkerhet via Sambla?

För att kunna ta ett fritidslån via Sambla måste du:

  • Ha fyllt 18 år
  • Ha en månadsinkomst på minst 8400 kronor från anställning, eget företag eller pension
  • Ha varit folkbokförd i Sverige i minst ett år
  • Ha varit skuldfri hos kronofogden i minst sex månader

Vad finns det för möjligheter om jag inte uppfyller lånekraven?

Om du inte har tillräcklig inkomst, är skuldsatt eller tidigare haft ekonomiska bekymmer som påverkar din låneförmåga, finns det fortfarande en möjlig väg att få ett fritidslån via Sambla: Du kan ta hjälp av en medlåntagare. Det är en person i din närhet som går med på att betala skulden i ditt ställe om det skulle behövas.

Medlåntagaren går igenom exakt samma granskningsprocess som du själv skulle ha gjort, då dennes ekonomi ligger till grund för om och hur mycket du får låna.

Börja med att samla lånen

Innan du kontaktar en medlåntagare bör du dock se om du kan samla dina befintliga, utspridda krediter i ett större men billigare lån via Sambla. Samlingslån är ett mycket effektivt sätt att få ner räntan och månadskostnaden, vilket frigör kapital. Dessa pengar kan du istället använda för att delfinansiera ditt fritidsköp.

Du kan samla lånen direkt i din ansökan om ett fritidslån. Du klickar smidigt i “Ja” under “Jag vill samla mina lån” i formuläret.

Låt oss snacka fritidslån

Drömmer du om friheten i en husbil, att segla jorden runt från hamn till hamn eller en ny trall till villan? Ett hett tips från oss är att aldrig någonsin betala mer än du måste – speciellt inte när du köper fordon som har en tendens att tappa i värde.

Vill du veta mer om fritidslån, vad de innebär i praktiken och vad de kan användas till? Kontakta oss så guidar vi dig ett steg närmare fritidsdrömmen.

Vanliga frågor och svar om Fritidslån

Beror räntan på fritidslånet på vilket fordon jag köper?

Inte om du tar ett fritidslån utan säkerhet – alltså ett privatlån. Dessa lån är inte låsta i ett objekt. Det som avgör räntan är dina ekonomiska förutsättningar.

Vilka fordon kan jag köpa med ett fritidslån?

Ett fritidslån kan användas till att köpa såväl nya som begagnade fritidsprodukter. De vanligaste är husbilar, båtar, snöskotrar, motorcyklar eller husvagnar. Men tekniskt sätt kan ett fritidslån utan säkerhet finansiera vilket slags fordon som helst.

Kan ett fritidslån användas till att rusta upp min bostad?

Absolut! Ett fritidslån används vanligtvis till investeringar som ökar bostadens värde. Det kan vara renoveringar, bygge av trall eller investeringar som gör ditt hem energisnålare, som nya vitvaror, fönsterbyten eller tilläggsisolering.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler