Båtlån med låg ränta – låna till ny eller begagnad båt

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Jämför lån till båt hos över 40 långivare
Båtlån upp till 600 000 kr
Låna till både ny och begagnad båt
Jämför lån till båt hos över 40 långivare
Båtlån upp till 600 000 kr
Låna till både ny och begagnad båt

Letar du efter ett båtlån? Oavsett storlek och båtmodell – eller om du köper en ny eller begagnad båt – ska du inte betala för mycket när du lånar till båt. Vi hjälper dig att få båtlån till låg ränta.

Kanske drömmer du om en trivsam tur till sjöss. Möjligtvis mår du som bäst när skrovet klyver vågorna samtidigt som motorerna vrålar. Eller så älskar du att sätta segel – oavsett vad kan vi på Sambla hjälpa dig till ett förmånligt båtlån!

Sök båtlån utan säkerhet – upp till 600 000 kronor

Här kan du få hjälp med att ta ett båtlån. Använd formuläret för att se din ungefärliga månadskostnad och för att skicka in din ansökan.

Vi förmedlar båtlån i form av privatlån, vilket innebär att du inte behöver ha båten som säkerhet för lånet och kan låna till begagnad båt.

Fördelar med att låna till båt genom oss:

 • Båtlån utan säkerhet upp till 600 000 kronor
 • Jämför kostnadsfritt över 40 långivare
 • Endast en kreditupplysning hos UC
 • Ansök smidigt och få snabbt svar
 • Personlig service genom hela processen

Ta ett båtlån – så går det till att låna till båt

Så här enkelt är det att ta ett båtlån genom oss:

 • Ansök i formuläret – fyll i hur mycket du behöver låna till din båt och ange dina personuppgifter. Det tar bara 2 minuter.
 • Vi jämför långivare åt dig – kostnadsfritt och med bara en kreditupplysning via UC låter vi 40 långivare chansen att ge dig ett så bra bud som möjligt
 • Välj bäst båtlån och signera – inom 24 timmar har alla våra partners svarat och du kan välja båtlånet med lägst ränta. Sedan återstår det bara att signera avtalet, för att sedan få pengarna in ditt bankkonto inom bara några dagar. Nu är du redo att köpa båt!

Finansiera båten genom ett privatlån – 3 fördelar

När vi hjälper dig att finansiera ditt båtköp är det genom ett privatlån utan säkerhet, även kallat fritidslån.

Att ta privatlån till båt har flera fördelar.

1. Större frihet i ägandet av båten

Genom ett privatlån är inte båten pantsatt som säkerhet för lånet, vilket ger dig större frihet som ägare. Du har på så sätt rätt att sälja vidare båten igen utan att behöva lösa in lånet. Man kan säga att lånet inte är bundet till båten.

2. Andra krav på kontantinsats

Vanligtvis hos en handlare krävs det att du betalar 20 % av båtens totala värde i form av kontantinsats, för att sedan låna till resterande 80 %. Det kravet finns inte på samma sätt när du tar ett båtlån i form av ett privatlån.

Om du föredrar att låna hela beloppet i stället för att behöva lägga dina sparpengar på båten kan ett privatlån vara bästa lösningen för dig. Samtidigt bör du såklart tänka på att inte överbelåna dig och att inte låna till en båt som du inte råd att betala tillbaka.

3. Enda sättet att låna till båtköp av privatperson

Om du ska köpa en begagnad båt av en privatperson och vill ta ett lån är privatlån enda alternativet.

Att ha båten som säkerhet fungerar nämligen bara hos en auktoriserad återförsäljare – och inte om du vill köpa en båt från en annan privatperson genom till exempel en annons på nätet.

Begagnatmarknaden för båtar blir allt större och det kan ofta vara en bra affär att köpa en begagnad båt. Då är den typen av båtlån som vi förmedlar ditt bästa alternativ.

Läs också: Låna till ATV – fyrhjulingslån

Vad kostar ett båtlån?

Hur mycket ett båtlån kostar beror på flera faktorer:

 • Vad båten kostar
 • Om du vill låna till hela båtens kostnad eller en del av den
 • Hur mycket du vill betala per månad – alltså hur länge du vill amortera
 • Hur låg ränta du får

Räntan sätts individuellt och därför går det inte att säga exakt hur mycket just ditt båtlån kommer att kosta.

Men genom att jämföra flera låneerbjudanden ser du till att få så låg ränta och månadskostnad som möjligt.

Du kan också använda dig av vår lånekalkylator för att få ett hum om vad det kan kosta dig att låna pengar till båt!

Så får du lägst ränta på ditt privata båtlån

Om ett privatlån är vad som passar dig bäst ska du se till att få bästa möjliga ränta.

Med oss kan du jämföra låneerbjudanden från över 40 banker och långivare samtidigt. Med bara en kreditupplysning kan du genom oss enkelt låna upp till 600 000 kronor – och du får svar redan samma dag.

Vilken ränta du får på ditt båtlån beror alltså på din kreditvärdighet och räntan sätts individuellt. Förutom att jämföra båtlån är det här de bästa tipsen för att få låg ränta när du lånar till båt:

 • Ha en medlåntagare om ni är flera som ska äga båten ihop. Det kan ofta ge en bättre ränta
 • Undvik att ta många kreditupplysningar på kort tid – det kan sänka din kreditvärdighet
 • Om du har smålån och krediter – samla dem för att förbättra din kreditvärdighet.

Allt för att vara säker på att ditt lån till båt inte kostar mer än det måste!

Andra sätt att ta ett båtlån

Det finns även flera andra sätt att finansiera din nya båt. Förutom att spara ihop pengarna själv kan du ta ett traditionellt båtlån, ta ett lån med restvärde eller utöka ditt bolån.

Alla olika sätt har såklart sina för- och nackdelar och olika lån passar olika köp och olika människor. Här kan du läsa om olika typer av lån för att bilda dig en uppfattning om vad som passar dig.

Läs också: Låna till snöskoter

Traditionellt båtlån

Om du tänkt köpa båten genom en godkänd fackhandlare erbjuds du vanligtvis ett lån där båten används som säkerhet. Du får då låna upp till 80% av båtens värde, resterande 20% måste du betala kontant eller i form av inbyte av en båt du redan äger.

Exempel: Köper du en båt som kostar 100 000 kronor behöver du själv lägga 20 000 kronor i kontantinsats.

Ett båtlån utan restvärde kan ha lång amorteringstid – ibland ända upp till 240 månader, alltså 20 år.

 • Fördelen är att du i vissa fall kan bli erbjuden en lägre ränta, eftersom båten fungerar som pant för lånet
 • Nackdelen är att du redan måste bidra med en kontantinsats själv, samt att du inte är fri att sälja bilen utan att lösa in lånet. Lånet är nämligen låst till båten och ska lösas in i samband med att du vill sälja båten
 • Du kan också endast låna till båt som du köper hos en återförsäljare.

Tar du ett privatlån till båten kan du – om du vill – fortsätta amortera som vanligt på båtlånet trots att du redan sålt båten. Du kan ju såklart också välja att betala hela eller delar av privatlånet när du säljer båten.

Båtlån med restvärde

Restvärde betyder att långivaren bedömer vad båten förväntas vara värd efter en bestämd tidsperiod. Sedan görs en amorteringsplan där den kvarvarande lånesumman är identisk med båtens förväntade värde när tidsperioden är över.

Att göra den här typen av lån fungerar också bara hos godkända handlare, och en kontantinsats på 20% krävs.

Amorteringstiden för ett båtlån med fastställt restvärde är ofta kortare, och brukar ligga runt 36–60 månader.

 • Restvärde är bra för dig som kommer vilja byta båt inom några år. Vid amorteringstidens slut kan du enkelt byta in båten för restvärdet hos din handlare och låna till en ny båt.
 • Nackdelen är precis som med ett traditionellt båtlån att en kontantinsats krävs och att du inte kan sälja båten vidare utan att lösa in lånet.

Utöka bostadslånet

Äger du en bostad kan du också utöka bolånet för att ha råd med båtköpet. Du kan belåna upp till 85% av bostadens värde och efter en värdering kan du således höja ditt bolån för att låna till båt.

Genom oss på Sambla kan du få hjälp med att utöka ditt bolån, men även med att omförhandla eller flytta ditt bostadslån för att få ner kostnaderna.

Spara ihop pengarna till båten

Det är alltid bra om du har möjlighet att betala en del av båten själv för att låna mindre och få en lägre månadskostnad. Har du redan befintliga lån i dag är det en god idé att samla dem för att få ner månadskostnaden och kunna spara mer pengar.

Se även våra bästa 20 bästa tips för att spara pengar i vardagen och använd dina sparade pengar till din nya båt!

Om du redan har ett båtlån på båten

Om du redan har ett båtlån kan vi ändå hjälpa dig att undersöka om du kan få ner räntan på ditt båtlån.

Dessutom kan du samla dina andra lån tillsammans med båtlånet för att spara pengar och få bättre koll på din ekonomi.

Det spelar ingen roll om du har ett båtlån eller MC-lån från någon av storbankerna eller en mindre nischbank. Vi kan sannolikt sänka din ränta ändå!

Lös ditt tidigare båtlån och sänk din ränta

Vill du lösa ut ditt båtlån kan du göra det genom ett samlingslån hos Sambla. Då hjälper vi dig att betala av ditt nuvarande båtlån och du kan sälja din båt när du vill. Vi ser också till att du får bästa möjliga ränta – kanske lägre ränta än vad ditt nuvarande båtlån har.

Ansök direkt i formuläret så kontaktar vi dig och hjälper dig lösa lånet. Skulle du inte bli erbjuden ett lån som sänker din ränta behöver du inte teckna det – du binder inte upp dig till något med en ansökan.

Olika sätt att köpa båt – privat eller återförsäljare?

Köpa båt privat

I dag är det vanligt att privatpersoner köper och säljer begagnade båtar mellan varandra för att slippa mellanhänder. Ofta säljs båtarna då via annonser på nätet eller vid hamnplatser.

Fördelen med det är att det ofta kan vara billigare – eftersom det inte finns någon återförsäljare som ska ha en del av kakan.

Samtidigt kan det vara osäkrare att köpa en båt av en främling. Om du kan mycket om båtar kan du själv såklart avgöra om båten är ett bra köp – annars kanske du kan ta hjälp av en båtkunnig vän.

När du ska låna pengar till att köpa båt av en privatperson är det privatlån eller utökat bolån som gäller. Att ta ett lån med båten som säkerhet fungerar bara hos en auktoriserad återförsäljare.

Köpa båt från återförsäljare

Köper du båten av en återförsäljare kan du ta ett lån med båten som säkerhet – med eller utan restvärde.

Båten i sig kan då vara dyrare eftersom handlaren också ska ha betalt – men samtidigt bör du kunna lita på att säljaren är seriös och att båten inte har några dolda fel. Skulle du finna ett fel på båten som fanns när du köpte den kan du allt som oftast reklamera det.

Ofta kan du ansöka om lånet direkt hos återförsäljaren och betala din kontantinsats på 20% hos denne.

Vill du slippa kontantinsatsen kan du såklart också ta ett privatlån för att köpa en båt hos en återförsäljare. Då slipper du också att båten fungerar som pant för lånet.

Vad kostar ett båtlån?

Hur mycket ett båtlån kostar beror på flera faktorer:

 • Vad båten kostar
 • Om du vill låna till hela båtens kostnad eller en del av den
 • Hur mycket du vill betala per månad – alltså hur länge du vill amortera
 • Hur låg ränta du får

Räntan sätts individuellt och därför går det inte att säga exakt hur mycket just ditt båtlån kommer att kosta.

Men genom att jämföra flera låneerbjudanden ser du till att få så låg ränta och månadskostnad som möjligt.

Du kan också använda dig av vår lånekalkylator för att få ett hum om vad det kan kosta dig att låna pengar till båt!

När är det bäst att köpa båt?

För att göra ett så bra båtköp som möjligt är det inte bara viktigt att få så ett så bra lån som möjligt.

Är du smart kan du också passa på att köpa båten när utbudet är stort och marknaden är sval. Under sommaren är marknaden som hetast och många vill spontant köpa båt under säsongen.

Men har du is i magen ska du vänta till hösten. Då finns det oftast båtägare som tröttnat på sin båt och hellre vill sälja den snabbt än att ställa in den över vintern. Samtidigt lär du ha mindre konkurrens av andra köpare eftersom säsongen är över.

Att tänka på när du ska köpa båt

Kostnader för att ha en båt

Själva köpet är inte den enda kostnaden förenat med att äga båt. Man brukar räkna med att en normalstor segelbåt kostar runt 10 000 kronor per år i fasta kostnader.

Ha med de här utgifterna i beräkningarna när du ska låna pengar till båt:

 • Försäkring

Du bör försäkra din båt och helst ska det täcka allt från skador till stöld och även innefatta bogseringshjälp. Vårt råd är att jämföra försäkringar för att hitta den som passar bäst.

 • Båtplats och vinterförvaring

Hur dyrt detta blir beror mest på läget samt storlek på din båt. Vill du ha båten liggandes vid en fin hamn lär det bli dyrare än att ha den hos en båtklubb.

Har du stor tomt kan du också ha båten hemma över vintern – annars måste du betala för förvaringen.

 • Underhåll

Båtar i allmänhet och motorer i synnerhet behöver mycket service. Årligen bör du förbättra bottenfärgen och polera båten – samt serva motorn. Räkna med mellan fem och tio procent av båtens värde i årligt underhåll.

 • Drivmedel

Även om du har segelbåt får du räkna med kostnader för drivmedel. Att rengöra skrovet regelbundet och köra långsamt kommer att minska bränsleförbrukningen!

Dessa kostnader kan du ta höjd för om du väljer att ta ett privatlån för din båt. Men om du tar ett klassiskt båtlån kan du bara låna 80 % av vad båten är värd.

Vad krävs för att äga och köra en båt?

Har du en fritidsbåt som inte är längre än tolv meter och bredare än fyra meter behövs inget körkort för att framföra den.

Men är din båt större än så måste du ha förarintyg för båt, båtpraktik och kustskepparintyg. Att gå utbildningen kostar några tusenlappar, men det kan variera.

Även om du inte måste kan det vara värt att investera i ett förarintyg eftersom du lär dig att navigera efter sjökort.

Jämför båtlån med Sambla

Vi är den nya generationens låneförmedlare. Med oss kan du låna upp till 600 000 kronor till ett av marknadens bästa lånevillkor och du bestämmer själv din återbetalningstakt.

Tjänsten är kostnadsfri och det görs bara en enda kreditupplysning hos UC. Vi låter över 40 olika banker och långivare se din ansökan och alla ger sitt bästa erbjudande för att få dig som kund.

Inom 24 timmar har vi fått in alla bud – sedan får du välja det båtlån som passar dig bäst.

Pengarna betalas sedan ut till ditt konto inom ett par dagar. Skepp ohoj!

Frågor och svar - Båtlån

Hur fungerar ett båtlån?

Ett traditionellt båtlån innebär att du kan låna 80% av båtens värde men måste själv stå för resterande del i form av en kontantinsats. Genom att istället ta ett privatlån via Sambla kan du få en mer ekonomisk hållbar lösning där du lånar hela beloppet utan en kontantinsats.

Hur finansierar man en båt?

Ett vanligt sätt att finansiera en båt är genom ett privatlån. Då kan du både köpa bilen av en återförsäljare och en privatperson – och du kan låna till en större del av båtens värde. Ansök hos oss för att jämföra och hitta det billigaste båtlånet för just dig.

Hur får jag bäst ränta på mitt båtlån?

Om du bestämmer dig för att ta ett privatlån för ditt båtköp är det klokt att få bästa möjliga ränta genom att jämföra lån från många banker och långivare med Sambla. På så vis kommer du att få den bästa räntan.

Måste jag använda hela lånet till ett båtköp?

Nej, du kan välja att dela upp dina pengar hur du vill när du låna via Sambla.

Behöver jag kontantinsats för ett båtlån?

Nej, väljer du ett privatlån vid ditt båtköp behöver du inte ha en kontantinsats själv utan kan låna hela beloppet.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler