home
  • Hem
  • Bolån
  • Strategier vid budgivning

Strategi vid budgivning – 10 tips

Att vinna en budgivning på en bostad handlar väl bara om att lägga det högsta budet? Om det vore så enkelt! Bostadsaffärer kan gå snabbt idag och det finns såväl skrivna som oskrivna regler du måste ha stenkoll på. Låt oss därför gå igenom dem här.

Dags att börja buda

När du och andra spekulanter vill köpa samma bostad blir det budgivning. En sådan kan pågå i ett par timmar, några dagar eller till och med flera veckor. Mindre lägenheter med många spekulanter brukar i regel säljas mycket fort, medan större bostäder som villor kan ta lite längre tid. En anledning till detta är att hus kräver en mer grundlig besiktning än bostadsrätter.

Bud är aldrig bindande

En viktig sak att veta när du ger dig in i en budgivning är att dina bud aldrig är bindande. Fram till att du fattar pennan och skriver under köpekontraktet har du när som helst rätt att dra dig ur. Detsamma gäller för säljaren.

Att ta tillbaka bud är dock inget du vill sätta i system, då det kan leda till att du blir svartlistad hos mäklarna. Då många fastighetsmäklare nischar in sig på en viss typ av bostäder i ett begränsat område, kommer du sannolikt att träffa på dem igen.

Är mäklaren skyldig att framföra bud?

Mäklaren måste redovisa alla bud som kommer in till säljaren. Det är däremot inte självklart att alla bud redovisas till spekulanterna, varken under en budgivning eller efter en försäljning. Ett exempel på detta är när dolda bud förekommer (se mer nedan).

Säljaren har makten

Det är alltid säljaren som bestämmer om, när, till vem och till vilket pris bostaden ska säljas. Så även om du lägger högsta budet, kan säljaren tacka nej då den förväntade nivån inte uppnåtts. Eller av vilket annat skäl som helst. Om budgivningen går högt är det vanligt att säljaren inte väljer det allra bästa budet, då 5000 kronor mer eller mindre spelar liten roll i sammanhanget. Att säljaren väljer ett lägre bud kan exempelvis bero på:

Tillträde

Om personen som lagt det högsta budet vill ha snabbt tillträde och säljaren inte hunnit hitta en ny bostad, kan en mer flexibel spekulant vinna med ett lägre bud.

Krav på åtgärder på bostaden

Varje sak som måste fixas för att affären ska gå i lås är både kostsamt och tidskrävande. Säljare vill i regel ha så lite krångel som möjligt. Om det högsta budet kommer med alltför stora krav kan säljaren istället acceptera ett lägre bud.

Att den som lagt högst bud inte har sitt lånelöfte klart

Det här är den viktigaste punkten. Om säljaren accepterar budet och köparen visar sig sakna täckning för affären, kan det leda till att alla övriga spekulanter drar sig ur eller kommer med nya motkrav. 

En hundraprocentig strategi? Slå till innan alla andra!

Populära objekt som kommer ut på Hemnet säljs ofta långt innan det blir dags för första visningstillfället. Så när en drömbostad du faktiskt har råd med läggs ut, gäller det att agera direkt. Den allra bästa strategin för att få en bostad är alltså att undvika budgivning – men då får du också räkna med att säljaren kommer att kräva en köpesumma som kompenserar för eventuella spekulanters bud. 

10 beprövade metoder vid budgivning

Har du inte råd att dra till med en fantasisumma är det bättre att ha is i magen och gå den långa vägen. Förutom att du har chans att få bostaden till ett lägre pris, förutsatt att alla andra spekulanter lägger sig, är en budgivning mycket mer spännande än att köpa innan visning. 

Vad gäller tips vid budgivningar är svenska fastighetsbyråer rörande överens om vad som fungerar och inte. Här följer en summering av vad mäklare generellt ser som potentiellt vinnande strategier:

1. Ha ekonomin klar

Utan ett lånelöfte hos banken kommer du inte långt vid en budgivning. Mäklare drar sig för att ordna förhandsvisningar till den som inte har ekonomin klar. Och då andra spekulanter är redo att skriva vilken sekund som helst, har säljaren lite intresse av att vänta på dig.

Ett lånelöfte ger även dig som köpare en större trygghet i både bostadsletandet och budgivningsprocessen. Du vet exakt hur mycket du har att röra dig med, vad ditt bolån kommer att kosta och var du vill sätta din egen gräns. 

2. Visa beslutsamhet

Att gå in med ett första högt bud är ett klassiskt exempel på smart budgivning. Det kommer garanterat att få många andra spekulanter att dra sig ur. Samtidigt gäller det att hitta rätt nivå. Lägger du ett på tok för högt bud kanske alla andra skräms bort, men du riskerar också att betala överpris. 

Om du skulle vilja sälja bostaden tidigare än du tänkt, är risken stor att du inte får igen pengarna. Studera vad liknande objekt i samma område sålts för och bestäm dig för vad du är villig att betala.

3. Dra ner på takten

Efter ditt första höga bud kan du istället prova att höja lite i taget. Många vill få till en snabb affär och om budgivningen blir seg kan folk som har bråttom börja dra sig ur. Det minsta beloppet att höja med brukar vara 5000 kronor. Om andra budgivare är lika intresserade som du får du dock räkna med att någon plötsligt chockhöjer för att istället skrämma bort dig.

4. Lägg ett tidsbegränsat bud

Du kan också försöka lägga ett högt, tidsbegränsat bud för säljaren att ta ställning till. Kanske vill säljaren inte chansa på att någon annan lägger över. Skulle någon göra det innan säljaren bestämt sig fortsätter så klart budgivningen.

5. Var snabb

När andra spekulanter lägger sina bud kan du kontra ögonblickligen. Det visar att du inte tänker ge dig.

6. Satsa allt på ett kort

Om du bestämt dig redan innan hur högt du är villig att gå kan du lägga ett bud på maxsumman direkt. Risken här är att du betalar för mycket helt i onödan. Men om någon lägger över är det lättare att acceptera att du inte fick bostaden. Dessutom går budgivningen mycket snabbare för din del.

7. Dra ut på processen

En annan vanlig strategi vid budgivning är att maska, exempelvis genom att begära betänketid över helgen eller säga att du behöver kolla upp saker med din bank. Det kan få spekulanter med dåligt tålamod att försvinna, men det kan även slå tillbaka mot dig då säljaren kan uppfatta dig som krånglig. Om budgivningen slutar med att du och en till spekulant ligger på ungefär samma prisnivå, kan säljaren favorisera din konkurrent. 

8. Lägg ett dolt bud

Det här tipset är lite av en gråzon. Det diskuteras flitigt om dolda bud ska förbjudas, då de anses som orättvisa och skapar stor irritation vid budgivningar. Ett dolt bud måste godkännas av säljaren och är precis vad det låter som. Andra spekulanter får endast höra att ett dolt bud är lagt och har möjlighet att kontra med ett motbud på ren chansning. De flesta säljare föredrar dock en öppen och transparent budgivning helt enligt boken. 

9. Gå över gränsen

Den psykologiska, alltså. Många spekulanter sätter sin köpgräns vid jämna tal. Tror du att folk stannar vid 2,5 miljoner kronor – lägg på 5000 kronor direkt.

10. Vänta ut alla andra  

Genom åren har det gjorts många undersökningar på hur vi svenskar budar vid budgivningar. Många visar att den som kommer in med ett chockbud från ingenstans på sluttampen oftast vinner. Strategin kan få alla övriga spekulanter att ge upp, då det är psykologiskt påfrestande att en budgivare öppnar där de flesta nått sin gräns. Å andra sidan kan både mäklaren och säljaren uppfatta dig som oseriös och välja ett säkrare kort.

Har du finansieringen klar inför budgivningen? Du vet väl att privatlån får användas till kontantinsatsen? För fler tips inför budgivningen eller frågor om lån via Sambla – kontakta oss.

VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA

Våra andra tjänster
Privatlån
Jämför privatlån upp till 600 000 kronor genom Sambla. Via Sambla kan du få den bästa räntan på ditt privatlån.
Samla lån
Samla ihop dina dyra smålån och krediter till ett enda lån. Få sänkt ränta, bättre kreditvärdighet och en lägre månadskostnad.
Låna pengar
Låna pengar online via Sambla. Vi jämför ränta hos över 40 banker och långivare med endast en kreditupplysning hos UC.
Billån
Sambla hjälper dig att finansiera bilen genom att erbjuda billån till hela bilens värde. Jämför räntor för att hitta billigaste lånet.
Blancolån
Sambla jämför blancolån hos över 40 banker och långivare för att hitta den billigaste månadskostnaden för dig.

Våra tjänster

Låna pengar
Samla lån
Privatlån
Billån
Blancolån
Trygghetsförsäkring
Olika typer av lån

Kundservice

 0770 22 01 80
 kundtjanst@sambla.se
Frågor och svar
Sambla förklarar
Sambla Plus
Dataskyddspolicy
Cookiepolicy
Användaravtal

Sambla

Om Oss
Jobba hos oss
Partners
Press
HemHemHemHemHemHemHemHemPersonal loansLåna pengarAnsök om lånSamla lånHopbakslånOmförhandla lånByta bankRefinansieringBli skuldfriLösa lånSamlingslånSkuldfinansieringFöretagslånPrivatlånBillånBilfinansieringLån med svag kreditvärdighetLån 18 år Peer-to-peer lånLån trots KronofogdenOmöjligt att få lånBilliga lånSambla förklararSöka lånBlancolanFler lånetyperLån utan UCKonsumentkreditLån utan inkomstLån utan UCFritidslånBåtlånSolcellslånATV-lånEnergilånSkoterlånMC lånRenoveringslånLån till resaBanklanSMS lånLån med betalningsanmärkningLån utan säkerhetPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersOm SamblaBolånLånelöfteLåna till tomtOmförhandla bolånFlytta bolånBolånetakRänteavdrag på bolånBolån som studentBolån vid provanställningGrönt bolånBolån utan fast anställningStrategier vid budgivningBolån med betalningsanmärkningFrågor och svarKontakta ossKontakta ossKALP (Kvar Att Leva På)SkatteåterbäringAvdrag deklarationBindningstidLåntagareBanksekretessAviavgiftRäntaAdvisaAmorteringAmorteringsfritt lånAnnuitetslånBankräntorForexBelåningsgradBetalningsanmärkningÅrsinkomstGåvobrevVad är en faktura?ExistensminimumReversLikviditetBisnodeBlack fridayBorgensmanBorgenärBottenlånBudgetkalkylBynkBästa bolåneräntanCompricerCredwayDelbetala resaDelbetalningEasycreditEffektiv räntaFast räntaFreedom FinanceHandpenningHur mycket får jag lånaHusvagnslånKreditGäldenärFörfallodatumInkassokravRänteskillnadsersättningRäntelagenISK fördelar/nackdelarAmortera eller sparaJämför räntorKreditkortKreditupplysningKreditvärdighetLåneförmedlareLånekalkylLåneskyddMeddelandelånMedlemslånMedlåntagareMikrolånMobillånMyloanNominell räntaNätlånOmstartslånPåminnelseavgiftRak amorteringRestvärde bilRäkna på bolånRäkna på lånRäkna ut räntaRänta på räntaRörlig räntaSkuldebrevSmspengarSnabblånSnitträntaSpara pengarSparräntaTopplånUnderskott av kapitalUpplysningscentralenUppläggningsavgiftVivusZmartatrygghetsförsäkringTa lånLån med BankIDLån utan BankIDLåna pengar direktLåna 5000Låna 20 000Låna 50 000Låna 100 000Låna 150 000Låna 200 000Låna 250 000Låna 300 000Låna 350 000Låna 400 000Låna 500 000Låna 600 000Marcus SätherströmAfif Khan


Sambla.noSambla.fiSambla.dk
2022 © Sambla AB Org. nr: 556974-8378 Strandvägen 5B, 114 51 Stockholm

Ändra ditt samtycke till cookies