Värdeökande renoveringar – så kan du renovera för att höja värdet på bostaden

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Lönsamma renoveringar
Renoveringar att undvika
Husköparnas topp 10
Lönsamma renoveringar
Renoveringar att undvika
Husköparnas topp 10

Att renovera sitt hem kan ha olika syften. Du kan exempelvis vilja skapa ditt drömhem eller öka värdet på bostaden inför en försäljning. Här undersöker vi vilka renoveringar som generellt sett påverkar husets värde, både i positiv och negativ riktning.

Renovering handlar om att ge nytt liv åt en bostad eller en byggnad, både inomhus och utomhus. Det innebär ofta att ta ett äldre hus och göra det modernt och funktionellt. Mindre förändringar kan du vanligtvis göra på egen hand, medan större projekt som en totalrenovering kräver mer avancerade åtgärder som att riva väggar, ändra planlösning, byta ut kök och badrum, samt uppdatera el- och VVS-system.

I dag finns det många som renoverar specifikt för att sedan sälja huset med vinst, vilket ibland kallas för att flippa hus.

När bör jag renovera min bostad?

Enligt en studie utförd av Sifo på uppdrag av Bjurfors, kan 8 av 10 svenskar tänka sig att investera extra pengar för en uppfräschad bostad. Det ekonomiskt smartaste sättet att renovera ett hus är att göra uppdateringar och underhåll löpande under tiden du bor i det.

Att låta ett hus förfalla till dåligt eller icke beboeligt skick kan innebära högre kostnader, och gör du en totalrenovering nära inpå en försäljning är det inte alltid säkert att det lönar sig. Många köpare vill ändå sätta sin egen prägel på huset och skapa sitt personliga drömhem.

Vilka renoveringar lönar sig mest?

Svenska mäklare uppger att folk bor i en bostad i ungefär sju år i genomsnitt. Men när det handlar om hus stannar många mycket längre. Studier visar att köpare tycker om renoveringar som gör huset mer miljövänligt och ekonomiskt att värma upp, samt förbättringar som ny fasad, tak och dränering.

Innan du investerar i sådana stora förändringar är det klokt att prata med en mäklare. Det är inte alltid säkert att de här renoveringarna verkligen kommer att höja värdet på ditt hus tillräckligt för att täcka kostnaderna.

Renoveringar topp 10 – husköparnas val

Enligt Bjurfors Sifo-undersökning från 2022 ser kunderna helst att följande renoveringar är utförda inför köpet:

  1. Miljö- och kostnadseffektiv uppvärmning (villa enbart), 50 %
  2. Nyrenoverat badrum, 49 %
  3. Renoverad fasad och tak (villa enbart), 49 %
  4. Nya stammar för vatten och avlopp, 48 %
  5. Ny dränering (villa enbart), 39 %
  6. Nytt kök, 39 %
  7. Fiberanslutning, 36 %
  8. Omdragen el/uppdaterad belysning, 26 %
  9. Garage, 24 %
  10. Eldstad, 19 %

Värdeökning över tid –  5 renoveringstips som ofta lönar sig

Om du vill öka värdet på ditt hus på lång sikt brukar experter inom branschen vara överens om följande tips:

1. Se över skicket

Renoveringsobjekt lockar händiga köpare men välskötta hus får oftast fler spekulanter. Istället för att bekosta nya vitvaror, sanera källaren och uppdatera elen den dag det blir dags att sälja bör du göra löpande insatser över tid. Det finns alltid något att fixa på ett hus och de små sakerna kan du med fördel åtgärda på egen hand. Det är både roligt och ekonomiskt strategiskt.

2. Prioritera planlösningen

Renoveringar som förbättrar planlösningen är nästan alltid lönsamma, speciellt då många i dag efterfrågar funktionalitet. Extra sovrum, gott om förvaring och rymliga kök- och matplatser höjer vanligtvis värdet på ett hus. Faktum är att många mäklare pekar ut bra planlösning som den bästa investeringen du kan göra, sett till senare års trender.

3. Tänk tidlöst

För att renoveringen ska bli värdehöjande är det säkrast att gå på tidlösa och neutrala färgtoner och materialval. Speciellt om du planerar att renovera köket eller badrummet eftersom det är kostsamt. För djärva inslag kan skrämma bort köpare som inte är sugna på att bekosta en ytterligare renovering.

4. Förändra med försiktighet

Hus skiljer sig mycket åt beroende på arkitektur, byggår och geografisk placering. Även om det kan vara lockande att gå emot tidstypiska stilar och skapa något unikt, är det ekonomiskt smartare att renovera i linje med vad som förväntas. Köpare som exempelvis är ute efter en sekelskiftesvilla kan lätt bli förvirrade om insidan går i funkisstil.

5. Renovera realistiskt

Om ditt hus är fallfärdigt och besiktningsprotokollet fullt av anmärkningar behöver du inte gripas av panik. Många har som livsdröm att renovera ett hus efter tycke och smak, så det går alldeles utmärkt att lägga ut det till försäljning som ett renoveringsobjekt.

Vilka renoveringar höjer inte försäljningspriset?

Många gånger räcker det med enklare ytrenoveringar för att priset ska gå upp. Genom att göra små förändringar som att fräscha upp köket med nytt kakel och handtag samt ge badrummet en ny touch med ett nytt handfat eller duschdraperi kan du förbättra ditt hem avsevärt.

Renoveringarna som inte brukar löna sig

Funderar du ändå över större ingrepp finns det några saker att undvika. Svenska mäklare brukar nämna bastu, vinkällare, stora garderober och dyra säkerhetsdörrar som exempel på insatser som inte ger mycket tillbaka när du säljer.

Att renovera kök och badrum nära inpå en försäljning är heller inget som rekommenderas, då det är dyrt och många föredrar att renovera själva istället. Samtidigt står ett renoverat badrum högt på listan över vad svenska husspekulanter vill se – men det betyder inte att det är en bra affär för dig som säljare.

Vilka husrenoveringar är avdragsgilla?

Om du har gjort förbättringar i ditt hus, som att bygga ut, bygga nytt eller ändra planlösningen, kan du dra av kostnaderna för renoveringen. Du kan också få avdrag för en del av kostnaden om du har ersatt något i hemmet som förbättrar funktionaliteten, till exempel byte av handfat och inbyggda vitvaror.

Läs mer: 30 skatteavdrag på deklarationen

Jämför privatlån till renovering

Funderar du på att låna pengar till att renovera ditt hus? Genom vår tjänst kan du jämföra privatlån från över 40 banker och långivare med en enda ansökan. Alla delar på samma kreditupplysning och du binder inte upp dig på något genom att jämföra.

Vanliga frågor och svar – Värdeökande renoveringar

Vilka renoveringar höjer värdet på en bostad?

Många mäklare menar att enklare ytrenoveringar, exempelvis målning av väggar, räcker för att priset på ditt hus ska gå upp. Men många kunder efterfrågar förbättrad planlösning samt renoveringar som effektiviserar uppvärmningen av huset.

Vad sänker värdet på ett hus?

Att renovera hus behöver inte alltid vara värdeökande. Försök att renovera neutralt och funktionellt, snarare än att lägga pengar på en vinkällare, ny bastu eller liknande som inte effektiviserar boendet.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners