Styrräntan sänks – här är bankerna som sänker räntan

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Det innebär sänkningen
Bankerna som också sänker räntan
Bra läge att omförhandla bolånet
Det innebär sänkningen
Bankerna som också sänker räntan
Bra läge att omförhandla bolånet

För första gången på åtta år har Riksbanken sänkt styrräntan. Därmed ligger styrräntan idag på 3,75 %. Men vad innebär den här sänkningen för privatpersoner? När kommer styrräntan sänkas igen och vilka banker är det egentligen som har sänkt sina egna räntor till följd av detta? Det kikar vi på här. 

5 snabba om styrräntan

  • Styrräntan har som funktion att kontrollera inflationen
  • Den påverkar både dig som sparar och dig som lånar
  • Den 15 maj sänktes styrräntan till 3,75 %
  • Sänkt styrränta gör det mer fördelaktigt att låna och ger sänkt månadskostnad för låntagare
  • Flera banker har sänkt sina rörliga bolåneräntor till följd av Riksbankens besked
När bolåneräntorna på marknaden sänks kan det vara ett bra läge att omförhandla ditt bolån. Ansök hos oss så jämför vi kostnadsfritt flera bolånebanker samtidigt – för att se om vi kan sänka din ränta.

Varför sänks styrräntan?

Den huvudsakliga anledningen till att Riksbanken sänker och höjer styrräntan är för att de vill försöka styra inflationen. Målet är nämligen att inflationen ska ligga på 2 %. Om de vill sänka inflationen höjer de räntan, och vill de se en ökad inflation sänker de räntan.

Under 2022 valde Riksbanken att höja styrräntan för att få bukt på den skenande inflationen.

Att Riksbanken väljer att sänka styrräntan idag beror således på att inflationen börjar nå målet och att konjunkturen är svag.

Vad innebär sänkt ränta för privatpersoner?

När styrräntan sänks väljer många banker att följa efter. De sänker helt enkelt sina egna räntor. För dig som vill ta bolån eller privatlån kan detta innebär att du får en lägre ränta på dina lån.

För dig med bolån

Att styrräntan sänks leder till att de rörliga bolåneräntorna sänks. Det innebär att du kommer ha mer pengar kvar i plånboken varje månad eftersom dina räntekostnader minskar.

När fler människor har mer pengar kvar varje månad ökar också konsumtionen vilket stimulerar ekonomin. Värt att nämna är dock att en räntejustering inte får genomslag på ekonomin direkt, utan det kan dröja ett tag innan den märks av.

Här är bankerna som sänkt bolåneräntan

Nordea, Handelsbanken och Swedbank sänkte sina rörliga bolåneräntor som en direkt reaktion på beskedet. SEB har också sänkt sin ränta, men de avvaktade tills Riksbanken sänkte sin den 15 maj.

 

Bank Sänkning i % Aktuell listränta i % (maj 2024) 
Nordea 0,25 5,74
Swedbank 0,25 5,69
Handelsbanken 0,25 5,69
SEB 0,25 5,74
Länsförsäkringar 0,25 5,69
Hypoteket 0,20 4,56

 

Andra bolåneaktörer som SBAB och Skandiabanken sänkte sin rörliga bolåneränta redan innan räntebeskedet, bland annat då de hade förväntningar på att Riksbanken skulle sänka sin ränta.

När märks räntesänkningen i plånboken?

I många fall lär det dröja åtminstone ett par månader innan räntesänkningen märks i plånboken. Detta eftersom en rörlig ränta trots allt binds i tremånadersperioder. Det innebär att du kommer få den aktuella räntan när bindningstiden löper ut.

Om den rörliga räntan på dina bolån sänks med 0,25 % innebär det att räntekostnaderna för ett lån på 1 miljon kronor kommer att sjunka med drygt 200 kronor per månad.

När sänks styrräntan igen?

Många tror att det kommer att ske fler räntesänkningar i år. Riksbankens egen bedömning är att styrräntan kan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret av 2024. Storbankerna hoppas i sin tur på att det ska ske tre till sex sänkningar i år.

Medan vissa har spekulerat om att det kan ske ytterligare en sänkning redan i juni verkar nu allt fler tro att det inte kommer att ske förrän i augusti eller september.

I år återstår fem räntemöten i juni, augusti, september, november och december. Huruvida räntan sänks igen eller inte beror helt på hur inflationen utvecklar sig.

Hur mycket kan styrräntan sänkas 2024?

Det går endast att spekulera i exakt hur mycket räntan kan sänkas under 2024. Om Riksbankens prognos om ytterligare två räntesänkningar under andra halvan av 2024 visar sig stämma kan man räkna med en ränta som ligger på runt 3,20 % i början av 2025.

Så tror bankerna

Frågar man bankerna ser prognosen lite annorlunda ut. Nordea tror exempelvis att det sammanlagt kommer ske hela sex räntesänkningar i år, och att räntan kommer landa på 2,50% i slutet av 2024.

Om Nordeas prognos skulle stämma innebär det att en person som har ett rörligt bolån på tre miljoner kronor kommer få en kostnadsminskning på 2 100 kronor varje månad.

Så här tror resterande storbanker:

  • Handelsbanken: Tre räntesänkningar till 3,25%
  • SEB: Fyra räntesänkningar till 3,00%
  • Swedbank: Fyra räntesänkningar till 3,00%

Läs mer på vår sida om ränteprognos

Vanliga frågor och svar – Sänkt ränta

Vad innebär sänkt styrränta?

Styrräntan är den ränta som Riksbanken tar ut när de lånar ut pengar till Sveriges banker. På så sätt påverkar den andra räntor i ekonomin, exempelvis bolåneräntor och sparräntor. När styrräntan sänks så styr Riksbanken kostnaden för att låna pengar vilket – vilket gör att räntorna för privatpersoners lån också sänks.

Vad kommer räntan vara 2024?

Det finns inget säkert svar på vad styrräntan kommer att hamna på i slutet av 2024. Om Riksbankens senaste prognos visar sig stämma lär räntan landa på runt 3,20 % i början av 2025. Vissa storbanker tror dock att den kommer att bli ännu lägre.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler