Vad är styrränta och hur kan den påverkar den mina lån?
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Sambla arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).
Styrränta, eller reporänta som den också kallas, är en term som ofta dyker upp i diskussioner om inflation och samhällsekonomi. Men vad betyder styrränta egentligen, hur påverkar den dig som låntagare och hur ser prognosen för framtiden ut? Det kikar vi på här.
Styrräntan sammanfattad i 6 snabba punkter
- Styrräntan påverkar såväl sparare som låntagare
- Styrräntan fastställs av Riksbanken och har som funktion att kontrollera inflationen
- Höjd styrränta kan ge minskad inflation och sänkt styrränta ökad inflation
- En höjd styrränta gör det dyrare för dig att låna pengar – på grund av en högre ränta
- En sänkt styrränta gör det billigare för dig att låna pengar – på grund av en lägre ränta
- Under 2022 och 2023 har styrräntan höjts kontinuerligt.
Vad är styrränta?
Styrränta är den ränta som Sveriges centralbank, Riksbanken, fastställer. Riksbanken har som uppgift att upprätthålla en stabil inflation, en stadig ekonomisk tillväxt och en hög sysselsättning – vilket de gör genom att justera styrräntan.
I grunden styr styrräntan hur mycket det kostar för banker att låna pengar vilket i sin tur påverkar den ränta du får när du lånar pengar eller sparar.
Styrräntan påverkar inflationen
Riksbanken har alltså i uppgift att upprätthålla en låg och stabil inflation på 2 procent. Genom att höja eller sänka styrräntan kan Riksbanken möjliggöra en ökad eller minskad inflation.
Så styrs styrräntan
Riksbanken fastställer styrräntan några gånger per år. Då kan de välja att antingen låta styrräntan vara kvar på samma nivå alternativt att höja eller sänka den. Deras beslut baseras på hur Sveriges och omvärldens ekonomi mår och på vilka förväntningar man har på inflationsutvecklingen.
Då höjs och sänks styrräntan
Om man tror att inflationen kommer öka kan Riksbanken välja att höja räntan för att förhindra ökad inflation. Om man däremot tror att inflationen kommer minska kan man välja att sänka styrräntan för att stimulera ekonomisk aktivitet och på så sätt öka inflationen.
Styrräntan styrs alltså inte av hur inflationen är i Sverige just nu, utan hur man tror att inflationen kommer att utvecklas framöver.
Vad innebär höjd styrränta?
En höjd styrränta innebär att det blir dyrare att låna pengar. Detta beror på att Riksbanken vill bromsa ekonomin och hålla inflationen i schack. Om du har ett lån kan det betyda att din månadskostnad går upp.
Höjd styrränta är positivt för sparandet
För låntagaren kan den höjda styrräntan alltså upplevas negativ. Däremot är höjningen goda nyheter för sparare som nu får högre ränta på sitt sparkonto.
Varför höjs bankens räntor när styrräntan höjs?
Sveriges banker kan låna pengar av Riksbanken – pengar som bankerna i sin tur lånar ut till dig som privatperson. När bankerna lånar pengar av Riksbanken måste de, precis som alla andra låntagare, betala ränta till Riksbanken – en kostnad som motsvarar styrräntan. När styrräntan höjs blir det alltså dyrare för bankerna att låna pengar.
Som ett resultat av detta kommer banken att höja sina egna räntor, bland annat eftersom de vill att den ränta som de ger sina låntagare ska vara högre än styrräntan.
Varför minskar inflationen av en höjd styrränta?
Det finns flera orsaker till att inflationen minskar av en höjd styrränta. När styrräntan höjs kommer bland annat privatpersoners banklån att bli dyrare. Detta resulterar i att befolkningen får mindre pengar över varje månad och därför köper mindre varor och tjänster – vilket i sin tur leder till minskad ekonomisk aktivitet och således minskad inflation.
Så påverkas samhället och våra lån av styrräntan
En höjning eller sänkning av styrräntan har en direkt påverkan på samhällets ekonomi och våra lån. Om styrräntan höjs, höjs också bankens inlånings- och utlåningsräntor och om styrräntan sänks kommer bankens räntor också att sänkas.
En höjd styrränta kan:
- Minska lånandet till följd av högre lånekostnader
- Ge höjd månadskostnad för nuvarande låntagare
- Minska konsumtionen bland allmänheten
- Öka allmänhetens sparande tack vare höjd sparränta
En sänkt styrränta kan:
- Uppmuntra till lån på grund av sänkta lånekostnader
- Ge sänkt månadskostnad för nuvarande låntagare
- Öka konsumtionen bland allmänheten
Styrräntans historik
Styrräntan i Sverige är historiskt sett fylld med upp- och nedgångar som ofta är kopplade till globala eller nationella ekonomiska händelser. Under finanskrisen 2008 sänktes exempelvis styrräntan dramatiskt för att stödja ekonomin – detta efter att ha höjts till över 4 procent tidigare samma år.
Åren efter finanskrisen har det varit en relativt låg styrränta för att stimulera ekonomisk aktivitet. Under åren innan coronapandemin låg styrräntan till och med på minus.
Styrräntan i Sverige idag
Under coronapandemin 2020 närmade sig styrräntan nollan. Under samma period minskade också efterfrågan på varor och tjänster drastiskt vilket ledde till minskad inflation. När restriktionerna väl lättade ökade plötsligt efterfrågan på varor och tjänster vilket i sin tur har lett till en stadigt ökande inflation. Till följd av detta började Riksbanken höja styrräntan under 2022 för att hålla inflationen i schack.
Lika höga nivåer som 2008
Under 2023 fortsätter Riksbanken att höja styrräntan för att dämpa den höga inflationen, och just nu närmar sig styrräntan samma höga nivå som den befann sig i under finanskrisen 2008. Detta har gjort att många privatpersoners lånekostnader ökat kraftigt de senaste åren.
Prognosen för styrräntan
Prognosen för styrräntan är svår att förutsäga då den beror på en mängd olika faktorer som Riksbanken måste överväga. Dessa kan inkludera allt från arbetslöshetssiffror till inflation och ekonomisk tillväxt.
På senare tid har inflationen minskat i en oväntat långsam takt vilket leder till en kontinuerlig höjning av styrräntan, som idag ligger på 4 procent. Styrräntan förväntas ligga kvar på denna höga nivå under en längre period.
Här kan du läsa mer om ränteprognosen för 2024.
Vill du veta mer om styrränta och hur det påverkar dig som låntagare är du välkommen att kontakta oss!
Vanliga frågor och svar – Styrränta
Vad menas med styrränta?
Vad innebär en höjd styrränta för mig?
Hur påverkas bolåneräntan av styrräntan?
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners