Smålån – jämför mindre lån och få låg ränta

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är smålån?
Jämför smålån från 5 000 kronor och uppåt
Så får du lägsta räntan
Vad är smålån?
Jämför smålån från 5 000 kronor och uppåt
Så får du lägsta räntan

Det finns många definitioner på smålån, men oftast handlar det om kortfristiga lån upp till några tusen kronor. Här går vi igenom allt du behöver veta om olika sorters smålån. Du kan också ansöka direkt för att jämföra lån från alla våra 40 partners och hitta lägsta räntan för dig – kostnadsfritt.

Vad räknas som smålån?

I kategorin smålån kan exempelvis privatlån, snabblån och krediter räknas in. Det som främst karaktäriserar smålån är att låneprocessen är enkel, att pengarna betalas ut snabbt och att det inte krävs någon säkerhet för att få låna.

Generellt brukar man säga att smålån är lån upp till 30 000 eller 50 000 kronor. Ofta används smålån, eller mikrolån som de ibland kallas, till en oförutsett utgift i vardagen – till exempel en bilreparation.

Hos oss kan du söka och jämföra smålån från 5 000 kronor – och ända upp till 600 000 kronor för att hitta lägsta möjliga ränta.

Jämför smålån för lägre ränta

Vi förmedlar nämligen privatlån – en typ av smålån med betydligt högre tak och bättre villkor än exempelvis SMS-lån och snabblån. Via oss kan du jämföra smålån på det belopp du önskar från 5 000 kronor – från över 40 banker och långivare med en och samma ansökan.

Så ansöker du – steg för steg

Att ansöka om smålån genom oss tar bara några minuter. Så här ser processen ut, steg för steg:

1. Du fyller i dina uppgifter

Du börjar med att fylla i formuläret här på sajten. Förutom personuppgifter anger du inkomst, önskat lånebelopp samt önskad återbetalningstid.

2. Din ansökan går ut till våra partners

Vi skickar din ansökan till de banker och långivare vi samarbetar med. Samtliga delar på samma kreditupplysning från UC, vilket gör att din kreditvärdighet inte påverkas mer än nödvändigt. Hur mycket du får låna och till vilken ränta är helt individuellt, men om du uppfyller alla grundkrav kan du förvänta dig flera erbjudanden.

3. Vi jämför erbjudanden åt dig

De första svaren får du kort efter din ansökan – och efter 24 timmar har alla långivarna svarat och vi kan presentera buden för dig. Ju fler erbjudanden om smålån du får, desto större chans har du att hitta ett lån till förmånlig ränta. Räntan är dock bara en av flera faktorer som avgör om ett smålån är bra eller inte. Tänk även på:

 • Återbetalningstid
  Ett lån med kort återbetalningstid kanske ger dig lite bättre ränta, men det är viktigt att du verkligen kan betala igen i tid för att lånekostnaden inte ska dra iväg. Ett lån med lite högre ränta men längre återbetalningstid kanske passar bättre för din situation, då det inte påverkar dina utgifter i slutet av månaden lika mycket.
 • Avgifter för lånet
  Ibland kan räntan verka lite för bra för att vara sann. Därför bör du kasta ett extra öga på den effektiva räntan – räntan för lånet plus avgifter. Den effektiva räntan säger alltid vad lånet egentligen kommer att kosta dig – därför presenterar vi alltid den till dig som kund.
 • Förmåner
  Vissa smålån kommer med förmåner som betalningsfria månader. Det kan exempelvis vara bra om du inte har råd att betala av lånet just för stunden. Samtidigt bör du aldrig låna pengar om du inte med säkerhet vet att du kan betala igen skulden!

4. Du signerar med BankID

När du jämfört olika smålån och hittat det som passar bäst för din ekonomi, signerar du enkelt avtalet med BankID. Pengarna betalas ut inom 2–3 bankdagar.

Vill du ha hjälp med din ansökan?

Om du känner dig osäker eller har frågor får du gärna kontakta oss, så hjälper vi dig med din ansökan. Självklart kan du även få låneavtalet hemskickat med post för signering, men då tar det betydligt längre tid att få lånet utbetalt. 

Samla smålån och krediter

Genom oss kan du även samla smålån till ett enda större lån – en beprövad metod för att snabbare bli skuldfri. Istället för betala en massa dyra avgifter på utspridda smålån, kan du lägga pengarna på amortering. I takt med att ditt samlingslån blir mindre – och din kreditvärdighet bättre – kan du omförhandla räntan och få ännu mer över till att betala av skulden.

För att samla smålån genom oss söker du ett lån motsvarande summan av alla de lån du vill samla och anger i ansökan att du har lån som du vill byta ut.

Krav för att söka eller samla smålån genom oss

Alla långivare har olika krav på låntagare. När du söker ett privatlån eller vill ta ett samlingslån via oss gäller följande:

 • Du är minst 18 år gammal
 • Du har minst 8 400 kronor i månadsinkomst
 • Du har inte haft något skuldsaldo hos Kronofogden under de senaste 6 månaderna
 • Du har varit folkbokförd i Sverige i minst 1 år

Fördelar och nackdelar med smålån

Smålån är utformade för att du ska kunna hantera omedelbara eller oförutsedda utgifter. Eftersom ansökningsprocessen är så enkel kan många smålån betalas ut direkt eller inom några bankdagar från att du skrivit under avtalet digitalt. Smålån kan vara en tacksam lösning men innebär som alla lån också en risk. Här listar vi några fördelar och nackdelar.

Fördelar med smålån

1. Enkel ansökningsprocess

Idag är nästan alla slags lån digitala – så även bolån. Men ansökningsprocessen för smålån är ofta väldigt smidig och kräver oftast bara att du fyller i ett par uppgifter.

2. Snabb utbetalning

Till skillnad från exempelvis bolån, som kräver mycket dokumentation och granskning från bankens sida, har i princip alla smålån snabb utbetalningstid. Inom segmentet smålån ryms alltifrån mindre direktlån som kommer in på kontot omedelbart, till privatlån på lite större summor som tar ett par dagar att administrera.

3. Flexibilitet

En stor fördel med smålån gentemot lån med säkerhet, är att du får använda pengarna till precis vad du vill. Om du exempelvis är ute efter en begagnad bil står hela den privata andrahandsmarknaden till ditt förfogande, medan ett traditionellt billån hos en bilhandlare begränsar utbudet.

Smålån utan säkerhet har dock ofta högre ränta än lån med säkerhet, vilket gör det extra viktigt att jämföra så många erbjudanden som möjligt.

4. Tillgänglighet

Kraven för att få ta enkla lån är mindre än på större lån. Du kan beviljas smålån trots betalningsanmärkningar och låg kreditvärdighet, men räntan sätts individuellt och självklart påverkar dessa faktorer vilken ränta du kan få på lånet.

5. Valfri löptid

Smålån i form av snabb- och SMS-lån har ofta relativt kort löptid. Men privatlånen vi förmedlar är väldigt flexibla även i denna bemärkelse, eftersom du själv kan välja återbetalningstakt även på mindre lån. Kom dock ihåg att alla lån blir billigare om du betalar tillbaka dem snabbt – men att det gör månadsbetalningen högre.

Nackdelar med smålån

1. Högre räntor och avgifter

Smålån har generellt högre räntor och avgifter än exempelvis bolån och lån med säkerhet. Om du inte betalar tillbaka lånet i tid kan räntan bli väldigt hög, vilket kan leda till att du sitter med en betydligt större skuld än det ursprungliga lånebeloppet. Jämför därför alltid smålån genom oss för låg ränta – och välj en återbetalningstid som passar dig.

2. Risk att hamna i en skuldfälla

Kombinationen av att vara kortfristiga och ha höga räntor och avgifter gör att vissa smålån kan leda till en skuldfälla. Om du inte har råd att betala tillbaka skulden ökar räntan och påminnelseavgifterna, vilket gör det ännu svårare att lösa lånet. Kom ihåg att undvika att söka fler smålån för att betala av dina tidigare.

3. Försämrad kreditvärdighet

Om du inte kan betala tillbaka lånet i tid riskerar du att få försämrad kreditvärdighet. Det gör det svårare att få nya lån till bra ränta i framtiden.

Vilka smålån innebär störst risker?

SMS-lån och smålån utan UC – vilket bara innebär att långivaren gör kreditupplysningen hos ett annat upplysningsföretag – tenderar att bli väldigt dyra i jämförelse med traditionella lån och privatlån. Många gånger lockar långivarna med en räntefri månad, under vilken du kostnadsfritt kan betala tillbaka lånet.

Men så fort den räntefria perioden går ut blir räntan istället oproportionerligt hög. Om du dröjer med betalningen kan lånet bli extremt dyrt. Kom ihåg att alltid granska långivaren innan du ansöker om smålån, för att försäkra dig om att det är en seriös verksamhet.

Ett räkneexempel:

Du tar ett SMS-lån på 1 000 kronor från en aktör på den svenska marknaden, till exempel Vivus. Den nominella räntan är 30 % och lånet har en uppläggningsavgift på 200 kronor. Den effektiva räntan blir då 50 % av lånebeloppet: ränta (0,3) + avgift (0,2) = effektiv ränta (0,5). Förutsatt att du betalar tillbaka lånet i en enda betalning kommer det att kosta dig 500 kronor att låna 1000 kronor.

Att tänka på innan du ansöker om smålån

Att ta smålån är enkelt och kan vara lockande när du behöver pengar, men det finns saker att ha i bakhuvudet innan du ansöker:

1. Behov

Finns det möjlighet att spara ihop till det du vill köpa eller invänta lönen? Låna bara pengar om du måste.

2. Budget

Överväg noga din budget innan du ansöker om smålån. Du bör vara helt säker på att du kan betala tillbaka lånet i tid utan att det påverkar din ekonomi och vardag alltför mycket. Om du är osäker på om du kommer klara månadsbetalningen – välj hellre ett smålån med längre löptid.

3. Räntesats

Det är viktigt att komma ihåg att smålån generellt har högre räntesatser än traditionella lån. Eftersom räntan varierar beroende på din kreditvärdighet, inkomst och andra faktorer, bör du jämföra så många erbjudanden som möjligt innan du bestämmer dig. Du bör också välja smålån i form av privatlån snarare än SMS- eller snabblån.

4. Långivare

Vi samarbetar endast med seriösa och anförtrodda långivare – men fråga oss gärna om våra partners och vad som skiljer dem åt.

5. Andra alternativ

Att låna pengar bör oftast betraktas som en sista lösning. Undersök möjligheterna att få extra inkomster eller hör med familjemedlemmar om de kan hjälpa till – det brukar innebära bättre villkor än vad en bank kan erbjuda!

Har du frågor om smålån? Vill du undersöka möjligheterna att samla dina befintliga lån eller ansöka om ett privatlån? Kontakta oss eller ansök direkt här på sajten!

Frågor och svar – Smålån

Vad räknas som smålån?

Smålån är ett brett begrepp som kan innefatta alltifrån SMS-lån till privatlån. Smidig ansökningsprocess och utbetalning är gemensamma nämnare för alla smålån.

Kan jag ta smålån utan UC?

Det finns många smålån utan UC. Men det innebär endast att långivarna gör kreditupplysningen någon annanstans. Ofta är räntan högre på smålån utan UC – och att jämföra privatlån med endast en kreditupplysning från UC är ett bättre alternativ.

Hur får jag bättre ränta på smålån?

Dina förutsättningar att få bra ränta på smålån ökar bland annat om du avslutar aktiva krediter, betalar igen befintliga lån, får bättre inkomst och högre kreditvärdighet. Du kan även använda en medlåntagare med god ekonomi i din ansökan.

Var kan jag samla mina smålån?

Om du har många utspridda smålån med växande ränta kan du försöka samla ihop dem till ett enda större lån. Använd vår jämförelsetjänst för att ansöka om samlingslån från över 40 banker och långivare samtidigt.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler