Flytta hemifrån – budget, boende och bra lån

Att flytta hemifrån är ett stort steg att ta och det finns mycket du behöver tänka på vad gäller ekonomi och boende. Vad kostar det att flytta hemifrån? Är flytten avdragsgill? Och vad ska ingå i en budget? Här går vi igenom det viktigaste du behöver veta och berättar hur du ska göra för att få ett så bra bolån som möjligt.

tick Kostnader för att flytta hemifrån
tick Så gör du en budget
tick Så får du ett bolån

Flytta hemifrån – budget, boende och bra lån

Att flytta hemifrån är ett stort steg att ta och det finns mycket du behöver tänka på vad gäller ekonomi och boende. Vad kostar det att flytta hemifrån? Är flytten avdragsgill? Och vad ska ingå i en budget? Här går vi igenom det viktigaste du behöver veta och berättar hur du ska göra för att få ett så bra bolån som möjligt.

tick Kostnader för att flytta hemifrån
tick Så gör du en budget
tick Så får du ett bolån

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad kostar det att flytta hemifrån?

Konsumentverket har räknat på snittkostnaden för att flytta hemifrån för en 20-åring. Månadskostnaden landar på strax över 16 000 kronor.

Beräkningen utgår ifrån att samtliga måltider utom lunch på vardagar lagas hemma, att mobilräkningen landar på endast 150 kronor och att du inte lägger mer än 600 kronor på fritid. Det är med andra ord en ganska stram budget, så helst bör du ha täckning för betydligt mer än så.

Ofta stora kostnader i samband med själva flytten

Konsumentverket räknar också på kostnader i samband med själva flytten. Ofta behöver du köpa köksredskap och nya möbler när du ska flytta. Anlitar du en flyttfirma blir det också en stor engångskostnad, men vissa saker är avdragsgilla vid en flytt – bland annat nedpackning, lastbilstransport och flyttstäd.

Snittkostnaden för att flytta och installera sig i ett nytt hem är enligt Konsumentverkets beräkningar cirka 28 000 kronor.

Läs också: Renovera möbler själv

Ekonomin avgör om du kan flytta hemifrån

Innan du tar beslutet att flytta hemifrån bör du därför vara säker på att din ekonomi klarar av inte bara själva flytten utan även framtida levnadskostnader. Vissa väljer att fortsätta bo hemma av ekonomiska skäl – men statistik från EU:s officiella statistikorgan visar att svenska ungdomar i snitt flyttar hemifrån tidigast i Europa.

Läs också: Pris för att anlita flyttfirma

Flytta hemifrån – en checklista

Om du ska ta steget och flytta hemifrån, vill du så klart skaffa så bra förutsättningar som möjligt för att allt ska bli bra. Här kommer tio handfasta tips på vägen.

Se också vår kompletta checklista inför flytt!

1. Jämför bolån

Om du ska flytta hemifrån till en bostadsrätt, behöver du förmodligen ta ett bolån. Bankerna gör en individuell bedömning utifrån din ekonomiska situation. Inkomst och arbetsform – det vill säga om du jobbar deltid, heltid eller kanske har eget företag – är viktiga faktorer. Även befintliga lån påverkar dina möjligheter att få bolån, då det innebär högre risk att du kan få betalningssvårigheter. Här kan du läsa mer om hur du kan räkna på bolån.

För att få en överblick av dina chanser kan du jämföra flera bolån med en och samma ansökan. Vi på Sambla kan hjälpa dig att hitta ett bolån som passar för din ekonomi och situation.

Ansök med en medlåntagare

Om du är student eller ännu inte kommit in i arbetslivet, kan det vara svårt att få ett bolån på egen hand. Då kan du istället ansöka om bolån tillsammans med en medlåntagare. Det kan i princip vara vem som helst, men vanligtvis handlar det om en förälder eller släkting som tar lånet tillsammans med dig. Här kan du läsa mer om att ta bolån som student.

Banken gör då sin bedömning utifrån medlåntagarens ekonomi och det är också medlåntagaren som tillsammans med dig bär det juridiska ansvaret för bolånet. Men eftersom det är ditt bolån är det så klart du som ska sköta amorteringen.

2. Ta fram en budget

Om du inte har koll på hur mycket du har att röra dig med när du ska flytta hemifrån går pengarna upp i rök innan du vet ordet av. Därför är det första steget att göra upp en “flytta hemifrån-budget” där du räknar på inkomster och utgifter. Förutom vad du kan tänka dig att betala i fasta utgifter – exempelvis månadshyra/avgift och försäkringar – bör du räkna med ungefärliga månadskostnader för nöjen, transport och liknande. Utifrån budgeten kan du börja leta lämpliga bostäder i din prisklass.

Viktiga kostnader att känna till

Förutom de ovan nämnda kostnaderna i samband med flytten, tillkommer olika “småkostnader” för exempelvis elabonnemang, bredband och gas. Även dessa kostnader bör du räkna med i din budget. Att adressändra är gratis och görs i tjänsten Flyttanmälan på Skatteverkets hemsida. Men om du vill ha eftersändning av posten till din nya adress tillkommer även en kostnad för detta.

3. Välj boende efter behov

Att ta klivet direkt från föräldrahemmet till drömbostaden är få förunnat. Att flytta hemifrån handlar oftast om att kompromissa med boendet. Oavsett om du ska hyra eller köpa, bör du satsa på en bostad som uppfyller de viktigaste behoven inom ramarna för din budget.

Vill du kunna bjuda över vänner på middag? Leta efter en bostad med ett riktigt kök och sociala ytor. Behöver du flera rum? Leta dig utanför stadskärnan – du får alltid mer för pengarna i förort och på landsbygd. Samtidigt ökar många gånger transportkostnaderna när du bor längre ut.

4. Inspektera bostaden noga

Oavsett boendeform är det säkrast att besikta bostaden före inflytt. Följande gäller om du hyr eller köper en bostad:

Hyresbostad

Om du hyr i andrahand eller förstahand måste du själv betala för eventuella skador på bostaden. Normalt slitage räknas inte som skador och allmänt underhåll av bostaden står fastighetsägaren, det vill säga hyresvärden, för. Innan du skriver under ett kontrakt bör du leta noga efter skador, så att du inte krävs på ersättning för dessa efter att du flyttat in.

Bostadsrätt och villa

Om du köper en bostadsrätt eller ett hus finns det ingen hyresvärd som sköter underhållet. Alla eventuella renoveringar och åtgärder på din bostad bekostas av dig som ägare. I en bostadsrättsförening betalar du visserligen en avgift, men den går mestadels till större åtgärder på själva fastigheten.

Gör en besiktning

Innan du skriver under kontraktet bör du besikta bostaden noga – framför allt om du köper ett hus. Om du upptäcker dolda fel efter inflytt finns det dock möjlighet att överklaga och få ersättning. Till dolda fel räknas allt du inte rimligen kunnat upptäcka ens vid en noggrann besiktning. Säljaren av en bostad har ansvaret för dolda fel i tio år efter att avtalet skrivs.

5. Teckna nödvändiga försäkringar

Oavsett om du bor i hyresrätt, villa eller bostadsrätt behöver du ha en hemförsäkring. En vanlig hemförsäkring täcker all lös egendom som kläder, möbler och prylar, pengar och värdehandlingar.

Hyresvärden har i sin tur en försäkring som täcker ytor och fasta inventarier. Väljer du att inte ha någon hemförsäkring blir du ersättningsskyldig för alla skador på dina saker, oavsett hur de uppstod.

Kom ihåg olycksfallsförsäkringen

Hemförsäkringen ger inte ersättning om du råkar ut för en olycka. Därför behöver du även teckna en separat olycksfallsförsäkring. En sådan täcker alltifrån ärr till sjukhusvistelser och ersättning för bestående skador.

6. Inhandla det viktigaste – rum för rum

Att rusta hemmet väl från start kan spara dig många kronor på vägen. Här är fem saker per rum som kan vara bra att investera i.

Kök

  • Kaffebryggare
  • Stekpannor och kastruller
  • Mikrovågsugn
  • Små, stora samt djupa tallrikar
  • Bestick, konservöppnare, vinöppnare, stekspadar, saxar, grytlappar och liknande nödvändiga köksredskap

Badrum

  • Duschdraperi
  • Handdukar
  • Toalettborste
  • Badrumsmatta
  • Spegel

Sovrum

  • Täcke, sängkläder och kuddar
  • Nattduksbord
  • Sänglampa
  • Klädstång
  • Fåtölj

Städskåp

  • Rengöringsmedel
  • Dammvippa
  • Torkdukar
  • Mopp och hink
  • Dammsugare

Ett sista tips inför flytten är att börja spara ihop en budget för framtiden. Det gör dig bättre rustad inför oväntade utgifter!

Vill du veta mer om hur du ska göra för att hitta bästa möjliga bolån? Skicka in en intresseanmälan så hjälper vi dig!

Vanliga frågor och svar – Flytta hemifrån

Vad kostar det att flytta hemifrån?

Konsumentverket räknar med att en ung person som flyttar hemifrån har utgifter på ca 16 000 kronor per månad, inklusive boende. För att få ner kostnaderna kan du göra en flytta hemifrån-budget.

Kan jag få bidrag för att flytta hemifrån?

Alla under 29 år som studerar eller arbetar kan ha rätt till bostadsbidrag. Hur mycket du kan få baseras på dina inkomster och utgifter.

När flyttar de flesta hemifrån?

Statistik från SCB visar att de flesta fortfarande bor hemma vid 18 års ålder och att ungefär hälften flyttat när de fyllt 22 år. Den egna eller familjens ekonomi är vanliga orsaker till att unga bor hemma länge.

Kan jag få bolån som student?

Såvida du inte har sparkapital eller ett jobb vid sidan av studierna, blir det svårt att få bolån på egen hand som student. Det vanliga är då att föräldrar eller släktingar blir medlåntagare.

Våra partners