För- och nackdelar med fast ränta

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är fast ränta?
Varför välja fast ränta?
Alternativ till fast ränta
Vad är fast ränta?
Varför välja fast ränta?
Alternativ till fast ränta

Ett lån kan antingen ha rörlig eller fast ränta. Om du väljer ett lån med fast ränta är din månadskostnad densamma under perioden räntan är bunden – vilket såklart skapar en känsla av trygghet. Det finns dock en stor nackdelar med den fasta räntan, allt som oftast blir det dyrare för dig som låntagare.

Vi förklarar allt du behöver veta om fast ränta! När du är klar har du all kunskap som du behöver inför valet av rörlig eller fast ränta.

Vad är fast ränta?

Fast ränta innebär att du binder upp din ränta under en viss tid, oftast under hela återbetalningstiden när det gäller privatlån.

Vad gäller bolån kan du binda din ränta i upp till tio år som längst, även om den vanligast bindningstiden för lån till bostaden är mellan 3 månader och upp till 3 år. Den fasta räntan är alltså inte bestämd för alltid.

När tiden som du bundit din ränta gått ut kan du förlänga bindningstiden på nytt. Det innebär att du får en ny möjlighet att antingen binda upp igen eller att välja rörlig ränta.

Varför väljer man fast ränta?

Om du väljer fast ränta får du en bra överblick över din framtida månadskostnad. Under perioden du bundit din ränta kommer ditt lån inte påverkas av förändringar i det allmänna ränteläget.

Det skapar en trygghet och säkerhet för dig och din privatekonomi. Den fasta räntan är dock i regel högre än den rörliga räntan. Du betalar alltså för din upplevda trygghet.

Varför ska man ha rörlig ränta istället för fast ränta?

Bunden ränta har genom åren inneburit att låntagaren har fått en högre ränta jämfört om lånet skulle vara rörligt. Den trygghet och översiktlighet som du får när du binder upp din ränta betalar du alltså ofta extra för.

Det absolut vanligaste i Sverige är privatlån med rörlig ränta. Vår uppskattning är att ungefär 5-10% av de svenska långivarna erbjuder lån med fast ränta.

Ränteskillnadsersättning

En annan betydande faktor är något som kallas ränteskillnadsersättning. Det innebär att långivaren enligt lag har rätt att ta ut en avgift om du bestämmer dig för att betala av lånet i förtid. För bolån kan avgiften vara flera tiotusentals kronor.

Reglerna för privatlån utan säkerhet ser däremot annorlunda ut. Då får långivaren som mest ta ut 1% av den kvarvarande skulden. Det innebär att ett blancolån där du har 225 000 kronor i kvarvarandes skuld kostar 2 250 kronor att förtidsinlösa.

Fördelar med att jämföra långivare

Det kan vara svårt att veta om du ska välja fast eller rörlig ränta till dina lån. Om du har frågor om detta får du gärna kontakta oss på Sambla. Oavsett om du vill ha fast eller rörlig ränta tjänar du på att jämföra långivare.

Alla banker specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att en specifik bank är bättre än en annan på förhand. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken bank som passar just dig bäst!

Vanliga frågor och svar – Fast ränta

Vad är fast ränta?

Fast ränta innebär att du låser din ränta med banken en viss period. På så vis vet du vad du kommer att betala hela den perioden.

Är det mest fördelaktigt med fast ränta?

Historiskt har rörlig ränta varit att föredra. Men ingen kan spå in i framtiden.

Finns det lån hos Sambla med fast ränta?

Det är främst rörlig ränta våra partners arbetar med.

Hur löser jag ett lån med fast ränta?

Vill du lösa ett lån med fast ränta behöver du betala en ränteskillnadsersättning för att täcka upp för bankens uteblivna intäkter. Det kan vara fördelaktigt att vänta tills räntan inte längre är låst.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler