Lär dig om billån med restvärde

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad innebär restvärde?
Bilars värdeminskning
Hur fort tappar bilen värde?
Vad innebär restvärde?
Bilars värdeminskning
Hur fort tappar bilen värde?

Ett billån med restvärde innebär att du inte amorterar hela lånet under lånetiden, istället har du kvar motsvarande bilens värde i skuld när amorteringstiden tar slut.

Att äga och ha tillgång till bil ger frihet i vardagen och för många är det ett måste för att transportera sig dagligen. Det är även ett av våra dyraste inköp, därför vill vi på Sambla hjälpa dig genom att förklara hur restvärde påverkar din bilfinansiering.

Vad betyder restvärde?

Restvärde är ett begrepp som ofta används i samband med billån. Det betyder att lånet läggs upp så att det inte amorteras tillbaka helt och hållet under löptiden.

Återbetalningsplanen läggs upp på ett antal år, till exempel 3 år. En uppskattning görs på förhand vilket värde bilen kommer ha när återbetalningstiden tar slut om 3 år. Lånet läggs sedan upp så att den återstående summan på lånet motsvarar bilens framtida beräknade värde.

I praktiken kan du då alltså sälja bilen och bli skuldfri, om värderingen överensstämmer med restvärdet som har bestämts.

Det kan verka lockande att ha ett högt restvärde. Det innebär en lägre månadskostnad under tiden du har bilen. Men det är klokt att inte sätta restvärdet för högt eftersom man kan tvingas betala mellanskillnaden själv om bilen i själv verket är värd mindre när den säljs. Det är tråkigt att betala för en bil som du har sålt.

Hur beräknas restvärdet på en bil?

Restvärdet är alltså en uppskattning av vad bilen kommer vara värd vid en förutbestämd tidpunkt. Eftersom så många faktorer påverkar värdeminskningen så är det svårt att som glad amatör beräkna restvärdet.

Normalt beräknas restvärdet som en procentsats av bilens inköpspris. Körsträcka, vilken bilmodell det handlar om, bilens färg, utrustning och så vidare är sådant som spelar in när man ska beräkna ett rimligt restvärde.

Det går att ta fram vad motsvarande bilar har tappat i värde vilket är till hjälp när restvärdet ska sättas. Tänk dock på att begagnatpriset skiljer sig mellan bilhandlare och privatköp och marknadsvärdet kan påverkas av oförutsedda händelser.

Läs också: Tankat bensin i dieselbil? Gör så här vid feltankning

Garanterat restvärde

Eftersom det är svårt att träffa helt rätt när man sätter ett restvärde på förhand så kan långivarna ibland erbjuda ett garanterat restvärde. Det är helt enkelt ett pris som man lovar att köpa bilen för när låneperioden eller leasingperioden tar slut. Det garanterade värdet gäller dock inte oavsett hur bilen slitits och vårdats. En grundlig besiktning av bilen görs ändå vid återköp eller återlämning av bilen enligt det avtal som tecknats.

Vilka lån får man restvärde på?

Upplägget med restvärde är förekommande för flera olika typer av bilfinansiering, det gäller helt nya bilar men kan förekomma även när du köper en begagnad bil.

Restvärde leasingbil

Att låna med restvärde är även vanligt vid billeasing. Leasing innebär att ett lån med restvärde betalas varje månad och ofta bakas även servicekostnader och försäkringspremier in i månadskostnaden. Det ger en lättöverskådlig ekonomi eftersom månadskostnaden är densamma. Att leasa kan jämföras med att långtidshyra bilen.

Tidigare har det varit vanligast att företagskunder leasar bilar, men på senare år har privatleasingen ökat i popularitet. Leasing innebär dock att det kostar extra att avbryta leasingen i förtid, det gäller alltså att vara helt säker på vilken bil man kommer behöva under leasingperioden. Kör man längre än avtalat kan även extra körda kilometer bli dyrt. Leasing gör dig alltså mindre flexibel i framtiden.

Bilens värdeminskning

När du ska köpa och äga en bil är det viktigt att ta med värdeminskningen i beräkningen. Värdeminskningen är helt enkelt hur mycket bilen tappar i värde över tid.

En bil slits rent mekaniskt när den körs. Motor och drivlina slits ju längre sträcka man kör, precis som väder och vind sliter på bilen. Bilen blir även tekniskt föråldrad vilket minskar värdet.

För att bedöma kostnaden för bilen är det därför en god idé att räkna ut ränta på billån i samband med köpet.

Hur fort tappar bilen värde?

En bil tappar mest värde när den är helt ny. Sedan avtar värdeminskningen successivt. En gammal bil som gått långt tappar knappt något värde alls längre av vanlig körning. Då avgörs värdet mer av huruvida den servats och lagats som den ska och om den gått igenom besiktningen.

Beräkna bilens värdeminskning i förhand

Det finns inget exakt sätt att räkna ut detta på förhand. Förutom det som tidigare nämnts så spelar det roll vilken bilmodell det handlar om, liksom slitage, utrustningsnivå, färg med mera. Slitage, bucklor och så vidare drar självklart ner värdet. En helt ny bil kan ofta tappa så mycket som 20–35 % av värdet de första tre åren, ibland ännu mer. Därför kan det vara mer ekonomiskt förnuftigt att köpa en bättre begagnad bil.

Jämför privatlån med Sambla innan du köper bil

Med Sambla kan du låna upp till 600 000 kronor från någon av över 40 olika långivare. Vilken bank som passar ditt bilköp bäst är omöjligt att säga på förhand, alla specialiserar sig på olika typer av kunder.

Fyll i en ansökan i formuläret så kommer vi att hjälpa dig hitta den bästa räntan på lånet.

Vanliga frågor - Restvärde vid billån

Vad innebär restvärde vid bilköp?

Restvärde, eller restskuld, vid bilköp innebär att du tar ett mindre lån än vad bilen är värd. När du sen vill sälja bilen är tanken att du ska kunna sälja använda värdet på bilen för att betala av resterande del av skulden. Har det hänt något med bilen så att värdeminskningen har blivit större än tänkt måste du själv stå för mellanskillnaden. Det kan bli mycket att betala av på en dag.

Vad innebär 50% restvärde?

Det innebär att din amortering på bilen kommer att vara hälften så stor som den hade varit vid andra typer av lån. Resterande 50% blir ett restvärde från bilen som betalas av när kontraktet löper ut.

Är det bra att köpa bil med restvärde?

Det kan vara fördelaktigt för vissa. Dock är det svårt att veta hur ekonomi och situation ser ut i framtiden, därför kan det vara dumt att låsa upp dig i ett avtal med restvärde.

Hur räknar man ut restvärdet på en bil?

Det är bilhandlaren som sätter restvärdet utifrån hur prisutvecklingen tidigare har visat sig vara på liknande bilar.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler