home
  • Hem
  • Sambla förklarar
  • Existensminimum

Existensminimum - Sambla förklarar

Existensminimum är det belopp som en person har kvar att leva på när Kronofogden utför löneutmätning eller skuldsanering - det som krävs för ens existens.

Beloppet ska därmed räcka till allt från mat och boende till kläder, mediciner och resor. Det är Kronofogden som beräknar storleken och detta avgörs bland annat av personens civilstånd, boendekostnad och om det finns barn i familjen.

Förbehållsbelopp eller existensminimum

Förbehållsbelopp och existensminimum är två begrepp som ofta förväxlas. De har däremot två olika betydelser:

Förbehållsbelopp

När Kronofogden genomför löneutmätning och skuldsanering beräknar de hur stort belopp som personen får behålla av sin lön. Det är detta som är förbehållsbeloppet. Det är även förbehållsbelopp som används i lagtexten. Se exempelvis Utsökningsbalk 1981:774.

8 § Vid utmätning av lön skall kronofogdemyndigheten bestämma dels hur mycket som högst får innehållas vid varje avlöningstillfälle (utmätningsbeloppet), dels förbehållsbeloppet.

Existensminimum

Existensminimum är inte någon juridisk term utan används enbart i vardagligt tal för att beskriva den totala summa som en person har att leva på när utmätning och skuldsanering sker av Kronofogden.

Beloppet för existensminimum kan därmed vara förbehållsbeloppet samt eventuella bidrag såsom barnbidrag och bostadsbidrag.

Räkna ut existensminimum

Existensminimum beräknas utifrån personens boendekostnad samt normalbeloppet som gäller. Dessa tillsammans kommer vara det belopp som krävs för att du och din familj ska fungera, alltså ett existensminimum.

1. Boendekostnad – Hyra och värme

Boendekostnaden för hyresrätt är hyra och värme. Äger personen sin bostad (bostadsrätt/villa) sker individuell bedömning och både räntor och driftskostnader kan ingå.

2. Normalbelopp – Belopp som ska täcka vardagsutgifterna

Normalbeloppet ska täcka exempelvis mat, el, försäkringar, kläder och hygienprodukter. Detta belopp justeras en gång per år av Kronofogden och grundar sig på KPI (Konsumentprisindex) som sammanställs av SCB (Statistiska Centralbyrån).

Går den allmänna prisbilden upp i samhället kommer även summan för normalbeloppet att ökas. Normalbeloppet beräknas även utifrån om personen bor själv, har make/maka/sambo och barn – se beräkning nedan.

Hur stort är normalbeloppet?

Följande nivåer av normalbelopp gäller 1 januari till och med den 31 maj 2022 och är hämtade direkt från Kronofogden. Tidigare år visas som exempel på hur justeringar påverkar beloppet över tid.

Boendesituation20212022
Ensamstående vuxen5 016 kr5 157 kr
Två vuxna som bor tillsammans8 287 kr8 520 kr
Barntillägg för barn upp till 6 år2 662 kr2 736 kr
Barntillägg för barn från 7 år3 064 kr3 150 kr

“Från och med den 1 juni 2022 delas barn in i fyra ålderskategorier (i stället för som nu två) vid uträkning av förbehållsbelopp. Normalbeloppen för barn i de äldre kategorierna höjs.” – Kronofogden.se

Finns det extra tillägg?

Utöver boendekostnad och normalbelopp kan ansökan om tillägg för extra kostnader ske. Det gäller exempelvis kostnader för:

  1. Mediciner – upp till högkostnadsskyddet

  2. Barnomsorg

  3. Resor till och från arbetsplatsen

  4. Specialkost vid exempelvis allergier - krävs läkarintyg

  5. Glasögon

  6. Specialisttandvård

Övriga inkomster – Exempel barntillägg och bostadstillägg

Om en familj får inkomst via underhållsbidrag, barnbidrag och/eller studiebidrag kommer denna summa räknas bort från det uträknade normalbelopp. Även bostadstillägg och bostadsbidrag dras av från det belopp som räknas fram.

Exempel – Att leva på existensminimum

Anna lever ensam med sina två barn, 5 och 8 år, i en lägenhet med hyra på 6 500 kr. Hennes skuldsituation har resulterat i att hon ansökt, och fått beviljat, skuldsanering av Kronofogden. Under fem år ska hon nu leva på existensminimum varpå alla hennes skulder kommer att bli avskrivna.

Kronofogden beräknar i detta läge hur stort belopp hon får behålla av sin inkomst, dvs. förbehållsbeloppet. Utöver förbehållsbeloppet har hon inkomst från barnbidrag och underhållsstöd.

BoendekostnadBelopp
Hyra6 500 kr
NormalbeloppBelopp
Ensamstående vuxen5 016 kr
Barntillägg 5 åring2 662 kr
Barntillägg 8 åring3 064 kr
Avdrag för barnbidrag x2-2 500 kr
Avdrag för underhållsbidrag x2-3 346 kr
Totalt förbehållsbelopp11 396 kr

Det är alltså 11 396 kronor som Anna får behålla från sin lön efter skatt, detta är hennes familjs existensminimum. Resten av lönen kommer att gå till att betala av skulder.

Existensminimum beräknas vid

Kronofogden beräknar förbehållsbelopp/existensminimum vid:

1. Utmätning

Om en skuld inte återbetalas kan långivaren ansöka om betalningsföreläggande och utmätning via Kronofogden. Det vanligaste är att detta sker via löneutmätning vilket innebär att arbetsgivaren betalar ut lön till arbetstagaren, upp till förbehållsbeloppet, varpå resterande del betalas till Kronofogden. Kronofogden betalar i sin tur vidare dessa belopp för att lösa skulderna.

Det finns ingen tidsbegränsning för hur länge löneutmätning kan pågå. Det vanligaste är att det pågår till skulderna är återbetalda eller att personen beviljats skuldsanering. Under denna tid lever alltså personen på existensminimum för att så snabbt som möjligt betala tillbaka skulderna.

2. Skuldsanering

Ansökan om skuldsanering kan ske om skulderna är så stora att de inte förväntas kunna hanteras under flera år framöver. Ansökan sker till Kronofogden och blir ansökan beviljad avgör Kronofogden hur stor del av skulderna som behöver betalas samt under hur lång tid detta ska ske.

En person som i detta läge redan lever på existensminimum behöver inte betala tillbaka något på skulderna. De skulder som Kronofogden anser att personen inte kommer kunna återbetala blir istället avskrivna.

Det vanligaste är att skuldsaneringen sker under fem år. Under dessa år får personen behålla inkomst upp till existensminimum medan resterande inkomst används för att återbetala skulder.

Viktigt att agera i förväg

Att få skuld hos Kronofogden, löneutmätning och därmed leva på existensminimum skapar en mycket begränsad tillvaro. För att undvika denna situation är det viktigt att direkt agera om skulderna inte kan hanteras.

1. Kontakta de du har skuld till

Har du skulder du inte kan hantera bör du i första hand kontakta de du är skyldig pengar. I vissa fall kan de exempelvis erbjuda uppskov med betalning eller skapa en avbetalningsplan. Långivare kan även ge längre amorteringstid vilket därmed minskar månadskostnaden.

2. Skuldfinansiering

Skuldfinansiering innebär att ett större lån tecknas med målet att lösa samtliga övriga lån och krediter. Detta lån har ofta lägre ränta än de mindre lånen och krediterna, samt kan läggas upp med betydligt längre amorteringstid. Resultatet kan bli en mycket lägre månadskostnad vilket gör att skuldsituationen blir mer hanterbar.

Med en lånejämförelse via Sambla jämförs över 40 banker och långivare. Flera av dessa hjälper även till att betala av befintliga lån hos andra långivare utan att du själv behöver få in pengarna på kontot.



Existensminimum - Sambla förklarar

tic Vad existensminimum är

tic Så beräknas existensminimum

tic Undvik skuld hos Kronofogden

 kr
5000
300000
600000
3391 kr

JAG VILL SAMLA LÅN
HUR MYCKET VILL DU SAMLA?
300000 kr
5000
300000
300000

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
trustedTryggt och säkert
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 12 år, nom. ränta 6,4%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 6,59%. Totalkostnad: 215 282 kr eller 1 495 kr/månad (144 avbet.). Återbet. tid 1-20 år. Eff. ränta 3,01%-29,95%. Uppdaterat 2021-05-18.
2022-03-10
Marcus Sätherström

Marcus har lång erfarenhet av privatekonomi och står för en stor del av innehållet du kan ta del av på Sambla.se. Han guidar våra besökare till att fatta informerade och välgrundade beslut i en annars svårnavigerad djungel av privatlån.


  • Normalbelopp - Kronofogden.se

Vanliga frågor - Existensminimum

VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA

Våra andra tjänster
Privatlån
Jämför privatlån upp till 600 000 kronor genom Sambla. Via Sambla kan du få den bästa räntan på ditt privatlån.
Samla lån
Samla ihop dina dyra smålån och krediter till ett enda lån. Få sänkt ränta, bättre kreditvärdighet och en lägre månadskostnad.
Låna pengar
Låna pengar online via Sambla. Vi jämför ränta hos över 40 banker och långivare med endast en kreditupplysning hos UC.
Billån
Sambla hjälper dig att finansiera bilen genom att erbjuda billån till hela bilens värde. Jämför räntor för att hitta billigaste lånet.
Blancolån
Sambla jämför blancolån hos över 40 banker och långivare för att hitta den billigaste månadskostnaden för dig.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Våra tjänster

Låna pengar
Samla lån
Privatlån
Billån
Blancolån
Trygghetsförsäkring
Olika typer av lån

Kundservice

 0770 22 01 80
 kundtjanst@sambla.se
Frågor och svar
Sambla förklarar
Sambla Plus
Dataskyddspolicy
Cookiepolicy
Användaravtal

Sambla

Om Oss
Jobba hos oss
Partners
Press
HemHemHemHemHemHemHemHemPersonal loansLåna pengarAnsök om lånSamla lånHopbakslånOmförhandla lånByta bankRefinansieringBli skuldfriLösa lånSamlingslånSkuldfinansieringFöretagslånPrivatlånBillånBilfinansieringLån med svag kreditvärdighetLån 18 år Peer-to-peer lånLån trots KronofogdenOmöjligt att få lånBilliga lånSambla förklararSöka lånBlancolanFler lånetyperLån utan UCKonsumentkreditLån utan inkomstLån utan UCFritidslånBåtlånSolcellslånATV-lånEnergilånSkoterlånMC lånRenoveringslånLån till resaBanklanSMS lånLån med betalningsanmärkningLån utan säkerhetPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersOm SamblaBolånLånelöfteLåna till tomtOmförhandla bolånFlytta bolånBolånetakRänteavdrag på bolånBolån som studentBolån vid provanställningGrönt bolånBolån utan fast anställningStrategier vid budgivningBolån med betalningsanmärkningFrågor och svarKontakta ossKontakta ossKALP (Kvar Att Leva På)SkatteåterbäringAvdrag deklarationBindningstidLåntagareBanksekretessAviavgiftRäntaAdvisaAmorteringAmorteringsfritt lånAnnuitetslånBankräntorForexBelåningsgradBetalningsanmärkningÅrsinkomstGåvobrevVad är en faktura?ExistensminimumReversLikviditetBisnodeBlack fridayBorgensmanBorgenärBottenlånBudgetkalkylBynkBästa bolåneräntanCompricerCredwayDelbetala resaDelbetalningEasycreditEffektiv räntaFast räntaFreedom FinanceHandpenningHur mycket får jag lånaHusvagnslånKreditGäldenärFörfallodatumInkassokravRänteskillnadsersättningRäntelagenISK fördelar/nackdelarAmortera eller sparaJämför räntorKreditkortKreditupplysningKreditvärdighetLåneförmedlareLånekalkylLåneskyddMeddelandelånMedlemslånMedlåntagareMikrolånMobillånMyloanNominell räntaNätlånOmstartslånPåminnelseavgiftRak amorteringRestvärde bilRäkna på bolånRäkna på lånRäkna ut räntaRänta på räntaRörlig räntaSkuldebrevSmspengarSnabblånSnitträntaSpara pengarSparräntaTopplånUnderskott av kapitalUpplysningscentralenUppläggningsavgiftVivusZmartatrygghetsförsäkringTa lånLån med BankIDLån utan BankIDLåna pengar direktLåna 5000Låna 20 000Låna 50 000Låna 100 000Låna 150 000Låna 200 000Låna 250 000Låna 300 000Låna 350 000Låna 400 000Låna 500 000Låna 600 000Marcus SätherströmAfif Khan


Sambla.noSambla.fiSambla.dk
2022 © Sambla AB Org. nr: 556974-8378 Strandvägen 5B, 114 51 Stockholm

Ändra ditt samtycke till cookies