Vad är ekonomi?

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Vad är ekonomi?
Olika ekonomiska system
Så får du bättre privatekonomi
Vad är ekonomi?
Olika ekonomiska system
Så får du bättre privatekonomi

Ekonomi är något vi hör om hela tiden, men vad ryms egentligen i detta breda begrepp? Här tar vi en närmare titt på olika sidor av ekonomin, från hur vi hanterar pengar i vardagen till de stora ekonomiska systemen.

Vad innebär ekonomi?

Ekonomi handlar om hur länder, företag och människor hanterar sina pengar. Målet med ekonomi är att hitta balansen mellan behov och tillgängliga resurser, från enskilda hushåll till hela nationer. Ekonomin delas upp i olika områden och strukturer för att göra det lättare att förstå.

Vad betyder ordet ekonomi?

Ekonomi kommer från grekiskans oikonómos – som på svenska betyder hushållning – och syftar på planteringen av olika slags tillgångar, exempelvis pengar.

Ekonomi i samhället

Privatekonomi – allt som rör dina privata pengar

Din hushållsekonomi faller inom ramen för privatekonomin. Faktorer som budgetering, sparande, investeringar samt inflation och skatter har alla en påverkan på din privatekonomi. Din privatekonomi kan enkelt delas in i underkategorier som inkomster, utgifter, skulder och tillgångar.

Företagsekonomi – styrningen av kommersiella bolag

Företagsekonomi innebär att hantera och organisera alla ekonomiska aspekter av ett företag, från inköp till redovisning.

Nationalekonomi – ett lands samlade ekonomi

Nationalekonomi handlar om hur ett land producerar varor och tjänster, samt om hur regeringen styr landets pengar för att påverka jobb och priser. Makroekonomi rör stora beslut och regler som påverkar hela landet, medan mikroekonomi handlar om beslut fattade av enskilda aktörer.

Samhällsekonomi

Samhällsekonomin bygger på företag, hushåll och offentlig sektor som tillsammans skapar välstånd. Företag producerar varor och betalar löner som hushållen använder för att investera och konsumera. Detta samspel är avgörande för en stabil och växande ekonomi.

Ekonomiska strukturer

Marknadsekonomi  – ett system baserat på utbud och efterfrågan

I en marknadsekonomi styr köpare och säljare produktionen och priserna. Modellen bygger på fri konkurrens och minimal statlig inblandning. Priser och resursfördelning bestäms av utbud och efterfrågan.

Planekonomi – staten fördelar resurserna

Planekonomi är det motsatta till marknadsekonomi och innebär att regeringen aktivt styr ekonomin i ett land. I en planekonomi tar myndigheterna beslut om vad som ska produceras, i vilken mängd och till vilket pris. Målet är att uppnå en mer jämn fördelning av resurserna. I dag förknippas strikt planekonomi främst med diktaturer som Nordkorea.

Blandekonomi – en mix av marknadsekonomi och planekonomi

De flesta av världens länder har en blandning av marknadsekonomi och planekonomi. Det innebär att både marknaden och staten har inflytande över den ekonomiska utvecklingen.

Cirkulär ekonomi – ett hållbart ekonomiskt kretslopp

Cirkulär ekonomi handlar om att återanvända och återvinna istället för att kasta bort. Målet är att skapa en ekonomi där vi använder saker smartare, vilket gör ekonomin mer miljövänlig och hållbar.

Evolutionär ekonomi – samhällsförändringar styrda av innovation

Evolutionär ekonomi handlar om hur stora idéer och teknologiska framsteg driver ekonomisk förändring och tillväxt över tid.

Så förbättrar du din privatekonomi

Även om samhällsekonomin och strukturer påverkar din privatekonomi, finns det mycket du kan göra själv för att förbättra den. Det mest effektiva sättet att skapa stabilitet i ekonomin är att undvika att leva över sina tillgångar – något som kan vara utmanande sett till hur höga skulder svenskarna har jämfört med andra länder.

Förbättra din privatekonomi – 10 effektiva tips

1. Gör en budget

Genom att skapa en budget får du en tydlig bild av inkomster kontra utgifter. Det blir då enklare att se var du kan minska onödiga kostnader för att istället lägga pengarna på sparande.

2. Automatisera ditt sparande

Att sätta sparandet på autopilot har aldrig varit enklare. Automatisera överföringen till ditt sparkonto vid varje löneutbetalning och undvik att använda pengarna om det inte är absolut nödvändigt.

3. Öka din inkomst

Det är självklart lättare att spara och skapa ekonomisk stabilitet om du tjänar mer pengar. Utforska alla möjligheter till att förbättra färdigheter som kan leda till högre inkomst.

4. Jämför priser

Små prisvariationer kan på sikt leda till betydande skillnader. Se alltid till att jämföra erbjudanden och priser när du gör dina inköp.

5. Leta rabatter

Dra nytta av rabatter, erbjudanden och lojalitetsprogram för att minska dina kostnader och öka dina besparingar. Många gånger behöver du bli medlem hos en affärskedja för att kunna få riktigt bra rabatt. Kom då ihåg att läsa det finstilta för att undvika eventuella avgifter du inte räknat med.

6. Säg upp onödiga abonnemang

Har du bundit upp dig på tjänster du egentligen aldrig använder? Ett bra sätt att få ner kostnaderna är att avsluta alla onödiga abonnemang. Du bör även avsluta alla vilande kreditkonton som inte används, eftersom kredit betraktas som ett lån och påverkar din kreditvärdighet.

7. Starta en nödfond

Utöver att ha ett långsiktigt sparande kan du sätta av pengar som täcker ett par månaders levnadskostnader. På så sätt slipper du ta lån om du skulle bli av med jobbet eller liknande.

8. Se över dina konsumtionsvanor

Impulsköp är inte bra för ekonomin. Granska dina köpvanor för att hitta områden där du kan spara, och börja planera dina inköp i förväg.

9. Investera

Att investera pengar i fonder eller aktier innebär alltid en risk, men du kan också få bra avkastning på sikt. Ett annat sätt att investera är att köpa och sälja bostäder. Det kräver dock att du har pengar till en kontantinsats och att du kan få ett bra bolån.

Hos oss kan du jämföra privatlån till kontantinsatsen från över 40 banker och långivare samtidigt. Vi kan också hjälpa dig att hitta bästa möjliga bolån utifrån dina ekonomiska förutsättningar.

10. Samla befintliga lån

Ju färre lån och krediter du har, desto bättre för din privatekonomi. Genom att minska antalet lån minimerar du avgifter och förbättrar din kreditvärdighet, vilket underlättar när du ska låna pengar eller teckna nya abonnemang i framtiden. Att samla dina befintliga lån till ett enda större lån kan spara pengar på avgifter och ge dig möjlighet att snabbare minska din skuld.

Ansök om ett samlingslån direkt i vårt formulär eller kontakta oss så ser vi över dina möjligheter!

Vanliga frågor och svar - Ekonomi

Vad menas med ekonomi?

Ekonomi kommer från det grekiska ordet oikonómos och handlar om att planera och hantera resurser som pengar och varor. Vardagsekonomin handlar om att hålla ekonomin stabil genom att balansera inkomster och utgifter.

Varför är ekonomi viktigt?

Ekonomisk utveckling gynnar bekämpningen av fattigdom och påverkar hälsa och utbildning i utsatta länder positivt. När ekonomin växer ökar människors inkomster och levnadsvillkoren förbättras.

Vad påverkar ett lands ekonomi mest?

Skapandet av nya företag och innovationer påverkar starkt ett lands ekonomi. Andra viktiga faktorer inkluderar befolkningsstorlek, utbildning, naturresurser och handelspolitik.

Har Sverige en stark ekonomi?

Sverige har länge rankats som ett av världens rikaste länder. Men från att ha varit fjärde rikast då mätningarna började på 1970-talet, har Sverige nu halkat ner till en tolfteplats (år 2022).

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler