Hypotekslån – så funkar det

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Fördelarna med hypotekslån
Skillnaden mot privatlån
Hypotekslån för pensionärer
Fördelarna med hypotekslån
Skillnaden mot privatlån
Hypotekslån för pensionärer

Ett hypotekslån är ett lån mot en säkerhet eller pant, exempelvis ett bolån där bostaden är säkerheten. Ordet hypotek kommer från grekiskan och betyder kort och gott pant. Här går vi igenom vad som gäller för hypotekslån.

Hur fungerar ett hypotekslån?

Även om termen hypotekslån främst används för bolån, kan säkerheten i fråga lika gärna vara en bil, båt eller något annat värdefullt objekt. Eftersom det finns en pant har banken en trygghet när du lånar, vilket gör att du kan få bättre ränta än på lån utan säkerhet. När du lånar till en bostad skulle räntekostnaderna bli enorma om det inte fanns en underliggande säkerhet för långivaren.

Du behåller säkerheten under hela låneperioden

När du tar ett hypotekslån får du behålla panten under hela låneperioden. Vad gäller bostäder står det dig fritt att göra utbyggnader, renoveringar och förändringar under hela låneperioden, som kan vara livet ut när det handlar om stora bolån. Den typen av förbättringar är dessutom värdehöjande, vilket gör att du kan få bättre villkor vid en omförhandling med banken.

Vad är skillnaden mellan ett hypotekslån och ett pantlån?

När du tar ett hypotekslån får du behålla och förvalta säkerheten – exempelvis din bil eller din bostad. Ett pantlån hos en pantbank innebär att du istället lämnar ifrån dig panten mot att du får låna pengar. Du måste lösa ut panten genom att betala tillbaka lånet inklusive ränta inom en angiven tidsperiod, annars behåller pantbanken objektet och säljer det vidare. Att inte lösa ut pantobjekt innebär alltid en förlust, då pantbanken aldrig lånar ut pengar till objektets fulla värde.

Hur stort hypotekslån kan jag få?

Ett hypotekslån kan aldrig vara högre än 85 % av pantens fulla värde. När du köper en bostad baseras hypotekslånet på marknadsvärdet, men banken måste också godkänna bostaden utifrån en rad riskfaktorer. Även om din ekonomi håller för att få låna 85 % av marknadsvärdet, kan bostadens eller fastighetens skick, kommande avgiftshöjningar och liknande öka riskprognosen till din nackdel.

Hypotekslån för bil eller båt

Om du tar ett hypotekslån för att exempelvis köpa en bil eller en båt – som alltid minskar i värde – görs bedömningen endast efter inkomst och befintliga lån då det inte finns några potentiella risker att ta hänsyn till gällande själva objektet. Auktoriserade bilhandlare brukar kunna erbjuda förmånliga hypotekslån på plats när du köper en bil.

Hand som håller i mynt

Privatlån ett flexibelt alternativ

Om du vill köpa en begagnad bil eller båt av en privat säljare kan du istället ta ett privatlån. Ett privatlån får du använda till precis vad du vill, vilket gör det mer flexibelt än ett hypotekslån som alltid är helt knutet till säkerheten. När det gäller relativt små belopp behöver dessutom skillnaden i ränta inte bli så stor.

Låna till hela bilens värde – utan kontantinsats

Ytterligare en fördel med att ta ett privatlån till bilköpet är att du kan låna till hela bilens värde, till skillnad från 80 % som är standard i bilaffärer. På så sätt slipper du att betala kontantinsats till ditt billån.

Jämför med Sambla

Via oss jämför du snabbt och enkelt privatlån från över 40 banker och långivare samtidigt – en garanti för att få bästa möjliga ränta utifrån dina individuella ekonomiska förutsättningar.

Hur fungerar hypotekslån för pensionärer?

Många förknippar hypotekslån med pensionärer. Det beror på att en speciell låneform har utvecklats för att äldre ska kunna dra nytta av kapitalvärdet i bostaden. Så kallad hypotekspension innebär att du frigör kapital – alltså får ut pengar att leva för – genom att låna på värdeökningen av din bostad.

Läs mer: Bolån som pensionär

Ingen amortering under låneperioden

Ett hypotekslån för pensionärer är amorteringsfritt och räntan läggs på löpande under hela låneperioden. Räntan och lånet betalas först när bostaden säljs eller du går bort. Alternativt dras räntan automatiskt från det konto lånet kommer in på varje månad, vilket gör att du får ränteavdrag i deklarationen medan du har hypotekslånet.

Villkoren skiljer sig alltså från ett vanligt hypotekslån eller bolån, där du alltid betalar ränta löpande under låneperioden. Vanliga bolån är endast amorteringsfria om belåningsgraden är 50 % eller mindre.

Nackdelar med hypotekslån

Så länge du sköter betalningarna är hypotekslån den mest förmånliga lånetypen på marknaden. Höga lånebelopp till låg ränta går endast att få med en säkerhet. Nackdelen är att banken kan välja att ta tillbaka säkerheten – exempelvis din bostad – om du får problem att betala.

Även Kronofogden kan kräva att du säljer din bostad och andra ägodelar vid en utmätning. Om det leder till tvångsförsäljning via exekutiv auktion kommer bostaden att gå till underpris och du får mindre pengar till att betala dina skulder.

Hög ränta på hypotekslån för pensionärer

Även hypotekslån för pensionärer har en baksida. Räntan brukar nämligen vara dubbelt så hög som på vanliga hypotekslån. Även om det inte märks av under själva låneperioden, blir dessa lån i slutändan betydligt dyrare än bolån där du betalar ränta löpande. Om du vill låna upp till 600 000 kronor, kan det vara värt att jämföra privatlån istället.

Billiga hypotekslån kan vara begränsade

Det har börjat dyka upp aktörer på marknaden som utmanar storbankerna genom att erbjuda väldigt bra ränta på hypotekslån. Något som kan vara lockande i dessa tider av inflation, räntehöjningar och dalande ekonomi. En nackdel med dessa erbjudanden kan dock vara att du inte tillåts utöka lånet när du väl är kund. Att då gå till en annan bank för att utöka lånet går inte heller, då de måste ha bostaden som säkerhet för att du ska kunna låna på den.

Vi hjälper dig att hitta ett bra hypotekslån

Behöver du ett hypotekslån till bra ränta? Vi kan hjälpa dig att se över dina ekonomiska förutsättningar och dina befintliga lån för att hitta rätt hypotekslån för dig. Om du vill byta bank eller utöka ditt befintliga bolån finns vi också till hands.

Samla befintliga lån för att få bättre villkor

Villkoren för ett hypotekslån eller bostadslån sätts alltid individuellt. Det är helhetsbilden av din ekonomi som avgör. Ett sätt att få ännu bättre ränta på ditt hypotekslån är att samla alla dina befintliga smålån och krediter. Genom att baka ihop dem slipper du betala onödiga avgifter och kan istället amortera mer på ditt samlingslån, vilket leder till ökad kreditvärdighet.

Vi är experter på samlingslån. Hör gärna av dig om du behöver vår hjälp!

Vanliga frågor och svar – Hypotekslån

Vad gör hypotekslån bra?

Den stora fördelen med hypotekslån är att de är billigare än andra lån. Att låna pengar till en bostad utan säkerhet skulle innebära skyhög ränta. Inga svenska banker erbjuder bolån utan bostaden som säkerhet.

Vad krävs för att få ett hypotekslån?

Det beror på objektet du ska köpa. Det är betydligt lättare att få ett hypotekslån till en bil än om du vill köpa en bostad. När du ansöker om bostadslån fattar banken sitt beslut efter ett stort antal parametrar, varav din inkomst är den viktigaste. Ett hypotekslån kan aldrig vara större än 85 % av objektets värde.

Vad kännetecknar ett hypotekslån?

Ett hypotekslån är ett lån där det finns en säkerhet för banken, exempelvis en bostad, en båt eller en bil. Säkerheten gör att du kan få bättre ränta på ett hypotekslån än på andra typer av lån.

Vad är nackdelen med hypotekslån?

En nackdel med hypotekslån är att de är mer begränsade än exempelvis privatlån. Ett hypotekslån har alltid ett specifikt syfte, medan ett privatlån får användas till vad som helst. Med ett privatlån kan du också låna till hela objektets värde – något du inte kan göra med ett hypotekslån.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler