Låna till fritidshus

Funderar du på att låna till fritidshus? Då finns det flera olika upplägg att välja på. Här går vi igenom villkoren för fritidshuslån och vad som kan vara bra att tänka på.

Har du ansökt om att låna till fritidshus men fått avslag? Lugn, vi kan hjälpa dig!

tick Bolån vid köp av nytt fritidshus
tick Flytta fritidshuslånet för att få lägre ränta
tick Utöka huslånet för att köpa fritidshus
tick Endast en kreditupplysning hos UC
tick Ansök i formuläret nedan

Låna till fritidshus

Funderar du på att låna till fritidshus? Då finns det flera olika upplägg att välja på. Nedan går vi igenom villkoren för fritidshuslån och vad som kan vara bra att tänka på.

Har du ansökt om att låna till fritidshus men fått avslag? Lugn, vi kan hjälpa dig!

tick Bolån vid köp av nytt fritidshus
tick Flytta fritidshuslånet för att få lägre ränta
tick Utöka huslånet för att köpa fritidshus
tick
Endast en kreditupplysning hos UC
tick Ansök i formuläret nedan

Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

Så fungerar fritidshuslån genom Sambla

Fyll i ansökan
Det tar endast 1 minut och är helt kostnadsfritt

Sambla granskar ansökan
Vi kollar din ansökan för bolån och ser hur vi skulle kunna hjälpa dig

Professionell hjälp från banksamarbeten 
Vi förbereder ansökan och skickar dig erbjudandet som ger dig bäst villkor

Våra partners

Fritidshuslån

Under de senaste fem åren har snittpriserna på fritidshus i Sverige ökat med över 50 procent och på vissa ställen har de mer än fördubblats. En förklaring kan vara att det är betydligt lättare att få ihop pengar till ett fritidshus än till andra bostäder, inte minst vad gäller bolån.

Hur går det till att låna till fritidshus?

Torp och sommarstugor är i regel billigare än villor och bostadsrätter. Det finns olika sätt att låna till fritidshus och vilket som passar bäst beror på hur mycket pengar du behöver. Men grundvillkoren för fritidshuslån är desamma som för om du lånar till bostadsrätt eller tar ett huslån.

1. Du måste ha en kontantinsats

Precis som med andra bostäder kan du aldrig låna till mer än 85 % av objektets marknadsvärde. Du måste alltid ha en kontantinsats på minst 15 %.

2. Du måste amortera

Det är amorteringskrav på alla nya bolån med en belåningsgrad på 50 % och uppåt. Det inkluderar även lån till fritidshus.

3. Befintliga lån påverkar

Om du redan har bolån eller privatlån kommer det att påverka villkoren för ditt fritidshuslån. Andra faktorer som spelar in är inkomst och antal personer i hushållet.

4. Du får låna 4–6 gånger din årsinkomst

Du får i regel låna 4–6 gånger din årsinkomst även för fritidshus. En väsentlig skillnad från andra bolån är dock att fritidshuslån kan ha en beloppsgräns hos banken. Banker sätter sina egna villkor, men gränsen brukar ligga omkring 3 miljoner kronor.

3 sätt att låna till fritidshus

De två vanligaste sätten att finansiera ett fritidshus är att ta ett nytt bolån eller att utöka det befintliga bolånet – det som brukar kallas för att låna på bostaden. Men det går faktiskt att köpa ett fritidshus med ett privatlån också.

Nytt bolån till fritidshus

Bankerna brukar ha speciella sektioner för fritidshuslån, men ansökningen ser egentligen precis ut som för andra bolån. Det viktiga när du vill låna till fritidshus är att din ekonomi håller för bankens beräkningar. Du måste också lägga minst 15 % i kontantinsats. Om du inte har sparade medel kan du ta ett privatlån till kontantinsatsen, men kom ihåg att alla andra lån påverkar villkoren för ditt bolån.

Höja befintligt bolån

Om du redan äger en bostad och har marginal i belåningsgraden, kan du låna på bostaden upp till 85 % av marknadsvärdet för att bekosta ditt fritidshus. 85 % av marknadsvärdet gäller även för ditt fritidshus, så du måste fortfarande betala kontantinsatsen med sparpengar eller med ett annat lån.

En nackdel med att höja ditt befintliga bolån är att det lär påverka amorteringsgraden. Å andra sidan skulle du ändå behöva amortera på fritidshuslånet även om du tog det separat.

Redo att ta ett fritidshuslån? Eller vill du utöka ditt befintliga bolån? I vilket fall kan vi hjälpa dig att få lägre ränta på lånet – ansök här!

Privatlån

Maxbeloppet på ett privatlån brukar vara 600 000 kronor. Om ditt fritidshus ligger inom det prisspannet kan du finansiera köpet med ett privatlån. Fördelen med ett privatlån är att du kan använda hela summan till att finansiera bostaden. Kom dock ihåg att räntan på privatlån alltid är högre än på bolån. Du vinner alltid på att ta ett bolån på 85 % av marknadsvärdet och ett privatlån till kontantinsatsen.

Hitta privatlån till fritidshus via Sambla

Hos oss kan du jämföra privatlån från över 40 banker och långivare med en och samma ansökan. Alla delar på samma kreditupplysning så att din kreditvärdighet inte påverkas mer än nödvändigt.

Här kan du läsa mer och ansöka om att låna pengar.

 

Vad är skillnaden på ett fritidshus och en lantbruksfastighet?

Ett fritidshus, en sommarstuga eller ett torp är avsett för privat boende. Om egendomen består av mer än en hustomt räknas det istället som lantbruksfastighet. Juridiskt innebär det att du bedriver en näringsverksamhet och att inkomster och utgifter rörande egendomen ska deklareras.

Fritidshus kräver alltid bygglov

Om du har en lantbruksfastighet behöver du inte bygglov för så kallade ekonomibyggnader som behövs för att driva verksamheten. Det kan handla om alltifrån lador och maskinhallar till flyghangarer. Om du vill bygga ett fritidshus behöver du alltid bygglov.

Tips! Här kan du läsa mer om att köpa bostad första gången

Vilka kostnader kan tillkomma vid köp av fritidshus?

Även om köpeskillingen, alltså försäljningspriset, är lockande kan ett fritidshus bli en dyr historia för den som inte är uppmärksam. Här är några exempel på tillkommande kostnader:

Pantbrev

Kostnader för pantbrev – ett kvitto på att huset är belånat – tillkommer. Befintliga pantbrev följer visserligen med på köpet av gamla hus, men det är inte säkert att de täcker köpeskillingen. Om inte måste du teckna nya pantbrev på den resterande summan. Kostnaden är 2 % av summan du behöver teckna pantbrev för.

Lagfart

En lagfart är ett bevis på att du står som ägare av fastigheten – i detta fall fritidshuset – och utfärdas av Lantmäteriet. De tar alltid en grundavgift på 825 kronor för lagfarten. Den stora kostnaden är dock stämpelskatten på 1, 5 % av köpeskillingen.

Om köpeskillingen understiger taxeringsvärdet, ska stämpelskatten räknas ut på taxeringsvärdet. Om fritidshuset kostar en miljon kronor, blir alltså kostnaden för lagfarten 15 825 kronor (15 000 + 825).

Renoveringskostnader

Ett slitet torp från 1800-talet kräver ofta en del arbete för att det ska bli beboeligt – och många fritidshus är äldre fastigheter. För att renoveringskostnaderna inte ska dra iväg mer än du planerat, måste du vara extremt noggrann med besiktningen när du köper ett fritidshus. Hur är elen dragen? Är skorstenarna godkända för eldning? Finns det mögel under plankorna? Anlita en besiktningsman för att vara på den säkra sidan.

Förutom själva huset bör du också titta på kommunplanen i området. Finns det planer på att anlägga kommunalt vatten och avlopp och vad kommer det att kosta för de boende? Är vattnet i brunnen kontaminerat eller drickbart? Lämna ingenting åt slumpen.

Arrendekostnad

Om du köper ett fritidshus på arrende betyder det att någon annan äger tomten. Du måste därför betala för nyttjanderätten till marken – en slags hyra. Utanför detaljplanerat område får du som längst skriva arrendeavtal på 50 år, och inom detaljplanerat område gäller 25 år.

Ett annat vanligt upplägg är att inget tidsavtal finns och att arrendet istället förlängs med fem år åt gången. Som köpare får du räkna med att markägaren kommer att höja arrendet under tiden du har huset. Om du säljer måste du alltid erbjuda markägaren att köpa först.

Vad gäller om jag äger ett fritidshus tillsammans med andra?

Det är vanligt att familj och släktingar delar på fritidshuset. Samägande har inte minst ekonomiska fördelar, men det kan också skapa konflikter. För delat ägande gäller samägarrättslagen, vilket innebär att alla delägare har lika stor bestämmanderätt över huset oavsett hur stor del de äger. Enskilda beslut får endast fattas vid akuta situationer som en brand eller liknande – annars måste alla vara helt överens om såväl gräsklippning som färg på uthuset.

Kan jag låna till att bygga fritidshus?

Det går att låna till att bygga fritidshus från grunden, men speciella regler gäller. Om du inte kan utöka ditt befintliga bostadslån för att finansiera bygget, behöver du en så kallad byggnadskredit. Krediten är en tillfällig lånelösning där du betalar ränta på det belopp du använder för bygget.

Byggkredit kan omvandlas till bolån

När ditt fritidshus är färdigbyggt och besiktat kan banken använda det som säkerhet för ett riktigt bolån istället. Bolånet ersätter då byggkrediten. Den minsta byggkrediten du kan ansöka om är 500 000 kronor. Men inget säger att du behöver använda hela lånet.

Byggnadskredit eller privatlån till kontantinsatsen?

Du får inte ta ett bolån till att köpa tomten där du ska bygga ditt fritidshus. Däremot kan du finansiera tomtköpet med ett privatlån, och är ni två som köper tomten kan ni ta varsitt privatlån. Privatlånet till tomten kan du räkna som kontantinsats, vilket gör att du får bättre ränta på din byggkredit. Det andra alternativet är att använda byggkrediten till att både köpa tomten och bygga huset.

Jämför erbjudanden för både privatlån och byggnadskrediter och se vilket upplägg som blir billigast i slutändan. Hos oss kan du jämföra erbjudanden på privatlån från över 40 banker och långivare med en och samma ansökan. Att komma igång tar bara någon minut!

Är det lönsamt att hyra ut fritidshuset?

Ja! Detta är också en starkt bidragande faktor till att fritidshus fortsätter att gå upp i pris när den övriga bostadsmarknaden dalar. Även om du bara vistas i ditt fritidshus under perioder, har du kostnader för huset året runt – exempelvis amortering, försäkringar, el och värme.

Uthyrning av fritidshuset för 50 000 kronor skattefritt

Genom att hyra ut huset när du inte är där, kan du inte bara kompensera för kostnaderna utan faktiskt tjäna pengar. En stor fördel med fritidshus är att du hyra ut för 50 000 kronor per år utan att behöva skatta. Om dina lån och kostnader är låga, blir det ganska många tusenlappar över.

Sänk räntan på bolånet för större vinst

Funderar du på att köpa fritidshus för uthyrning? Kom ihåg att jämföra räntor och att se över de verkliga kostnaderna för ditt hus.

Vill du veta mer om att låna till fritidshus? Eller behöver du förbättra din kreditvärdighet inför bolånet? Vi hjälper dig att samla dina befintliga krediter och sänka dina lånekostnader. Kontakta oss så berättar vi mer!

Vanliga frågor och svar – Låna till fritidshus

Hur mycket får jag låna på min bostad till ett fritidshus?

Du får utöka ditt bolån upp till 85 % av marknadsvärdet på din bostad för att finansiera ditt fritidshusköp. Om du har för hög belåningsgrad kan du istället ansöka om ett nytt bolån med ditt fritidshus som säkerhet.

Har alla banker 15 % som minsta kontantinsats för bostadsköp?

15 % är det vanliga, men vissa banker kräver upp till 25 % i kontantinsats när du köper fritidshus. Fördelen med en stor kontantinsats är att ditt bolån blir billigare.

Vilken typ av fritidshus är billigast?

Priset beror mest på område och omgivningar. En sjöbod på västkusten kan kosta mer än en stor sommarstuga i Norrland. Men generellt är fritidshus byggda på 1960- och 1970-talet billigast.

Vad kostar försäkringen på ett fritidshus?

Försäkringskostnader varierar beroende på fritidshusets ålder, skick, läge och storlek. Hur pass omfattande din försäkring är spelar också in.