Bli skuldfri snabbare

Enligt SCB har svenskarna näst högst skuldsättning i Europa, endast danskarna har högre. En del skulder är helt okej att ha, men att vara belånad upp över öronen och ha krediter med onödigt höga räntor är något du självklart bör undvika.

Att bli skuldfri är mångas dröm men det kan vara svårt att komma dit. Har du sedan tidigare flera lån och krediter kanske det till och med känns som en omöjlighet att bli skuldfri. Men så behöver det inte alls vara.

Vi kommer i denna texten informera och guida dig om hur skulder fungerar och hur du kan bli skuldfri snabbare. Det krävs ingen kärnfysik att bli skuldfri, men det är viktigt att vara medveten, informerad och veta grunderna i hur ens egen privatekonomi fungerar. Då kommer du att lyckas!

Bli skuldfri genom att samla ihop lån

Har du under åren dragit på dig många skulder i form av lån, krediter och dyra avbetalningar? Det bästa för att starta din resa mot att bli skuldfri är att samla ihop alla dina lån och krediter till ett lån med en bättre ränta.

Bli skuldfri genom att samla lånen

  • Genom att samla dina lån får du en lägre månadskostnad och kan använda pengarna till att amortera av mer från din skuld, du blir således skuldfri snabbare.
  • Utöver att du kan få ner månadskostnaden får du en starkare kreditvärdighet och kan framöver få nya lån till en bättre ränta.

På Sambla har vi hjälpt över 390 000 personer att hitta och få lån till en bra ränta. Låt oss även hjälpa dig!

Hur mycket kan jag låna för att bli skuldfri?

Hos Sambla kan vi hjälpa dig mot att bli skuldfri genom ett samlingslån upp till 600 000 kronor.

Skulle du ha mer i skuld än 600 000 så kan du samla ihop så mycket som möjlig och när du framöver har betalt av delar av skulden kan du igen ansöka om att samla ihop resterande del. Då kan du ha fått en starkare kreditvärdighet och har möjlighet till ännu bättre villkor.

Vi tycker att du varje år bör se över dina lån och skulder för att se om du kan omförhandla din räntekostnad. Långsiktigt kan små förändringar av den effektiva räntan spara dig flera tusen kronor, som gör dig skuldfri betydligt snabbare.

5 tips för att bli skuldfri

Ibland räcker det inte med att samla ihop lånen för att bli skuldfri. Du kan du själv göra lite extra för att få ner dina skulder.

Om du kan få ner skulderna snabbare så kommer den totala räntekostnaden bli lägre och i slutändan kommer du att ha betalat mindre för dina lån och krediter.

1. Sätt upp en budget

Det bästa för att bli skuldfri är att vara medveten om var och hur du spenderar sina pengar. Gör en månadsbudget som tydligt visar på dina inkomster och dina utgifter. Som boende, mat, kläder, nöje, och kostnader för lån och krediter.

När du har gjort en visuell budget kan du tydligt se hur dina pengar spenderas under månaden och hur den behöver balanseras upp för att bli hållbar.

2. Gör dig av med kreditkortet

Ett kreditkort kan vara en riktig pengaslukare om du inte betalar direkt när fakturan kommer. För att bli skuldfri kan det vara dags att klippa kreditkorten!

3. Säg upp onödiga abonnemang

Det finns säkert en del abonnemang som du inte använder som tickar pengar varje månad. Det kan vara gymkort, streamingtjänster eller kanske e-tidningsprenumerationer. Alla dessa tillsammans kan bli en ganska betydande summa som du kan spara.

4. Jobba fler timmar

Finns möjligheten till att arbeta fler timmar så är det ett bra tips till att bli skuldfri snabbare. Genom att jobba mer kommer du både få in mer pengar som kan gå till att betala dina skulder, men du gör även av med mindre pengar när du jobbar än när du är ledig.

5. Ta cykeln istället för bilen

Den största kostnaden för flera hushåll utöver boendet är bilen. Bilen kan enkelt sluka flera tusen varje månad i kostnader som parkering, bensin, olja och service. Har du möjlighet att byta ut bilen mot cykel kommer du kunna spara mycket pengar varje månad – och bli skuldfri snabbare!

Att tänka på när du blivit skuldfri

När du efter en tid levt knapert och äntligen har lyckats bli skuldfri är det lätt hänt att du kommer in i gamla vanor. Börja inte bygga på dina skulder, gör istället så här:

  • Skaffa en buffert för att klara av oönskade kostnader – Med en buffert kan du hantera kostnader som dyker upp under livets gång. Det kan vara att bilen behöver lagas eller att ni måste reparera värmepumpen. Vi rekommenderar en buffert på 2-3 månadslöner om möjligt, gärna mer.
  • Ta inga nya lån och krediter – Försök att hålla dig borta från krediter så länge det går. Spara istället ihop pengar tills du har råd att köpa det du vill ha.
  • Sätt en tydlig budget – Skapa en månadsbudget och försök att hålla dig till den så gott det går.
    Du har din inkomst på ena sidan. Placera ut för dina kostnader som boende, transport, mat, kläder och nöje. Skulle utgifterna vara högre än inkomsterna så måste du börja omprioritera dina pengar, annars hamnar du i en ohållbar situation igen.

Om du inte klarar av att betala dina skulder

Skulle du absolut inte klara av att betala dina skulder och har flera ärenden hos inkasso och Kronofogden kan du få hjälp med skuldsanering. Kontakta Kronofogden i ditt län för att få hjälp.

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad i 12 år
2 968 kr/mån
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Tryggt och säkert
Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Sambla arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).

5 tips för att bli skuldfri
Sänk månadskostnaden
Bli skuldfri snabbare

Frågor och svar

När blir jag skuldfri?
När du blir skuldfri beror på hur stora dina skulder är. När du har betalat alla dina lån, krediter och avbetalningar är du skuldfri. Har det gått så långt att du har skulder hos Kronofogden kan det vara svårare att bli skuldfri.
Kan jag få hjälp med skulder?
Ja du kan få hjälp! På Sambla hjälper vi dig med skuldfinansiering genom att samla ihop dina lån, krediter och avbetalningar till ett enda lån. Med en lägre månadskostnad kan du bli skuldfri snabbare.
Hur kan Sambla hjälpa mig bli skuldfri?
Sambla tar dina lån och krediter och lägger ihop dessa till ett enda lån med en lägre ränta och med en bra avbetalningsplan. Du får en bra överblick på ditt lån och vägen till att bli skuldfri har börjat.
Vad händer om jag inte kan betala mina skulder?
Skulle det vara så att du inte alls klarar av att betala dina skulder kan du få hjälp med skuldsanering hos Kronofogden. Skuldsanering ska ses som en absolut sista utväg och kommer påverka din privatekonomi för en väldigt lång framtid.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Nordea logotype
SEB logotype
Bank Norwegian logga
Ica banken logga
Remember logga
Nordax Bank logga
Visa fler