Bli skuldfri snabbare – tipsen som fungerar

Ange beloppet för detta lån.
kr
Ungefärlig kostnad  i 12 år
0 kr/mån
+
Genom att samla lån får du större chans till bättre bud då hela din lånesituation beaktas och kan förbättras. Bankerna kan då "köpa upp" alla dina lån och ge ett förbättrat lån på hela ditt belopp, ofta med bättre villkor än att ta ett nytt lån ovanpå dina gamla
Din e-post behövs för att du säkert ska kunna motta låneförslagen och för kontakt genom processen.
Vi behöver ditt telefonnummer så att våra rådgivare kan kontakta dig angående din låneansökan.
Ansökt lånebelopp

310000 kr

           
Lånetid

12 år

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
Tryggt och säkert

*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 0 kr med 12 års löptid, nominell ränta NaN % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 0 %. Totalt belopp att betala: 0 kr. Månadskostnad: 0 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 5,20% - 33,99% (Uppdaterat februari 2024).

5 tips för att bli skuldfri
Sänk månadskostnaden
Bli skuldfri snabbare
5 tips för att bli skuldfri
Sänk månadskostnaden
Bli skuldfri snabbare

Skuldberget ökar snabbt i Sverige och enligt Finansinspektionen har våra skulder de senaste åren ökat snabbare än både inkomsterna och BNP. En del skulder är helt okej att ha, men att vara belånad upp över öronen och ha krediter med onödigt höga räntor är något du självklart bör undvika. Här ger vi dig våra bästa tips för att bli skuldfri snabbare.

Hoppa direkt till avsnitt: 6 tips för att närma dig skuldfrihet

Att bli skuldfri är mångas dröm men det kan vara svårt att komma dit. Har du sedan tidigare flera lån och krediter kanske det till och med känns som en omöjlighet att bli skuldfri. Men så behöver det inte alls vara.

Vi kommer i denna texten informera och guida dig om hur skulder fungerar och hur du kan bli skuldfri snabbare. Det krävs ingen kärnfysik för att bli skuldfri, men det är viktigt att vara medveten, informerad och att veta grunderna i hur ens privatekonomi fungerar. Då kommer du att lyckas!

Bli skuldfri genom att samla ihop lån

Har du under åren dragit på dig många skulder i form av lån, krediter och dyra avbetalningar? Det bästa för att starta din resa mot att bli skuldfri är att samla ihop alla dina lån och krediter till ett lån med en bättre ränta. Att låna mer för att bli av med sina lån kan låta konstigt – men det är en beprövad metod med många fördelar.

Bli skuldfri genom att samla lånen

  • Genom att samla dina lån får du en lägre månadskostnad och kan använda pengarna till att amortera av mer från din skuld, du blir således skuldfri snabbare.
  • Utöver att du kan få ner månadskostnaden får du en starkare kreditvärdighet och kan framöver få nya lån till en ännu bättre ränta.

På Sambla har vi hjälpt över 390 000 personer att hitta och få lån till en bra ränta. Låt oss även hjälpa dig mot skuldfrihet!

Så samlar du lån för att bli skuldfri – steg för steg

Om du inte gjort en refinansiering av dina lån tidigare kanske du inte är bekant med processen. Men det hela är mycket enkelt:

Ansök om ett samlingslån

Börja med att räkna ihop alla dina skulder – och ansök om ett lån som motsvarar den totala summan. Ange i vårt formulär att du vill samla lån. Inom någon dag återkommer vi till dig och kan presentera dina bud.

Betala av dina smålån och sänk din ränta

När du valt samlingslånet med lägst ränta – vilket vi hittar åt dig genom att jämföra 40 långivare – får du pengarna på kontot några dagar efter signering. Vissa banker har som krav att de vill betala av ditt tidigare lån åt dig, medan du i vissa fall får lösa det själv.

Spara pengar och amortera mera

När du samlar flera mindre smålån kommer du med allra största säkerhet minska dina månadskostnader. Långivarna ger dig nämligen som regel lägre ränta på ett större lån än flera små – samtidigt som du slipper flera utspridda avgifter för varje lån.

På så sätt hjälper vi våra kunder att spara hundralappar – ibland tusenlappar – varje månad. Pengar som kan användas till att amortera på lånet för att bli skuldfri snabbare – eller sparas och användas till något roligare än räntekostnader.

Få bättre överblick över din ekonomi – och bättre kreditvärdighet

Med bara en räkning att betala varje månad får du bättre överblick över din ekonomi och risken att få betalningspåminnelser minskar. Samtidigt kan du efter en tid med ett samlat lån och minskad skuld se hur din kreditvärdighet förbättras. Det gör dig möjlighet att omförhandla lånet och få ännu lägre ränta i framtiden. När bollen väl är i rullning går alltså resan mot att bli skuldfri snabbare och snabbare.

Hur mycket kan jag låna för att bli skuldfri?

Hos Sambla kan vi hjälpa dig mot att bli skuldfri genom ett samlingslån på upp till 600 000 kronor.

Skulle du ha mer i skuld än 600 000 så kan du samla ihop så mycket som möjlig och när du framöver har betalt av delar av skulden kan du igen ansöka om att samla ihop resterande del. Då kan du ha fått en starkare kreditvärdighet och har möjlighet till ännu bättre villkor.

Vi tycker att du varje år bör se över dina lån och skulder för att se om du kan omförhandla din räntekostnad. Långsiktigt kan små förändringar av den effektiva räntan spara dig flera tusen kronor, som gör dig skuldfri betydligt snabbare.

6 tips för att närma dig skuldfrihet

Att samla ihop lånen är ett första steg mot att bli skuldfri. Om du inte känner att det räcker kan du själv göra lite extra för att få ner dina skulder.

Om du kan få ner skulderna snabbare så kommer den totala räntekostnaden bli lägre och i slutändan kommer du att ha betalat mindre för dina lån och krediter.

1. Sätt upp en budget

Det bästa för att bli skuldfri är att vara medveten om var och hur du spenderar sina pengar. Gör en månadsbudget som tydligt visar på dina inkomster och dina utgifter. Som boende, mat, kläder, nöje, och kostnader för lån och krediter.

När du har gjort en visuell budget kan du tydligt se hur dina pengar spenderas under månaden och hur den behöver balanseras upp för att bli hållbar.

Läs också: Bästa apparna för budget

2. Gör dig av med kreditkortet

Ett kreditkort kan passa vissa – men det är inte för alla. Har du sämre koll på din ekonomi och inte betalar fakturan direkt när den kommer kan ett kreditkort vara en riktig pengaslukare. För att bli skuldfri kan det vara dags att klippa kreditkorten!

3. Säg upp onödiga abonnemang

Det finns säkert en del abonnemang som du inte använder som tickar pengar varje månad. Det kan vara gymkort, streamingtjänster eller kanske e-tidningsprenumerationer. Alla dessa tillsammans kan bli en ganska betydande summa som du kan spara.

4. Jobba fler timmar

Finns möjligheten till att arbeta fler timmar så är det ett bra tips till att bli skuldfri snabbare. Genom att jobba mer kommer du både få in mer pengar som kan gå till att betala dina skulder, men du gör även av med mindre pengar när du jobbar än när du är ledig.

Se bara till att balansera det så att du inte jobbar för mycket!

5. Ta cykeln istället för bilen

Den största kostnaden för flera hushåll utöver boendet är bilen. Bilen kan enkelt sluka flera tusen varje månad i kostnader som parkering, bensin, olja och service. Har du möjlighet att byta ut bilen mot cykel kommer du kunna spara mycket pengar varje månad – och bli skuldfri snabbare!

6. Skippa utematen – börja med lunchlåda

Att äta lunch ute varje dag och utöver det kanske ta en och annan take away-kaffe blir lätt några tusenlappar varje månad. Testa att köra matlåda en hel månad och märk hur mycket du sparar! Det blir dessutom ofta nyttigare och godare.

Att tänka på när du blivit skuldfri

När du efter en tid levt knapert och äntligen har lyckats bli skuldfri är det lätt hänt att du kommer in i gamla vanor. Börja inte bygga på dina skulder, gör istället så här:

  • Skaffa en buffert för att klara av oönskade kostnader – Med en buffert kan du hantera kostnader som dyker upp under livets gång. Det kan vara att bilen behöver lagas eller att ni måste reparera värmepumpen. Vi rekommenderar en buffert på 2-3 månadslöner om möjligt, gärna mer.
  • Ta inga nya lån och krediter – Försök att hålla dig borta från krediter så länge det går. Spara istället ihop pengar tills du har råd att köpa det du vill ha.
  • Sätt en tydlig budget – Skapa en månadsbudget och försök att hålla dig till den så gott det går.
    Du har din inkomst på ena sidan. Placera ut för dina kostnader som boende, transport, mat, kläder och nöje. Skulle utgifterna vara högre än inkomsterna så måste du börja omprioritera dina pengar, annars kommer du att hamna i en ohållbar situation igen.

Om du inte klarar av att betala dina skulder

Skulle du absolut inte klarar av att betala dina skulder och har flera ärenden hos inkasso och Kronofogden kan du få hjälp med skuldsanering.

Bli skuldfri med Kronofogden

Har dina skulder hamnat hos Kronofogden kan du inte ansöka om ett samlingslån hos oss. Det är för din egen skull – så att du inte belånar dig mer när du redan har höga skulder. Fokusera då i stället på att betala av ditt skuldsaldo hos Kronofogden först och främst. Önskar du hjälp med skuldsanering innebär det att du lever på existensminimum i fem år för att jobba ner dina skulder hos Kronofogden. Det är något av en sista utväg för att få bukt med en skuldproblematik, och du kan kontakta Kronofogden i ditt län för att få hjälp med detta.

Frågor och svar

När blir jag skuldfri?

När du blir skuldfri beror på hur stora dina skulder är. När du har betalat alla dina lån, krediter och avbetalningar är du skuldfri. Har det gått så långt att du har skulder hos Kronofogden kan det vara svårare att bli skuldfri.

Kan jag få hjälp med skulder?

Ja du kan få hjälp! På Sambla hjälper vi dig med skuldfinansiering genom att samla ihop dina lån, krediter och avbetalningar till ett enda lån. Med en lägre månadskostnad kan du bli skuldfri snabbare.

Hur kan Sambla hjälpa mig bli skuldfri?

Sambla tar dina lån och krediter och lägger ihop dessa till ett enda lån med en lägre ränta och med en bra avbetalningsplan. Du får en bra överblick på ditt lån och vägen till att bli skuldfri har börjat.

Vad händer om jag inte kan betala mina skulder?

Skulle det vara så att du inte alls klarar av att betala dina skulder kan du få hjälp med skuldsanering hos Kronofogden. Skuldsanering ska ses som en absolut sista utväg och kommer påverka din privatekonomi för en väldigt lång framtid.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Visa fler