Studera utomlands Stipendium 2024 – Sambla

tick För studerande utomlands
tick 10 000 kr skattefritt
tick Folkbokförd i Sverige
tick Ansök i formuläret

Överblick

Sambla Group AB delar ut ett stipendium på 10 000 kronor till dig som är student vid svenskt universitet eller högskola och redan har, eller kommer studera utomlands. Vår övertygelse är att utlandsstudier är en mycket viktig del av att ta examen idag. Därför vill vi med detta stipendium ytterligare motivera studenter att genomföra studier utomlands. Vi på Sambla är mycket glada över möjligheten att få stödja dig under och efter din resa mot utlandsstudier, oavsett inriktning eller nivå på studier. Vi anser att studier på orter där kulturen skiljer sig väsentligt från den svenska är de som har potential att skapa mest värde. Vi vill med detta sagt särskilt uppmana dig som valt en ort som uppfyller detta kriterium.

Ansök här

Vem kan söka?

För att vara berättigad att ansöka krävs att följande krav uppfylls:

Utlandsstudier ska ha pågått eller vara beräknade att pågå i minst en termin
Studierna har varit/ska vara på heltid
Sökande ska vara aktivt studerande
Sökande ska vara folkbokförd i Sverige

Ansökan

Ansökningstider och deadline

Vänligen skicka in din ansökan senast 1 juni 2024. Stipendiet delas ut 1 juli 2024.

 

Hur ansöker jag?

Ansök genom att fylla i formuläret nedan. Tänk på att Samblas bedömning är subjektiv, motivera därför väl varför du är den perfekta kandidaten. Vinnaren kontaktas via e-post 30 dagar efter sista ansökningsdag. Får du inget svar har du tyvärr inte vunnit den här gången, men du är välkommen att söka nästa termin om du fortfarande uppfyller kriterierna!

Notera: Inga uppgifter inhämtade i detta formulär kommer användas i kommersiella syften.

RIHAM ESPER, 29, KAROLINSKA INSTITUTET, UNIVERSITY OF PAVIA, HÖST 2023

“Mitt beslut att göra min praktik i Italien har djup personlig betydelse. Som ursprungligen från Syrien och nu boende och studerande i Sverige representerar denna möjlighet mer än bara en professionell strävan. Den symboliserar en resa av självupptäckt och en chans att överbrygga klyftorna mellan mina rötter och mitt nuvarande hem. Jag vet att denna erfarenhet kommer att lära mig mer än vad som finns i böcker. Målet är enkelt men viktigt: skapa vänskap, förstå olika perspektiv och visa att oavsett var vi kommer ifrån är vi alla ganska lika.”

Eric Ihre-Thomason, 23, Lunds tekniska högskola & University of Tokyo. Vår 2023

“Min tid som utbytesstudent vid University of Tokyo har varit en otroligt värdefull erfarenhet. Jag har haft möjligheten att lära mig av framstående professorer och samarbeta med studenter från världen över. Jag rekommenderar varmt utbytesprogram till alla som vill utmana sig själva, utforska nya kulturer och skapa minnen för livet.”

Sofia Wollnert, 23, Lunds universitet & Universitetet i Bologna. Höst 2022

“Att få läsa vid ett universitet i ett annat land är en otrolig chans som jag verkligen varmt kan rekommendera andra att göra. Min tid i Bologna gav mig möjligheten att ta del av den italienska kulturen och dessutom få kontakt med utbytesstudenter från andra länder vilket var otroligt givande och roligt. Denna termin gav mig nya perspektiv både på ett akademiskt och personligt plan.”

Matilda Andersson, 24, Mittuniversitetet Östersund. Vår 2022

“Mitt val av att göra min praktik i Indien grundar sig i en tanke om att lärdomarna och erfarenheterna jag kommer bära med mig kommer att ge mig ovärderlig kunskap, både på ett personligt och professionellt plan som socionom. Att få möjligheten att praktisera socialt arbete i en annan kontext än i Sverige tänker jag kommer ge mig en bredare syn på socialt arbete och bidra till nya perspektiv. Jag ser fram emot att uppleva en för mig ny kultur och lära känna och lära mig av andra människor. En inställning som jag valt att ha inför praktiken är att inte fastna i våra olikheter utan se likheter och vad som förenar oss.”

Hampus Herne, 27, Mau & Santa Barbara City College. Höst 2021

“Att få chansen att åka utomlands och studera har varit fantastiskt. Då jag har som mål att jobba internationellt så har mina studier i USA verkligen förberett mig för ett sådant arbetsliv. Det har varit ett otroligt spännande äventyr där jag har fått träffa många spännande människor och genom detta fått vänner världen över. Om chansen finns så borde så många som möjligt resa/studera utomlands för att öppna upp sig för andra kulturer och ta lärdomar av folk från andra situationer. Jag vill även tacka Sambla för att de hjälper oss studenter med just detta!”

Bild på Ebba Dankel
Ebba Dankel,21, Skurups FHS., Berklee College of Music, Vår 2021

“Jag tycker att det är otroligt viktigt att uppmuntra kvinnor till att spela jazz, så att unga tjejer har fler förebilder att se upp till. Som kvinnlig instrumentalist hoppas jag att under min studietid på Berklee College of Music bli den här förebilden till andra kvinnor, så att även de vågar ta steget. Nu ser jag fram emot att ta del av jazzscenen i USA och att vi kan arbeta mot en mer jämställd jazzbransch.”

Bild på Emma Lindahl
Emma Lindahl, 31, Lodz Filmskola i Polen. Höst 2020

“Jag valde att studera i just Polen av flera anledningar. Jag kände att filmstudier i en annan kultur än min egen skulle kunna ge ett annorlunda och viktigt perspektiv, en annan öppenhet och förståelse för olikheter. Att all undervisning på skolan sker på polska, och att vi måste lära oss polska under ett års tid innan vi börjar på skolan, kände jag skulle vara väldigt utvecklande och få mig att känna mig mer inkluderad i samhället.”

Bild på Sara Oscarsson
Sara Oscarsson (24, LU) Vår 2020

“Under min utbytestermin i Hongkong så mötte jag studenter från hela världen och fick möjlighet att arbeta tillsammans och diskutera aktuella frågor ihop utifrån våra olika nationella perspektiv. Trots flertalet kulturkrockar så utvecklades jag genom att bredda min världssyn men också att anpassa mig till andra kulturer och nya situationer. Detta är också något som jag tror att jag kommer ha fördel av på arbetsmarknaden när jag börjar att jobba efter mina studier.”

Bild på Anna Lindell
Anna Lindell (22, SSE) Vinter 2019

“Då jag i framtiden gärna vill jobba så internationellt som möjligt var den största anledningen jag valde att åka var för att uppleva en ny kultur i så vardaglig tappning som möjligt samtidigt som jag lär mig att arbeta med människor från hela världen. För att lösa framtida världsutmaningar tror jag den största nyckeln ligger i att ha förståelse för andra personer och deras sätt att kommunicera och uttrycka visioner och idéer, oberoende vilken kultur och miljö som format dem.”

Bild på Murat Yasar
Murat Yasar (23, LNU) Vår 2019

“Att lära sig om skillnaderna i företagskulturen i Latinamerika i jämförelse från Sveriges, hoppas jag kan vara en god merit för en internationell karriär. Mina internationella studier kommer att positionera mig bättre i en alltmer konkurrenskraftig arbetsmarknad. Utöver detta, är chansen att uppleva andra kulturer och träffa nya människor något jag tycker alla ska testa på.”

Bild på Sofia Austlid
Sofia Austlid (22, GU) Vinter 2018

“Att besitta förmågan att anpassa sig till nya situationer och andra kulturer blir en stark konkurrensfaktor och något som min utlandstermin verkligen bidrog till. Slutligen tycker jag att alla ska få chansen att testa på något nytt och ha riktigt, riktigt kul.”

Bild på Alexandra Börjesson
Alexandra Börjesson (23, KTH) Vår 2018

“Jag tycker att ett utbytestermin är mycket värdefullt och ett bra tillfälle att lära känna människor runt om i världen och få testa på ett helt annat universitet. Det har varit en värdefull möjlighet och jag tycker det är något alla ska få chansen att testa på.”