home
  • Hem
  • Sambla förklarar
  • Banksekretess

Vad är banksekretess?

Banksekretess innebär att alla som arbetar på bank har tystnadsplikt. Alltså att dina bankuppgifter är skyddade och inte kommer lämnas ut till någon annan.

I Sverige gäller banksekretessen enligt lag, vilket betyder att alla svenska banker måste förhålla sig till detta. Det är för att skydda din integritet och att du ska kunna känna sig trygg med att dina ekonomiska uppgifter hålls privata.

Vad innefattas av banksekretessen?

Banksekretessen innefattar alla uppgifter mellan dig och din bank, såväl skriftligt som muntligt. Till och med uppgiften att du ens är kund hos en viss bank omfattas av sekretessen. Banken och banktjänstemännen får inte dela mig sig av några uppgifter som rör dig som kund i banken – varken muntligt eller skriftligt.

Inte bara ekonomiska uppgifter

I allmänhet finns sekretessreglerna för att skydda dina ekonomiska förhållanden, men de skyddar även relevanta personliga förhållanden. Exempel på sådana är sjukdom, upprättande av testamente eller skilsmässa. Det gäller även information som bankmannen fått under privata samtal och det spelar ingen roll om ni pratar om privatlivet eller bankärenden – sekretessen gäller i vilket fall.

Slutar aldrig gälla

Sekretessen fortsätter gälla enligt lag även efter att en banktjänsteman slutat jobba på banken – eller om du bytt till en annan bank. Även uppgifter som en banktjänsteman fått kännedom utanför arbetet omfattas av tystnadsplikt – exempelvis om tjänstemannen skulle höra en viktig uppgift om dig på en fest.

Vad händer om banken bryter mot banksekretessen?

Om någon på banken bryter mot sekretessen och utelämnar dina uppgifter blir de skyldiga att betala skadestånd till dig. Misstänker du brott mot banksekretess ska du kontakta polisen för att upprätta en anmälan. Du kan även kontakta Datainspektionen, som har goda kunskaper om personuppgiftslagen.

För att lyckas stämma banken och få skadestånd måste du dock kunna bevisa att du lidit ekonomisk skada på grund av att banken brutit sin tystnadsplikt.

Kan man kringgå banksekretessen?

Ja, men då är det på dina villkor. Som bankkund kan du ge ditt samtycke för att banken får lämna ut viss upplysning till en utomstående part. Detta kan du göra genom att ge banken en fullmakt, där du lämnar ditt samtycke för att någon annan ska få ta emot vissa uppgifter.

Vad gäller för sambopar och gifta par?

Till skillnad mot vad man kanske tror har inte makarna i ett gift par fullständiga rättigheter att få ta del av uppgifter och upplysningar om varandra i från banken.

Även om äktenskapsbalken enligt lag anger att makarna är skyldiga att lämna varandra upplysningar om varandras ekonomi innebär det inte att banken hur som helst kan lämna upplysningar till någon av makarna till den andre.

Endast om det är uppenbart att det ligger i den kontohavande makens intresse att uppgiften lämnas ut bör den göra det. En sambo har inte rätt att begära ut några uppgifter från banken om den andra sambons tillgodohavanden i banken.

När kan banken lämna ut uppgifter?

Det finns undantag i bankens tystnadsplikt, när de trots allt får lämna upplysningar till tredje part om dina mellanhavanden hos banken.

Till privatpersoner

Det finns en rad omständigheter som kan göra att en får lämna ut uppgifter trots lagen om banksekretess. Till exempel har en förmyndare för en omyndig person rätt att få upplysningar om den omyndiges bankförhållanden. Detsamma gäller en god man och förvaltare, som är utsedd enligt föräldrabalken, så länge det upplysningarna har med uppdraget att göra.

En bankkunds dödsbo samt enskilda dödsbodelägare kan också ha rätt att få upplysningar om den avlidne kundens förhållande till banken, om det är av betydelse för dödsboet. Detsamma gäller en konkursförvaltaren för ett svenskt konkursbo.

Är du en borgensman eller har ställt pant för en annan persons lån i en bank har du i allmänhet rätt att få upplysningar om skulden. I regel får borgensmannen dock inte ta del av låntagarens övriga affärer med banken.

Till myndigheter

Det finns även flera omständigheter som gör din bank skyldig att lämna ut uppgifter om dig som bankkund till våra myndigheter. Till exempel måste banken lämna upplysningar om sin verksamhet – och därmed sammanhängande omständigheter – till Finansinpektionen om myndigheten begär det.

Banken är också skyldig att lämna vissa uppgifter till Skattemyndigheten enligt lagarna om självdeklaration och kontrolluppgifter.

När ett brott misstänks och en förundersökning inletts får banken lämna uppgifter till både polis- och åklagarmyndigheten. Precis som alla andra är också bankpersonal skyldiga att avlägga vittnesmål inför domstol. Banksekretessen hindrar alltså inte en banktjänsteman att avge vittnesmål om en privatpersons bankförbindelser.

Även Kronofogden har rätt att begära ut upplysningar från banker så att de kan bedöma om de kan göra en utmätning.



Vad är banksekretess?

tic Lagstadgad tystnadsplikt

tic Gäller alla svenska banker

tic För att skydda dina bankuppgifter

 kr
5000
300000
600000
3391 kr

JAG VILL SAMLA LÅN
HUR MYCKET VILL DU SAMLA?
300000 kr
5000
300000
300000

Genom att påbörja ansökan godkänner jag användaravtalet och bekräftar att jag tagit del av dataskyddspolicyn.
trustedTryggt och säkert
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 12 år, nom. ränta 6,4%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 6,59%. Totalkostnad: 215 282 kr eller 1 495 kr/månad (144 avbet.). Återbet. tid 1-20 år. Eff. ränta 3,01%-29,95%. Uppdaterat 2021-05-18.
2022-01-19
Marcus Sätherström

Marcus har lång erfarenhet av privatekonomi och står för en stor del av innehållet du kan ta del av på Sambla.se. Han guidar våra besökare till att fatta informerade och välgrundade beslut i en annars svårnavigerad djungel av privatlån.


Vanliga frågor och svar - Banksekretess

VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA

Våra andra tjänster
Privatlån
Jämför privatlån upp till 600 000 kronor genom Sambla. Via Sambla kan du få den bästa räntan på ditt privatlån.
Samla lån
Samla ihop dina dyra smålån och krediter till ett enda lån. Få sänkt ränta, bättre kreditvärdighet och en lägre månadskostnad.
Låna pengar
Låna pengar online via Sambla. Vi jämför ränta hos över 40 banker och långivare med endast en kreditupplysning hos UC.
Billån
Sambla hjälper dig att finansiera bilen genom att erbjuda billån till hela bilens värde. Jämför räntor för att hitta billigaste lånet.
Blancolån
Sambla jämför blancolån hos över 40 banker och långivare för att hitta den billigaste månadskostnaden för dig.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners

Våra tjänster

Låna pengar
Samla lån
Privatlån
Billån
Blancolån
Trygghetsförsäkring
Olika typer av lån

Kundservice

 0770 22 01 80
 kundtjanst@sambla.se
Frågor och svar
Sambla förklarar
Sambla Plus
Dataskyddspolicy
Cookiepolicy
Användaravtal

Sambla

Om Oss
Jobba hos oss
Partners
Press
HemHemHemHemHemHemHemHemPersonal loansLåna pengarAnsök om lånSamla lånHopbakslånOmförhandla lånByta bankRefinansieringBli skuldfriLösa lånSamlingslånSkuldfinansieringFöretagslånPrivatlånBillånBilfinansieringLån med svag kreditvärdighetLån 18 år Peer-to-peer lånLån trots KronofogdenOmöjligt att få lånBilliga lånSambla förklararSöka lånBlancolanFler lånetyperLån utan UCKonsumentkreditLån utan inkomstLån utan UCFritidslånBåtlånSolcellslånATV-lånEnergilånSkoterlånMC lånRenoveringslånLån till resaBanklanSMS lånLån med betalningsanmärkningLån utan säkerhetPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersPartnersOm SamblaBolånLånelöfteLåna till tomtOmförhandla bolånFlytta bolånBolånetakRänteavdrag på bolånBolån som studentBolån vid provanställningGrönt bolånBolån utan fast anställningStrategier vid budgivningBolån med betalningsanmärkningFrågor och svarKontakta ossKontakta ossKALP (Kvar Att Leva På)SkatteåterbäringAvdrag deklarationBindningstidLåntagareBanksekretessAviavgiftRäntaAdvisaAmorteringAmorteringsfritt lånAnnuitetslånBankräntorForexBelåningsgradBetalningsanmärkningÅrsinkomstGåvobrevVad är en faktura?ExistensminimumReversLikviditetBisnodeBlack fridayBorgensmanBorgenärBottenlånBudgetkalkylBynkBästa bolåneräntanCompricerCredwayDelbetala resaDelbetalningEasycreditEffektiv räntaFast räntaFreedom FinanceHandpenningHur mycket får jag lånaHusvagnslånKreditGäldenärFörfallodatumInkassokravRänteskillnadsersättningRäntelagenISK fördelar/nackdelarAmortera eller sparaJämför räntorKreditkortKreditupplysningKreditvärdighetLåneförmedlareLånekalkylLåneskyddMeddelandelånMedlemslånMedlåntagareMikrolånMobillånMyloanNominell räntaNätlånOmstartslånPåminnelseavgiftRak amorteringRestvärde bilRäkna på bolånRäkna på lånRäkna ut räntaRänta på räntaRörlig räntaSkuldebrevSmspengarSnabblånSnitträntaSpara pengarSparräntaTopplånUnderskott av kapitalUpplysningscentralenUppläggningsavgiftVivusZmartatrygghetsförsäkringTa lånLån med BankIDLån utan BankIDLåna pengar direktLåna 5000Låna 20 000Låna 50 000Låna 100 000Låna 150 000Låna 200 000Låna 250 000Låna 300 000Låna 350 000Låna 400 000Låna 500 000Låna 600 000Marcus SätherströmAfif Khan


Sambla.noSambla.fiSambla.dk
2022 © Sambla AB Org. nr: 556974-8378 Strandvägen 5B, 114 51 Stockholm

Ändra ditt samtycke till cookies