Barnbidrag – så mycket får du 2025

Barnbidrag är ett statligt ekonomiskt stöd till föräldrar. Syftet med bidraget är att ge barnen en bra start i livet och stödja familjens ekonomi. Beloppet för barnbidraget är fast och baseras på antalet barn i hushållet. Här går vi igenom allt du behöver veta om barnbidrag.

Se om vi kan sänka din ränta

Vad är barnbidrag?

Alla föräldrar som bor och har barn i Sverige har rätt till barnbidrag från staten. Pengarna är tänkta som ett stöd till hushållet, men är dina att disponera fritt. Du har alltså ingen redovisningsplikt vad gäller barnbidraget.

När börjar man få barnbidrag?

Det allmänna barnbidraget betalas automatiskt ut till dig som vårdnadshavare varje månad fram till att barnet fyller 16 år. Första betalningen sker månaden efter att ditt barn fötts. Därefter betalas pengarna automatiskt ut den 20:e varje månad.

Måste man ansöka om barnbidrag?

Barnbidraget betalas automatiskt när ditt barn registreras hos Försäkringskassan, och du behöver inte ansöka själv. Om registreringen av födelsen fördröjs kan du få retroaktiv ersättning för upp till tre månader tillbaka. Ett vanligt exempel på detta är familjer som flyttar till Sverige från ett annat EU-land men ännu inte är folkbokförda. Den retroaktiva utbetalningen räknas från den dag Försäkringskassan får in anmälan om att familjen bosatt sig i Sverige.

Kan barnbidraget påverkas av att man är ensamstående förälder?

I Sverige har alla föräldrar eller vårdnadshavare rätt till samma belopp i barnbidrag per barn. Oavsett om du är ensamstående eller om ni är två vårdnadshavare blir beloppet samma. När två föräldrar får barnbidrag betyder det bara att de delat summan på två.

Vad innebär förlängt barnbidrag?

När barnet börjar på gymnasiet ersätts barnbidraget med ett studiebidrag från CSN. Men om barnet går kvar i grundskolan efter 16 års ålder får föräldrarna istället förlängt barnbidrag. Genom förlängt barnbidrag säkerställer staten att föräldrarna får hjälp tills barnet börjar gymnasiet eller när utbildningen på grundskolan avslutas.

Hur stort är det allmänna barnbidraget?

Från och med år 2025 får föräldrar 1 250 kronor per barn i barnbidrag. Det är valfritt om pengarna ska betalas till en förälder eller delas på två. För att ändra vem bidraget ska gå till måste ni tillsammans göra en ansökan.

 

Jämför lån med oss

Se om vi kan sänka din ränta

ANSÖK GRATIS

Vad krävs för att få barnbidrag?

För att få barnbidrag i Sverige finns ett antal kriterier:

Föräldraskap

Du måste antingen vara förälder eller vårdnadshavare till barnet.

Ålder

Barnbidrag betalas i regel ut till vårdnadshavare med barn mellan 0 och 16 år. I speciella fall kan du ansöka om förlängt barnbidrag.

Boende i Sverige

Försäkringskassan betalar endast ut barnbidrag om du och barnet bor i Sverige. Även om du är medborgare i ett annat EU- eller EES-land, kan du ha rätt till barnbidrag om du bor och arbetar i Sverige.

Försäkring

Du och ditt barn måste vara försäkrade i Sverige. Detta är man vanligtvis om man bor i landet och har medborgarskap.

Vad innebär flerbarnstillägg?

Familjer eller ensamstående föräldrar med fler än ett barn får så kallat flerbarnstillägg. Det är ett bidrag utöver det allmänna barnbidraget med syfte att ge ekonomisk lättnad. Tillägget är till skillnad från det allmänna barnbidraget inte fast, utan baseras på hur många barn du har. Flerbarnstillägg betalas ut av Försäkringskassan fram till att barnet fyllt 16 år.

Beloppen nedan visar de maximala flerbarnstilläggen för 2025.* Om flerbarnstillägget ska delas på två vårdnadshavare får du alltså hälften av beloppen ovan.

  • 2 barn: 150 kronor i tillägg
  • 3 barn: 730 kronor i tillägg
  • 4 barn: 1 740 kronor i tillägg
  • 5 barn: 2 990 kronor i tillägg
  • 6 barn: 4 240 kronor i tillägg

*Källa: Försäkringskassan

Kan nya sambos få flerbarnstillägg?

Om du flyttar ihop med en ny partner och båda har barn, kan ni ha rätt till flerbarnstillägg genom att räkna ihop barnen från tidigare förhållanden. För att kunna göra detta måste ni antingen vara gifta, ha varit gifta tidigare, eller ha haft gemensamma barn. Att vara sambor räcker inte.

Vad gäller för barnbidrag vid tillfälligt uppehållstillstånd?

Både du och barnet måste ha uppehållstillstånd i Sverige för att kunna få barnbidrag. Om du har tillfälligt uppehållstillstånd får du barnbidrag till det att ett beslut fattats.

Vad gäller för barnbidrag vid utlandsvistelse?

Om du ska vistas utomlands i mindre än sex månader behöver du inte anmäla flytten, och ditt barnbidrag påverkas inte. För vistelser som varar längre än sex månader förlorar du rätten till barnbidrag. Om du inte anmäler din utlandsvistelse kan du bli återbetalningsskyldig.

Särskilda regler beroende på land

Länder utanför EU/EES omfattas normalt inte av rätten till barnbidrag. Dock kan du, om du är statsanställd, studerande eller biståndsarbetare, omfattas av särskilda regler. Om du vistas i ett EU/EES-land eller Schweiz, kan du fortfarande ha rätt till barnbidrag från Sverige, eftersom det betraktas som en familjeförmån inom EU.

Kan man få barnbidrag om barnet är placerat i familjehem?

Barnbidraget betalas ut till den eller de som har vårdnaden om barnet. Om barnet är placerat i familjehem går vårdnaden över till de som har ansvaret för barnet där, vilket innebär att föräldrarna inte längre får barnbidraget under den perioden.

Vad händer med barnbidraget om föräldrarna separerar?

Vid en skilsmässa eller separation är det föräldrarna själva som bestämmer vem som ska ta emot barnbidraget. Om de inte kan komma överens kan Försäkringskassan fatta beslutet. Många som separerar ansöker om att dela på barnbidraget, vilket blivit allt vanligare överlag.

Kan barnbidraget påverkas om barnet har en egen inkomst?

Barnbidraget betalas ut till föräldrar eller vårdnadshavare fram till att barnet fyller 16 år. Detta gäller oavsett om barnet har egna inkomster, exempelvis från sommarjobb eller stipendier. Det spelar heller ingen roll om barnet får andra typer av ekonomiskt stöd. Barnbidraget påverkas heller inte av familjens inkomst, utan är lika för alla.

Kommer barnbidraget att höjas?

Den senaste höjningen av barnbidraget skedde 2018, då från 1 050 kronor till nuvarande 1 250 kronor. Förslaget om en ytterligare höjning till 2025 fick avslag, och vad som händer med barnbidraget till 2026 är ännu inte beslutat.

Viktigt att komma ihåg gällande barnbidrag

För att slippa bli skyldig att betala tillbaka barnbidraget är det viktigt att du anmäler förändringar i din situation. Det kan exempelvis handla om att vårdnaden om barnet ändras eller om du flyttar utomlands i mer än sex månader. Kontakta alltid Försäkringskassan så fort någon förändring sker, så undviker du problem med felaktiga utbetalningar.

Frågor och svar – Barnbidrag

Vad är barnbidrag?

Barnbidrag är ett ekonomiskt stöd från staten till föräldrar för att hjälpa till med kostnaderna för barnens uppväxt. Pengarna betalas ut automatiskt fram till barnets 16-årsdag och kan disponeras fritt.

Vem har rätt till barnbidrag?

Alla föräldrar eller vårdnadshavare till barn som bor i Sverige kan få barnbidrag. Det krävs att både barnet och föräldrarna är bosatta och försäkrade i Sverige, även om undantag finns för boende utomlands.

Hur stort är barnbidraget 2025?

Det allmänna barnbidraget är för närvarande 1 250 kronor per barn varje månad. Beloppet kan delas mellan föräldrarna om de så önskar.

Kommer barnbidraget att höjas?

Barnbidraget höjdes senast 2018, då till dagens 1 250 kronor. Ett förslag om höjt barnbidrag 2025 gick inte igenom.

Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners