Sparränta och andra sätt att förbättra din ekonomi
*Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på {totalAmount} kr med {repaymentTimeYears} års löptid, nominell ränta {interestRate} % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan {apr} %. Totalt belopp att betala: {totalCost} kr. Månadskostnad: {monthlyCost} kr fördelat på {numPayments} betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Sambla arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 29,99% (Uppdaterat januari 2021).
Det finns olika sätt att placera dina sparpengar. Sparräntan och avkastningen skiljer sig åt beroende på hur du väljer att spara. Även risken att dina sparpengar minskar i värde varierar. Det gäller därför att välja rätt sparform beroende på vad du har för mål med ditt sparande.
Vad är sparränta?
Sparränta är den ränta som banken betalar till dig för att du väljer att ha dina sparpengar hos just dom. Sparräntan kan skilja sig åt väldigt mycket mellan olika banker, jämför därför alltid sparränta före du väljer vart du ska placera dina pengar.
Tips! Hos Konsumenternas.se får du en tydlig, oberoende och uppdaterad överblick på hur sparräntan ser ut hos bankerna.
Sparränta är bra på så vis att du hela tiden får en trygg avkastning på dina pengar, men det finns andra alternativ som kan göra att dina pengar växer snabbare. Allt beror på hur stor trygghet du vill ha på ditt sparande. Vi kommer nedan gå igenom olika typer av sparande.
Tänk på att handling av aktier och fonder som nämns i texten alltid involverar en risk.
Sparkonto med sparränta
När du sparar på ett sparkonto får du sparränta på dina pengar, vilket oftast inte är fallet med ditt vanliga lönekonto. Eftersom du vet att dina sparpengar inte kommer att minska i värde är detta den tryggaste sparformen. Pengarna på sparkontot är dessutom i regel försäkrade av staten. Om banken skulle gå i konkurs går staten in som garant för dina pengar tack vare den statliga insättningsgarantin.
Det finns även sparkonton som inte skyddas av den statliga insättningsgarantin. Dessa konton finns framför allt hos mindre banker som ofta investerar i mer riskfyllda tillgångar. Sparräntan är därför ofta högre, men det är även risken i och med att dina pengar inte är försäkrade om banken går i konkurs. Det är viktigt att väga in detta som en faktor när du letar efter den bästa sparräntan.
Nackdelen med att spara på bankkonto är den förhållandevis låga avkastningen som du får på dina sparpengar. Sparkonto kan därför summeras som sparformen med lägst risk och lägst potentiell vinst. Ett tryggt sätt att spara helt enkelt.
Läs också: Bästa ekonomiapparna
Två typer av sparkonton
Olika typer av sparkonton finns det gott om och det kan vara svårt att förstå sig på vad alla olika egentligen betyder. Det kan nämnas termer som placeringskonto, kapitalkonto, buffertkonto och allkonto. Det blir väldigt lätt förvirrande.
För att göra det enkelt kan man säga att det finns två typer av sparkonto: fasträntekonton och rörliga sparkonton.
Upplägget är samma som när det gäller fast och rörlig ränta på ett lån.
Fasträntekonto innebär att du går in i ett avtal med banken där du får en viss sparränta som kommer att gälla under hela perioden som pengarna är bundna hos banken. Det är tryggt och kommer garantera dig en viss avkastning.
I rörliga sparkonton kan sparräntan ändras upp och ner under tiden som du sparar pengarna.
Återigen så handlar det om hur mycket trygghet du vill ha i ditt sparande och hur du tror att marknaden kommer att röra på sig.
Aktier
En aktie är en andel i ett aktiebolag. Om du vill köpa aktier bör du vända dig till en börsmäklare. Nordnet och Avanza är två välkända svenska börsmäklare. Du kan ofta även handla med aktier via din vanliga bank. Varje gång du köper eller säljer aktier tar börsmäklaren ett så kallat courtage av dig, ett finare ord för avgift. Var noga med att kontrollera vilka avgifter som gäller där du vill handla med aktier och leta efter börsmäklaren med lägst avgifter.
Aktier har fördelen att de snabbt kan öka i värde. Men de kan även tappa värde snabbt. Du bör därför hålla dig informerad och ta reda på så mycket som möjligt om företaget i fråga innan du köper aktier i det. För att bli en riktigt framgångsrik aktiesparare bör du därför hänga med i vad som händer i den ekonomiska världen.
Fonder
En fond är en samling värdepapper som du kan köpa andelar i. Det finns olika slags fonder, en aktiefond består exempelvis av ett antal olika aktier. Fonder handlar du hos en specialiserad börsmäklare eller hos din bank. När du köper fondandelar köper du olika aktier som fondförvaltaren valt ut. Det finns en uppsjö av olika aktiefonder att välja mellan, alla har nämligen sina egna inriktningar. Exempelvis finns det aktiefonder som inriktar sig på aktier i företag i vissa delar av världen, eller inom vissa särskilda branscher.
Det är därför svårt att göra en generell bedömning av risken för dina sparpengar om du placerar i aktiefonder. Ta reda på så mycket som möjligt om fonden du funderar på att placera pengar i. Många börjar sitt fondsparande med att köpa andelar i en indexfond. I en indexfond har aktierna valts ut så att fonden ska försöka följa börsens utveckling. Det brukar ge en stabil värdeökning över tid och är inte lika riskfyllt som en fond som specialiserat sig på exempelvis företag i gruvbranschen. En annan fördel med indexfonderna är att de ofta har låga eller inga avgifter.
Allmänna spartips
Det är viktigt ha en hög sparränta på ditt konto. Däremot finns det många andra sätt att öka avkastningen av ditt sparande. Det finns ett spartips som är viktigare än något annat – att faktiskt spara pengar varje månad. Även ett mindre månadssparande blir till stora belopp över tid.
Gör gärna en hushållsbudget och budgetkalkyl som du vet att du kan hålla och se till att lägga ditt sparande på en rimlig nivå. Spara samma summa varje månad eller en viss procent av din inkomst. Om du lägger undan för mycket pengar finns annars risken att du senare måste nalla på sparpengarna i förtid. När du väljer sparform är det bra att veta vad du sparar till, på hur lång sikt du sparar och hur stor risk du är beredd att ta med dina sparpengar. Se också till att:
1. Sprida dina risker
Lägg inte alla ägg i samma korg. På så vis riskerar du inte att hela ditt sparande drabbas om en aktie skulle rasa i värde.
2. Hålla koll på sparräntan
Försäkra dig om att du inte har dina pengar på ett bankkonto utan sparränta, eller med mycket låg sparränta. Upptäcker du att så är fallet, rekommenderar vi dig att du jämför sparräntan hos flera olika aktörer. Tänk på att det finns en kraftig ränta på ränta effekt när man sparar långsiktigt – dina sparade pengar växer exponentiellt över tid!
3. Minska dina utgifter
Se över dina utgifter, stora som små. Mindre utgifter ger mer pengar över till sparande.
Om du har lån idag kan du öka ditt sparutrymme genom att samla befintliga lån och ersätta dem med ett nytt privatlån med lägre ränta.
Visste du! Våra kunder sparar i snitt 17 500 kronor genom att samla ihop sina lån.
Vi på Sambla jämför kostnadsfritt över 40 långivare åt dig. Du har sedan pengarna på ditt konto inom några dagar. Se samtidigt till att du inte har en högre bolåneränta än den snittränta som gäller för din bank.
Afif är utbildad och certifierad lånerådgivare med tillstånd från finansinspektion för försäkringsförmedling. Med över 6 års erfarenhet inom låneförmedling har han god kännedom om den nordiska lånemarknaden och om hur man fattar bra beslut när man ska låna pengar. Afif började på Samblas kontor i Lund men sitter idag i Stockholm.
Vanliga frågor och svar – Sparränta
Vad är sparränta?
Vad är en bra sparränta?
VI HJÄLPER DIG FÅ LÅN TILL BÄST RÄNTA
Våra andra tjänster
Här är ett urval av våra 40 samarbetspartners