Sparränta och andra sätt att förbättra din ekonomi

Det finns olika sätt att placera dina sparpengar. Sparräntan och avkastningenskiljer sig åt beroende på hur du väljer att spara. Även risken att dina sparpengar minskar i värde varierar. Det gäller därför att välja rätt sparform beroende på vad du har för mål med ditt sparande.

Sparkonto med sparränta

När du sparar på ett sparkonto får du sparränta på dina pengar, vilket oftast inte är fallet med ditt vanliga lönekonto. Eftersom du vet att dina sparpengar inte kommer att minska i värde är detta den tryggaste sparformen. Pengarna på sparkontot är dessutom i regel försäkrade av staten. Om banken skulle gå i konkurs går staten in som garant för dina pengar tack vare den statliga insättningsgarantin.

Det finns även sparkonton som inte skyddas av den statliga insättningsgarantin. Dessa konton finns framför allt hos mindre banker som ofta investerar i mer riskfyllda tillgångar. Sparräntan är därför ofta högre, men det är även risken i och med att dina pengar inte är försäkrade om banken går i konkurs. Det är viktigt att väga in detta som en faktor när du letar efter den bästa sparräntan.

Nackdelen med att spara på bankkonto är den förhållandevis låga avkastningen som du får på dina sparpengar. Sparkonto kan därför summeras som sparformen med lägst risk och lägst potentiell vinst. Ett tryggt sätt att spara helt enkelt.

Aktier

En aktie är en andel i ett aktiebolag. Om du vill köpa aktier bör du vända dig till en börsmäklare. Nordnet och Avanza är två välkända svenska börsmäklare. Du kan ofta även handla med aktier via din vanliga bank. Varje gång du köper eller säljer aktier tar börsmäklaren ett så kallat courtage av dig, ett finare ord för avgift. Var noga med att kontrollera vilka avgifter som gäller där du vill handla med aktier och leta efter börsmäklaren med lägst avgifter.

Aktier har fördelen att de snabbt kan öka i värde. Men de kan även tappa värde snabbt. Du bör därför hålla dig informerad och ta reda på så mycket som möjligt om företaget i fråga innan du köper aktier i det. För att bli en riktigt framgångsrik aktiesparare bör du därför hänga med i vad som händer i den ekonomiska världen.

Fonder

En fond är en samling värdepapper som du kan köpa andelar i. Det finns olika slags fonder, en aktiefond består exempelvis av ett antal olika aktier. Fonder handlar du hos en specialiserad börsmäklare eller hos din bank. När du köper fondandelar köper du olika aktier som fondförvaltaren valt ut. Det finns en uppsjö av olika aktiefonder att välja mellan, alla har nämligen sina egna inriktningar. Exempelvis finns det aktiefonder som inriktar sig på aktier i företag i vissa delar av världen, eller inom vissa särskilda branscher.

Det är därför svårt att göra en generell bedömning av risken för dina sparpengar om du placerar i aktiefonder. Ta reda på så mycket som möjligt om fonden du funderar på att placera pengar i. Många börjar sitt fondsparande med att köpa andelar i en indexfond. I en indexfond har aktierna valts ut så att fonden ska försöka följa börsens utveckling. Det brukar ge en stabil värdeökning över tid och är inte lika riskfyllt som en fond som specialiserat sig på exempelvis företag i gruvbranschen. En annan fördel med indexfonderna är att de ofta har låga eller inga avgifter.

Allmänna spartips

Det är viktigt ha en hög sparränta på ditt konto. Däremot finns det många andra sätt att öka avkastningen av ditt sparande. Det finns ett spartips som är viktigare än något annat – att faktiskt spara pengar varje månad. Även ett mindre månadssparande blir till stora belopp över tid.

Gör gärna en hushållsbudget och budgetkalkyl som du vet att du kan hålla och se till att lägga ditt sparande på en rimlig nivå. Spara samma summa varje månad eller en viss procent av din inkomst. Om du lägger undan för mycket pengar finns annars risken att du senare måste nalla på sparpengarna i förtid. När du väljer sparform är det bra att veta vad du sparar till, på hur lång sikt du sparar och hur stor risk du är beredd att ta med dina sparpengar. Se också till att:

1. Sprida dina risker

Lägg inte alla ägg i samma korg. På så vis riskerar du inte att hela ditt sparande drabbas om en aktie skulle rasa i värde.

2. Hålla koll på sparräntan

Försäkra dig om att du inte har dina pengar på ett bankkonto utan sparränta, eller med mycket låg sparränta. Upptäcker du att så är fallet, rekommenderar vi dig att du jämför sparräntan hos flera olika aktörer. Tänk på att det finns en kraftig ränta på ränta effekt när man sparar långsiktigt - dina sparade pengar växer exponentiellt över tid!

3. Minska dina utgifter

Se över dina utgifter, stora som små. Mindre utgifter ger mer pengar över sparande. Om du har lån idag kan du öka ditt sparutrymme genom att samla befintliga lån och ersätta dem med ett nytt privatlån med lägre ränta. Låneförmedlare som Sambla jämför kostnadsfritt över 35 långivare åt dig. Du har sedan pengarna på ditt konto inom några dagar. Se samtidigt till att du inte har en högre bolåneränta än den snittränta som gäller för din bank.

Fördelar med att jämföra långivarna

Om du misstänker att du betalar alldeles för hög effektiv ränta på dina befintliga lån, eller om du vill vara säker på att du får en så låg effektiv ränta som möjligt på ett nytt lån så är det klokt att jämföra långivarna med hjälp av Sambla. Alla långivare specialiserar sig nämligen på olika typer av kunder. Det går därför inte att säga att en specifik långivare är bättre än en annan på förhand. Just därför är det viktigt att man jämför olika låneerbjudanden för att hitta vilken långivare som passar just dig bäst!

Om du som privatperson går till flera olika långivare för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning på dig hos UC. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning hos UC. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi kan hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Uppdaterat 19-12-04

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.