Räkna ut månadskostnaden på billån

Bilen är ofta ett av våra största inköp och många av oss behöver därför låna pengar när bilen ska inhandlas. Det finns särskilda billån där bilen används som säkerhet. Vill du byta bil ofta kan ett billån tecknas med restvärde. Det går även att ta ett vanligt privatlån för att finansiera bilköpet. I det här avsnittet förklarar vi skillnaden mellan de vanligaste sätten att låna till bilen!

Viktigt att veta - olika sorters billån

Det finns många olika sätt att låna till en bil med sina olika respektive för- och nackdelar. För att hitta ett billigt billån är det klokt att sätta dig in i alternativen ordentligt först.

Billån med bilen som säkerhet

Fördelen är att räntan i vissa fall kan bli förhållandevis låg. Däremot tillkommer det ofta aviseringsavgifter som gör att den effektiva räntan blir likvärdig med ett privatlån. När bilen används som säkerhet behöver du själv betala 20 % av bilens pris med en kontantinsats. Ska du köpa en bil för 250 000 kr behöver du alltså betala 50 000 kr ur egen ficka. Eftersom bilen minskar i värde hela tiden så finns det en risk att du har ett lån kvar som inte går att lösa ut när du säljer bilen om du lånar upp hela bilens värde. Tanken med en kontantinsats är att kompensera för bilens värdeminskning så att det ska vara troligare att lånet är mindre än vad bilen är värd när det är dags att sälja bilen.

Nackdelen med att låna med bilen som säkerhet är framförallt att bilen har ett äganderättsförbehåll tills du har betalat tillbaka lånet. Du har alltså inte rätt att förfoga över bilen som du vill. När du ska sälja en bilen måste du lösa det befintliga lånet innan försäljningen. Det kan innebära att det blir svårt att sälja bilen till någon annan än bilhandlaren där du köpte den. Att göra det brukar innebära att du får sämre betalt för bilen än om du kunnat sälja den på den öppna privatmarknaden.

Du kan naturligtvis betala av det som är kvar på lånet, men då gäller det att du har tillräckligt mycket pengar tillgängliga. Det går ibland även att lösa detta genom att köparen tar över lånet, men då måste den nye låntagaren godkännas av kreditgivaren.

En sak till med de särskilda billånen är att det i regel tillkommer avgifter, till exempel för avisering. Det är alltid klokt att noga titta igenom vilka avgifter som ingår. Jämför den effektiva räntan så tas även avgifterna med i beräkningen. Till sist finns det ofta en begränsning för hur gammal bilen får vara innan lånet ska vara färdigbetalt.

Billån med restvärde

Fördelen är att skulden motsvarar bilens värde när det är dags att byta bil efter 3-4 år. Ofta när vi lånar till ett bilköp räknar vi med att betala av hela lånet innan bilen ska säljas. Detta är dock inte alltid fallet. Vissa av oss föredrar att kunna köra nyare bilar hela tiden och byta oftare. Ett billån med restvärde är till för just detta. Långivaren bedömer på förhand vad bilen kommer att vara värd när det är dags att byta bil, sedan läggs återbetalningsplanen så att lånet amorteras ned till detta värde – det så kallade restvärdet.

Nackdelen med att ta ett billån med restvärde är att låneformen ofta är dyr, samt att månadsbetalningen tenderar att bli väldigt hög på denna typ av lån.

Om du trotts detta väljer att ta ett billån med restvärde och den avtalade lånetiden går ut får du i regel tre alternativ. Du kan antingen:

 1. Byta in bilen hos handlaren. Då görs en värdering, om bilen har oväntat mycket slitage kan den bedömas vara mindre värd än det avtalade restvärdet. Det innebär att du får betala mellanskillnaden.

 2. Behålla samma bil och förlänga lånet och fortsätta betala av på det.

 3. Köpa loss bilen genom att lösa billånet.

Att låna till bilen med ett privatlån

Fördelen med billiga privatlån är att du bli ensam ägare till bilen och bestämmer över den själv. En annan fördel med denna låneform har du möjlighet att vända dig till en låneförmedlare och har på så vis möjlighet att jämföra flera olika ränteförslag. Du kan då ta ett lån på bilens hela värde och du behöver inte lägga ut någon kontantinsats. Du blir ägare till bilen direkt och lånet är inte knutet till själva bilen. Du kan själv bestämma när du vill sälja bilen och fram till dess betalar du ränta och amorterar i en takt som passar dig.

Nackdelen att finansiera bilen genom privatlån är att i många fall är den nominella räntan högre än på ett billån. Jämförs däremot effektiv ränta brukar de oftast vara exakt desamma, eller att privatlån är något billigare.

Räkna på billånet med Samblas lånekalkylator

Du själv räkna på din ungefärliga månadskostnad med Samblas lånekalkylator och jämföra utfallet av olika lånebelopp olika olika löptider. Eftersom det är privatlån utan säkerhet krävs ingen kontantinsats och du kan ansöka om lånebelopp upp till 500 000 kr.

Jämför privatlån med Sambla

Med Sambla kan du låna upp till 500 000 kronor från någon av över 25 olika samarbetsbanker. Vilken bank som passar dig bäst är omöjligt att säga på förhand, alla specialiserar sig på olika typer av kunder.

Om du som privatperson går till flera olika banker för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning på dig. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du väljer att jämföra med Sambla görs endast en kreditupplysning. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Fördelar med att finansiera bilköpet via Sambla:

 • Låna upp till 500 000 kr
 • Det är helt kostnadsfritt
 • Du binder dig inte till någonting
 • Enkelt att samla befintliga lån
 • Det görs endast en kreditupplysning
 • Du får personlig rådgivning
 • Vi samarbetar med över 25 olika banker och långivare
 • Du kan låna pengar snabbt

Vilka är vi?

Sambla grundades 2014 och sedan dess har vår filosofi alltid varit densamma - att jämföra bankernas erbjudanden så att alla, oavsett vem du är och vad du gör, alltid ska få det bästa möjliga banklånet. Vi är stolta över att vi sedan start hjälpt över 140 000 svenskar med att hitta ett bättre lån. Med ett betyg på över 9.5/10 på Trustpilot vet vi att våra kunder är mycket nöjda med villkoren på de lån vi förmedlat. Din trygghet är också viktig för oss. Vårt egenutvecklade affärssystem kommunicerar direkt med långivare genom en SSL-certifierad och krypterad anslutning. Detta för att garantera din integritet och att känsliga uppgifter skyddas.

Uppdaterat 18-10-23

 kr
 år
10 000600 000
Cirka månadskostnad:
3 210 kr
Nytt lånSamla lån
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 100 000 kr över 9 år, nominell ränta 6,95% och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir effektiv ränta 7,18%. Totalkostnad : 127 764 kr eller 1 183 kr/månad fördelat på 108 månader.
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Genom att skicka in ansökan godkänner jag användaravtalet och dataskyddspolicyn
Bindningsfritt och gratis. Endast en kreditupplysning.