Mobillån

Vi kan nog alla vara överens om att den tekniska utvecklingen går framåt med en rasande fart. Lån med hjälp av mobiltelefonen, även kallat mobillån, introducerades i Sverige under 2006 och det nya fenomenet fick snabbt namnet SMS lån. Men idag har låneformen nästan fler benämningar än antalet träd som finns i Amazonas regnskog - och ett av alla dessa namn är just mobillån.

En kombination av internets utbredning och det faktum att var och varannan person idag har en smartphone i fickan, har lett till att långivare har utökat sina metoder att erbjuda mobillån, via olika internetbaserade lösningar. Därför skulle man kunna tro att vi på Sambla förmedlar mobillån, eftersom att du som besökare enkelt kan ansöka om ett privatlån med hjälp av din mobil, direkt här på sidan. Men det vore något felaktigt användande av begreppet mobillån då begreppet omfattar mer än så.

Vad är typiskt för mobillån?

  • Ett mobillån är ett mindre lån, generellt mellan 1 000 - 25 000 kr.
  • Snabb kreditprövning utan UC med svar direkt.
  • Snabba utbetalningar till utvalda banker.
  • Hög effektiv ränta.
  • Kort kredittid.

Varför är mobillån utan UC?

Det finns inget krav på att långivare måste använda just kreditupplysningsbolaget UC till sin kreditprövning av mobillån. Däremot måste alltid en kreditprövning göras enligt lag, innan ett lån kan beviljas.

En anledningen till varför många söker mobillån utan UC är för att kreditupplysningsbolagen inte delar informationen mellan sig. Vilket till exempel innebär att upplysningsbolaget Creditsafe inte delar sin information med UC och tvärtom.

Är man då ute efter ett mindre mobillån, som en tillfällig lösning, kanske man inte vill att lånet ska påverka ens kreditvärdighet inför ett kommande bolån.

Mobillån - UC bör inte avgöra

Att ta ett mobillån enbart för att det inte ska lämna några spår hos UC, är i sig en dyr lösning. Avsaknaden av upplysning via UC ska inte vara den avgörande faktorn för ditt lånebeslut. I sådana fall är det bättre att försöka hitta roten till sina ekonomiska bekymmer, vare sig det handlar om att öka sina inkomster eller sänka sina onödiga utgifter. Det lönar sig alltid i det långa loppet.

Kredit i mobilen - en form av mobillån

Vissa av alla dessa långivare som erbjuder mobillån har även börjat med en form av kredit i mobilen. Genom att erbjuda sina kunder en kontokredit kan kunderna låna upp till sin kreditgräns flera gånger, utan att en ny kreditprövning behöver genomföras. Lösningen fungerar som ett kreditkort utan att man behöver ha ett fysiskt kort.

Det hela kan låta väldigt smidigt och enkelt, vilket också är dess nackdel. Genom att alltid ha tillgång till "extra pengar", alla dagar i veckan, gör att man lätt använder krediten och därmed får betala dyra avgifter och räntor. Ska man ta ett nytt lån, är det en bra idé att ha en tydlig plan för lånet, och inte slösa det på onödig konsumtion.

På vilket sätt skiljer sig ett lån med hjälp av Sambla mot ett mobillån?

Nu när du vet mer om vad mobillån är för något, är det dags att förklara skillnaden mellan ett mobillån och ett lån du kan ansöka om med hjälp av Sambla. När du använder vår gratistjänst här på sambla.se kan du jämföra- och få upp till 35 olika låneerbjudanden med betydligt lägre ränta än mobillån.

Trots att du jämför många olika banker och långivare tas endast en kreditupplysning på dig via UC. Dessutom får du ta del av alla låneerbjudanden inom 24 timmar under helgfria vardagar.

Till skillnad mot mobillån kan du via Sambla låna mellan 5 000 och 600 000 kronor, med lånetid mellan 1 och 15 år. Här nedan kan du se en tabell som visar tydliga skillnader mellan mobillån och lån via Sambla:

Mobillån Sambla
Lånebelopp (lägst) 1 000 kr 5 000 kr
Lånebelopp (högst) 25 000 kr 600 000 kr
Lånetid (kortast) 30 dagar 1 år
Lånetid (längst) 1 år 15 år
Eff.ränta (lägst) ca 29% 3,01%
Eff.ränta (högst) ca 60 000% 22,59%

Tänk på att en låneansökan via Sambla inte är bindande och att du alltid kan lösa ditt lån i förtid!

Uppdaterat 19-11-12

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 100 000 kr över 9 år, nominell ränta 6,95% och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir effektiv ränta 7,18%. Totalkostnad: 134 794 kr eller 1 248 kr/månad fördelat på 108 månader.