Hitta din bilfinansiering

När du ska köpa bil finns det olika sätt att finansiera köpet. Du kan betala kontant eller ta ett specifikt billån. Du kan även leasa bilen eller ta ett privatlån. Vanligt för företag är att sköta bilfinansieringen genom att leasa bilen. Vad som passar dig som privatkund bäst beror på din livssituation.

Olika sätt att finansiera bilköpet

Vilket sätt som passar just dig beror på vad du behöver för bil, hur mycket du ska köra och hur din privatekonomi ser ut. Det är även klokt att räkna på billån innan du slår till. Nedan listar vi de olika finansieringslösningarna med för- och nackdelar.

Billån med kontantinsats

Vissa banker och långivare erbjuder särskilda billån. Ofta kan du teckna billånen direkt via bilhandlaren, du betalar då en kontantinsats på 20 % av bilens kostnad vid köptillfället. Din bil omfattas sedan av ett så kallat ägarförbehåll – det innebär att du inte kan sälja bilen innan lånet har återbetalats.

Fördelar med billån med kontantinsats:

Eftersom bilen är säkerhet för lånet blir ofta räntan förhållandevis låg.

Nackdelar med billån med kontantinsats:

Även om den nominella räntan är låg på dessa lån, så är det oftast ett marknadsföringknep. Det är praxis att bilhandlare tar ut en aviseringsavgift eller administrativ avgift, ofta på 60:- per månad. Detta gör att den effektiva räntan oftast är högre än på ett vanligt privatlån. Denna avgift går inte att förhandla bort.

En annan faktor är att man oftast inte kan sälja bilen utan att först lösa lånet. Om du vill göra dig av med bilen, men inte har pengarna, får du alltså problem. Lösningen kan vara att lösa ut lånet genom att sälja bilen till samma bilhandlare som du köpte hos. Eftersom att bilhandlare är medveten om att ditt sämre förhandlingsläge kan det innebära att du får sämre än på exempelvis blocket.

För att kunna ta ett billån med kontantinsats måste du i regel köpa bilen hos en auktoriserad återförsäljare, vilket begränsar bilutbudet.

Bilfinansiering med restvärde

Bilfinansiering med restvärde påminner om billån med kontantinsats, men innebär att du inte amorterar av hela lånet under lånets löptid. När lånetiden tar slut har du därför kvar en del av skulden. Lånet läggs oftast upp så att skulden blir lika stor som bilens värde när löptiden är slut.

Fördelar med bilfinansiering med restvärde:

Om du gillar att byta ofta har du i regel möjlighet att göra det efter lånets löptid. Om bilen är i gott skick kan det finnas ett restvärde som kan användas vid nästa bilköp.

Nackdelar med billån med restvärde:

Om restvärdet satts för högt riskerar du att bli kvar med en skuld som är större än värdet på bilen. Då hamnar du i en trasslig ekonomisk situation där du blir mindre flexibel.

Leasingbil

Leasing är den finansieringsform som tidigare var vanligast för företag, men som på senare år även har blivit populärt för privatpersoner. Privatleasing är en sorts långtidshyra som innebär att en fast månadsavgift betalas över en förutbestämd period – ofta mellan 12-36 månader. Ofta inkluderas även serviceavgifter och ibland även kostnaden för bilförsäkringen i månadsbetalningen.

När leasingperioden är slut bedöms bilens skick. Om slitaget är normalt behöver du inte betala något extra, men om bilen är extra sliten så tillkommer det ytterligare kostnader för detta. Hur långt du får köra avtalas också på förhand, vanligen handlar det om 1000 till 2000 mil per år. Har bilen gått längre än så tillkommer kostnadstillägg för den extra körningen. Det brukar även tillkomma en straffavgift om du vill bryta ett leasingavtal i förtid.

Fördelar med att leasa:

Leasing är att det är bekvämt och innebär en förbestämd månadskostnad.

Nackdelar med att leasa:

Du inte kan bryta avtalet i förtid utan att tvingas betala straffavgifter, du är alltså fast med bilen du valt att leasa. Du måste även hålla dig till avtalad körsträcken. Om din livssituation förändras med större familj eller exempelvis längre pendling kan det vara så att din leasade bil inte längre passar dig.

Bilpool

Ett alternativ till att äga en bil är att vara med i en bilpool. Detta alternativ är främst tänkt för de som behöver en bil mer sällan och är framför allt tillgängligt i storstäderna. Det finns både ideella bilpooler som drivs utan vinstsyfte och kommersiella alternativ som Sunfleet och DriveNow Car Sharing.

Fördelar med bilpool:

Du slipper utgifter för en bil som är mestadels står parkerad.

Nackdelar med bilpool:

Om du behöver använda bilen dagligen blir det dyrt för dig. Det finns inte heller någon garanti att det finns en bil tillgänglig just när du behöver. Eftersom att du måste boka eller leta reda på en ledig bil finns det inte särskilt mycket utrymme för spontana bilutflykter.

Köpa bil kontant

Precis vad det låter som – om du har pengarna på ditt konto kan du köpa bilen rakt av utan lån.

Fördelar med att köpa kontant:

Du är helt fri sälja bilen när du vill, din ekonomiska situation blir alltså väldigt flexibel.

Nackdelar med att köpa kontant:

Även om din ekonomiska situation blir väldigt flexibel så är dina pengar låsta i bilen. Du kan alltså inte investera i något annat. Om avkastningen är högre än lånekostnaden är det faktiskt ekonomiskt smartare att finansiera bilköpet med ett lån till låg ränta.

Finansiera bilen med ett privatlån

Om du tar ett privatlån med låg ränta – via Sambla – för att finansiera köpet behöver du ingen kontantinsats. Pengarna betalas ut inom ett par dagar och sedan kan du köpa drömbilen.

Fördelar med att privatlån:

Eftersom bilen inte är pantsatt när du tar ett privatlån kan du köra hur långt du vill och sälja bilen om du skulle vilja det. Du behöver ingen kontatinsats utan kan låna till hela beloppet. Du kan köpa bilen från en bilhandlare eller privatperson och du bestämmer lånets återbetalningstid själv. Du slipper även oftast aviseringsavgifter och faktureringsavgifter, på så vis är den effektiva räntan ofta lägre än på ett billån med säkerhet.

Nackdelar med att privatlån:

Det finns många olika banker och långivare som erbjuder privatlån utan säkerhet, risken är därför att du tar ett lån med onödigt hög ränta. Det är därför Sambla jämför över 35 olika banker och långivare – så att du ska vara trygg med att du får lånet med absolut bäst villkor.

Jämför billån med Sambla

Med Sambla kan du låna upp till 600 000 kronor från någon av våra över 35 olika anslutna långivare. Vilken långivare som passar dig bäst är omöjligt att säga på förhand, alla specialiserar sig på olika typer av kunder.

Om du som privatperson går till flera olika långivare för att jämföra villkoren tar de varsin kreditupplysning hos UC på dig. Detta påverkar din kreditvärdighet och kan försämra din möjlighet att få en riktigt låg ränta. Om du jämför billån med Sambla görs endast en kreditupplysning hos UC. Tjänsten är helt kostnadsfri och du binder dig inte till något när du gör en jämförelse. Sambla får istället betalt direkt av banken eller långivaren när vi hjälper dem att få en ny nöjd kund.

Uppdaterat 19-12-11

 kr
 år
5 000600 000
Cirka månadskostnad:
1 739 kr
Nytt lånSamla lån
Applicant
Phone number
Email adress
Occupation
Marital status
Skicka ansökan för att godkänna användaravtalet och dataskyddspolicyn.
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 10 år, nom. ränta 6,95%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 7,18 %. Totalkostnad: 208 532 kr eller 1 738 kr/månad (120 avbet.). Återbet. tid 1-18 år. Nom. ränta 2,95%-29,90%.