0770 22 01 80

Spara el 2023 – ta del av våra 25 bästa tips

Mamma och barn leker med en lampa

Att elpriserna skenat under senaste året är det få som har missat. Små justeringar kan dock göra stor skillnad för elförbrukningen. Här ger vi 25 hållbara tips på hur du kan spara el hemma – en smart insats för både plånboken och planeten.

Enligt statistik från SCB har elpriserna gått upp med 184 % i södra Sverige under de senaste tre åren. På andra platser i landet är det inte riktigt lika illa, men en ökning har skett överallt. Bakgrunden är en mix av höga naturgaspriser, låg vindkraftsproduktion samt en stor efterfrågan på el. Även kriget i Ukraina har påverkat elpriset eftersom vi i Europa har en gemensam elmarknad.

Elen ännu dyrare 2023

Förra året gav ett elbolag till och med rådet att drabbade hushåll bör ha 50 000 kronor i buffert för vinterns elräkningar – eller undersöka möjligheten att ta ett lån.

Men det är inte alla som kan avvara 50 000 kronor, och att ta ett lån bara för att betala elräkningen känns kanske inte så kul.

Lyckligtvis finns det sätt att undvika chockräkningen i slutet av månaden. Och att spara el hemma är betydligt enklare än du kanske tror.

Läs mer: Negativt elpris

25 tips för att spara el – från enklare justeringar till större investeringar

Att spara el är att spara pengar, och alla vill så klart veta det bästa sättet att spara el hemma på. Men faktum är att det beror på dina individuella förutsättningar och på din ekonomi. Åtgärderna sträcker sig från att släcka lampan när du går hemifrån till att installera solceller på taket. Ju fler av tipsen nedan du kan kombinera, desto mer el sparar du.

Så sparar du om du värmer ditt hus med el

De som drabbas hårdast av de höga elpriserna är de som värmer sina hus med direktverkande el. Det installerades i många hem förr eftersom det var enkelt och elen var billig. Men när elpriserna skjuter i höjden blir det väldigt dyrt att värma upp ett hus under vintern.

För att sänka kostnaderna för uppvärmningen kan du installera en luftvärmepump – men du kan också göra de här lite enklare valen och åtgärderna redan i dag:

1. Sänk temperaturen
Det räcker med att dra ner temperaturen 1 grad under vinterhalvåret för att energiförbrukningen ska minska med 5 %.

2. Täta
När kall luft kommer in i hemmet får värmesystemet jobba hårdare. Genom att täta dörrar och fönster där det drar, sparar du mängder av el. Har du en vind? Se över isoleringen, då en stor del av värmen försvinner ut via taket.

3. Stäng av när du reser bort
Att ha värmen på hemma när du är på resande fot är onödigt. Visst, du kanske inte vill komma hem till en iskall bostad, men det finns ingen anledning att ha element och golvvärme uppvridna när du ändå inte är där.

4. Låt elementen andas
Att täcka element genom att ställa för möbler eller hänga över gardiner är en riktig miljöbov. Genom att lämna dem fria får luften en chans att cirkulera, vilket sparar el.

Läs mer: När är elen billigast?

Så sparar du på belysning och lampor

Belysningen är en annan stor del av elförbrukningen i ett vanligt hem. Att vara noggrann med att släcka lampan när du går hemifrån kanske många lärt sig vid det här laget, men det finns ytterligare några bra sätt att spara ner på strömmen som belysningen hemma drar.

5. Byt till LED
Att byta ut glödlamporna till LED-lampor är en superenkel åtgärd. LED-lampan drar endast en femtedel så mycket el som en vanlig glödlampa och håller minst 30 gånger så länge.

6. Justera belysningen
Lamporna behöver inte lysa med full kraft i alla rum. Genom att använda dimmers kan du spara mycket el hemma. Sänk elräkningen, höj mysfaktorn!

7. Använd sensorer
Hus drar mycket el. Om du vill spara el på din villa kan du enkelt installera sensorer som känner av när dagsljuset är fullt tillräckligt och släcker belysningen. Denna åtgärd passar främst för utomhusbelysningen.

8. Skippa källarlampan
Vanlig belysning i källare, garage och liknande utrymmen är inte nödvändigt såvida du inte vistas där mycket. Ett alternativ är att istället använda energisnåla lysrör som inte behöver bytas ut i första taget.

Läs också: Matbutikerna sänker priser på varor – hela listan

Spara el i tvättstugan

Vi har kanske alla hört om de med timpris på elen som kör sin tvättmaskin på natten när elen är som billigast. Men alla har inte timpris – och alla vill inte köra vitvaror när man sover, något som faktiskt också räddningstjänsten varnat för.

Då tycker vi i stället att du ska testa de här knepen som enkelt kan hjälpa dig att spara på elen som går åt i tvättstugan.

9. Vädra kläderna
Många gånger tvättar vi plagg som egentligen inte är smutsiga. Skjortor, kavajer och liknande kan du lika gärna vädra, såvida de inte är väldigt fläckiga.

10. Tänk full maskin eller ingen maskin
Ett sätt att spara el hemma, oavsett om du bor i hus eller lägenhet, är att tvätta och diska mer sällan. Om du har för vana att slänga in favorittröjan på 60 grader så fort den får en smutsfläck – skrubba lite för hand istället och invänta att hela tvättkorgen är full innan du drar igång en maskin. Tvättmaskiner förbrukar mängder av energi, oavsett hur lite eller mycket kläder du stoppar in.

11. Tvätta klimatsmart
Förutom att tvätta mycket en gång istället för lite många gånger, bör du se över om det går att skippa förprogram och torka kläderna utomhus istället för att använda torkskåp eller tumlare. Det kanske är lite jobbigare, men det blir också mycket billigare.

Spara el i köket

Köket är ännu en del av hemmet med mycket elektriska apparater som används dagligen. Har du diskmaskin ska du tänka precis som vi skrev med tvättmaskinen – full maskin eller ingen maskin! Visste du också att en full diskmaskin är energieffektivare än en handdisk?

Här är våra andra bästa tips för att spara el i köket:

12. Köp ny kyl och frys
Vitvaror kan verka dyra, men när det kommer till kyl och frys är det en väl värd investering ur elförbrukningsperspektiv. En gammal kyl drar extrema mängder el jämfört med en nyare modell. Pengarna du lägger ut har du garanterat fått igen inom två eller tre år – något att tänka på om du ska bo länge i din bostad.

13. Sköt om dina vitvaror
Att städa kyl och frys, frosta av och damma runtomkring gör att aggregatet inte behöver jobba lika hårt. Och precis som med fönster och dörrar, bör du också se till att kylen och frysen håller tätt.

14. Koka vatten med locket på
Det sparar upp till 80 % energiförbrukning jämfört med att koka utan lock.

15. Utnyttja värmen från ugnen
Ugn och spisplattor behåller värmen i flera minuter efter att du stänger av dem. Du behöver alltså inte vänta tills maten är helt klar.

16. Köp en vattenkokare
Skillnaden i elförbrukning när du värmer vatten med en vattenkokare istället för på spisen är stor. Ett hett tips inför nästa kopp te! Fyll dock inte hela vattenkokaren om du bara ska göra en kopp – klassiskt misstag …

17. Öppna ett fönster
Om det osar när du lagar mat, försök att vädra ut det istället för att överanvända fläkten som drar en massa energi.

Spara ström i vardagsrummet

Med dagens multimedia-produkter är standbyläge standard och det kan kännas som att din tv, högtalare och annat alltid står och tickar el. Här är några tips du kan ta till för att ändå spara på elen i vardagsrummet.

18. Dra ur mobilladdaren
Mobilladdare ska inte sitta kvar i väggen när du inte laddar telefonen, då det är väldigt energikrävande. Stäng av alla apparater som bara står i viloläge, inklusive din laptop.

19. Köp en ny tv
Äldre tv-apparater har inte ljussensorer med energisparläge, vilket nya har.

20. Använd grenuttag
Det är lättare att vara energieffektiv om du kan stänga av flera apparater på en och samma gång.

21. Lita på energimärkningen
Att använda energimärkta produkter för att spara el hemma fungerar.

Övriga smarta tips för att förbruka mindre el

22. Duscha kortare tid
Långa varma duschar är härligt, tills räkningen dimper ner … Vill du dra det ännu längre? Försök att duscha på gymmet!

23. Installera en laddbox
Med en laddningspunkt hemma blir det lättare att ha en elbil, vilket sparar dig stora summor om du kör mycket. Få saker är dessutom bättre för miljön.

24. Byt elavtal
Du kan faktiskt spara tusenlappar på att välja ett elavtal som passar för din specifika livssituation och dina behov. Jämför olika leverantörer!

25. Installera solceller
Med solceller på taket blir din energiförsörjning med tiden gratis. Elen som blir över kan du dessutom sälja till elbolagen! För solcellslån och så kallad grön teknik kan du få en skattereduktion på upp till 50 000 kronor per person och år.

Vad räknas som grön teknik?

I dagsläget räknas installation av nätanslutet solcellssystem, system för lagring av egenproducerad elenergi samt laddningspunkt till elfordon som grön teknik. För övriga energiinsatser i hemmet kan du istället ansöka om speciella energilån.

Privatlån till grön el via Sambla

Funderar du på att göra en större installation av grön teknik för att minska dina elkostnader? Via Sambla kan du jämföra över 40 banker och långivare med en och samma ansökan. Samtliga delar på samma kreditupplysning och räntan pressas automatiskt ner till lägsta möjliga nivå utifrån dina individuella förutsättningar.

Tack vare skattereduktionen för grön teknik kan du snabbare betala tillbaka lånet och börja tjäna på din långsiktiga investering. Självklart kan du även ta ett privatlån via Sambla för att investera i smart elektronik, vitvaror och annat som minskar din energiförbrukning i hemmet.

Vill du veta mer om grön teknik eller om att ta privatlån via Sambla? Kontakta oss!

Vanliga frågor och svar – Spara el

Hur kan man spara el hemma?
Det finns många sätt att spara el hemma. Allt från att och tänka på hur man duschar, tvättar och lagar mat till större investeringar som att byta ut lampor eller installera solceller. Läs alla våra 25 tips för att spara el hemma i artikeln.
Vem erbjuder billigast el?
Elbolag som Fortum, Greenely och Skellefteå Kraft ligger i topp. Men det bästa sättet att hitta ett elbolag som passar just dig är att jämföra så många som möjligt.
Vad är ett bra elpris?
Mellan 60–65 öre/kWh anses billigt på dagens elmarknad.
Vad är en energiklass?
Energiklasser visar energianvändning på en skala från A–G. A innebär lägst energianvändning och G högst. Skalan används för alltifrån vitvaror till bostäder.
Hur vet jag vilken energiklass min bostad har?
Du hittar den i din energideklaration som du kan beställa från Boverket. Om du har energiklass A, B eller C kan du få rabatt på din bolåneränta.

Fler inlägg

Alternative Banknotes Of The World

Ever considered what countries’ banknotes would look like if the person depicted on them was chosen by their popularity? Se all the pictures...
Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

Bästa banken för bolån

Att hitta bästa banken för bolån handlar mer om bara den lägsta räntan. Se vilka som är de populäraste bolånebankerna här – och jämför bolån...

Vad kostar det att byta tak?

Dags för ett takbyte? Vilka plattor du använder kommer att påverka priset – här ser du alla olika kostnader för att byta tak på huset.

Hur ska jag tänka pengasmart på semestern?

Semestern närmar sig med stormsteg för de flesta. För att inte spendera för mycket, få smarta tips från vår vardagsekonom.

Vad händer med min ränta?

De flesta har märkt att ens räntekostnader ökat tre till fyra gånger eller mer på ett år. Hur ska man tänka framåt kring sina räntor och rän...

Kan man slå ihop två lån?

Att slå ihop två – eller fler – lån kan hjälpa dig att sänka din ränta och få dig att spara pengar. Läs här om hur det går till att slå ihop...

Vad kostar det att anlita flyttfirma? Priser och tips

Kostnaden för en flyttfirma beror på många olika faktorer. Här går vi igenom priser för flyttfirma och vad du ska tänka på inför anlitandet.

Vad krävs för att få ett bolån? Här är alla krav för att få bolån

Dags för dig att ta ditt första bolån? Det finns ofta en rad krav som du måste uppfylla för att bli beviljad ett bolån. Läs om allt här!
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Renovera lägenhet – kostnader och tips

Dags för att helrenovera lägenheten? Här är pris och kostnader ihop med viktiga tips inför att du ska renovera din lägenhet.

Förbättra ditt låneläge när räntorna stiger

Många svenskar har aldrig upplevt så höga räntor som vi har nu. Upplever du att räntekostnaderna tar en allt större del av dina inkomster? S...

Odla på balkong – här är 7 saker du enkelt kan odla hemma

Att odla kryddor och grönsaker hemma är både roligt och ekonomiskt. Här listar vi 7 saker som du enkelt kan odla på din balkong!

Att köpa bostadsrätt – steg för steg-guide

Funderar du på att köpa bostadsrätt? Kul! Här är vår guide med viktiga tips med allt från bolån till budgivning och kontraktskrivning.

Kostnad för att bygga ut huset

Ska du bygga ut huset? Så här mycket får du räkna med att det kostar – och detta bör du tänka på inför tillbyggnad av huset.

Tankat bensin i dieselbil? Så ska du göra vid feltankning

Att råka tanka bensin i en dieselbil är lätt hänt. Det kan dock innebära stora skador på bilen – läs här vad du ska göra vid feltankning.

Radon i hus – tänk på detta innan du köper hus med radon

Vill du köpa ett hus med radon? Det kan innebära en del kostnader. Här är allt du behöver veta om radonhus och radonsanering.
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Köpa tomt och bygga hus – så går det till

Ska du köpa tomt för att bygga hus? Här våra bästa tips för tomtköp och husbygge – allt från att hitta en bra tomt till hur du gör med bolån...

Checklista flytt – här är allt du bör tänka på inför flytten

Boka flyttfirma, adressändra, packa och flytta bolån. Det finns mycket att tänka på inför en flytt – här är vår checklista med allt du inte ...

5 procent i kontantinsats – förslag om startlån för bostäder

Går det att köpa en bostad med endast 5 procent i kontantinsats? Så här ser upplägget för startlån för bostäder ut – och då kan det bli verk...

Stor guide – här är Sveriges bästa loppisar 2023

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Förstagångsköpare? Detta är viktigt att veta om bolånet

Hur gör man med bolån som förstagångsköpare av bostad? Finns det ett särskilt startlån för förstagångsköpare? Läs allt du behöver veta här!

Mest prisvärda hundraserna att äga

Vill du köpa hund? Innan kan det vara värt att veta vad en hund kommer att kosta dig under dess livstid. Här är de dyraste och mest prisvärd...

Värdera din bostad online och med app

Vill du veta hur mycket din bostad är värd? Att värdera sin bostad går att göra online – här berättar vi hur det går till.
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Bygga altan – kostnad och tips

Att bygga altan eller trädäck är ett härligt sätt att göra livet i trädgården härligare. Men vad kostar det? Vilket material ska man ha? Läs...

Flyttstädning – priser och checklista

Hur mycket kostar en fltytstädning? Vad ingår? Se allt här. Vill du flyttstäda själv har vi också en checklista med allt som ska ingå!

Matbutikerna prissänker varor – hela listan från priskriget 2023

ICA, Coop, Lidl och Willys alla sagt att de sänker priserna på många matvaror sedan priserna tidigare ökat kraftigt. Här är varorna som bliv...

Så klarar du av lågkonjunkturen

Vill du vara bättre rustad inför tuffare tider? Lågkonjunkturen är här och tuffare ekonomiska tider väntas. Här är bästa tipsen för att klar...

Inflation: Vad betyder det för mig?

Den senaste tiden pratar alla ekonomi och ett ord som vi hör särskilt ofta är inflation. Vad betyder det egentligen och vad betyder det för ...

Spara till kontantinsats

Att lyckas spara ihop till en kontantinsats är det första steget inför ditt bostadsköp. Du behöver ha sparat 15 % av bostadens värde – så hä...

The Most Expensive Dog Breeds of All Time

Do you want to get a dog, but you're not sure you can afford it? Here is the complete list of the 20 most expensive – and most afforable – d...

Köpekontrakt för bostadsrätt

Ska du köpa eller sälja en bostadsrätt? Det finns mycket att tänka på vad gäller köpekontrakt och överlåtelseavtal – här går vi igenom allt ...

Boendekostnad – här är allt som räknas in

Boendekostnad är alla de kostnader som uppstår i samband med att du hyr eller äger en bostad. Till exempel hyra, ränta och avgifter. Läs mer...

Gå på grannens visning – vad gäller?

Det är lätt att bli nyfiken och vilja gå på visning hos grannen. Det är ett vanligt fenomen, men vad gäller egentligen? Här går vi igenom hu...

Sälja hus och bostadsrätt privat – köpekontrakt

Funderar du på att sälja din bostad privat? Det kan ibland vara billigare. Läs vad som gäller när du säljer hus privat – och hur gör med köp...

Checklista inför tillträde

Inför tillträdet till nya huset eller lägenheten finns det mycket att tänka på. Här är en checklista på 12 saker du ska hinna med innan till...
Par i bil på väg till visning av lägenhet

Gå på visning – en checklista

Att gå på visning är spännande – men vad ska man tänka på och leta efter? Allt det och mycket anant har vi samlat ihop här. Samt en checklis...

Lån till jordbruksfastighet

Är du intresserad av ett lån för jordbruksfastigheter? Här är allt du behöver veta om denna typ lån, inklusive vad som räknas som en jordbru...

Tillträde för hus

Vad betyder tillträde och vad ska man tänka på som säljare och köpare? Allt det och mycket annat går vi igenom här - allt för att du ska var...

Bygga utekök – en guide

Vill du bygga ett utekök? Här är vår steg för steg-guide – inklusive viktiga tips för hur du kan bygga utekök billigare eller med lastpallar...

Byta fönster – kostnader och vad du bör tänka på

Fönsterbyte kan kosta olika beroende på vilken typ av fönster du vill byta till och hur mycket du kan göra själv. Läs mer om kostnaderna här...

Måla om huset – så mycket kostar det

Är det dags att måla om huset? Här går vi igenom kostnader och andra viktiga saker att tänka på inför en ommålning av husfasaden.
mamma och dotter försöjer elen i hemmet med solceller

5 Tips för en bättre vardagsekonomi

Har du också märkt att matpriserna stiger och elen blivit dyrare? Här är 5 knep på hur du kan spara pengar i vardagen och få en bättre ekono...

Undersökning visar – här är man bäst på att se över sin ekonomi

Sambla har genomfört en sammanställning över var i landet man är bäst på att samla sina lån och krediter – se resultatet här!

Bergvärme – så mycket kostar installation och drift

Funderar du på att installera bergvärme? Här kan du läsa om kostnad för både installation och drift – och räkna på hur mycket du kan spara.

Vad kostar dränering? Allt du behöver veta

Dränering kan vara en tråkig utgift – men det är ofta en bra investering för ditt hus. Här kan du läsa hur du kan räkna på kostnad för dräne...

Bästa länderna att arbeta i 2023

Drömmer du också om att flytta till ett annat land? Vi på Sambla har sammanställt vilka länder i världen som är bäst att flytta till för att...

Rutavdrag – så fungerar det

Rutavdrag är en skattereduktion du kan få för hushållstjänster som städning, tvätt och trädgårdsarbeten. Läs allt om rutavdraget här.

The best countries to work in the world in 2023

We’ve all thought about moving somewhere new. Here is Samblas study on the best countries to work in the world in 2023.

Renovera kök – hur mycket kostar det?

Går du i tankar på att renovera köket, och vill räkna på vad det kostar? Här kan du läsa allt om kostnader som tillkommer vid en köksrenover...

Det här lånade svenskarna till 2022

Vi på Sambla har sammanställt de vanligaste anledningarna till att folk sökte lån genom oss under 2022 – se resultatet här!

Rotavdrag – så fungerar det

Vad är rotavdrag? Hur fungerar det? Här kan du lära dig allt om rotavdraget och hur du räknar ut det med rätt procent och summor för 2023.

Prisskillnader mellan matvarukedjorna – här finns billigaste julmaten

Vart finns den billigaste julmaten? Vi har undersökt priserna hos fem matvarukedjor runt om i Sverige för att hitta det billigaste julbordet...

Det söker svenskarna efter på rean

Resväskor, Airpods eller Moccamasters. Listan görs lång när vi har tittat på vad svenskarna söker efter allra mest under rean.
Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2023 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...
bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.
Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...
nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.
Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2023.
Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...
Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.
Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.
Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...