Ovetandes inför framtiden - Därför är det viktigt att ha en buffert

Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Nu är det viktigare än någonsin att ha en buffert. Pandemins konsekvenser i form varsel, arbetslöshet och minskade inkomster tillsammans med de höga elpriserna har gjort att många svenskar fått en försämrad ekonomi. Det är svårt att veta vilka ytterligare konsekvenser som kriget i Ukraina och kommande lågkonjunktur kommer att medföra, men en buffert gör dig bättre förberedd och trygg inför en mer osäker framtid.

Vad är en buffert?

En buffert ska täcka för kostnader som kan dyka upp utan förvarning, exempelvis om din tvättmaskin går sönder eller att din bil plötsligt behöver repareras. Det är värt att nämna att en oförutsedd kostnad inte nödvändigtvis behöver vara något tråkig, utan kan även vara en resa, en konsert eller något annat roligt som plötsligt blir möjlig att göra – förutsatt att du har lite större buffert än vad som är högst nödvändigt.

Hur mycket bör en buffert vara?

En bufferts huvudsakliga uppgift är att täcka för situationer du inte kan förutse, exempelvis att något i ditt hushåll går sönder eller att du får en försämrad inkomst. Vad räknas då som en buffert? En buffert definieras som två månadslöner efter skatt och ska stå utanför andra alternativa sparande. En buffert är helt enkelt en nödvändighet att ha tillgodo om något händer, snarare än ett sparande.

Om du dessutom äger din bostad kan det vara bra att skaffa sig en buffert specifikt till boendet, utöver den vanliga bufferten. Bo-bufferten ska kunna täcka reparationer och underhåll, vilket man får räkna med så småningom kommer behövas – speciellt om man bor i ett hus. Handelsbanken rekommenderar att spara 10 kronor per kvadratmeter för ett hus samt 5 kronor per kvadratmeter för en bostadsrätt.

Kom igång med sparandet till en buffert

Om du inte redan nu har en buffert är det hög tid att börja samla ihop till en. Se över de fasta och rörliga kostnader du har för att avgöra vilka som är möjliga att ändra på. Kan du byta till ett billigare elavtal, TV-abonnemang eller pausa en streamingtjänst tillsvidare? Se om det finns chans att omförhandla din bolåneränta eller exempelvis hemförsäkringen. Nu när vi får varmare temperatur i landet kanske gymkortet kan pausas några månader framöver? Passa på att i vårstädning hitta grejer som inte längre används och se om de kan säljas till någon annan. Det är hög tid att ge sin ekonomi extra omsorg och endast du kan avgöra vilka förändringar du är beredd att göra.

Försök sätta saker i perspektiv, vad är “nice-to-have” kontra “need-to-have”? De små kostnaderna i vardagen kan i slutändan göra stor skillnad och när du väl har bestämt dig för att sänka din levnadskostnad under en period, kan det finnas mycket man kan skära ner på.

För dig som vill ta del av ytterligare tips på hur du sparar pengar till en buffert – eller generellt i vardagen, delar vi med oss av tolv tips här.

Fler inlägg

Kvinna sitter med sin dator på sitt hemmakontor

8 tips på hur du skapar ett effektivt och bra hemmakontor

Om du jobbar hemifrån på heltid är det viktigt att skapa en bra arbetsplats och hålla sina rutiner. Här är våra 8 bästa tips för hemmakontor...

Hund med hörlurar

14 ekonomipoddar du inte vill missa

Det finns många ekonomipoddar med tips och nyheter om sparande eller aktiemarkanden – här tipsar vi om våra 14 favoriter bland ekonomipoddar...

När är elen billigast?

Priset på el varierar kraftigt varje dag och många vill optimera sin förbrukning – men när är elen billigast? Och när är den dyrast? Läs här...

Bostadspriser

Dags att köpa bostad? Läs om vad som påverkar bostadspriserna, hur prisutvecklingen sett ut 2022 och hur prognosen framåt är.

Negativt elpris

Negativt elpris innebär att elen blir så billig att producenterna betalar dig för att använda el. Men varför händer det – och när? Läs allt ...

bil finansierad med billån

Bilfinansiering

Bilfinansiering med en månadskostnad som du klarar av. Vi hjälper dig att finansiera ditt bilköp och guidar dig till bra villkor.

Familj som nyss hämtat upp sin begagnade bil

Köpa begagnad bil tips

Ska du köpa en begagnad bil finns det stora möjligheter att göra en bra affär – om du vet vad du ska tänka på. Här är expertens viktigaste r...

nyrenoverat badrum

Pris för att renovera badrummet – vad kostar det?

Att renovera badrummet är ofta en bra investering – men hur mycket kostar det? Här är de bästa tipsen för att få ett bra och billigt badrum.

Mamma och barn leker med en lampa

Spara el

Hur kan man spara på el och således hålla nera elkostnaderna? Vi ger dig här våra 25 bästa tips för att spara på el 2022.

Familj som fikar

Anställningsformer och dess påverkan på din kreditvärdighet

En vanlig missuppfattning är att du måste ha en fast anställning för att få ett lån. Det stämmer inte! Men din anställningsform påverkar – l...

Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Därför är det viktigt att ha en buffert

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigt att ha en buffert. En buffert gör dig bättre förberedd och trygg – läs våra bästa tips här.

Kvinna läser ekonomiböcker på mobilen

Ekonomiböcker du måste läsa

Vill du lära dig mer om privatekonomi? Här är våra bästa tips på ekonomiböcker – som är väldigt användbara för din vardag.

Man som ringer och försöker förbättra sin kreditvärdighet

Tips på hur du förbättrar din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett mått på din förmåga att betala tillbaka pengar vid ett lån. Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta – så här tar du di...