Ovetandes inför framtiden – Därför är det viktigt att ha en buffert

Man som renoverar med hjälp av sin sparade buffert

Nu är det viktigare än någonsin att ha en buffert. Höga räntor, elpriser samt en stigande inflation har gjort att många svenskar fått en försämrad ekonomi. Det är svårt att veta vilka ytterligare konsekvenser som den kommande lågkonjunkturen kommer att medföra, men en buffert gör dig bättre förberedd och trygg inför en mer osäker framtid.

Vad är en buffert?

En buffert ska täcka för kostnader som kan dyka upp utan förvarning, exempelvis om din tvättmaskin går sönder eller att din bil plötsligt behöver repareras. Det är värt att nämna att en oförutsedd kostnad inte nödvändigtvis behöver vara något tråkig, utan kan även vara en resa, en konsert eller något annat roligt som plötsligt blir möjlig att göra – förutsatt att du har lite större buffert än vad som är högst nödvändigt.

Hur mycket bör en buffert vara?

En bufferts huvudsakliga uppgift är att täcka för situationer du inte kan förutse, exempelvis att något i ditt hushåll går sönder eller att du får en försämrad inkomst. Vad räknas då som en buffert? En buffert definieras som två månadslöner efter skatt och ska stå utanför andra alternativa sparande. En buffert är helt enkelt en nödvändighet att ha tillgodo om något händer, snarare än ett sparande.

Om du dessutom äger din bostad kan det vara bra att skaffa sig en buffert specifikt till boendet, utöver den vanliga bufferten. Bo-bufferten ska kunna täcka reparationer och underhåll, vilket man får räkna med så småningom kommer behövas – speciellt om man bor i ett hus. Handelsbanken rekommenderar att spara 10 kronor per kvadratmeter för ett hus samt 5 kronor per kvadratmeter för en bostadsrätt.

Läs mer: Låna till bröllop

Kom igång med sparandet till en buffert

Om du inte redan nu har en buffert är det hög tid att börja samla ihop till en. Se över de fasta och rörliga kostnader du har för att avgöra vilka som är möjliga att ändra på. Kan du byta till ett billigare elavtal, TV-abonnemang eller pausa en streamingtjänst tillsvidare? Se om det finns chans att omförhandla din bolåneränta eller exempelvis hemförsäkringen.

Under sommarhalvåret kanske gymkortet kan pausas några månader? Passa på att i vårstädning hitta grejer som inte längre används och se om de kan säljas till någon annan. Det är hög tid att ge sin ekonomi extra omsorg och endast du kan avgöra vilka förändringar du är beredd att göra.

Läs också: Tjäna pengar snabbt

Försök sätta saker i perspektiv, vad är “nice-to-have” kontra “need-to-have”? De små kostnaderna i vardagen kan i slutändan göra stor skillnad och när du väl har bestämt dig för att sänka din levnadskostnad under en period, kan det finnas mycket man kan skära ner på.

För dig som vill ta del av ytterligare tips på hur du sparar pengar till en buffert – eller generellt i vardagen, delar vi med oss av tolv tips här.